Pierwsze koty za płoty cz.ll

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pierwsze koty za płoty cz.ll

Post »

Marysiu i ja pokochałam pustaczki :tan Mam jeszcze dwa, ale czekam na ich kwiaty. Pretty Sunrise i Eyes Four You z patyczków od Jadzi ;:196 Ta pierwsza zakwitnie na pewno, natomiast nie wiem, czy dam zakwitnąć Oczętom. Pączuś już jest, ale krzaczek jest maleńki i waham się, czy jednak go nie oberwać. Z jednej strony już chciałabym zobaczyć jak wygląda kwiat, ale kwitnienie może chyba osłabić roślinę. I tak" i chciałabym i boję się"Obrazek

Obrazek

Lucynko, każda werbena jest w innym kolorze ;:108 Mam czerwoną, różową, bordową i fioletową. Z tym, że różowa i czerwona jakoś niewiele się od siebie różnią i na dodatek rosną razem. Dzisiaj zauważyłam, że jedną z nich bardzo obżarły ślimaki i być może zostaną mi tylko trzy ;:222 Wczoraj jednak nerw mi puścił i poszły w ruch niebieskie granulki. Zbyt śmiało w tym roku poczynają sobie te oślizgłe dranie. Jedną dalię prawie zeżarły do cna. Inne mają się dużo lepiej, ale też widać ślady ich działalności.

Obrazek

Ewa, takie zdjęcia lubię najbardziej :tan ale najlepsze wychodzą z aparatu fotograficznego. W komórce nie mam dobrego podglądu i wychodzi to różnie. Route kwitnie pięknie, ale w tamtym roku szybko złapała plamistość. Chyba muszę różyczki prysnąć na wszelki wypadek przeciwko grzybom, bo już widzę na niektórych plamki ;:222

Obrazek

Wandziu, irysów miałam bardzo mało. Tak mało, że róże nawet by tego nie zauważyłyObrazek
Moja komóreczka, to zdolniacha. Specjalnie mi zależało na takiej, żeby robiła doskonałe zdjęcia. I eM mi taką znalazł :heja

Obrazek

Aniu i u mnie już właściwie po irysach. Jeszcze tylko te białe kwitną, ale też już kończą. Dziewannę mam po raz pierwszy i muszę przyznać, że bardzo mi się podoba. Tylko moja jeszcze niziutka, ale tak naprawdę, to mogłaby taka zostać. Mi pasujeObrazek Jednak chyba mogę się spodziewać, że na tym nie poprzestanie, bo pochodzi z ogródka Lucynki ;:196 A u niej jest sporo wyższa.

Obrazek

Ewelinko, byłam już Agnieszką, to mogę być i Basią ;:196 Zresztą, to bardzo ładne imięObrazek Włoskie mam chyba trzy i rzeczywiście mają sporo kwiatów, oczywiście jak na takie młodziaki.

Obrazek

Kasiu, nie wiem z czego to wynika ;:224 Może z tego, że w większości są to ludzie starsi? Nigdy się takimi komentarzami nie przejmowałam. W każdym razie, teraz już nie komentują i zagadują dużo bardziej przyjaźnie. A do bombonierki to mi bardzo daleko, szczególnie w tym roku. Jakoś mam za dużo zajęć i na działkę zostaje mniej czasu niż dotychczas.

Obrazek

Iwonko, eM się zlitował nade mną i przyjechał skosić :tan A właściwie, to nawet sam zaproponował, że przyjedzie, czym zdziwił mnie niepomiernie ;:oj Ale i tym bardziej to doceniam, że sam się domyślił ;:196

Obrazek

Małgosiu, po deszczu nie ma już nawet śladu. Ziemia jest suchutka ;:222 Znowu podlewałam dzisiaj cały dzień, mimo że słoneczko prażyło. Róż już coraz więcej rozkwita i to od nich zaczynam obchód działeczki. Teraz już każdego dnia pokazuje się jakiś nowy kwiat i bardzo dużo czasu muszę przeznaczyć na zachwycanie się nim :;230

Obrazek

Danusiu, mam takie cztery, ale z nich wszystkich Fighting ma największe kwiaty ;:167 Uwielbiam jąObrazek Moje penstemony zimują. Mam chyba dwa i oba przetrwały. Ale chyba miałam jeszcze jednego i coś go nie widzę. Więc może jednak nie wszystkie?

