Wiejski po przejściach cz.36

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiejski po przejściach cz.36

Post »

Witaj Marysiu :D Z planowanego ogniska nic nie wyszło. W ubiegłą sobotę była pogoda, ale wypadły nam inne zajęcia. Na początku tego tygodnia przyjechał pan, który nam od lat orze grządki warzywne i zlikwidował miejsce na ognisko ( bo właśnie tam , na miejscu po ziemniakach się je pali :) W tym tygodniu wypadają jednak imieniny Taty i urodziny Mamy ( w ten sam dzień ) wiec świętowanie będzie i tak :D

Mamy dwie wspólne cechy . Ja też jestem skubacz :D Od dziecka uwielbiam plewić trawki. Zgięta w kucki mogę tak je wydłubywać nawet dwie - trzy godziny bez przerwy, A ta druga to wzrok, Mam astygmatyzm i krótkowzroczność ..(minus osiem na lewe i prawe oko ) .Nic wielkiego, ale za długie patrzenie w ekranik mnie męczy, a ogródek pozwala odpoczywać oczkom . Cała bliższa i dalsza rodzinka u nas to takie ślepolki , więc i ja jestem okularnica :D

Marysiu teraz jak to się mówi "meritum" wizyty.Twój ogród nadal mnie zachwyca. Zakochałam się w michałkach i chryzantemach Drobne, delikatne i tak kolorowe. Róże też zwalają z nóg. Ta bordowa przepiękna, ale cytrynowa niczym nie ustępuje koleżance

A teraz kończąc ten przydługi post życzę Ci udanej niedzieli i nowego tygodnia z duza ilością słońca na niebie :D
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu, imprezujesz w ostatnich dniach i bardzo dobrze, bo krótkie i pochmurne dni nie nastrajają optymistycznie, a miłe towarzystwo skutecznie poprawia nastrój. ;:138 ;:138
Kolorowe liście szeleszczące pod butami to jeden z uroków jesieni. ;:333 Bardzo lubię spacery z pieskiem po tych szeleszczących dywanach. ;:303
W ogrodzie masz mnóstwo kolorów. ;:333 Pięknie kwitną chryzantemy i marcinki, ;:215 ale nie tylko one, bo i różyczki jeszcze o swojej urodzie przypominają, ;:63 a nawet kocimiętka! ;:303
Moje - Twoje chryzantemy też zachwycają swoimi kwiatkami, ;:215 a rozrosły się i urosły , że hej! ;:138
Dobrej nocki życzę i pogodnego nieba. ;:196

Ps. Dynie na ;:77
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, ;:oj Będą zupki dyniowe i placek dyniowy, pychotka aż ślinka leci ;:108 Twój ogród w pięknych jesiennych kolorach
a i różyczki jeszcze u Ciebie kwitną . Lucynka ma rację,że cudownie jest pospacerować w słoneczny dzień po szeleszczących, złotych
liściach , to cudowna muzyka dla uszów. ;:168
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu szaliczek usłany dywanem z liści jest super ;:333 ... lubię słuchać szelest liści... tylko żeby były suche :oops: Chryzantemki chętnie, bo o tej porze roku mało kolorków u mnie. a te co mam to nie wiem czy poradzą sobie przez zimę ;:173 Twoja Remy Martin jeszcze błyszczy jak królowa ;:215
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Marysiu dyniek zazdraszczam, bo moje zupełnie się nie popisały - dopiero teraz zaczęły głupie rosnąć ;:223 A ta różowa chryzantema ma piękny kolor ;:108
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,dziękuję za odwiedziny,za mile spędzony czas ,za prezenty ,po sympatycznym spotkaniu dostałam takiego Powera ,że grzybki przerobiłam w mig ,wszystko już w spiżarni,na drugi dzień obrałałam malinki i soczek zrobiony i jeszcze ukisiliśmy kapustę ,do ogrodu dopiero się wybieram co prawda zaczęło padać i widoku na lepsze nie widać ,ale i w deszczu trzeba czasem pracować ,kwiatuszki ślicznie u Ciebie kwitną ,a kaczuchy rewelacyjnie wyglądają ,one tak luzem chadzają po ogrodzie ,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam pięknie z krainy deszczowców!
Szaroburo, mokro i nic nie rokuje poprawy.
Niedziela oczywiście domowa, a dzisiaj deszcz przeszkodził w wyprawie na targ, no chyba ze stałby się cud i przestało lać . Miałam zrobić ciężkie zakupy dla pierzastych i trzeba wjechać między stoiskami na teren placu (auto duże), bo organizatorzy nie pomyśleli o parkingu, a straż miejska z policją goni nawet takich co przystaną na chwilę, żeby zapakować worki ;:223
Tak też deszcz popsuł mi humor od rana :wink:

Krysiu Remy martin to róża elegancka, ładnie rośnie, nie choruje i kwitnie dwukrotnie. Kwiat ma prosto wzniesiony i bardzo urodziwy! Pozdrawiam!

