Kolekcje Floriana cz.1
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcje Floriana cz.1
Piękna kępka Katharine a u mnie pojawił sie jeden egzemplarz i ciekawe skąd do mnie przybył. Florianie chryzantemki też świetnie przezimowały muszę je rozmnożyć ,bo bardzo mi sie podobają 

- maniolek
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
Florianie piękna wiosna i kępki kwiatów 

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Madziu, cóż powiedzieć - na pewno przyzwyczaiłaś się do takiego stanu rzeczy i to normalny stan u Ciebie. Ja przywykłem do tego, że sezon wegetacyjny trwa 9 miesięcy, czyli od marca do listopada. Fale przymrozków są proporcjonalnie mniejsze u mnie więc nie grożą roślinom, które już kwitną lub się zielenią.
Zieleni się też na moich parapetach, bo rozmnażanie dalii trwa w najlepsze:

Jadziu, 'Katharine Hodgkin' musiała do Ciebie przybyć jako pasażerka na gapę z jakąś inną rośliną
To wg mnie najbardziej plenny i niezawodny kosaciec cebulowy
Wszystkie skrzynki poszły w ruch, by pomieścić dalie-matki:

Dzięki Mariuszu! Przedwiośnie jest ale zima nie odpuszcza więc teraz trochę przymroziło. Ale to nic - wszystko idzie ku dobremu
Młodych sadzonek przybywa, do maja będzie las na parapetach

Zieleni się też na moich parapetach, bo rozmnażanie dalii trwa w najlepsze:

Jadziu, 'Katharine Hodgkin' musiała do Ciebie przybyć jako pasażerka na gapę z jakąś inną rośliną

Wszystkie skrzynki poszły w ruch, by pomieścić dalie-matki:

Dzięki Mariuszu! Przedwiośnie jest ale zima nie odpuszcza więc teraz trochę przymroziło. Ale to nic - wszystko idzie ku dobremu

Młodych sadzonek przybywa, do maja będzie las na parapetach

- JAKUCH
Florianie nic bardziej błędnego z tym malutkim kosaćcem Już parę razy go kupowałam i zakwitał raz w sezonie, a potem klapa .Dlatego dziwię się skąd się wziął u mnie przecież nie zdążyłam go kupić jesienią. Ranniki i przebiśniegi też się rozmnażają, a u mnie tylko przybywają co roku jakieś pojedyncze sztuki tych roslin
Ojjj zielono już na Twoich parapetach za chwilkę i moja jedna dalia się zazieleni ,bo już się wykluwa
Jednak reszta dalej w przechowalni Najfajniejsze jest to, bo nie wiem która to z moich, bo bulwkę znalazłam w skrzynce z pelargoniami

- TROJA
- 500p
- Od: 6 kwie 2017, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Florianie zawsze do Ciebie zaglądam ale nie zostawiam śladu więc teraz postanowiłam coś napisać. Podziwiam wszystkie Twoje kolekcje jest co oglądać, pokazuj więcej zdjęć
Pomidorki masz już bardzo duże, moje dopiero mają pierwsze listki.

Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Piękne przedszkole daliowe i niczego im nie brakuje! Moje - Twoje dalie pięknie się przechowały i będę je nawet dzielić. Koleżanki juž się cieszą!
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Florian widzę że u Ciebie to nawet już krokusy zaczynają kwitnąć .
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dalie ...
Gdy je jeszcze przechowywałem, to dopiero w połowie kwietnia wynosiłem bulwy z piwnicy.
No to będzie dużo szybciej u ciebie
Zapamiętam nazwę 'Katharine Hodgkin' - posadziłem trzy gatunki bez nazwy i zobaczę czy taki też będzie - już z ziemi powychodziły i ładnie się rozrosły.

Gdy je jeszcze przechowywałem, to dopiero w połowie kwietnia wynosiłem bulwy z piwnicy.
No to będzie dużo szybciej u ciebie

Zapamiętam nazwę 'Katharine Hodgkin' - posadziłem trzy gatunki bez nazwy i zobaczę czy taki też będzie - już z ziemi powychodziły i ładnie się rozrosły.
- Florian Silesia
Jadziu
Napisałem "wg mnie" więc dziwi mnie Twoja reakcja
Być może Twoja gleba nie jest odpowiednia i maleńkie cebulki wysychają? Ranniki i przebiśniegi u Ciebie się też nie rozsiewają, a wysychanie jest podstawową przyczyną tego zjawiska
Tak, dalie idą w siłę i z dnia na dzień przybywa nowych roślin:

ale na ogrodzie jest ciekawiej, bo coraz więcej roślin otwiera swoje kwiaty:

Troja, cieszy mnie, że oglądasz zdjęcia ale warto też czytać ich podpisy - to nie pomidorki, tylko dalie
A jeśli chcesz więcej zdjęć, to jednak zachęcam do częstszych wpisów, bo od tego uzależniam ilość wstawianych zdjęć
Mój najnowszy szafran. Tym bardziej cieszy, że kwitnie tak wcześnie. Dzięki Lidziu

Anido, ja też się cieszę, że dalie dobrze rosną u Ciebie
Dobre przechowanie to połowa sukcesu w uprawie dalii. A moje przedszkole coraz większe

Witaj Geniu! Szafranów coraz więcej, co bardzo cieszy

Andrzeju, z tych sadzonek szybciej dalii nie będzie, a nawet później będą. Rosną w doniczkach w celu rozmnożenia wegetatywnego.
Mam nadzieję, że wśród kosaćców nn będzie u Ciebie również 'Katherine Hodgkin', bo to piękna odmiana!