Obrazek

Cały dzisiejszy, bardzo słoneczny dzień spędziłam na działce. Wczoraj też byłam, ale króciutko, bo tylko trzy godziny. Zawsze jednak dobre i toObrazek Dzisiaj pojechałam prosto po pracy i już o 7.30 byłam na miejscu. A tam tylko cisza i ja. Bardzo lubię takie chwileObrazek Od razu wypiłam kawę i wzięłam się do pracy. Wiedziałam, że wcześniej czy później dopadnie mnie kryzys z niewyspania, a chciałam chociaż troszkę podziałać na zachwaszczonych rabatach. Zbyt dużo nie zrobiłam, ale zawsze już o dwie rabatki mam mniej. Przy okazji wypieliłam kilka różyczek, a w przerwie nawet posprzątałam trochę w domku. Ostatnio wpadam na działkę jak po ogień, a to niestety nie sprzyja utrzymaniu porządku.
Wczoraj, do już kwitnących Route i Fighting Temeraire dołączyła jeszcze Lady Emma Hamilton :heja A dzisiaj przybyły kolejne kwitnące panienki. Nawet mnie to zaskoczyło, bo wczoraj były w jeszcze mocno ściśniętych pączkach, a dzisiaj proszę: już otwarte kielichy.

Zakwitły:

Obrazek

To jest oczywiście Amelie Nothomb
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka kolejnych jest już tuż, tuż :tan
Miałam posiedzieć trochę dłużej, bo umówiłam się z eMem, że w południe to on wyprowadzi psa. Tymczasem niestety zostawił w pracy klucze i musiałam wracać dużo szybciej ;:145 EM pracuje 20 km od domu i powrót po klucze nie miałby sensu. I w ten sposób eM pojechał na plażę, a ja do domu. Ten to się potrafi urządzić :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

DobranocObrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Róża w objęciach ważki, jak w jakiejś bajce......
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonka Fajnie mieć taką komórkę i takiego eMa co w nią zaopatrzy ;:306 Fotki artystyczne, a kolekcja róż ciekawa Jazz ma śliczny kolorek ;:333
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko, ja też powoli przekonują się do pustaczków, wcześniej nie zwracałam na nie uwagi, ale mają swój urok. ;:215
Piękne kwitniania masz! ;:215
Czerwiec zachwyca! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No zdjęcia fantastyczne. Zwłaszcza to lekko zroszone, fioletowy kwiatuszek-urzekło mnie!
Piękne róże, dale masz taką dorodną! Ogólnie mnóstwo pięknych, zadbanych roślin!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Iwonko czy te "pustaczki" długo kwitną?,pachną?

Jak zwykle pokazujesz fajne zdjęcia.
U mnie ślimuny jadły dalie jak tylko zaczęły wypuszczać listki,poczęstowałam granulkami i mam już spore krzaczki.Mam nadzieję,że zakwitną
jeszcze w tym roku. ;:306
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Iwonka1 pisze: [

Obrazek

]
Piękne zdjęcia robisz ;:180 Ale ten z wywalonym ozorkiem jak jaszczurka, rozśmieszył mnie do łez ;:215
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Iwonko :wit
Piękne portreciki pelargonek.
Róże piękne.
Fantastyczne zdjęcia i roślin i owadów ;:63 ;:63 ;:63
U mnie też po deszczu ani śladu. :roll:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Iwonko niewyspana i w zdjęciach widzę jakieś horrorki ;:oj ale zdjęcie z chmurkami jest moje! ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Kurcze 3 ary i zastanawiam się jak Ty to wszystko mieścisz. ;:oj
Iwonka fajnie napisałaś...
Iwonka1 pisze:
Teraz już każdego dnia pokazuje się jakiś nowy kwiat i bardzo dużo czasu muszę przeznaczyć na zachwycanie się nim :;230
...ja też tak robię. ;:138
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Iwonko, te aksamitki od Ciebie to z daleka wyglądają jak małe palmy. Chyba się zacznę zakładać, że to aksamitka bo nikt mi nie wierzy dopóki blisko nie podejdzie.
Czy trzeba im zapodać podpórki? ;:oj
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Anido, ważka tak pięknie zapozowała, a ja oczywiście nie miałam przy sobie komórki ;:223 Rzuciłam podlewanie, poprosiłam o cierpliwość i pobiegłam po telefon. I wyobraź sobie, że na mnie czekała. I pozwoliła cyknąć sobie kilka fotek :heja

Obrazek

Ewo, widzisz, zapomniałam, że Jazz przecież też jest pustą różyczką ;:224 Czyli mam takich pięć. Jazz jest bardzo zmienna w kolorze. Jak kwitnie więcej kwiatów i są one w różnej fazie kwitnienia, to krzew jest bardzo kolorowy. Jest i pomarańcz, i czerwony i żółty, a nawet różowy. Bardzo lubię tę różę.
I znowu skłamałam :oops: Jeszcze mam Oh, Wow! Liczba pustaczków w ten sposób wzrosła do sześciu. To chyba będzie już koniec wyliczanki, chociaż musiałabym jeszcze zajrzeć do notatek, co wyrośnie z moich nowych różyczek. Nie wiem do jakich róż zaliczyć Bajazzo? Ona taka chyba bardziej półpełna ;:218