Bea Nie ma szans wydać im komendy, bo zawsze spylają przede mną...albo jak widzą, że sypię jedzenie to biegną do mnie Obrazek Takie ładne niebo z ciepłą auro pewnie szybko już się nie powtórzy, no to zostały chociaż zdjęcia.
Lisica robi mało zdjęć, ale za to takie co zapadają w pamięć i oko!

Ewciu liście leżą bo spadły jednej nocy, a teraz mocno zmoczone nie grabię. Planowaliśmy w niedzielę ognisko w małym gronie, ale deszcz pokrzyżował plany i liście dalej mokną ;:131 Michałki i chryzantemy też tracą na urodzie mokre od deszczu. Dobrego tygodnia ;:196

Agnieszko Róża o której piszesz to Shakespeare i ma faktycznie ciekawy kwiat a kolor bordowoburaczany Obrazek Pytała o chryzantemke, bo wiem że wysyłając nie byłam pewna co wysyłam więc jakbyś zapałała.... :uszy
Takie stokrotkowe mam jeszcze dwie różniące się od siebie, ale najważniejsze że nie wymarzają i są bezproblemowe.

Obrazek

kwiat po prawej zrywając trochę się sfatygował, a to był pierwszy rozwinięty.
Bodziszek to nieduży okaz a kwiatuszki może mniej dekoracyjne bo wielki pojedynczych niezapominajek, ale o tej porze każde maleństwo widać ;:215 Ładnie się rozrasta.
U mnie wyrosły dwie Butternut i taka nn o kształcie węża zwiniętego w kłębek, które dostają do ziemniaków kury Obrazek

Olu my mieliśmy chęć powtórzenia ogniska wczoraj i upiec sobie ziemniaczki, ale nic z tego...niebo pokrzyżowało plany i szybko się to nie zmieni ;:185 Rodzicom życzę dużo zdrowia i wspaniałych plonów, a mamie kwitnienia róż! Mnie też, ale dopiero na stare lata wykryli astygmatyzm i nawet ostatnio okulistka podczas badania stwierdziła, że po tylu latach oczy radzą sobie same z tą dolegliwością. Natomiast mam niepokojące objawy po wykonywaniu cięższych prac i tu muszę uważać na siatkówkę ;:219 Miałam zawsze krótkowzroczność może nie tak dużą, bo -2,5 i -3 ale po zapaleniu rogówki nagle wada zrobiła się znikoma -1,5 i -1,75, ale za to muszę igłę nawlekać w okularach z plusami i to mnie wkurza, bo miałam być babcią nawlekającą igłę bez okularów Obrazek
Za meritum duża buźka, a po kawałku michałków chętnie Ci poślę wiosną, bo jeszcze większość kwitnie. Kilka róż ma jeszcze pączki to może przed zima zdążą zakwitnąć.
Bardzo dziękuję za milutkie życzenia i pragnę odwzajemnić życząc radosnego spotkania rodzinnego i pomyślnego tygodnia Obrazek

Lucynko! dni były ładne i dopiero od dwóch dni siąpi i to jest ta brzydsza odsłona jesieni. Liście nie szeleszczą i nie dają się grabić, bo leje za kołnierz, a wręcz muszę uważać, żeby nie poślizgnąć się na nich ;:202
Rzeczywiście jeszcze ogród wabi kolorami co mnie cieszy i ostatnio nawet mój M, który ceni jedynie rośliny które da się zjeść, zachwycał się kwiatkami i pytał jak który się nazywa Obrazek
Masz rację chryzantemy rozrastają się ładnie, ale nie te kupowane tylko te dostane od forumowych koleżanek ;:215
Marta ma wspaniałe dyniowiska! Pogodnego i spokojnego tygodnia Lucynko ;:196

Witaj Wandziu dawno Cie nie było i ja Ciebie też dawno nie odwiedzałam :oops: Dynie od kilku lat są stałym składnikiem menu w moim domu, a odkrywamy coraz to nowe pyszne potrawy ;:215
Kiedyś , kiedy nie miałam własnego ogrodu uwielbiałam takie spacery po Krakowskich Plantach, bo nawet liści tak szybko nie sprzątano, a przy tym zbieranie kasztanów i liści w ciekawych kształtach i kolorach ;:333

