Ogród pod wierzbą 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 2

Post »

Cudne masz te lilie. To wszystko martagonki ?
Kielichowiec chiński śliczny. Ja mam ten wonny, I ten kwitnie na różowo i inaczej ;:108
Ostrózka piękna. Mi 2 przepadły . Ale chyba 2 jeszcze mam. Ale ostróżeczki są nie zawodne i same si e wysiewają :)
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj pogoda Martusiu ;:196 w kratkę trochę w krótkim rękawie pracowałam, potem deszcz i tak w koło .Nie ma co siedzieć ,ale rozsadziłam na rabatki przed domem wyrośnięte żurawki i delikatny deszczyk mi to teraz podlewa .Znów zaoszczędzona woda :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maryniu, ;:180 .
Moje, takie sobie tam pstrykanie :wink: , jak najbardziej nadaje się do kolażu, a Twoich pięknych zdjęć, bardzo byłoby szkoda oglądać skupionych w kolażu ;:185 , to dobrze, że przestałaś się w to bawić ;:138
Deszcz się na nas najwyraźniej uwziął i codziennie wpada z wizytą ;:14 . W końcu nabawię się reumatyzmu, od ciągłego chodzenia w gumowcach ;:145 .

Kasiu, :wit .
Szczęściara z Ciebie, że paciornica jeszcze nie odwiedziła Twojego ogrodu ;:138 . Moje liliowce mają tyle porażonych pąków, że nie wiem czy coś zostawię do kwitnienia :roll: .
Poskrzypka, na szczęście, na nich nie żeruje, to szkodnik lilii. W tym roku znalazłam u siebie tylko trzy czerwone chrząszczyki, za to dotknęły je późne przymrozki, a teraz, zawzięły się na nie ślimaki ;:14 .
Upały? A co to jest? ;:306 . U mnie jeden, góra dwa dni ciepła i tydzień deszczu :roll: , chętnie się zamienię ;:168 . Jak tak dalej będzie, to nawet floksy tego nie zniosą! Co tylko rozkwitnie, deszcz niszczy! :(

Aniu, te lilie o kwiatkach z wywiniętymi płatkami, to martagony, a właściwie mieszańce martagona ;:333 .
Chciałam mieć kielichowca wonnego, ale nie było go w pobliskich szkółkach. W końcu pojawił się kielichowiec, to kupiłam. Od razu wydawały mi się podejrzane duże, jasne liście i okazał się być chińskim. Kwiatki ma duże i śliczne, ale ma ich niezbyt dużo i krzak roztrzepany, a nie zgrabny jak wonny ;:185 .
Wonnego w końcu ukorzeniłam sobie ze zdobycznych sadzonek, ale jeszcze malutki.
Kiedyś miałam sporo ostróżek bylinowych białych i niebieskich w różnych odcieniach, a została tylko ta jedna i chociaż zostawiam nasienniki, nie sieje się ;:185 .
Jednoroczne natomiast siały się bez umiaru i ograniczyłam je mocno, a te co zostały, wichura zniszczyła, to chyba już w następnym roku ich nie będzie, chyba, że je znowu wysieję. ;:196

Jadziu, u mnie pogodateż była taka sama, z tym, że ciepły dres zasuwałam pod brodę ;:306 i nic bardzo nie zrobiłam, tylko pranie, trzech zmian przemoczonych i ubłoconych ubrań i jak wyszło słońce, pojechałam odwiedzić koleżankę ;:306 . Dobrze zrobiłam, bo tego słońca było 5 minut i znowu deszcz ;:185 .
Dzisiaj rano też już zdążyło lunąć i chłodem wieje, ale dzisiaj święto. Skoro i tak dzień nieogrodowy, to odwiedzę optyka, może uda się naprawić złamane okulary ;:215 .

