Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

:wit Witajcie!
Trzeci dzień pracy na działce już porządnie dał mi się we znaki.
Mimo wszystko jednak jutro też do roboty! Rabaty kwiatowe już uporządkowane, tylko róże ciągle czekają na cięcie. Zapewne jutro już nic mnie przed tą czynnością nie uratuje. Planowałam urządzić kwiatową rabatę przed domkiem, ale dopóki M nie zamocuje rynny, nie ma mowy o zrobieniu tam jakiejkolwiek rabatki. Podczas deszczu woda leje się z dachu na całej jego długości, a z zakupieniem rynien jest kłopot. M objechał dzisiaj wszystkie okoliczne markety i hurtownie, a wrócił z niczym, zmęczony i zdenerwowany, bo tego towaru albo nie ma, albo jest częściowy. Bądź tu mądry człowieku i pisz wiersze. ;:145

Iwonko1 - życzę Ci takiej pogody na jutro, byś wreszcie mogła nacieszyć się swoją wiosenną działeczką. ;:303
Krokusy rzeczywiście zdobią moją działkę, inne kwiatki tylko małymi plamkami, ale to dopiero początek wiosny, więc jest nadzieja na kolejne kwitnienia i oczywiście musi być coraz ładniej, choć u mnie latem zawsze jest najbardziej kolorowo. ;:63
Do cięcia róż jakoś nie mam serca, ale jutro pewnie nic mnie od tej czynności nie uratuje. ;:224
Kochana jesteś, dziękuję i wzajemnie dużo ;:3 życzę na weekend. ;:196

Obrazek

Stasiu - spacerku nigdy za dużo, ale z tym bogactwem kwiecia trochę przesadziłaś, bo u mnie głównie krokusy królują, ale jest ich na tyle dużo, że działka kolorami cieszy. :tan
Straszą tym powrotem zimy i straszą, a ja mam nadzieje, że to strachy na Lachy i będzie - może nie gorąco - ale co najmniej ciepło. ;:333
Pokażę na fotkach, co ta moja druga połowa wykombinowała, jak skończy. Teraz to ja mu marudzę, że kolor dobrał nieco zbyt ciemny, ale zobaczymy. ;:218
Staram się już nie pogarszać aktualnego stanu zdrowia (kaszel mnie jeszcze męczy) i nawet ciepłą czapkę na działce zakładam, a bardzo czapek nie lubię. To jest poświęcenie... ;:306
Pogodę na weekend przytulam z wdzięcznością i Wam również samych słonecznych chwil życzę, a zdrówko niech się do Was przyklei na stałe. ;:167 ;:196

Obrazek

Iguniu - na tej rabacie są piwonie i orliki, które zakryją żółknące listki krokusów, ale niezależnie od tego na brzegu sieję smagliczkę nadmorską dla gołębi. One bardzo lubią kwiatki smagliczki, a smagliczka lubi być dziobana i stale rozwija nowe pączki. ;:215
Dzisiaj gołąbki znalazły skorupki jajek wysypane pod ciemierniki i sama zobacz, jaką stołówkę sobie uskuteczniły.

Obrazek

Elżuniu - pierwiosnek gruziński to najstarszy wśród moich pierwiosnków. Przywiozłam go z ogródka mojej mamy, a pamiętam go też z babcinego ogrodu. Jest niezawodny, mocno się rozrasta i rozsiewa. Bardzo go lubię. ;:63
Parapety zaiste zastawione tak, że palca wcisnąć się nie da, ale satysfakcja ogromna, bo jak dotąd wszystko ładnie rośnie. Dziękuję za uznanie. ;:180
Zarówno zdrowie, jak też udany sezon dla ogrodomaniaków są bardzo ważne, toteż z całego ;:167 Ci dziękuję i oczywiście odwzajemniam w całej rozciągłości. ;:196

Obrazek

Danusiu [danuta z] - krokusów faktycznie mam dużo i dobrze, bo głównie dzięki nim działka jest zdobna kolorowymi plamami. ;:303 Inne wczesnowiosenne roślinki jakoś tak pojedynczo rosną i w związku z tym nie są tak widoczne z dalszej perspektywy.
Życzę Ci więc słonecznej i w miarę ciepłej soboty, byś mogła przywitać się ze swoją wiosenną działeczką. ;:196

