Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Lucynko mam wrażenie że to będzie inne kwitnienie od kwitnienia tej pierwszej rośliny, chociaz kompletnie nie pamiętam, jaki wyglądał tamten pąk. Ten wydaje mi się ma intenstwniejszą barwę.

Kasia jeszcze trzyma w niepewności i wydaje mi się, że niestety jeszcze trochę to potrwa ;:218 jak w końcu raczy się otworzyć to dam znać ;:215
Luisa
200p
200p
Od: 29 lip 2016, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ fantastyczne zdjęcia zmian w orchidarium, naprawdę super ;:167 ;:167 ;:167
Zarosło mocno przez ten rok, ale faktem jest, że masz ciągle dużo w nim miejsca. Zazdraszczam :)
A jakie masz ogólnie wnioski co do losu phal w orchidarium? Dają radę czy niespecjalnie lubią? Bo wiele osób pisze, że phal się do akwariów nie nadają.
Ciekawa byłam bardzo losów Twojej orchidariowej masdevalli, ale chyba jako jedyna nie daje rady w tych cieplarnianych warunkach. Takie żółknięcie i opadanie liście to nie musi być z powodu infekcji, wystarczy że jest za gorąco. Ale teraz zimą to chyba miałaś sporo niższe nocne temperatury? Mimo wszystko trzymam za nią kciuki.
W każdym razie całość niezmiennie imponująca ;:167
Awatar użytkownika
Sunrise_orchid
200p
200p
Od: 5 gru 2018, o 11:07

Post »

Obrazek

Marto, skąd ty wytrzasnęłaś takiego cudownego storczyka?! I czy to hybryda? Botanik?
Moje storczyki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luiso za Masdevallia ewidentnie chorowała a powodem były upały. Najprawdopodobniej osłabiona roślina łatwo podawała się infekcji grzybicznej, bo tak to wyglądało. Teraz te liście innaczej wyglądają, bo po prostu żółkną. Liście strasznie szybko starzeją się jej w tych warunkach, niestety ewidentnie nie poradzi sobie. Daje jej czas do połowy wiosny i najwyżej ją wyciągnę. Mam cały czas z tyłu głowy realizację chłodnego orchidarium i może ta Masdevallia zmusi mnie do działania.

Luiso z Phalaenopsis w orchidarium mam
- Phalaenopsis San Shia Appendiculata - ładnie buduje system korzeniowy, kwitła w zeszłym roku, wygląda, że jej się podoba.
- Phalaenopsis hybryda - temu to się na bank podoba bardzo. Teraz trzecie kwitnienie, korzenie już są wszędzie.
- Dtps Anna-Larati Soekardi x equestris - ta korzenie ładne, ale coś liście średnio, ostatnio ta mokra plama na liściach i coś z końcówkami przy pozostałych się dzieje. Mieszane mam uczucia.
- Sedirea japonica - niby teraz klasyfikowane jako Phalaenopsis. Młoda roślina, mam ją od jesieni, na zimę "wyszła" z orchidarium, po powrocie teraz korzenie i liście nowe wypuszcza, ale czas jest zbyt krótki, aby powiedzieć, czy jej te warunki będą się podobać.
- Phalaenopsis celebensis - warunki jej sprzyjają, wydaje mi się, że ona czyje się dobrze, pytanie jak to będzie w przyszłości w kwitnieniem, bo to jeszcze młoda roślina.
- Phalaenopsis parishii - rośnie ładnie, moim zdaniem też mu się podoba
- (Niby) Phalaenopsis (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1. Tak jak pisałam nie mogłam się z nim dogadać jeśli chodzi o wilgotność "podłoża" przez co wstrzymała mi dwa razy pęd, ale dziś już dogadaliśmy się i o to jak kwitnie.

Kasiu o to pokazała w końcu swoją mordę i no jednak nie miałam w doniczce dwóch Phalaenopsis (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1. Pąk był piękny a już środek... Hmmm generalnie nigdy nie przekonam się to kwiatów Phalaenopsis w kształcie "gwiazdki". Kolor buraczkowy, głęboki. Daje rade, ale... No i nie wiem co to może być....
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sunrise_orchid to jest jakaś hybryda z Liodoro, zwana Biondoro DUFT i w dodatku w suptelnej formie peloric. Kupiłam w zeszłym roku na wystawie we Wrocławiu.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marto, to jest ta roślina co opisana na fiszce. Czytałam że ten storczyk tak też może zakwitnąć jak właśnie Twój to zrobił.
Dla mnie on jest śliczny, bo widzisz ja w odróżnieniu od Ciebie uwielbiam kwiatki w kształcie gwiazdki. ;:167
Dziękuje za zdjęcie.
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie na FB też mi przed chwilą uświadomili, że to jest to co na fiszce, tylko, że to bardzo nietypowe wybarwienie. Generalnie, że to rarytas... yyy.... no a mnie nie rusza ;:218 jestem tylko ciekawa ile to wybarwienie jest zasługą 11h doświetlania... Miałam w doniczce dwie takie rośliny jedna zakwitła tradycyjne bez doświetlania a ta nietypowo ;:24

