Pod bocianim...... ogród 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod bocianim...... ogród 2015

Post »

Twój ogród zawsze ładny, nawet jak kwiatów mniej, bo masz piękna przestrzeń, drzewa, urozmaicony teren i.... grzyby na rabatach! ;:333
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko, a z pająkami też mam jazdy ;:306 . Tak tuje ładnie w tym roku poszły, właśnie o zasłonę od wiatru mi chodziło, bo tam wsadzony młody sad. Tuje od zachodu trochę przysłonią zimą . Wierzby po kolei się sypią za nimi , więc tym bardziej cieszę się z tych tuji.

Mariola dziękuję za pochwały, dziewczynki lubią zbierać grzybki i inne dary. :wink:

Florianie nawet nie wiesz jak krzepią takie pochlebstwa, ;:170 . Prawdziwki to pod płotem, pod lipami sobie znalazły miejscówkę, a kozaki rzeczywiście w grządkach, ale tam już likwiduję grządki.

W tym tygodniu likwidowałam całą rabatę przy warzywniku, miałam wywalić część roślin, niestety nie miałam sumienia. Powędrowały pod płot, jak będą to będą. Przesadzanie jeszcze nie skończone, bo czas na zbiory czarnego bzu. Więc kolejne dni mam znowu roboty. Wczoraj jak kopciuszek, ziarenko do ziarenka przebierałam prawie do dwunastej. Dziś kolejny gar przebierania , a potem robienie soków. Ale to już będą ostatnie przetwory. No chyba że grzybki się znowu ruszą.

Trochę jesieni.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dorcia dostrzegłam u Ciebie małego purpurowego perukowca... Ty go lepiej czym prędzej przesadź w jakieś bardziej przestronne miejsce, bo on wielki i szeroki rośnie, nim się obejrzysz zasłonie Ci iglaka i będziesz mieć dylematy co wywalić?
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko przepięknie prezentuje się Twój ogród w tym leśnym mikroklimacie. ;:180 Napatrzeć się nie mogę.
Dziewczyny fantastyczne! Grzyby też. No aż miło tu wejść i oczy nacieszyć.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Dorotka działasz cuda, masz dobrą rączkę do roślinek.
Tworzysz własne niepowtarzalne miejsce na ziemi i to mi się najbardziej podoba ;:333 ;:108
Masz umiejętność doboru roślin, a to one tworzą ten piękny klimat w Twoim ogrodzie. ;:108
Nie boisz się tych gości w oczku ;:oj ja jestem potworny tchórz. Od kiedy zobaczyłam pełzającego do wody
zaskrońca przestałam dbać o nasadzenia przy oczku. Ciągle mi się wydaje, że on z tych roślin mi wypełza ;:oj
Urlopujesz się na działeczce?
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja to chciałbym mieć takich gości w oczku wodnym :D to świadczy o tym, że na działce są bardzo dobre warunki dla zwierząt. Choć z drugiej strony lubię żaby, ropuchy i traszki w oczku wodnym :wink:
Bardzo ładny ogród a grzyby z własnego ogrodu to istna bajka :wink:
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Dorotko , masz bardzo trudny ogród ,bo naturalny ,ale dałaś radę i jest naprawdę ładnie .No a do tego jeszcze własne grzybki ,to już niesamowita radocha . U mnie w lesie posucha .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Oczko lub stawek przyciąga zwierzęta. U mnie przemykają żaby i ropuchy, nawet ważki fruwają, ale oczko tylko w kociołku i coś w tym roku nie jest zbyt efektowne ;:306
Miłe widoki... ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Dorotko piękna ta twoja działka jesienią. ;:215 Kępy rozchodników takie dorodne. ;:oj Zaskroniec zrobił ci niespodziankę. :wink: Z czasem się przyzwyczaisz. ;:108
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Widoki piękne, choć to jeszcze nie klimaty jesienne (za zielono :wink: ). A pogodę też mamy iście letnią ;:3
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Dobrze, jeszcze raz. Wczoraj odpisałam wszystkim, wstawiałam właśnie zdjęcia i coś kliknęłam i poszło ;:223 . Tym razem postaram się nic nie sknocić.
Mariola wiem, już go obserwuję :lol: , wsadziłam go tam , bo dwa lata mi przemarzał na otwartej przestrzeni i patrz jak rośnie
( tylko peruki zapomniał wypuścić :;230 ). Masz rację już jest ciasno, dwie duże tuje, jałowiec., nie mam pojęcia gdzie go przesadzić.

