Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Zaszalałam i teraz mnie jeszcze Lidl kusi... Współczuję przejść z nornicami. Do mnie jeszcze nie trafiły, choć spodziewam się, że to kwestia czasu. W każda dziurę jaką widzę zaraz sypię trutkę, no trudno ;:131

To moje najnowsze zakupy :wink:
Obrazek
Całe 10 kg... Będzie przecier z ziołami i solą.

Salsa już zapakowana w słoiki
Obrazek

Z ostatniego kilograma moich ogórków zrobię na próbę takie z ziołami prowansalskimi. Ciekawe czy to dobre będzie.
Chciałam jeszcze kupić prawdziwe węgierki, ale nie ma... Może się jeszcze mój pan pokaże.. Zimno, deszczowo, paskudnie, a to dopiero początek września. :?
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monia na Twoje przetwory ślinka cieknie :)
Też kupiłam cebule w "świecie kw.", będziemy mieć kolorowo na wiosnę ;:108
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Podobno ogórki z ziołami są dobre. Jak byłam u fryzjerki, właśnie z kimś rozmawiała o takim przepisie.
A ja dzisiaj zrobiłam z czosnkiem. Właśnie zagotowałam. Na salsę czaję się, ale chyba dopiero w weekend.
Rzeczywiście, współczuję nornic, a ja za to walczę z plagą różnych ślimaków. W tym roku są nawet takie 1 cm bez skorupy. Posypałam już jakieś niebieskie granulki, ale teraz ciągle pada, nie wiem, czy będą skuteczne. Prawdopodobnie będę musiała powtórzyć "zabieg" zatruwania paskudztw.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, jak otworzymy słoiczek, dam znać. Mnie co prawda odstrasza trochę dodatek curry, ale nie dałam go dużo.
Oto moje ostatnie ogórki. Warto jednak mieć swoje, nigdy nie miałam tylu ogórkowych różności.

Obrazek

Kasiu, oj tak wiosna mam nadzieje będzie kolorowa. :D
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

https://www.fotosik.pl/zdjecie/2402a6b7b147cac6
Moniś , powiedz mi co to za odmiany hortensji masz w tym zakątku. Niby nigdy o nich nie myślałam , ale te są cudne
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję :D
Iwciu patrząc od lewej : Vanille Fraise, Limelight i Magical Candle. Te rosną już 2 lata. Wczesną wiosną tnę je bardzo krótko. Od prawej dosadzę już sporą Wims Red. A w zasadzie przesadzę zza altanki i wypełnię tę lukę obok hortensji.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A tak apropos Twojego zamówienia cebulowego podejrzanie podobne do mojego ,a w zasadzie większość takich samych cebulek ;:306 - dzisiaj je sadziłam ,póki deszcz mnie nie wyrzucił
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Trzymajcie kciuki, bym dostała jutro w Lidlu jeszcze jakieś ładne cebule. Mogę pojechać dopiero po południu, mam nadzieję, że nie "rzucą" jakiejś małej ilości, ktora rozejdzie się jak ciepłe bułeczki.
Dzisiaj środa, 4 dni bez działki, u nas ciągle pada. A tak ładnie dojrzewały maliny...
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Myślę, że jeszcze będą cebulki. Ludzie aż tak nie kupują, u mnie w biedrze się to poniewiera i nikt nie kupuje (dziś np przygarnęłam fioletowego i bladoróżowego hiacynta). Fakt, ten deszcz jest okropny. Dziś dosłownie oberwanie chmury... a jutro mam szansę jechć na działkę na cały dzień i nie wiem czy się da, ma znowu padać. ;:14

Dorotko- mamy podobny gust najwyraźniej :lol:
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Och, pracusiu!
A ty znowu przetwory :D ;:21
Ja z ogórkami i z tydzień temu zamknęłam sezon przetwórczy .Tylko z nimi. ;:173
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, właśnie walczę z pomidorami, przerabiam 10 kg na przeciery. Tzn ja ich nie przecieram, tylko sparzam, obieram skórę, miksuję w blenderze i dosypuję ziół i soli. Kupiłam też 3 kg węgierek na powidła z cynamonem. A jak sił starczy zrobię jeszcze sos słodko- kwaśny do chińszczyzny i to już będzie finito przetworowe. Chyba, że się uda kupić w dobrej cenie maliny, to będzie nalewka.

Trzymajcie kciuki, żeby jutro nie padało! Mam tyle roboty na działce... Jeszcze cięcie i plewienie, przesadzanie, wsadzanie roślin z paczki, która dziś przyszła, sadzenie cebulowych, przygotowywanie miejsca dla róż...