No widzisz kupiłam na próbę parę "gwiazdek" i myślałam, że może na żywo jak zobaczą, to się przekonam do nich, bo w końcu większość właśnie takimi się zachwyca... Widać ja nie należę do tej grupy, ale przynajmniej próbowałam ;:306
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak ja bym chciała żeby moja tak zakwitła, ale pewnie będzie w paseczki jak znam życie :(
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja kupowałam w OG w zeszłym roku w marcu...
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje jeszcze za młoda kupiłam w rozmiarze Nfs na pewno później niż Ty.
Może w tym roku zakwitnie. Gdybyś się swojej chciala pozbyc to ja mogę ją przygarnąć. :wink:
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet jakbym chciała się jej pozbyć, to raczej jest to nie możliwe, bo przyrosła do podkładki i wrosła w tło. Wyciągnięcie jej oznacza dewastacje
korzeni. Jednak mam z nią problem, jeśli chodzi o wilgotności "podłoża" i już miałam w planach ją rwać wiosną, ale nagle ruszyła z kwitnieniem i jednak została.
Obrazek
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Patrząc na Twoje orchidarium aż trudno uwierzyć,że minął zaledwie rok od jego uruchomienia ;:138 -storczyki poczyniły olbrzymie postępy,co znaczy mieć rączki do ich hodowli-pełna profesja ;:333
Pozdrawiam i miłego weekendu życzę :wit ;:3
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p
Od: 13 wrz 2016, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te białe czubeczki i środek dodają mu tyle wdzięku, wyjątkowo ładne kwitnienie :)
Luisa
200p
200p

Post »

zabkamarta pisze:Luiso za Masdevallia ewidentnie chorowała a powodem były upały. Najprawdopodobniej osłabiona roślina łatwo podawała się infekcji grzybicznej, bo tak to wyglądało.
Nie jestem ekspertem, ale czarne plamy u masdevalii o wyglądzie grzybicznym to reakcja na cokolwiek- za wysoka temperatura, za dużo nawozu, stagnacja powietrza itd.
zabkamarta pisze: Mam cały czas z tyłu głowy realizację chłodnego orchidarium i może ta Masdevallia zmusi mnie do działania.
No jak uruchomisz lodówke to po prostu umrę z zazdrości ;:oj Posiadanie ciepłego i zimnego orchidarium to dla mnie ideał.

Co do phal to wygląda na to, że praktycznie wszystkim się u Ciebie podoba ;:215
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Luiso całkiem możliwe, że tylko i wyłącznie przyczyną były upały. Ja wtedy robiłam opryski z Huwa San mu i w sumie problem minął razem z upałami a nie mam doświadczenia z Masdevalliami, żeby to jednoznacznie ocenić.

A z lodówką to ja ciągle o tym myślę ;:306 z ciepłym orchidarium było o tyle dobrze, że miałam już puste akwarium po rybkach a tutaj trzeba już kupić lodówkę ;:333 już widzę minę mojego męża jak wpadam do domu z taką lodóweczką :shock:

Marzy mi się też mini oranżeria zewnętrzna urządzona w stylu naturalnego lasu deszczowego, do której możesz wejść i zaginać w tym świecie. Tylko jak to ogrzać zimą ;:145 miałam też inne pomysły bardziej szalone, ale lepiej o tym nie pisać ;:306
Luisa
200p
200p

Post »

Trzymam kciuki za masdevallię, żeby jej nie trzeba było wyciągać.

Lodówka to wyzwanie, choć technicznie nie większe niż ciepłe orchidarium, masz już doświadczenie :) Ale fakt, lodówkę trzeba kupić i niewątpliwie dla osób nie w temacie kupowanie lodówki do uprawy storczyków jawi się jako totalny odpał ;:306

Oranżeria w stylu lasu deszczowego- brzmi super, ale utrzymanie takich warunków musi być rzeczywiście bardzo kosztowne, toż to jak sauna parowa chodząca non stop. U nas jest Eden Projects (foto net), w jednej z kul jest właśnie taki mikroklimat, relaks zwłaszcza zimą- niesamowity. Może sobie postaw taką bańkę w ogrodzie ;:215

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”