Ogród Marty cz. VI

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz. VI

Post »

Ewciu,to buki i graby wykopane z krzaków,takie wyrośnięta ,chude,a wysikie żeby można było od razu spiąć razem i żeby stworzyły łuki.Wysłałam męża do krzaków,żeby ukopał,buki ,ale ponieważ była wczesna wiosna i nie było liści to przyniósł,jak się potem okazało i graby i buki -4 szt i tak posadziłam ,że by zrobiły 2 bramy pod kątem 90 stopni,można też zrobić 1 bramę ,przycinam boczne pędy ,żeby sie zagęściły i z roku na rok są pełniejsze,myślę,że kiedyś zrobią się takie grube i szersze, jak widzisz można coś z niczego zrobić ;:306

Marysiu,to dobrze,że wszystko masz ,żeby tylko grzybki były,to będziemy zadowolone,dzisiaj rano u mnie było zupełnie biało,teraz stopniało,bo pada deszcz ,ja naszykowałam ziemi do siania ,bo kupiłam różne nasiona i choroba wszystkich mnie opętała,ale po co mi to jak pewnie nie dopilnuję ,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196

Ewuniu,polecam te kompoty ,bo smak i kolor mają niepowtarzalny,grzyby duszone na masełku i zamrożone też polecam ,nie ma porównania smakowo do żadnej innej metody,oprócz tego zawsze warto ususzyć ,bo one są zupełnie inne smakowo,i też trzeba je mieć,jak chcesz gałązki wierzby smoczej to Ci dołożę do kwiatuszków,ona jest sporawa,ale gdzieś w kącie się zmieści,można ją ciąć,ale wtedy ,nie ma tych płaskich gałązek tylko zwykłe okrągłe,moje goryczki rosną koło azalii,ale one chyba wapiennej ziemi chcą ,ale dają radę,bo sie nimi nie przejmuję,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196

Dorotko,grzybiarz żadnego grzyba nie zostawi w lesie, ;:306 i jeszcze wcale nikomu nie zdradzi miejsca ,to taka natura grzybiarza ;:306 ,dokarm tą piwonię porządnie to zakwitnie ,jak masz piaski to masz jałowo,zjadła co miała zjeść i siedzi głodna i pewnie psioczy na Ciebie ,że o nią nie dbasz :;230 ,będą piwonie,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Iwonko,czyściutkie grzybki kroisz na cienkie plasterki,,do patelni do tych grzybków dajesz masło kopiatą ,łyżkę ,lub dwie w zależności ile dusisz grzybków,z grzybów wydobędzie sie woda i zrobi się taki sosik maślany ,solisz tak prawie,i dusisz 15-20 minut,żeby woda nie wyparowała zupełnie i wkładasz do słoiczków 1,5 cm od góry zostawiasz wolne miejsce ,studzisz ,zakręcasz i do zamrażarki ,w zimie robisz z nich zupki ,mogą być do mięs ,do sosów i do jajecznicy ,ogólnie do różnych dań grzybowych ,aromat jest taki jakbyś teraz nazbierała tych grzybków,ten sosik maślany rewelacyjnie zachowuje smak grzybów :tan

Dorotko korzom,ja często jestem sama w lesie,bo mąż nie zawsze może ze mną jechać ,to jadę sama,w innym przypadku nic bym nie miała,ja też uwielbiam grzybobrania i nawet ogród zostawiam na tak długo,u siebie to chodzę na rydze,ale na inne grzyby nie mam czasu ,a u mnie to takie chodzenie po górkach i dolinach nie lubię takich wertepów ,a tam wyjeżdżam,zostawiam dom i nic innego nie robię tylko zbieram grzyby ,ale sama muszę nazbierać i wszystko sama zrobić ,czasem nie mam czasu spać ;:306 ,pozdrawiam ;:168

Reniu,wnuki muszą troszkę do grzybków podrosnąć ,ale moje troszkę większe doskonale się znają na grzybach ,milion uwag dostają i tych co nie wolno ,omijają z daleka,jak idę z dziećmi na grzybki to ja już nie zbieram tylko patrzę jak oni reagują na grzyby i co zbierają ,ale ładnie sie nauczyli,do ogrodu co rano biegną ,żeby zrobić mi niespodziankę i przynieść grzybki,ale do dużego razu też czasem jeżdżą z nami,grzybki w masełku mogę w ciemno polecić ,pozdrawiam i buziaczki posyłam ;:196

