Mój ogród - moja pasja.
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - moja pasja.
Ktoś pytał o kielichowca z nasion. Mój był wysiany z nasion wczesną wiosną 2010 i od razu posadzony na miejsce stałe w ogrodzie.
Zeszłej zimy oczywiście przemarzł mimo okrycia, może za lekkiego. Myślałam że już po nim. Ale odbił od korzenia i w ciągu tego roku urósł około 60 cm i ma kilka odnóg.
Łano piękne masz hortensje. W następnym roku znajdą się i w moim ogrodzie.
Zeszłej zimy oczywiście przemarzł mimo okrycia, może za lekkiego. Myślałam że już po nim. Ale odbił od korzenia i w ciągu tego roku urósł około 60 cm i ma kilka odnóg.
Łano piękne masz hortensje. W następnym roku znajdą się i w moim ogrodzie.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Agato, dziękuję, chętnie obejrzę zdjęcia z ogrodu BUW-u. Przepraszam, Łano, za załatwianie prywaty w Twoim wątku

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
A gdzie fotka tej trzmieliny Compactus
, co to ją nabyłaś ostatnio 

Francesca, dziękuję za wizytę. Och, do tego "Kopernika" rzeczywiście trudno się dostać. Ja byłam na nieoficjalnym otwarciu, skorzystałam z okazji, ale wtedy jeszcze połowa centrum była zamknięta ...
Córka właśnie będzie miała zorganizowaną wycieczkę klasową do "Kopernika" w grudniu.
Aha, ja też poproszę ten link, jeśli można
zwkwiat, dzięki, hortensje bardzo lubię, ale ogrodowe u mnie w tym roku nie kwitły praktycznie. Niezawodne są tylko bukietowe.
Napisz prosze, jaką odmianę kielichowca wyhodowałaś z nasionka?
Jolu, nawet chciałam zrobić zdjęcie mojego 'Compactus'a', ale trzmielinka, czekając na posadzenie, szybko zrzuciła listki. Teraz to juz dopiero w następnym roku ...
Na dachu BUW-u nie byłam, teraz to już trzeba będzie do wiosny zaczekać, przegapiłam, niestety, najlepszy na taką wyprawę czas.
Córka właśnie będzie miała zorganizowaną wycieczkę klasową do "Kopernika" w grudniu.
Aha, ja też poproszę ten link, jeśli można

zwkwiat, dzięki, hortensje bardzo lubię, ale ogrodowe u mnie w tym roku nie kwitły praktycznie. Niezawodne są tylko bukietowe.
Napisz prosze, jaką odmianę kielichowca wyhodowałaś z nasionka?
Jolu, nawet chciałam zrobić zdjęcie mojego 'Compactus'a', ale trzmielinka, czekając na posadzenie, szybko zrzuciła listki. Teraz to juz dopiero w następnym roku ...
Na dachu BUW-u nie byłam, teraz to już trzeba będzie do wiosny zaczekać, przegapiłam, niestety, najlepszy na taką wyprawę czas.
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Łano, prawdopodobnie jest to kielichowiec wonny - nasionka 2 szt. zdobyczne z ręki do ręki. Pewność będę miała jak urośnie i zakwitnie. Moje hortensje ogrodowe też słabo kwitły, chociaż miały po kilka kwiatów na niższym piętrze, widocznie dokładniej były zabezpieczone lub śnieg podwoił ochronę.
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Łano, dziękuję za spacer w Łazienkach, tegoroczna jesień pozwala się nacieszyć takimi chwilami
.
Kielichowca wonnego kupiłam przed dwoma laty, malutka sadzonkę za 6 zł (w szkółce pod Zamościem).
Już następnego lata miał jeden kwiatek, tego lata kilka.
Za mało miejsca dla niego przewidziałam i przesadzałam go tej jesieni.
Okazało się, że jest bardzo kruchy, przy przesadzaniu złamało się kilka gałązek.
Pewnie to nie ma dla niego znaczenia, ale przy okazji przekonałam się,
że pachnie nawet drewno w środku i ten zapach jest całkiem podobny do zapachu przekrojonego imbiru.
Kwiaty mają zapach mniej subtelny, przypominają mi zapach, zleżałych pod jabłonią, jabłek.

Kielichowca wonnego kupiłam przed dwoma laty, malutka sadzonkę za 6 zł (w szkółce pod Zamościem).
Już następnego lata miał jeden kwiatek, tego lata kilka.
Za mało miejsca dla niego przewidziałam i przesadzałam go tej jesieni.
Okazało się, że jest bardzo kruchy, przy przesadzaniu złamało się kilka gałązek.
Pewnie to nie ma dla niego znaczenia, ale przy okazji przekonałam się,
że pachnie nawet drewno w środku i ten zapach jest całkiem podobny do zapachu przekrojonego imbiru.
Kwiaty mają zapach mniej subtelny, przypominają mi zapach, zleżałych pod jabłonią, jabłek.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Pięknie się prezentują Łazienki jesienią.
Ty też wyglądasz pięknie wsród tych liści.
Miło było Cię zobaczyć
Ty też wyglądasz pięknie wsród tych liści.
Miło było Cię zobaczyć