Obrazek

Basiu, początkowo zupełnie nie brałam ich pod uwagę, a teraz moja lista ciągle rośnie :heja Jeszcze bardzo mnie kusi Nevada i M. Hilling. Na razie nie mam niestety na nie miejsca, ale już kombinuję, gdzie by je upchnąć ;:224

Obrazek

Mariolko, ten kwiatuszek- to penstemon. Kropelki widać dopiero na powiększeniu. Chociaż on nie jest mokry, to są chyba zakończenia włosków. Lubię takie szczególiki :heja

Obrazek

Danusiu, szczerze mówiąc, to nie pamiętam czy one pachną ;:218 Ale sprawdzę i Ci powiem. Natomiast kwiaty utrzymują się średni długo. Każda ma inaczej, jak każda róża. Na pewno są na krzewie kilka dni, ale szczegółów nie pamiętam. Solennie obiecuję poprawęObrazek
Twoje dalie zakwitną na pewno, tylko troszkę później. Granulki niestety wystarczają tylko na kilka dni, a potem ślimaki wracają. Wczoraj zebrałam obfite żniwo.

Obrazek

Jolu, ta lilia właśnie tak śmiesznie zaczyna kwitnienie. Jęzorek odrobinę wystaje już nawet z pąkaObrazek Chociaż całościowo mnie nie zachwyciła. Ale kwitła dopiero pierwszy raz, może w tym roku będzie inaczej.

Obrazek

Aniu, ziemia już jest zupełnie sucha ;:222 Dzisiaj pieliłam na rabacie, której wczoraj nie podlałam ;:223 i nie było łatwo. Róże ogromnie mnie cieszą, nawet nie sądziłam, że kiedykolwiek będę je u siebie miała, a teraz nie wyobrażam już sobie, że mogłoby ich nie być.

Obrazek

Marysiu, często chodzę niewyspana. Już do tego przywykłamObrazek Jak mogę, to się na troszkę położę, ale na działce jakoś spać nie potrafię. Zasnę na chwilę i zaraz się budzę. Pajączysko było bardzo dorodne. Skrył się pod liściem i tylko czyhał, aż wyciągnę rękę. A wtedy ....chaps i palca nie ma :;230
Zapomniałam pochwalić Twoje zielone łapki ;:63 Cieszę się, że patyczki dobrze rokują. Jak coś pójdzie nie tak, to na wiosnę znowu poślę.
A takie zdjęcia lubię robić najbardziej :tan

Obrazek

Elżbietko, sama widzisz ile to zajmuje czasuObrazek A potem chodzę i się dziwię, że ciągle niewypieloneObrazek Trzy ary w zupełności mi wystarczą. Gdybym miała więcej to, ani na zachwyt, ani na czytanie książek na działce, nie miałabym już czasu. A tak wszystko mogę :tan

Obrazek

Bea, to moje ulubione aksamitki :tan Niektóre podpieram, ale tylko te, które się przechylają. W większości rosną bez podpór. Cieszę się, że Ci się spodobały :heja

Obrazek

Dzisiaj od rana było burzowo. Burza krążyła przez kilka godzin, straszyła grzmotami i czarnym niebem. Kilka razy tylko zakręciła się się wokół i sobie poszła. W końcu jak już musiałam jechać na zajęcia, to postanowiła pokazać kto tu rządziObrazek Zdążyłam tylko wyjechać z lasu, jak zaczęło padać. Początkowo deszcz był niewielki. Dojechałam na pierwszy przystanek- przemknęło mi przez głowę, żeby może się schować i przeczekać,ale ponieważ ciągle deszcz nie był jakiś bardzo intensywny, to pojechałam na następny. I to był mój błąd, bo dojechałam już w strugach wody. Pół godziny spędziłam na przystanku i jak przestało padać pojechałam dalej. Na szczęście wzdłuż drogi, którą jechałam rosną wysokie drzewa, to trochę mnie ochroniły ;:108

Moje dzisiejsze niebo nad głową

Obrazek

Spokojnych snówObrazek
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Iwonko,ogródek masz cudownie zadbany ,zdjęcia robisz rewelacyjnie ,aż radość patrzeć na ujęcia owadów i kwiatów ,masz sporo pięknych róż i teraz jak zakwitają cieszą nas szczególnie ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Iwonko, bo róże to chyba tak jak hazart... ;:306
Nevada i M. Hilling cudowne, a w połączeniu wyglądają zjawiskowo! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Iwonko :wit . Ciągle zmieniam Twoje imię, no głupio mi :oops: , wybacz ;:196 . To na pewno z pośpiechu albo wcześniej wpisywałam się u Basi ;:173 . W każdym razie teraz będę uważniejsza :oops: . Wracając do powojników to dobrze, że masz kilka włoskich ;:333 . Róże świetnie Ci kwitną, masz ich sporo ;:138 . Zdjęcie nieba i portrety owadów świetne ;:333 . masz rekę do fotografowania ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”