Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Piękne masz tulipany, jak zawsze, szkoda że gryzonie podjadają. U mnie dużo nie zakwitło, mają same liście, zastanawiam się co z nimi zrobić - zostawić i podkarmiać nawozem czy wykopać, wysuszyć i posadzić jesienią.
Warzywka cieszą oko, ładnie już urosły.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję za miłe komentarze i życzenia. ;:196 ;:180

Przycięliśmy żywopłot z choiny kanadyjskiej i cisów przy tarasie i dwa żywotniki przy garażu. Na fachowców od cięcia pozostałych trudno się doczekać. :roll:

Krysiu Ignis05 niestety wiosna nam skąpi ciepła, ale przyroda nie czeka i śpieszy się żeby rozwinąć skrzydła.

Obrazek

Halinko jestem ciepłolubna, więc taka aura jak teraz, nie daje mi energii do pracy w ogrodzie. ;:222

Obrazek

Krysiu christinkrysia szafirki z bratkami już drugi rok cieszą wchodzących do domu. ;:108 Mają trochę mało słońca, bo to północna strona. Dwie donice tulipanów i szafirki tradycyjnie spędzają zimę w garażu, więc liście mają ładne.

Obrazek

Lucynko ułudka jest dość ekspansywna, ale kwiatów za wiele nie ma. Warzywa w skrzyniach, więc chwasty nie rosną. :D Na grządce dziś popieliłam, bo ciepło i deszcz skutecznie pobudziły chwasty do życia.

Obrazek

Aniu przede wszystkim gratuluję publikacji w prasie reportażu o ogrodzie. ;:138 Nawet Fiona się załapała. ;:215 Tylko na południowej skarpie tulipany takie szybkie, pozostałe w pąkach.

Obrazek

Małgosiu też co roku się zarzekam, że nie kupię tulipanów, ale choć kilka do donicy muszę mieć nowych, żeby ładnie kwitły. Z ubiegłorocznych pięćdziesięciu przy garażu, nie wiem czy kilkanaście zakwitnie. ;:174
Szafirki już tylko w donicach, choć w każdym miejscu, gdzie rosły kilka stale się pojawia.

Obrazek

Ewelinko połowa warzyw w skrzyniach, a reszta w gruncie, ale od początku były przykryte włókniną. Co roku tak sieję i trochę wcześniej mogę mieć swoje w kuchni. ;:215

Obrazek

Martuś M zakłada zwykłe pułapki zatrzaskowe na myszy, zapinając małą cebulkę tulipana. W ubiegłym roku kilka gryzoni się złapało. Niestety teraz nie miał czasu się tym zająć, a namnożyło się chyba sporo, bo znowu drążą tunele. ;:223 Donice z cebulowymi stoją w zimnym garażu. Jak są mrozy to zamarza ziemia, bo jest minus 3-4 stopnie. Doczytałam, że cebule potrzebują długiego przechłodzenia, najlepiej poniżej 10 stopni. Może Twoje za krótko miały zimno. ;:218

Obrazek

Jolu mam dwie skrzynie na warzywa z drobną, drucianą siatką na dnie. Na grządce zawsze część gryzonie zjedzą, albo podkopią korzenie i dla nas niewiele zostaje. Na skrzynie mam zrobione specjalne podpory z powlekanego drutu i na nie zakładam włókninę. Wschody są zdecydowanie szybciej. ;:108

Obrazek

Kasiu większość tulipanów czeka na słońce, a tego nam wiosna skąpi. ;:174 Tylko Exotic takie wczesne.

Obrazek

Ewuniu tylko tak Ci się wydaje, że cieszyłabyś się z ekspansywnych szafirków. ;:173 Są piękne i kiedyś miałam ładną rzeczkę na różance. Po dwu latach tak się mnożyły, że musiałam wykopać wszystkie byliny wokół, bo szafirki zarosły wszystko. ;:124 Cebulki powędrowały do innych ogrodów. Kilkanaście posadziłam do donic, co dwa lata je segreguję i sadzę do nowego podłoża z kompostem. Jednak na kilku rabatach uparcie usiłują kwitnąć.
Moje donicowe tulipany coś w tym roku nie chcą kwitnąć, chyba słońca mają za mało. ;:131