Obrazek

Niech Wam słonko ogrzeje świat w czasie najbliższego weekendu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ech bogata i coraz bardziej kolorowe ra twoja wiosna :)
Taką i ja lubię.
Moje ranniki gdzieś mi przepadły. :evil:
Pozdrawiam Lucynko ;:196
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, ja mam tylko malutkie poletko w trawniczku a rośnie tam wszystko; krokusy, przebiśniegi i śnieżyce wiosenne. ;:108
Potem gdy owocują czarne maliny, można tam swobodnie deptać, aby obrać te smaczne i bardzo zdrowe owoce. ;:215
Ty już więcej nie marudź,przecież słońce złagodzi kolor a M się wnerwi i zostawi Ci cały ten kłopot razem z rynnami. ;:oj ;:oj ;:306
Trzeba przeczekać nadchodzące chłodne dni a potem to już hulaj dusza :tan na dobre zacznie się ogrodowa symfonia barw i zapachów. ;:31 ;:87 ;:79
jagusia111

Post »

Lucynko w sprawie rynien poszukajcie firmy, która zajmuje się sprzedażą blach do wymiany dachów. U nich można zamówić rynny. Nawet z tak małą ilością nie powinno być problemu.
Możesz również spróbować dać ogłoszenie na FB na stronie Spotted waszej miejscowości. Może komuś zostały niepotrzebne po budowie domu i będzie chciał odsprzedać.
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

LUCYNKO!
Ranników dużo małych,słabo kwitną,może dlatego że je trzebiłam bo mnie wkurzały.Chyba znalazłam kępkę laków?Będę musiała im lepiej
się przyjrzeć.Widzę u Ciebie parę kwiatków których u mnie jeszcze nie widać.Widzę,że będę musiała poprawić ścieżkę bo jakoś mi się zapada.
Czeka mnie dużo pracy. :twisted:

Pozdrawiam. ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Cały dzień na działce, wróciliśmy przed godziną na obiadokolację. Muszę przyznać, że jestem padnięta.
M ponad pół dnia strawił na poszukiwaniu rynien i szczęśliwie trafił na dostawę towaru w zielonym Ler.... Rynny przytargał na działkę, ale nie tylko, bo stwierdziwszy, że jemu też nie podoba się kolor, którym postanowił ozdobić domek z zewnątrz, kupił nowe farby i z ich mieszanki wyszło to, co oboje nas satysfakcjonuje. Część już wymalował, ale Wam pokażę dopiero gotowy produkt.
A co ja robiłam... Dużo roboty odwaliłam. Nareszcie przycięłam róże i hibiskusy, dokończyłam porządkowanie rabat kwiatowych, wsadziłam pięć nowych róż, w tym jedna pnącą, wykopałam kilkunastoletniego cyprysika, który niemal cały zbrązowiał przez tę zimę oraz jednego powojnika, który już w ubiegłym roku coś zbiesił się i zrobił się brzydki. Właśnie na jego miejsce posadziłam pnącą różyczkę. Trochę przesadzałam, głównie pierwiosnki, którym zrobiło się ciut za ciasno. A! I wsadziłam część roślinek, które jakiś czas temu przyjechały z Albamar.
Sami widzicie, że mam prawo czuć się połamana.

Aniu - powiem Ci, że już z przyjemnością mogę sobie popatrzeć na kolorowe rabaty. :lol:
Moje ranniki jeszcze młodziutkie, dopiero drugi raz zakwitły, ale zauważyłam, że dość ładnie się rozsiały i jest ich znacznie więcej niż przed rokiem. ;:303
Pozdrawiam wzajemnie bardzo wiosennie. ;:196

Stasiu - "malutkie poletko"? aha! I na tym "malutkim poletku" takie ilości kwiecia! ;:111 ;:113
Już nie marudzę. ;:185 M doszedł do takiego samego wniosku i kupił nowe farby, które tym razem ja mieszałam i teraz obojgu nam się kolor podoba. ;:333 Rynny też już są. Gdy tylko znajdą się na swoim miejscu, natychmiast zacznę urządzać rabatę kwiatową przed domkiem, a już mnie do tej roboty ręce swędzą. :tan
Właśnie ta zapowiedź zimnych dni trochę mi się nie podoba, choć powinna z uwagi na możliwość odpoczynku od fizycznego wysiłku. Czy jest coś, co mogłoby człowiekowi dogodzić? ;:306
;:79

Jagusiu - M zjeździł wszędzie, gdzie tylko mógł za rynnami i nic, a dzisiaj trafił na dostawę towaru w jednym z marketów i rynny już są! ;:63
Dziękuję Ci pięknie za podpowiedzi, kochana jesteś. ;:196 ;:196

Danusiu [danuta z] - to znaczy, że masz sieweczki ranników, a ich rodziców się pozbyłaś, a szkoda, bo to ładne roślinki i wcześnie kwitną. ;:108
Zadbaj o laki, będą Ci pachniały. ;:303
Cieszę się, że nareszcie dane Ci było zajrzeć na działeczkę ;:63 , a że tam dużo roboty... ;:131 jak to zwykle wiosną bywa.
Pozdrawiam wzajemnie bardzo wiosennie. ;:196

Moje laki mają mnóstwo pąków. Już się nie mogę doczekać kwiatków.