Rutewki

Obrazek

Lilie

Obrazek

Goździki

Obrazek

Tojad

Obrazek

Pustynnik

Obrazek

Języczka Przewalskiego

Obrazek

Bodziszek z łąki

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No to fajnie, że masz już kielichowca :)
Każdy krzew można korygować jak coś się nie podia,
Ja ketmie syryjskie miałam ju z wiotkie długie pędy i poprzycinałam i się ładnie zagęściły i już inaczej , ładniej w wyglądają :)
Języczka Przewalskiego ładna. Ja w tym roku dostałam mała sadzonkę. Ale jeszcze w tym roku mi nie zakwitnie ,
Tojad piękny. Sadziłam go ze 2 czy 3 razy na wiosnę z małych kupnych kapersów i ani razy mi się nie przyjął.
Lilie śliczne. ;:167
A pustynnik,Cudo. ;:215
Co ty robisz, że takie duże ci rosną ?
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, ketmie to chwasty, zakwitną zawsze, czy je przytniesz wiosną czy jesienią, bo kwitną na jednorocznych pędach. Ten kielichowiec chiński ma swoje fanaberie, ogólnie skąpo kwitnie, a przycięty, nie kwitnie przez rok, aż znowu urosną mu długie pędy ;:174
Z tojadami też mam problem ;:185 . Kiedyś u nas rosły w ogromnych kępach bez żadnych starań, a teraz walczę o tę starą odmianę i ledwie dyszy.
Jesienny też mi zanika od kilku lat, a o biało- fioletowych kwiatach zupełnie mi zniknął ;:185 , tak samo jak mołdawski, ale on sam się pojawił, to niech tam ;:306 . Nie wiem czego one chcą?
Pustynniki sadziłam kilka razy, ale tylko ten jest bezproblemowy, kwitnie każdego roku, a nic mu nie robię. Pod nim jest wiadro kamieni owiniętych włókniną, dopiero na tym ziemia w której leży kłącze. To najniższy z pustynników, himalajski, dorasta najwyżej do półtora metra. Może wydawać się wysoki, bo na zdjęciu widać gałęzie magnolii, ale ona ma je prawie od ziemi ;:333
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martusiu czasem te typy tak mają i nic nie poradzisz jakbyś im nie dogadzała one nie chcą rosnąć.U mojego brata rosną i kwitną każdego roku 2 pustynniki i nic więcej. No to miałaś po mimo wszystko udany dzień.Jednak zostawię dla Ciebie jedna siewkę tej rutewki . Ona na nowym miejscu podwójnie rozszalała, bo Elin to orlikolistna i tej nie mam już .W razie czego wiem gdzie sie zgłosić po sadzonkę ;:196 Dzisiaj było słonecznie to wykorzystałam na porządki ogrodowe bo jakaś wstrętna trawa mi sie tam wysiewa na chodniku jakby owies .Musiałam się z tym uporać żeby nie zakwitła
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, bardzo chętnie przygarnę sieweczkę ;:168 , bo moja już tylko jeden listek wypuściła i na pewno nie zakwitnie ;:145 . Muszę się dokształcić w temacie tej rutewki, żeby chciała się rozrastać ;:333 . Natomiast Ellin ma już cztery pędy kwitnące :tan , mimo, że ubiegły rok przeżyła w opatrunku, zmasakrowana spadającą gałęzią przy przycinaniu wierzby, to tylko powiedz kiedy ;:196 .
Ty się napracowałaś, a ja się szwendałam, (ale okulary naprawione ;:333 , bo już bez nich tragedia ;:131), a deszcz i tak przecież padał ;:14 . Za to wczoraj nie spadła ani kropelka, po prostu szok ;:306 . Rzuciłam się w ogród, mimo błocka, bo przymiotno znów pokazało głowy chętne do kwitnienia ;:14 . Głupiego robota, bo u sąsiada pięknie kwitnie, to sieweczki będą znowu ;:223 .

