Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Dziś u mnie przelotny deszcz od rana i nieco chłodniej. Dobrze że udało mi się wczoraj tyle zrobić, bo dziś pewnie na ogród nie wyjdę, a później wyjeżdżam więc kolejne prace w następny weekend. Z parapetowców to wylazły kolejne dwa pomidorki, więc teraz czekam już tylko na 5 z 12 odmian. W tygodniu jak się uda to może coś z innych maluchów popikuję.
I jeszcze mam do Was pytanie - kiedy będziecie pryskały róże substralem 2w1?

Beatko, wczoraj faktycznie nie padało a temperatura była dość przyjemna. Za to dziś deszcz przywiało od Ciebie do mnie. Niech pada w końcu roślinki też muszą się napić. Żółte magnolie póki są dość nową odmianą bedą trzymały cenę, ale pewnie za kilka latek będziesz mogła kupić już w rozsądniejszych pieniążkach. Tak to jest z tymi nowinkami - one trzymają cenę ;:108
Mati, te tulipany które wciąż są tłuściutkie zostaną na kolejny sezon, za to te małe pewnie wykopię i przeliczę na ile się przez te kilka lat w ziemi podzieliły ;:oj
Ewka, a widzisz już efekty tego podkarmiania? Ja zaczęłam dopiero wczoraj i zastanawiam się kiedy liście nabiorą znów pięknego zielonego kolorku :roll:
Małgosia-PEPSI, ciemierniki źle znoszą przesadzanie. Zostawię więc ten żłobek przynajmniej do przyszłego sezonu aby podrósł i wzmocnił korzenie. Mam też jednego już przedszkolaka bo jest na świecie jeden sezon więcej niż ten żłobek - tego ostrożnie wykopię i podeślę do naszej Aneczki. Tyle że ma on wciąż tylko jeden liść a wolałabym żeby miał choć dwa, bo już poprzednio jak wykopałam dwa takie młodziaki to nie przetrwały ;:218
Małgosia-clem3, tulipanki dostały wcześniej humus płynny, niedawno podsypałam nawozem do cebulowych, a jak już przekwitną to aby podrasować cebule w ziemi sypnę obornik granulowany.
Znalazłam fiszkę od ciemiernika, a na niej "Double Ellen" Mix. Mi trafił się "Double Ellen" w odmianie "Picotee". Z tej serii bardzo podoba mi się "Spotted White" ;:167 Może jeszcze upoluję :uszy
Miłka, podsyp tulipanki obornikiem granulowanym, one też potrzebują papu. Chcę w przyszły weekend posadzić już dalie, myślisz że już mogę? Kiedy Ty startujesz?
Aniu-anabuko1, haha napisałaś "Ja swoje tulipany nie wykopuję." i zachodzę w głowę czy to znaczy że wykopujesz czy że nie wykopujesz ;:173 O, masz nowy wątek, zaraz popędzę się wpisać Obrazek
Iwonko, no to oby to nie była jakaś gorsza choroba ;:185 Mam nadzieję że jednak się pozbiera i będzie cię jednak cieszył jeszcze ;:218 długi czas ;:168
Anka-aneczka1979, podkarmiaj, podkarmiaj tym bardziej jeśli będziesz chciała pozostawić w ziemi bez wykopywania ;:108
Ice creamy sadzone na jesień. To te, na które tak uparcie polowałam i wreszcie mam Obrazek Oby mnie nie zawiodły.
Magnolię będę prowadziła jak Ty, oby nam nasze założenia bezproblemowo wyszły ;:170
Ciemiernika fifletowego jak nie dostaniesz a mi się rozsieje to pewnie że Ci naszykuję. A nawet jak będą nasiona to mogę Ci podesłać i sama sypniesz do ziemi. One maja bardzo krótki okres kiełkowania, więc trzeba je zaraz po pęknięciu torebki nasiennej sypnąć do gleby. Te białe co się same rozsiały powpadały po prostu między korę na ziemię i już, w tym sezonie mam żłobek :tan
Aniu-Annes 77, jak będziesz kupowała magnolię, to pamiętaj - koniecznie już z kwiatami ;:198 A nie ma czasem magnolii szczepionych? One od razu były by w formie drzewka ;:224
Aniu-zara, pewnie że mogę dać ci malucha do adopcji, z tym że muszą jeszcze podrosnąć bo te maleństwa nie przetrwają - już próbowałam ;:131 Podtuczę je jeszcze i wtedy będę mogła wysłać w świat ;:108
Z magnolią będę próbować, ale po kwitnieniu. Jak coś wykombinuję to pstryknę focię ;:177
Aniu-andzia458, dzięki ;:196, tak daję im papu - opisałam powyżej u Małgosi-clem3
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Moje rodki podkarmiam już chyba od miesiąca i jest nieznaczna poprawa
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ice cream posadziłam na jesieni, ale jakoś ich nie widzę. Muszę zadbać o cebulowe, bo do tej pory traktowałam je po macoszemu :oops:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale masz cudnego , rózowego ciemiernika ;:138 i śliczn ie wygląda tuja z tymi różowymi przyrostami, oby jak najdłużej tak trwały :lol: No i w ogóle ślicznie Ci i kolorowo kwitną roślinki ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Zuziu dziękuję ci bardzo, będę polować :wink:
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ale masz piękny ciemiernikowy żłobek! ;:333
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zuza cudne tulipany w pąkach. ;:oj Ciemiernikowe maleństwa, jak noworodki, muszą nabrać siły, żeby przeżyły przeprowadzkę. Dostałam malucha, ale nie przeżył. Chyba cierpliwość wskazana. ;:131 Red Baron już startuje, ma chyba wyjątkowo ciepłe stanowisko. ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