Witaj Łano!
Wpadłam z rewizytą i....jestem pod wrażeniem.Piękny ogród i piękne kwiaty.Szczególnie urzekły mnie moje ulubione piwonie i hortensje.No ale to co zamieściłaś na 2 stronie to .....hmm ...pierwszy kwiat ulubionych róż......różą bym nie nazwała...ale całkiem ,całkiem niczego sobie... ciacho

Wpadłam z rewizytą i....jestem pod wrażeniem.Piękny ogród i piękne kwiaty.Szczególnie urzekły mnie moje ulubione piwonie i hortensje.No ale to co zamieściłaś na 2 stronie to .....hmm ...pierwszy kwiat ulubionych róż......różą bym nie nazwała...ale całkiem ,całkiem niczego sobie... ciacho

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Witaj Basiu!
Dziękuję za wizytę
i za pozytywną ocenę moich ulubionych kwiatów 
Pamiętałam, że kiedyś na początku wątku chwaliłam się "Kronenburg", a tu ...
Ale "niespodziankę"
zrobił mi fotosik, a może to i nie fotosik ... juz nie pamiętam... w każdym razie, he he, usuwam, jednak jest to forum ogrodnicze 
Pozdrawiam serdecznie
R.S. Właściwie, muszę przejrzeć cały mój wątek ...
Dziękuję za wizytę

Pamiętałam, że kiedyś na początku wątku chwaliłam się "Kronenburg", a tu ...

Pozdrawiam serdecznie

R.S. Właściwie, muszę przejrzeć cały mój wątek ...

No, cóż trochę szkoda,że musiałaś usunąć,bądz co bądz miły ten widoczek
,wirusowaty,ale co prawda to prawda jest to forum ogrodnicze 

Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Mój Mały Raj-Ogród Donny
-
- Od: 17 sty 2009, o 17:26
Sama zajrzałam na wskazaną przez Basię różę, wczoraj jeszcze :P .
Kiedy przeglądałam pierwszy raz Twój wątek, to róża na pewno miała inny kolor
.
A tak na serio, były podobne problemy na forum, ktoś się dobrze bawił,
mogą jeszcze inne wątki zawierać tego rodzaju "kwiatki"
.
Kiedy przeglądałam pierwszy raz Twój wątek, to róża na pewno miała inny kolor

A tak na serio, były podobne problemy na forum, ktoś się dobrze bawił,
mogą jeszcze inne wątki zawierać tego rodzaju "kwiatki"

Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Łana już byłam po cichu u ciebie po cichu . ale muszę pochwalić Twoje zdjęcia z Łazienek - aż chce się z domu wyjść
- dzięki

Witajcie dziewczyny!
Dziękuję za odwiedziny i wpisy!
zwkwiat, pewnie masz kielichowca wonnego, tak myślę. Ja cały czas zastanawiam się, czy chce go mieć w ogrodzie? Jest to duży krzew, a miejsca mam coraz mniej ... ale znając siebie, jeżeli zobaczę w ogrodniczym to na pewno go kupię
Z hortensji w tym roku nie dokupiłam żadnej nowej odmiany i już zaczynam żałować ... nic to, poszukam czegoś ciekawego w przyszłym roku
Elu, no właśnie ten zapach kielichowca wonnego tak mnie intryguje ... Kwiaty też ma przepiękne, ale mało widoczne na krzewie, bo zbyt małe. A może się mylę?
Jesień w parkach w tym roku była przecudowna, kolorowa, ciepła i sucha. No właśnie, sucha, coś już za długo mamy suszę, zaczynam się obawiam o stan niektórych roślin i jak nie popada, to czeka mnie wyjazd na wieś i ganianie z konewką
Gosiu, dziękuje bardzo
Jest mi również bardzo miło 
Basiu/Donna, dzięki za wychwycenie tej "róży", musiałam prosić moderatora o usunięcie, bo sama już nie miałam możliwości edytowania.
Sangwinaria, dzięki za odwiedzinki
W tym roku pogoda sprzyja spacerom i trzeba z tego korzystać. Ja ostatnio marzę o działce, może w weekend się uda wyskoczyć i wszystko skontrolować 
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia
Dziękuję za odwiedziny i wpisy!

zwkwiat, pewnie masz kielichowca wonnego, tak myślę. Ja cały czas zastanawiam się, czy chce go mieć w ogrodzie? Jest to duży krzew, a miejsca mam coraz mniej ... ale znając siebie, jeżeli zobaczę w ogrodniczym to na pewno go kupię

Z hortensji w tym roku nie dokupiłam żadnej nowej odmiany i już zaczynam żałować ... nic to, poszukam czegoś ciekawego w przyszłym roku

Elu, no właśnie ten zapach kielichowca wonnego tak mnie intryguje ... Kwiaty też ma przepiękne, ale mało widoczne na krzewie, bo zbyt małe. A może się mylę?
Jesień w parkach w tym roku była przecudowna, kolorowa, ciepła i sucha. No właśnie, sucha, coś już za długo mamy suszę, zaczynam się obawiam o stan niektórych roślin i jak nie popada, to czeka mnie wyjazd na wieś i ganianie z konewką

Gosiu, dziękuje bardzo

Basiu/Donna, dzięki za wychwycenie tej "róży", musiałam prosić moderatora o usunięcie, bo sama już nie miałam możliwości edytowania.
Sangwinaria, dzięki za odwiedzinki

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia

Hura! Hura! Hura! DESZCZ!!!
To razem z deszczem i ja