Liliowce zaczynają pokazywać kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Sporo liliowców już Ci kwitnie ;:oj u mnie powoli się rozkręcają..
Oby dzisiaj nie padało!
Miłego weekendu Martusiu! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ u Ciebie pięknie!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczął się czas floksów i liliowców ;:167 , a różany czas idzie na razie w odstawkę. Niech budują nowe pączki bo picia mają pod dostatkiem. Wiesz Martusiu ze wczoraj udało mi się uchwycić mojego starego przyjaciela na Lnicy :heja Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś jedna ostróżka ale jaka długowieczna. ;:oj Z moich kilkunastu żyje jedna siewka i nawet zakwitła. :roll: Odmianowe wszystkie przepadły.
Biały tojad śliczny. Dostałam nasiona, ale nie wysiałam, bo naczytałam się, że trujący. Dzieciaki stale zrywają kwiatki, więc bałam się.
Ogród, jak zawsze pokazałaś pięknie. ;:138
Na Twojej glinie deszczu za wiele, a u mnie wszystkie rośliny cieszą się z wilgoci. Hortensje porosły ogromne. ;:215
Twoja Anabelka super ukwiecona.
Miłej niedzieli. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, liliowce pewnie już wcześniej by kwitły, ale pierwsze, zasiedlone przez robala, obrywałam, a przy okazji zdarzyło się i zdrowe ;:131 , ale teraz już się śpieszą ;:333 .
Burze mnie wczoraj ominęły, chociaż grzmiało z różnych stron, ale deszcz jednak popadał ;:185 .

Loki, ;:180 , wprawdzie w rzeczywistości gorzej to wygląda niż na zdjęciach :oops: , bo więcej zieloności niż kwiecia, a i nie wszystkie zakątki uporządkowane po burzy, ale tam nie patrzę ;:306 .

Jadziu, bardzo się cieszę, że fruczak odwiedził jednak Twój ogród :tan , zwłaszcza, że bardzo go wyczekiwałaś ;:168 .
U siebie jeszcze go nie widziałam, ale chyba czeka na więcej kwitnących floksów ;:333 .

Soniu, każdej wiosny, z duszą na ramieniu, zaglądam, czy ta ostróżka jeszcze się pokaże ;:306 . Miałam tam jeszcze drugą, ale tyle się naczytałam na forum o powtarzaniu kwitnienia po przycięciu, że spróbowałam i ani nie zakwitła ponownie, ani nie pokazała się wiosną, widocznie źle to zrobiłam ;:223 .
To prawda, że tojad jest trujący, najbardziej właśnie nasiona i korzenie, a i przez skórę podobno można się zatruć, a ja we wczesnej młodości często zrywałam go do bukietów, bo to był wtedy jeden z nielicznych kwiatów rosnących w ogródkach na wsi ;:oj .
Podobno odmiany ogrodowe nie są tak toksyczne, jak rosnące w naturze, ale lepiej dmuchać na zimne ;:108 .
W moim ogrodzie, nie wolno zrywać kwiatów, bez mojej wiedzy ;:306
Moja ziemia bardzo dobrze trzyma wilgoć, chociaż nie jest to czysta glina, a w gęstych nasadzeniach, spokojnie może być długo sucho, a tu pada bez przerwy ;:145 i już nie jest dobrze, ale na pogodę nic nie poradzimy ;:185 .
Soniu, dziękuję ;:196
Ta moja hortensja mnie denerwuje, bo ma wiotkie pędy, ale broni się obfitością kwiatów. Różowa też już rozkwita ;:333 .

Obrazek

Przybywa kwitnących lilii i liliowców.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten jest niezawodny

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czyściec lekarski

Obrazek

Ożanka hyrkańska

Obrazek

Penstemon

Obrazek

Przymiotno

Obrazek

Jedyny mak, który oparł się burzy.

Obrazek

Powojniki choć różne, wszystkie do siebie podobne

Obrazek

Kupidynek

Obrazek

Zawilec japoński przywitał lato ;:oj

Obrazek

Miłej niedzieli życzę Wam wszystkim ;:196

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Poranne ładne zdjęcia z pięknego ogrodu na dzień dobry zaliczyłam Martusiu u Ciebie! ;:138 ;:63 ;:215
U mnie wczorajszy dzień minął bez deszczu!Te beznadziejne prognozy zatrzymały mnie w domu, nawet prania nie zrobiłam... ;:145
Miłego! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Znów się zachwycam, ale też i przerażam. Kwitnienie zawilca japońskiego jakoś tak nieodmiennie kojarzy mi się z końcem lata i zbliżaniem się jesieni… A przecież dopiero co zaczął się lipiec!

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Piękne lilie i liliowce ;:215 i ten żółty rozczochraniec :?: pod nimi.
Miałam też przez kilka lat tojad ciemnoniebiesko-biały, ale pewnego razu po zimie się nie pojawił :(
A zawilec wyjątkowo wyrywny ;:oj
Miłego wieczoru Martusiu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”