W tamtym roku kwitł, a w tym roku zauważyłam że marnieje.
Szybko przesadziłam z donicy do ziemi w sadzie. Z małej sadzonki na dzień dzisiejszy wygląda tak:

Witam miłośników nalewek , chętnie się wypowiem na powyższe zagadnienia .Odmiany pigwowca są hodowane raczej ze względu na kolor kwiatów - krzew ozdobny, a nie na smak owoców. Jeśli chodzi o gatunek to najlepsze owoce, mimo że nie największe ma japonica.
(Dyskutowałam już o tym na tym forum i nie wszyscy się zgadzali ) Proponuję kupić parę odmian tego gatunku i ew. selekcja A może szkółkarz coś podpowie.?
To o czym powyżej jest napisane nie do końca pokrywa się z faktami, dlatego że zagłębiając się w wątek historyczny o pochodzeniu pigwowca wiemy że, do Europy przybył prawdopodobnie około 1740 roku z Azji a konkretnie Chiny , Japonia , Korea gdzie rośnie w stanie naturalnym ( dzikim) . Już 3000 lat temu medycyna chińska używała owoców do celów leczniczych , pałace cesarskie i domy bogatych dostojników doceniały również piękne kwiaty które utrzymują się na krzewach nawet ponad dwa tygodnie . W obecnych czasach jest rozpowszechniony niemal że na całym świecie głównie w strefach umiarkowanych , znosi ujemne temperatury do minus 30 stopni i upały do 40 stopni co czyni go krzewem godnym uznania i poszanowania .( w Japonii produkowano perfumy z olejku pozyskanego z owoców pigwowca.) Ogrody botaniczne w Europie i Ameryce północnej chętnie opisywały różne odmiany i genotypy na potrzeby dworów królewskich do nasadzeń w ogrodowych , Francji , Anglii , Austrii ,Carskiej Rosji i w wielu innych krajach .Odmiany pigwowca są hodowane raczej ze względu na kolor kwiatów - krzew ozdobny, a nie na smak owoców.
Dla osób które z powodu braku miejsca w ogrodzie , lub braku możliwości zdobycia kilku różnych odmian bez możliwości porównania subtelnych różnice nie ma większego znaczenia jakiej odmiany owoce przeznaczy na nalewkę. Od siebie mogę tylko dodać że należy wybierać owoce jak najmocniej wybarwione mocno żółte , po zbiorze niech poleżą 2 do 3 dni owoce wybierać średnie i nieco drobniejsze z lepką skórką to te które są najbardziej aromatyczne . ( ale to jest zależne od odmiany genotypu)Proponuję kupić parę odmian tego gatunku i ew. selekcja A może szkółkarz coś podpowie.?