Kawon ( arbuz ) - część 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 9

Post »

Dziś zebrałem kolejne trzy arbuzy :heja Pod nóż padło dziś wczorajsze Rosario z największym poparzeniem słonecznym (które okazało się ugotowane w środku, po prostu zrobiło się miękkie i włókniste) i dzisiejsze Złoto Wolicy, które było przepyszne w smaku, idealnie słodkie i bardzo soczyste :D

Obrazek
Waga (kolejno z lewej do prawej) :
Rosario: 5,2 kg
Złoto Wolicy: 4,2 kg
Rosario: 3,3 kg
Razem: 12,7 kg :heja
I mała sesja zdjęciowa :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Arkosxd
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 lip 2018, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak rozpoznać jaki mam gatunek arbuza?
kupniulaUK
200p
200p
Od: 14 lut 2018, o 09:15

Post »

Arkosxd Odmiane chyba ;) Po owocach najłatwiej określić. Zapodaj zdjęcie a pomożemy. Jak masz dojrzałe to daj zdjęcie środka też.
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Arkosxd pisze:Jak rozpoznać jaki mam gatunek arbuza?
Najprościej po opakowaniu :wink: ;:306
Awatar użytkownika
kamil_kluczbork
200p
200p
Od: 19 mar 2018, o 07:35
Kontakt:

Post »

Czy ktoś mi podpowie dlaczego krzak dopiero teraz ruszył i rośnie jak szalony. Zawiązał już chyba z 10 owoców, wszystkie po kilku dniach czarnieją i tyle. Podlewam codziennie wieczorem wszystkie moje warzywa i owoce. Tylko arbuz padł. Proszę o poradę.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój drugi arbuzik, jeszcze mniejszy od poprzedniego - to już nie pomarańcza, tylko śliwka, ewentualnie maleńkie jabłuszko. :wink:
Obrazek
To chyba ostatni arbuz, sądząc po kondycji krzaków. Miałam więcej krzaków niż owoców, więc to chyba podchodzi pod "rekord". :;230 Nie wspominając o wadze tych owoców.
Nie wiem, czy w przyszłym roku będę próbować jeszcze raz, bo to mimo wszystko dość kosztowna zabawa, a dla dwóch łyżeczek miąższu (fakt faktem smacznego) trochę ciężko o satysfakcję. Może ew. będę próbowała, jeśli uda mi się zaszczepić. Jeśli nie, to wizja wyhodowania porządnego arbuza poczeka, aż się dorobię domu z odpowiednio dużym ogrodem - może po prostu chwilowo warunki im tak bardzo nie odpowiadają.
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2018, o 21:02

Post »

{ Pizza} Cześć dlaczego kosztowna??Jedyne co to tyle ze miejsce na działce zajmują i tyle.
Awatar użytkownika
Pizza
500p
500p
Od: 28 mar 2018, o 11:21

Post »

No nawóz, ziemia pod to (moja w ogródku się nie nadaje - twarda że jak spróbujesz się wbić, to prędzej nóż złamiesz niż wykopiesz dołek ;:224 ), woda na
bardzo częste podlewanie. Nie liczyłam oczywiście na zwrot kosztów, nic z tych rzeczy, ale wygląda na to, że w moich warunkach może mieć to średni sens, bo z tegorocznych plonów to miałam łącznie z 6 łyżeczek miąższu z pestkami (na bodajże 4 krzaki). Z lepszym stanowiskiem też nie poszaleję, mam 21m2 ogródka, gdzie połowa to podest, musi być miejsce dla dwóch suszarek, do chodzenia - więc to też dość istotne. Jak coś nie daje żadnego plonu, to trochę szkoda.
No ale nie wykluczam, że posadzę jeden krzak w przyszłym roku, żeby sprawdzić, czy może coś pójdzie lepiej, tylko to raczej nie będzie priorytet :) Co nie zmienia faktu, że chciałabym kiedyś wyhodować porządnego arbuza, jak te na zdjęciach na forum.
darek19391
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 maja 2018, o 21:02

Post »

Pizza jedyne koszty jakie poniosłem to raz trochę azofoski nie podlewałem a nasiona z arbuza sklepowego.

Rozdaje je bo tyle naroslo ,co do ziemi to beznadziejna bo piasek
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Pizza nie poddawaj się i próbuj dalej, aż osiągniesz swój cel :) Ale musisz przyznać, że arbuz choć mały, bardzo cieszy ;:138

Dziś kolejny Sugar Baby został otworzony. Świetny smak i cieniutka skórka. Po prostu cud, miód i orzeszki :tan

Obrazek

Razem z połową Złota Wolicy z wczoraj :D

Obrazek
I samo Sugar Baby ;:215
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55

Post »

Pizza Być może workowana ziemia wcale nie służy Twoim arbuzom. Jaa tez w pewnym roku dałam im w doki koński obornik i co ? Efekt 2 arbuzy z 20 krzaków, gdzie w pozostałych latach owoce przewyższały ilość krzaków. Więcej się już nie bawiłam i nic nie dostawały. Jeżeli chodzi o wodę to u mnie podlewane tylko po wysadzeniu, ponieważ w pełni sezonu nie mam na to czasu. Z arbuzami tak jest że wolą lekką piaskowatą ziemię niż żyzną ciężką. Nawóz to też u mnie na starcie po wysadzeniu dostały raz organikę na wzrost, a potem na kwitnienie i tyle.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Mój dzisiejszy pierwszy Janosik waga 6,9 kg.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Danivil
100p
100p
Od: 2 cze 2017, o 22:05

Post »

Ile dni potrzebuje złoto wolicy aby było optymalnie dojrzałe?
Awatar użytkownika
chmielu11
200p
200p
Od: 21 lip 2013, o 22:49

Post »

Tak wygląda po przekrojeniu
Obrazek
Ale Złota Wolicy nie przebije smakiem.
Pozdrawiam Krzysiek
wokan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2015, o 21:39

Post »

Danivil pisze:Ile dni potrzebuje złoto wolicy aby było optymalnie dojrzałe?
Od 33 do 37 dni, w zależności od warunków uprawy i pogody. Skórkę ma tak cienka, że wystarczy niezbyt silnie ścisnąć żeby usłyszeć czy chrupie i czy jest dojrzały. Choć ja przedwczoraj zerwałem ostatniego po 39 dniach i podczas krojenia jak tylko naciąłem skórkę to się po prostu rozpadł ;:oj Ale w smaku był po prostu niesamowity. Numer jeden w rankingu!

chmeilu11 Piękna sztuka! Mi takiego, a nawet większego, tydzień temu ukradli :evil:
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”