Obrazek

Pozbawioną prawie korzeni prymulkę podzieliłam na pojedyczncze roślinki, po miesiącu odżyły i nawet zakwitły. Ogromna wola życia biednej roślinki.
Podobnie żurawka zjedzona doszczętnie, tylko kilka zdrowych odrostów udało mi się uratować. Czy się ukorzenią, trudno zgadnąć. ;:131

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu, jakie piękne są Twoje tulipanki ;:oj Mam kilka tej odmiany, ale jakieś chude ;:174 , no i jeszcze nie kwitną! Dlaczego ta prymulka nie miała korzeni? Czy to robota gryzoni?
Ułudka dopiero się rozkręca, będzie więcej kwiatuszków, chociaż jedne przekwitają, następne kwitną. Ładniutkie są, a lubię ją jeszcze bardziej, od czasu, kiedy gdzieś przeczytałam, że odstrasza gryzonie :tan W miejscu gdzie rośnie, nic nie buszuje i czekam na ogrodzenie od rzeki, skąd przyłażą i tam będę ją sadzić, wtedy dowiem się czy to prawda. :roll: na razie spróbuję zastawić pułapki!
Tylko ciepłych dni wiosennych. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Piękny portret sasanki.
Moje coś poginęły, muszę odnowić stan posiadania tych pięknych kwiatków.
No i niestety, nadchodzi kolejny chłodny okres.
Nie jestem jakoś tam wybitnie ciepłolubna, ale to wietrzne zimno mogłoby sobie już pójść w cholerkę.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu odwiedzając Twój ogród w tym okresie wiem, że trafię na tulipany Emperor. Piękne bukiety na rabatach i ten kolor subtelny wow ;:oj
Portret sasanki rewelacja.Ona stoi na baczność :lol: Moja w odmianie Rubra dziś zakupiona i już posadzona wisi jej główka, a Twoja wyprostowana i dumna ;:138
Rośliny Cię lubią i to widać wszędzie ;:196

Pozdrawiam miło:)
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196
Całkiem bogata ta wiosna u Ciebie. ;:138 ;:138 ;:138
U mnie żaden tulipan jeszcze nie kwitnie, tylko te drobne cebulowe, ale te już kończą.
W tym roku , po pewnych przeszkodach , udało mi się zorganizować ekipę do cięcia żywopłotów.
Posadzić żywopłot, żaden problem, dopiero jak wyrośnie , to się zaczyna, zwłaszcza, jak lata lecą.
Pozdrawiam cieplutko ;:3 :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu megi1402 tulipany, które wypuszczają tylko liście najczęściej wykopuję i wyrzucam. Kiedyś próbowałam je podkarmiać, ale efekty były mizerne. Po prostu są odmiany, które są jednorazowe, więc pogodziłam się z tym. ;:174

Obrazek

Martuś białe tulipany Exotic Emperor wcześnie kwitną, ale na razie tylko na południowej stronie, w innych miejscach też w pąkach.
Muszę Cię zmartwić, ułudka wcale nie odstrasza gryzoni. ;:185 Posadziłam ją w miejscu, gdzie najbardziej drążą tunele, bo żal mi było innych roślin. Rozrasta się, ale sporo jej niszczę przydeptując podniesioną glebę.
Moim prymulkom i żurawkom na tej samej rabacie, opuchlaki zjadły korzenie. Cieszę się, że jednak udało się uratować część roślin. :tan

Obrazek

Madziu nadchodzące przymrozki chyba wszystkich nas przerażają. ;:202 U mnie lilie, hosty i sporo innych mają po kilkanaście centymetrów.
Też mi sporo sasanek poginęło, bo zarastały je miskanty i inne rośliny. Kilka zostało zadeptanych przy cięciu żywopłotu. Wykopałam je, ale tylko jedna przeżyła, ale w tym roku nie ma pąków.

Obrazek

Aniu sasanka w pąku, jak rozwinie kwiat, pewnie będzie w poziomie.
Emperor warto sadzić, ponieważ niezawodnie kwitnie kilka lat z rzędu. Oczywiście jak gryzonie nie zjedzą cebulek. ;:223
Rośliny może mnie i lubią, ale czasem wolałabym, żeby mniej się mnożyły. Mam takie zagęszczenie czosnków Majami, a dopiero drugi rok rosną w tym miejscu. ;:145 Mam wątpliwości czy zobaczę dużo kwiatów.

