Ćmówki z PESTKĄ@

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p
Od: 9 mar 2010, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ćmówki z PESTKĄ@

Post »

kochani, dzisiaj zauważyłam u mojego storczyka w ziemi coś takiego. wygląda jakby naleńki liść. Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

karlin2 pisze:kochani, dzisiaj zauważyłam u mojego storczyka w ziemi coś takiego. wygląda jakby naleńki liść. Obrazek Obrazek

Przede wszystkim wyjmij tego storczyka z ziemi i posadź w korę. Storczyków nie należy wsadzać w ziemię.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

jak go dostałam, to kupiłam ziemie specjalną do storczyków. i wszystkie trzy wsadziłam do tej ziemi i bardzo dobrze rosną, naprawde jest taka różnica miedzy ziemią a korą?iu stosuje do nich odżywkę z POKONa.
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karlin2 pisze:jak go dostałam, to kupiłam ziemie specjalną do storczyków. i wszystkie trzy wsadziłam do tej ziemi i bardzo dobrze rosną, naprawde jest taka różnica miedzy ziemią a korą?iu stosuje do nich odżywkę z POKONa.

To bardzo duża różnica, Phalaenopsis potrzebuje dość grubego podłoża, w ziemi dość szybko usychają, bo nie ma dostępu powietrza. Mogą przez jakiś czas dobrze rosnąć i kwitnąć, ale to dlatego, że roślina próbuje się ratować i wydać następne rośliny na świat, zanim uschnie. Korzenie Phalaenopsisów potrzebują światła i powietrza. Jak sobie rosną gdzieś na drzewie, to też nie mają ziemi, rosną sobie przyczepione do kory i korzenie mają tyle światła i powietrza ile zapragną.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

a nie stanie im sie nic jak je przesadze teraz jak kwitną? i w ogóle bo niby sie przesadza co 2 lata a to byłby drugi raz w ciągu roku . ? a co to jest ten dziubek w tej ziemi? drugi kwiatek ????
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przesadzenie mu na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. W tym podłożu długo nie pożyje. Czasami tak jest, że niby pisze "kora do storczyków" a w środku jest zwykła ziemia. Najlepiej kupować to podłoze w przezroczystym worku, można je spotkać w LM. Jest wystarczająco grube dla Phal.
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

Ostatnio od sąsiadki dostałam coś takiego w skład czego wchodzą: kawałki łupin z orzechów kokosowych, keramzyt, węgiel drzewny. wa wygląda to tak: Obrazek Obrazek
czy może być cos takiego do przesadzenia?
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

karlin2 pisze:Ostatnio od sąsiadki dostałam coś takiego w skład czego wchodzą: kawałki łupin z orzechów kokosowych, keramzyt, węgiel drzewny. wa wygląda to tak: Obrazek Obrazek
czy może być coś takiego do przesadzenia?

Lepsze to niż ta ziemia, w której jest. Keramzyt możesz ułożyć na dnie doniczki (doniczka musi być przezroczysta).
Awatar użytkownika
karlin2
100p
100p

Post »

a czy doniczka może być ta sama? bo gdzieś czytałam, że nie przesadza sie do tej samej doniczki ale tam cos było ze jak jest mech czy chore czy cos. wole sie wiec zapytac. dziękuje storczykówko za odpowiedzi
Pozdrawiam, Karina
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Jejku... :tan bardzo dziękuje za ,,złotko,,Gdybym nie przeczytała postów pewnie bym go nie zauważyła.Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Storczykowa nic mi sie nie pomyliło.Nie jestem nowicjuszem i to że Ty na nie nie trafiłaś nie znaczy ,że ich w LM nie ma.
Karlin przesadzenie storczyka kwitnącego to naprawde nic złego.Przesadzałam już tak roślinki i nic sie nie działo,a nawet jeśli zwiędną to uratujesz całą roślinkę zwykła ziemia naprawde nie służy storczykom tak jak Ci Storczykowa wyjaśniła.Nie musisz zmieniac doniczek skoro storczyk tego nie potrzebuje(chodzi tu o rozrost storczyka)Wystarczy taką doniczę dokładnie umyć i wyparzyć.
Agitko kiedyś tez nie mogłam sie doczekać keiki ,a doczekałam się basel keiki i teraz mam 4 nowe storczyki z jednego.Keiki na łodyżkach kwiatowych mam pierwszy raz .Ciesze sie ,bo są na storczyku naprawdę urodziwym pod względem koloru i faktury.To jest najprawdziwszy storczyk tygrysi.Gdyby mi się udało je rozmnożyć miała bym jak na razie 3 dodatkowe.Jak znajdę chwilkę to porobię fotki i wstawię.
Mój ,,gigant,, jak zwykle mnie nie zawodzi i nadal potrafi zaskoczyć.Postanowiłam go odmłodzić,bo gąszcz pędów kwiatowych był ogromny,wzrost kwiatów na końcach pędów nie kończył sie nigdy,wiec je przyciełam i teraz z jednego pedu wychodzi po 5 nowych :;230 okna mi zabraknie :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa nic mi sie nie pomyliło.Nie jestem nowicjuszem i to że Ty na nie nie trafiłaś nie znaczy ,że ich w LM nie ma.
Oczywiście, że nie ma botanicznych, to ogromna rzadkość nawet na wystawach. Może za 50 lat będą, ale teraz nie ma i nie zanosi się, by miały w najbliższym czasie być. Może spotkałaś jakieś ciekawe, oryginalne hybrydy, ale botanicznych by do sklepu nie dali, bo jest ich mało i są okropnie drogie.
Awatar użytkownika
Wioleta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lis 2007, o 18:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dusiu, ale Pestka pisała o gatunkowych, a nie o botanicznych ;:108

A tak poza tym to piękna kolekcja Pestko ;:63 i powinnam od tego zacząć :oops:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuje Wioletko :oops:
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to moje keiki ;:138 Obrazek
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

,,,gigant,,któremu puszczają nerwy na długą zimę i Dzięki temu rusza sporo nowych pędów bocznych na starych 6-ciu przyciętych.Część pędów rozpoczyna kwitnienie.Mam nadzieję ,ze to widać na fotce.Gigant w pełnej swojej krasie jest uchwycony na fotkach na poczatku wątku .Serdecznie zapraszam.Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”