Kod: Zaznacz cały
Florianie nic bardziej błędnego z tym malutkim kosaćcem

Być może Twoja gleba nie jest odpowiednia i maleńkie cebulki wysychają? Ranniki i przebiśniegi u Ciebie się też nie rozsiewają, a wysychanie jest podstawową przyczyną tego zjawiska

Tak, dalie idą w siłę i z dnia na dzień przybywa nowych roślin:

ale na ogrodzie jest ciekawiej, bo coraz więcej roślin otwiera swoje kwiaty:

Troja, cieszy mnie, że oglądasz zdjęcia ale warto też czytać ich podpisy - to nie pomidorki, tylko dalie

A jeśli chcesz więcej zdjęć, to jednak zachęcam do częstszych wpisów, bo od tego uzależniam ilość wstawianych zdjęć

Mój najnowszy szafran. Tym bardziej cieszy, że kwitnie tak wcześnie. Dzięki Lidziu

Anido, ja też się cieszę, że dalie dobrze rosną u Ciebie

Witaj Geniu! Szafranów coraz więcej, co bardzo cieszy

Andrzeju, z tych sadzonek szybciej dalii nie będzie, a nawet później będą. Rosną w doniczkach w celu rozmnożenia wegetatywnego.
Mam nadzieję, że wśród kosaćców nn będzie u Ciebie również 'Katherine Hodgkin', bo to piękna odmiana!

- JAKUCH
Florianie możliwe ,że masz rację z tą glebą i dlatego nie chcą sie namnażać u mnie ani ranniki ani irysy ani nawet przebiśniegi
.Niestety mam zbyt przepuszczalne podłoże, a u Ciebie kwiecia mnóstwo w porównaniu z moim ogródkiem

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Przedszkole daliowe bomba
Jak się dzieciaki sprężą to na Wielkanoc może nawet zakwitną 

- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Cudowne rośliny, gdzie Ty to wszystko mieścisz. A ile pracy, podziwiam! A te daliowe przedszkole to jak się zakłada?
Beata
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florku
Bardzo piękne krokusy i iryski reticulata
Zazdroszczę bo u nas wszystko w kiełko - pączkach.
Podziwiam Cię za pracowitość i konsekwencję przy sadzonkowaniu ulubionych bulwiastych kwiatów.
Powiem Ci ,że w tym roku pierwszy raz ,jak mam dalie to żadne jeszcze kiełków nie puściły, myślę, że z powodu zimna, bo żyją na pewno.
Bardzo piękne krokusy i iryski reticulata

Zazdroszczę bo u nas wszystko w kiełko - pączkach.
Podziwiam Cię za pracowitość i konsekwencję przy sadzonkowaniu ulubionych bulwiastych kwiatów.

Powiem Ci ,że w tym roku pierwszy raz ,jak mam dalie to żadne jeszcze kiełków nie puściły, myślę, że z powodu zimna, bo żyją na pewno.
- Florian Silesia
Jadziu, nie warto walczyć z naturą albo działać wbrew naturze. Owszem, można trochę zmodyfikować strukturę gleby ale to efekt krótkotrwały i cofający się. Ja też rezygnuję z roślin, które na mojej glebie źle rosną. Twój ogród też zapełni się kwiatami
Te szafirki lubię najbardziej, bo najwcześniej kwitną
muscari azureum

Dzięki Małgosiu! Dalie na Wielkanoc - to byłaby bomba!
Cieszą mnie listki i pędy, których jest coraz więcej. Kwitnienie w swoim czasie
Mamy na wiosnę pachnące hiacynty ale mamy też śmierdzące pałczychy i te też trzeba lubić! Mnie wręcz fascynują!
sauromatum venosum

Beatko, dziękuję
Wszystko się mieści na i przy parapetach. Pracy trochę przy tym jest ale póki nie rozkręci się praca w ogrodzie to nawet fajnie mieć takie zajęcie
A jak to powstaje? Zwyczajnie - sadzenie do doniczek, robienie sadzonek zielnych i już.
Małe cebulice też nie chcą już spać
scilla tubergeniana

Dziękuję Agnieszko! To nie jest iris reticulata. Dokładnie to mieszaniec - iris x histroides. Twoje rośliny nadrobią opóźnienie. U nas trochę cieplej więc wegetacja rusza wcześniej.
crocus vernus 'Jeanne D'Arc'

Te szafirki lubię najbardziej, bo najwcześniej kwitną

muscari azureum

Dzięki Małgosiu! Dalie na Wielkanoc - to byłaby bomba!

Mamy na wiosnę pachnące hiacynty ale mamy też śmierdzące pałczychy i te też trzeba lubić! Mnie wręcz fascynują!
sauromatum venosum

Beatko, dziękuję

Małe cebulice też nie chcą już spać

scilla tubergeniana

Dziękuję Agnieszko! To nie jest iris reticulata. Dokładnie to mieszaniec - iris x histroides. Twoje rośliny nadrobią opóźnienie. U nas trochę cieplej więc wegetacja rusza wcześniej.
crocus vernus 'Jeanne D'Arc'

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Florianie ja uwielbiam piękne zapachy, kolory i kwiaty. To takie naturalne dary natury. Niestety, takie cuda jak pałczycha wykraczają poza moje doznania estetyczne. Ale to już czysto osobiste wyznanie, więc podziwiam za wytrzymałość i ciekawość świata roślin. Jak to powiadają....jednemu matka, drugiemu córka