Aneczko Dziękuję :oops: Zapraszam jak tylko będziesz miała chwilkę.

Majka Co Ty pleciesz, jak rękę do kwiatów :;230 , padają wszystkie jeden po drugim. Zestawienia to kwestia przypadku, a i tak większość mi się nie podoba. Niestety nie odbieram tak ogrodu jak go opisujesz. Z tym gościem to masz racje, też omijam wielkim łukiem oczko ( i to na wszelki wypadek w kaloszach przy 30 stopniach :;230 ) a trzeba tam porządek zrobić z liliowcami. Czekam aż pójdą gdzieś spać.

sauromatum Witam nowego gościa "Pod bocianim" :wit , chcesz to bierz i to wszystkie. Ja też lubię żabki i ropuchy, szczególnie wiosną, jak staw cały śpiewa, nie chciałabym żeby te zaskrońce ogarnęły mi staw i zakończyły wiosenne żabie koncerty. Nawet szukałam jakiś sposobów na odstraszenie zaskrońców, nikt jeszcze nic takiego nie wymyślił, szkoda ;:222 .

Elu , kochana jesteś. Masz rację w jednym wypadku, radocha z grzybów na działce niesamowita. Teraz też nic nie ma, niestety sucho , w lesie też, nawet borówek nie nazbierałam, mam tylko jeden słoiczek. Wpierw nie miałam czasu, potem jak chodziliśmy na grzyby, to już nikt nie miał sił na zbieranie jeszcze borówek , a teraz wyschły. Trudno.

Miłka masz rację tylko czemu też te niechciane. Ważki piękne , w tym roku nawet więcej, były niebieskie, zielone i czerwone.

Soniu tak rozchodniki pięknie zaczynają zmieniać kolor, nie wiem tylko dlaczego one tak od środka się rozkładają, za dużo wody czy co ?, przecież susza jest. ;:185 Nie, nie ma szans na przyzwyczajenie do tych długich paskudnych, wijących się potworów.

Florianie, nie jesiennie?, fakt zielono jeszcze, ale nie zauważyłeś chyba masy liści na trawnikach, zaczyna się :) . Jutro jadę podlewać, bo sucho pewnie, a jeszcze przesadzałam w weekend. Teraz jadę z nowymi krzaczorami. Będzie sadzonko , nie przesadzanko :;230 ;:63 .

Dobrze, to trochę róż tej jesieni - nie jesieni, pojedynczo coś tam kwitnie. Zapraszam.

Obrazek Obrazek

Majeczko pamiętasz tę panienkę, jest niesamowita, a zapach, jedna róża pachnie na pół działki.
Obrazek

Obrazek Obrazek

W głębokim cieniu dębu, pięknie powtarza, nawet lepiej
Obrazek
ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

DTJ_1 pisze:moje grzybki działkowe
U mnie prawdziwki i kozaki.
Mam świra na punkcie grzybów, nic nie poradzę. Od małego mnie ciągali po lasach a teraz ja dziewczyny ciągam
Na kozaki liczyłem, widząc wcześniej brzozy - ale tymi prawdziwkami ... dałaś Doroto po oczach ;:333
I dobry przykład dajesz córkom. Tak było i u mnie - syna stale po lesie ciągałem, a teraz nawet gdy z nocki przyjdzie, a wie że się wybieram do lasu bo grzyb rośnie to ... jadę z tobą mówi :)
Jeszcze pochwalę ogród ;:333
Taki dojrzały i piękny, a pamiętam początki i Twoje obawy.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Dorotko , zauważyłam że u mnie rozchodzą się od środka tylko te rozchodniki o jasnych liściach , ciemne stoją sztywno .Może sprawia to ciężar kwiatostanów ?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dorotko,super tak zbierać grzybki w swoim ogrodzie ,drzewa już dojrzałe więc i grzybów mnóstwo,prawdziweczki cudowne ,a ogród też super wygląda,jestem pełna podziwu,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Czy ta żółta wielokwiatowa to Yellow Fairy ?
Ślicznie wygląda i pewno jeszcze długo będzie kwitła.
Lubię róże o tak dużych klastrach.
Aspirynka też całkiem dobrze się u Ciebie spisuje.
Moje też teraz kwitną, ale nie wszystkie tak obficie.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”