Obrazek

Krysiu większość tulipanów jeszcze w pąkach, ale zimno chyba znowu nie pozwoli im rozwinąć kwiatów. ;:131
Niski żywopłot cięliśmy sami, później młody sąsiad to robił. Niestety wyjechał, a umawianie się z fachowcami, to droga przez mękę. Niesłowni i telefonów też nie lubią odbierać. :evil:

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Soniu, pozwól, że i ja pochwalę kwitnące tulipany, a przy okazji również piękną kępę narcyzów. ;:138 ;:138
U mnie ułudka też łazi sobie szeroko i nie wszystka zakwitła. ;:223 Już miałam zamiar część wyeksmitować na kompost, ale na szczęście napatoczyła się jedna z sąsiadek, która z radością przygarnęła całą kępę przeznaczoną do utylizacji. :tan

Zimno i mokro u mnie, toteż siedzę w domu, by nie złapać jakiegoś przeziębienia w oczekiwaniu na drugą dawkę Pfajzera.
Przy tej okazji dokładniej przyglądam się sadzonkom wegetującym na parapetach i ze smutkiem muszę przyznać, że pomidorkom się taka wegetacja nie podoba. ;:185 A obiecywałam sobie już nigdy ich nie wysiewać.... ;:24 ;:24

Miłego weekendu, Soniu. ;:196 ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Soniu, u Ciebie jak zwykle Exotic Emperor są niezawodne ;:oj zawsze wiadomo, że jak się do Ciebie zajrzy w odpowiednim czasie, to można się nimi nacieszyć. To są śliczne tulipany, ale u mnie tylko w pierwszym roku takie były, a następnym pokazało się jedynie kilka, na dodatek źle wykształconych kwiatków.
Sasankę uchwyciłaś w idealnym momencie, wygląda jak srebrny kielich ;:oj
Czosnki będę mogła w tym roku liczyć na pęczki, wysiały się w milionach siewek ;:222 Próbuję je wyciągać, ale maleńkie cebulki cwanie ukryły się bardzo głęboko i zazwyczaj wyciągam sam szczypiorek, a właściwie czosneczek ;:306
Ciepełka na weekend ;:196
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Już się nie mogę doczekać kiedy i moje tulipanki zakwitną ;:65 Twoje prezentują się zjawiskowo. A czemu szafirki tylko w donicy? Je też jedzą nornice? U mnie gdy gryzonie dorwały się do rabaty cebulowej wyjadły tylko tulipany, resztą wzgardziły na szczęście dla mnie :wink:
Cieszę się, że prymulka wykazała się taką wolą życia, ma piękny kolor ;:173
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Soniu jednak u Ciebie jest o wiele cieplej i wszystko tak pięknie kwitnie ;:215
Sasanki też ślicznie się otworzyły, ;:333 a u mnie ciągle skulone i tylko marnieją ;:223
Żurawki w opłakanym stanie i w tym roku też je wyeksmituję :wink:
Pozdrawiam gorąco i życzę ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Soniu ;:196 ,
Też chcę takie zagęszczenie narcyzów. :lol:
Jak to się robi ? Co posadzę, to mam same szczypiorki i tylko pojedyncze gdzieś kwiatki.
Co robię nie tak ?
Pozdrawiam cieplutko ;:3 :wit
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Soniu, ale masz śliczne bukiety tulipanów i narcyzów ;:138 Sasanka w purpurowym kolorze śliczna ;:167 Żurawkami się nie martw, na pewno się ukorzenią, one bardzo łatwo się korzenią.

Miłej niedzieli ze słoneczkiem ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit przepiękne te kępy tulipanów, narcyzków ;:215
Filetowe sasanki śliczne i piękne zdjęcie ;:180
Berberskowe kolorki taki inne, śliczne.
Pozdrawiam Sonieczko ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu wielkością warzyw jestem zaskoczona, kiedy je wysiewałaś. Tulipanki bardzo lubię, podziwiam kwitnienia, nie ma jak sadzenie w dużych grupach. A znasz nazwę tej odmiany https://images91.fotosik.pl/494/a60ad6e6f6729633.jpg ma bardzo ładny kształt i kolor kwiatu.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”