Ewuniu o właśnie! żeby te liście były suche, a jeszcze przygrzane słońcem pięknie pachną! Niestety tak nie jest a i pobliskie lasy tracą na urodzie bo liście spadają i nie ma już tych pięknych kolorowych plam. Zapisuj Ewciu wszystko co obiecuję, bo wiosną zapytam to musisz przypomnieć Obrazek Kolor róży odbija na tle głównie różu i fioletu!

Kasiu niestety u mnie też dynie zaniedbałam, bo akurat wyjeżdżałam do sanatorium kiedy wymagały opieki. Miałam wiele rozsad ale albo uschły albo ślimaki się nimi zajęły, a zastępstwo nie potrafiło właściwie ocenić sytuacji. Dobrze, że zawsze mam gdzie uzupełnić braki w dyniach :D Mogę Ci posłać kawałek tej chryzantemy na wiosnę, bo na pewno będę ją rozsadzać...warta jest tego ;:333

Martusiu powera to Ty masz i raczej Ci go nie brakuje, ale doceniam to że mimo nawału zajęć zechciałaś mi poświęcić te kilka godzin i mogłyśmy spokojnie porozmawiać i chociaż zawsze brakuje czasu to nikt nas nie popędzał (wiesz o kogo mi chodzi Obrazek ), gdyby nie pora roku i mgły mogłybyśmy jeszcze pobyć razem. Ogród też pokazał nam się w słońcu ;:3 Roślinki już posadzone i poprosiłam je żeby ładnie rosły ;:173 , bo chryzantemki są cudne!
Miałam dzisiaj pojechać po kapustę do kiszenie, ale przywieziona od Ciebie plus deszcz kazały zmienić plany. Tobie deszcz nie przeszkadza w niczym ani w pracy w ogrodzie ani w chodzeniu na grzybki. Kaczuszki łażą swoimi drogami tzn od kurnika do kurnika i raz tylko zawędrowały na parking Obrazek Pozdrawiam cieplutko i ściskamObrazek

na dobry dzień ostatnie kwiatki sezonu!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkim dobrego dnia i tygodnia!
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Oj tam Marysiu, jakie ostatnie kwiatki sezonu, zakładasz że mróz już przyjdzie?
Chryzantemy pięknie kwitną, moje też cieszą oczy i chyba kilka nowych odmian w przyszłym roku dokupię.
Moje stadko pierzaków zmniejszyło się do trzech dużych i dwóch małych kurek, nastąpiła selekcja naturalna, niektóre miały siedem lat.
Jesień jesień jesień, szkoda że pogoda się zepsuła, było tak pięknie.
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Marysiu to się cieszę, że udało się zidentyfikować dzwonek i jakby co już się cieszę jakby udało Ci się zebrać nasionka. Tak mi mojego padłego szkoda a ja uwielbiam dzwonki. ;:196 ;:168
Sama nie wiem jak to będzie z tymi kurkami, bardzo bym chciała ale ciągle się waham bo kurnik jeszcze nie przygotowany i w ogóle boję się czy sobie dam rady bo to stworzenia żywe ale skoro diobliczek ma sie dobrze to i z kurkami sobie myślę poradza. :wink:
Jesienny ogród pełen niesamowitych kolorów. ;:215
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ogród cieszy kolorami , gąski skubią się nawzajem tylko ślimaków nie chcą szukać a kurki niosą jajeczka choć niewiele ,ale są . Nic dadać nic ująć jest wspaniale ale my chcemy jeszcze więcej.
Cudny ten świat otaczający, tylko musimy pilnować żeby nam gdzieś nie umknął. :)
Jesień nie jest smutna jak patrzymy na nią przez Twoje zdjęcia. ;:138
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu jednak tej jesieni róże wytrwale ozdabiają kolorem zakątki ogrodu... może jeszcze listopad podrzuci troszkę ;:3 ... Mnie się marzy śnieg tej zimy,(żeby spadł nim ściśnie mróz), bo w poprzednią było go jak na lekarstwo :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