Tymczasem dobrej nocy! ;:19

EDiT

Zakupy zrobione. U nas było tyle pudeł, że nawet wszystkiego nie wykładali. Wzięłam tylko 3 opakowania, te z dołu to wczorajsze z biedronki. Bardzo dużo rodzajów, jest w czym wybierać, ale ja już zrobiłam zakupy internetowe, to nie szalałam.
Obrazek

Te narcyzy z tulipanami to różowe mają być, na zdjęciu nie wyszło.

A tu wcześniejsze zakupy. Są jeszcze czosnki i krokusy kupowane na sztuki.
Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś jestem zadowolona. Udało mi się zrobić na działce co zaplanowałam, nawet słońce wyjrzało, pomimo, że rano jeszcze lało jak z cebra. Pracowałam w pocie czoła 5 godzin, a gdy skończyłam zaczęło padać znów. Niebiosa były dziś dla mnie łaskawe. Oplewiłam do końca. Przycięłam to co brzydkie i przekwitnięte. Wsadziłam paczkę od forumki Małgosi
Obrazek

Wsadzone 6 kolorów rozchodnika okazałego, rudbekie błyskotliwe, rozchodniki mniejsze (łopatkowy i ościsty), tojeść orszelinowata, floks Peppermint złocień Crazy Daisy, barwinek variegata.

Już jesiennie jest, rośliny zaczęły się przebarwiać..

jeżówka Guava Ice
Obrazek

Tu mnie czeka robota... dalej trza kopać trawę pod róże... i wsadzę też wtedy dużo cebulowych
Obrazek

Ten rozchodnik z malutkiej gałązki urósł tak przez rok...
Obrazek

Moudry jest taka piękna ;:167
Obrazek

Jesienne klimaty
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz będę miała gości na działce, ale w przyszłym tygodniu muszę przesadzić 5 roślin, jedną wywalić całkowicie (krzew niewiadomego pochodzenia, przywleczony jako jaśmin ze śmietnika, nie kwitnie i zajmuje miejsce). Potem wykopać rabatę na trawniku pod róże, porobić pod róże wszystkie dołki i sadzić wszystkie cebulowe.
Dalej wyrwać wszystko z warzywnika (pietruszka naciowa i pory oraz rozsada kwiatów do wysadzenia do skrzyni póki co), zasiać poplon (gorczyca).

A późną jesienią wycięcie roślin po przymrozkach (oczywiście nie wszystkich) i okrywanie stroiszem. Już teraz mogę powiedzieć, że to był bardzo pracowity sezon, wsadziłam mnóstwo roślin. Działka wyszlachetniała, nabrała charakteru. Jestem naprawdę zadowolona. Żeby tylko z tą altaną udało się coś zrobić w przyszlym sezonie, bo nie mogę na nią patrzeć...
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Monia,

na pocieszenie muszę przesłać ci fotkę mojej pseudo altany. Jak tylko polepszy się aura, zrobię parę fotek. Już piąty dzień u nas lało, pojechałam tylko zerwać ostanie sztuki pomidorów. Nie wiem, czy coś z nich jeszcze będzie. Musiałam wskoczyc w kalosze, jest dosłownie błoto.
W sierpniu też zrobiłam zakupy o forumki Gosi :D ,
A dzisiaj co nieco w Lidlu, nawet mieli tego sporo

Obrazek
A to moje ostatnie ogórki z czosnkiem

Obrazek
I jeszcze przyszła paczka z pierwiosnkami od forumki Haliny, i zamówiłam u innej pani piwonię, czerwoną pysznogłówkę i..
A do wyrzucania trawy nie ma chętnego ;:174
A jaka to trawa przy drzewie, obok rozchodnika
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula ta trawa to rozplenica Moudry. Rozplenice ogólnie są godne polecenia.
Z tą altaną to chodziło mi o stan elewacji, bo tak to jest ok. Bez prysznica, ale to już się da przeżyć.
Ogórki wyglądają smakowicie. :)
Ja właśnie zrobiłam ostatnią partię przecieru z 10 kg pomidorów i szczerze nie mogę już patrzeć na pomidory. :lol: Jutro się biorę za śliwki węgierki. Narobiłam się dziś, więc dobrej nocy ;:19
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne te jesienne twoje klimaty!
I hortki, i rozchodniki i jeżówki ,,wszystko śliczne.
I nowe zakupy ;:215
Ja też dzisiaj byłam w Lidlu.Oj chyba z 15 minut tam grzebałam i wybierałam.Dobrze,że byłam sama.
IFakt, dużo rózności mieli i chyba mają jeszcze.Ja nakupiłam tego znowu sporo.Chyba zobie zakaz już jakiś zrobię na te zakupy. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”