;:oj Zuziu! ;:219 Podziwiam Twój żłobek ciemiernikowy. ;:215
U mnie też wzeszło dużo ciemierników jesienią, ale większość zmarzła. ;:174 Może powinnam je przykryć na zimę? ;:218
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Piękne zdjęcia.

Ale masz cudowne poletko ciemierników, niech rosną zdrowo. Moje białe szafirki jeszcze się nie pokazały, leniwce.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Oj jak dobrze że byłam czujna, bo też mam taki ciemiernikowy wysyp i nie wyplewiłam, choć akurat czyściłam tę rabatkę :heja a rączki świerzbiły mocno :;230 Ciekawe czy to się uchowa. Będę śledzić sposób opieki, żeby nie zmarnować ;:138
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Co tz,,że wykopuję???
Inni czytam,że co parę lat, wykopują tulipany na jesieni i przesadzają w nowe miejsce.Zmieniają miejscówki
A ja nie, za leniwa, czy za mało czasu?Nie wiem.ale dobrze i tak rosną
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewka, ja z niecierpliwością czekam aż moje się zazielenią. Tym preparatem co mam mogę pryskać co 5 dni. Będę pryskała w każdy weekend, aż wyzdrowieją ;:170
Iwonka, czyżby je coś zjadło? Ja te na których najbardziej mi zależy sadzę w koszykach. Reszta idzie wprost do ziemi.
Karolcia, dzięki ;:196
Małgosia, trzymam kciuki za powodzenie polowania. Podobno w OBI teraz mają tę serię :roll:
Dorotko, zobaczymy ile z tego żłoba się uchowa :roll:
Soniu, no właśnie, ja jak za szybko wtedy wykopałam to też nie przetrwały ;:185 Czerwony Baron rośnie w słonku, ale on chyba już miał kłosy w tych suchych, zeszłorocznych tutkach, bo teraz wyłażą kłosy już jakieś takie przycięte od góry :?
Lucynko, u mnie nasionka powpadały między korę, więc miały osłonkę na zimę. Może u Ciebie faktycznie dobrze by było na zimę okryć ;:108
Sylwia, mam nadzieję że jak teraz wylazły a mrozów nie będzie, to będą się zdrowo chowały ;:170 Ja jakoś nigdy nie mogłam się dochować białych szafirków.Te pierwszy raz wylazły mi po zimie :tan
Jolu, mi się z zeszłego roku uchowało z pięć, przy czym te co za wcześnie wykopałam padły. Tym pozwolę teraz bardziej podrosnąć.
Aniu, ja tez z tych leniwych co nie wykopują ;:306 Choć na jesieni tyle posadziłam, że chyba coś wykopię żeby zwolnić miejsca na inne roślinki ;:173
---------------------
Kochani, jak już poznałam imię mojej magnolii to poczytałam sobie trochę o niej i co ;:oj :
"Magnolia ?Galaxy? to szybko rosnące drzewo o typowo kolumnowym pokroju, z wyraźnym pniem głównym i regularnymi, wzniesionymi pędami bocznymi"
Chach, znaczy to że wcale się przy niej nie narobię chcąc uczynić z niej kolumnowe drzewko :heja
Nawet znalazłam w necie taką jak moja z dwoma przewodnikami i one same rosną sobie tak bliziutko jeden obok drugiego, wcale się nie rozłażą ;:333

Od połowy tygodnia ma wrócić ciepełko, oby, bo pomimo słoneczka wciąż chłodno i roślinki przystopowały. Moja magnolka stoi jak zaklęta i ani myśli rozchylać pąki, cwaniara ;:190
Ech, a było już tak fajnie cieplutko ;:108
Wszystkim dużo ;:3 życzę :wit
Pozdrawiam, Zuza
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Moja Galaxy wypuszczała od korzenia przyrosty. Ucinałam je bo właśnie chcę żeby był tylko główny pęd. Na razie wygląda najmniej atrakcyjnie ze wszystkich magnolii, bo raz że nie kwitnie, dwa że taka chudzina wysoka. No ale latem jak odzieje zielone ubranie to już tak nie straszy :).
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu to mnie ucieszyłaś ;:oj ja właśnie chcę uzyskać taką "chudzinę wysoką" ;:306
Powiedz mi kochana, bo wiem że Ty użwałaś - kiedy pryska się róże tym specyfikiem 2 w 1?
Pozdrawiam, Zuza
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Pryskałam już w tym sezonie tydzień temu. Powtarzam co miesiąc. Jestem zadowolona. Używam na róże i rh. Czasami też pryskam magnolie. Czasami pojawiają się mszyce więc dopryskam tam gdzie są i problem z głowy.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”