A cóż to za ciekawy liść wystaje w ogrodzie?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Udało się załatwić zakupy, bo zaryzykowaliśmy i pojechaliśmy koło południa...plac kończył działalność, ale kupujących było mało i dostałam wszystko co chciałam. Nawet deszcz przestał padać. Wjechaliśmy bez problemu pod samego sprzedającego, załadował i już mam na jakiś czas czym karmić kury, kaczki a nawet czworonogi, bo udało się kupić ładną i tanią wołowinkę. Maciek już wycyganił trochę jak poczuł mięsko Obrazek tak ładnie śpiewał ;:224

Iwonko moje kury też najstarsze miałyby 7 lat ale nie znaczyłam i nie wiem które to! wiem tylko, że z tych co przytuliłam po zmarłym hodowcy są też matrony staruszki i właściwie nie widuje ich na gnieździe :? Mam parę młodszych z zeszłego roku i jedną co M sobie wysiedział Obrazek jak byłam w sanatorium. Reszta do wykruszenia, ale już mam plany wiosenne :heja Tylko jak mi się jeszcze kaczki rozmnożą to chyba ogród do pola przeniosę Obrazek
Nie zakładam jeszcze zimy, ale przymrozek w końcu będzie i niestety już widzę po dwóch dniach deszczu złachane leżące chryzantemy ;:131 Ściskam ;:4

Elżbietko nasiona zbiorę, ale na razie zmokły ;:222 jednak liczę na suche dni, a dzwonki chyba łatwo kiełkują. Jak masz jakieś ciekawe to chętnie przyjmę nasionka :oops: Póki co wstawiłam im znacznik i będę wypatrywać wiosną.
Jak chodzi o kurki to nie masz się czego obawiać. Kurnik nawet drewniany spełnia swoją rolę i trzeba im koniecznie wydzielić obszar, najlepiej wolierę i to dość wysoką, bo to wyfruwajki, a jak raz spróbują ;:224 Najważniejsze żeby miały ziarno i wodę, a poza tym możesz im dogadzać. Zieleninka, białko (koniecznie), ja żywię naturalnymi paszami i nie daję żadnych mieszanek. Najlepiej sprawdzić czy w okolicy można kupić co potrzeba. Jakiś sklep rolniczy albo targ gdzie zawsze jest takie stoisko, u mnie nawet w Krakowie mogę kupić pszenicę i kukurydzę rozdrobnioną :D
Powodzenia! własne jajeczko na śniadanie to najlepszy kawior! ;:196

Misiu czuję w Twoim wpisie jesienną nostalgię ;:196 Gdyby nie ta chęć posiadania więcej i więcej miałabym kilka roślin dużo trawy vel podagrycznika, jednego pieska...no może kotka. Nie byłoby barwnego szaliczka, ani piania kogutów o świcie, czy plaskających kaczuszek po mokrej glinie i trawie. Nie obsiadałyby mnie koty kiedy źle się czuję i nie mielibyśmy psów, o które trzeba się troszczyć jak o najbliższych. Ty wiesz jak wczoraj patrzyły się na mnie koty...po prostu opiekowały się mną i to już nie pierwszy raz :uszy
Jesień moja strasznie zmokła od wczoraj ;:131

Ewuniu na pewno słonko jeszcze nie raz zaświeci ;:3 Musi, bo liści nie da się zgrabić Obrazek
Podobno zima ma przyjść późno i do grudnia ma być jesiennie, a mróz i śnieg ma przyjść w późniejszym terminie. Czyli znowu będzie wypatrywać niecierpliwie wiosny Obrazek ale jak się parapety zazielenią to już nie będzie tak źle ;:196

Mariolko czy o obrazki włoskie pytasz? :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Bardzo piękne chryzantemy, ten kwiatek obok to chyba jakiś spot, nieoczekiwana mutacja tego większego :D :D
Dobrze, ze piszesz Marysiu o późnym [ jednak ] przybyciu zimy, może się wyrobię ;:224
Pogoda cały sezon robi nam kawały i jak już nie pada i powieszę tzw. ''bety'' na słońcu to zawsze zmokną :evil: To samo się tyczy prac ogrodowych. ;:65
Mówisz ,że eM. zauważył kwitnące roślinki :lol: Podejrzane coś ... :lol: Mój tylko zauważa coś tam, jak się obrażę i chce zagadać :;230
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ja myślałam; że te różowe piękne kwiatuszki to marcinki. A to chryzantemka piękna ;:108
Róże jeszcze się nie poddają. Cieszą i to bardzo. Chociaż ich kwitnienienie jest już inne niż w lecie. Ale jeszcze jest. I chciałoby się tak dluuugoo.ech. Szkoda mi, że sezon się kończy. :cry:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”