Obrazek

Stokroteczki. Jak ja lubię te maleństwa!
Obrazek

Obrazek

Fiołeczki. Też je lubię.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
jagusia111

Post »

Lucynko same dobre wieści przynosisz. Urządzaj szybciutko domek i pokazuj efekty. Ciepełka i wiosny nie ma co poganiać bo często taka szybka wiosna oznacza potem majową zimę. Wszystko w swoim czasie.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Lucynko nie tylko Ty zmachana działaniem na działce, ja też czuję kości.
Ale takie zmagania ogrodowe uskrzydlaką nas ;:306
Też dzisiaj ostro podziałałam, przesadzałam , dosadzałam i nie skończyłam.
Podziwiam stokrotki...już zakwitły u Ciebie ;:138 u mnie nawet pączków nie mają, tak samo fiołki do kwitnienia im daleko.
Ja w poniedziałek wchodzę na warzywniaku.

Pozdrawiam
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Jagusiu - domek na zewnątrz powoli nabiera rumieńców, wewnątrz ciągle jeszcze czeka na mnie, ale najpierw muszę działkę doprowadzić do kultury, jeszcze tam dużo roboty, szczególnie w warzywniku, no i ta moja wymarzona rabata kwiatowa przed domkiem. ;:108 A tu zima wraca i znowu wiatry. :shock:

Obrazek

Krysiu [leszczyna] - Nareszcie doczekałyśmy się zakwasów zdobytych podczas zajęć, które kochamy! ;:138
Stokrotki kwitną w trawie na alejce, dużo ich, fiołki też, działkowe jeszcze na coś czekają. ;:7
Mój warzywnik też jeszcze leży odłogiem, ale od poniedziałku ma być bardzo zimno i wietrznie, więc nie wiem, czy w ogóle na działkę się wybiorę. ;:218 Ciągle jeszcze ostro pokasłuję i M pilnuje mnie jak klawisz jaki. :lol:
Wzajemnie pozdrawiam wiosennie. ;:196

Obrazek

Miłej i ciepłej niedzieli, Kochani.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ogromna przyjemnośc oglądać twoje śliczne kwiatuszki :) Ja też dałam sobie do wiwatu; siałam warzywa więc doskonale rozumiem jak ty musisz być zmęczona :) Faktycznie wygląda że teraz aura da nam dłuższy urlop :wink: Dobrego wypoczynku! ;:167
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Cebulowa u Ciebie w rozkwicie a moja już przekwitła.
Fajnie że masz klawisza....on wie co robi i wie czego pilnuje ;:108
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Lucynko!
Nie wiem dlaczego ale u mnie laki nigdy nie przetrwały zimy, raz rozety przetrwały i uschły ;:oj
Przyrodę masz ciut do przodu, a szczególnie pierwiosnki...no ale moje przeżyły pod koniec wegetacji szok przesadzania. Jedyna sasanka jaką udało się przechować przed podziemnym światem... po zimie wywalony kopiec i już jej na pewno nie ujrzę :roll:
U Ciebie gołąbki na grządkach a u nas w tym roku wyjątkowo dużo szpaków jakby gdzieś został zachwiany łańcuch pokarmowy...oj trzeba będzie zakładać siatki latem ;:oj
Miłej niedzieli! ja dzisiaj jadę na pierwsze w tym roku spotkanie w ogrodzie ;:196 ;:196
DzonaK

Post »

Witaj Kochana
Ale u Ciebie już wiosennie się zrobiło wszystko się już budzi do życia , co nas zaczyna cieszyć . Pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No to teraz Lucynko masz absolutne prawo na relaksik, napracowałaś się sporo, ja do przesadzania to mam jeszcze daleka drogę, jeszcze nadal nie wszystko przycięte, ale i ja wczoraj padłam, no ale cieszę się bo chyba we wtorek doczekam się własnej rozdrabniarki go gałęzi, więc szybko polecę ze sprzątaniem działki. Piekna wiosenka, coraz bardziej kwietna, dobrego tygodnia Lucynko ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Ciekawa jestem domku i nasadzeń wokół. :D ;:oj
Jednak u Ciebie cieplej ,u nas zapowiadają znowu mróz i śnieg.Nie wiem tylko czego ja chcę,przecież to dopiero marzec.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”