Ewciu,garden,fajnie jak coś podoba się z ogrodu, :tan
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu,ta wierzba jest też rewelacyjna do stroików,bo te pokręcone pędy w laski Mikołaja już są wielką ozdobą,jak zrobiłam bramy z buka i graba ,bo oba drzewa nadają sie do cięcia,napisałam wyżej Ewie drewutni,każdy takie bramy może sobie zrobić za darmo,pozdrawiam ;:168

Eluś,ja marynuję bardzo prosto,bez cebuli ,bo ona sie potem często ciągnie .
1 szklanka octu10%
3 szklanki wody
2 łyżki soli
4 łyżki cukru
angielskie ziele,10 -15 ziarenek
liść laurowy 3 4 szt

to wszystko razem zagotować i zalewa gotowa
grzyby wyczyścić ,umyć ,muszą być zdrowe i młode,bez robali,jak nie jesteś pewna to można przekroić na pół ,żeby sprawdzić ,najlepsze grzyby do marynowania są takie zbierane końcem września i październiku,bo robale już praktycznie idą spać i już tak nagminnie nie żerują bo jest zimniej i większość grzybków jest piękna ,te grzybki gotuję 20 min ,solę tak prawie,potem odcedzam ,wkładam do słoików i zalewam zalewą 1,5 cm zostawiam wolnego miejsca,,wytarty do sucha słoik zakręcam i pasteryzuję 30-40 minut,i gotowe do spiżarki,smacznego :tan

Kasiu,ja może też się boję ,ale udaję ,że nie ;:306 i idę ;:oj

Aniu,mogę wysłać w paczuszce gałązki ,szybko sie ukorzenią w wodzie i do ogrodu ;:168

Ewuniu,7witaj zaraz będą inne,wczoraj zaniemogłam ,takie dziwne zmęczenie mnie dopadło ;:223

Krysiu,w słoiczkach całe lato,słoneczko witaminki ,kolorek i smaczek,czyli ogród :tan ,u mnie rano było biało ,teraz pada deszczyk,pozdrawiam ;:168

Mati,niedługo tak będziemy mieć w rzeczywistości,ale jeszcze troszkę powspominamy,pozdrawiam :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam na piwoniowe wspomnienia

Obrazek

Obrazek

piwonia o koperkowych liściach
Obrazek

Obrazek

Fan -Tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Martuś cudne Twoje piwonie - same rarytaski ;:167
Martuś z przemęczeniem nie walcz, wypocznij, zrób sobie dzień lub kilka dni lenistwa
Na gałązkę wierzby smoczej się piszę ;:32
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Nie omieszkałam skorzystać z zaproszenia na piwoniowy pokaz i obejrzałam go z radością bo jest na co popatrzeć!.Niezłą kolekcyjkę zebrałaś Marto! ;:138 .Twój ogród taki naturalistyczny bez nadmiaru innych nieroślinnych elementów...bardzo go lubię odwiedzać no i przemiłą Właścicielkę ;:97 oczywiście też ! ;:196
Miłego dnia!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Martuś piwonie cudne:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś ale masz cudne piwonia ja się przyznam bez bicia że mam tylko 4 :oops:
Każda piękna i cudnie wyglądają w każdym kolorze. :tan :tan
Już niebawem ruszysz do ogrodu jak ja i będziesz buszowała. ;:196
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marto piwonie śliczne i jak ilość ;:oj ;:oj ;:oj
Ja dziś zauważyłam,że u mnie już są czerwone łebki wystające ,ciekawe czy nie za wcześnie sie wynurzają ;:131 Miłego dnia:)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale Ty masz piwonii krzewiastych ;:oj
Marzy mi się, ale nie mam miejca
Szczególnie podoba mi się ta ostatnia
Wracając do grzybków, czy wyrzucasz jak wszyscy ogonki?
Ja nauczyłam się od teściowej, że ogonków się nie wyrzuca.
Suszę i mielę. To jest rewelacyjny dodatek do zupy grzybowej
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Piwonie cudne, ciekawe jakie moje będą, a za przepis dziękuję Martusiu, spisany, aż czuję smaczek grzybka z masełkiem i jajeczkami ;:215
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Dobry wieczór Martuś, bardzo dziękuję za przepis, ja robiłam zalewę właściwie podobną ale inne proporcje i grzybki były pyszne ale niestety nie dało się ich długo przechowywać.
Piwoniowe cuda obłędne Obrazek.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu dopiero teraz dotarłam do Ciebie, a tu czekała na mnie taka cudowna niespodzianka. Kocham piwonie coraz bardziej ;:167 i Twoja w tym niemała zasługa. Życzę miłego wieczoru i dobrej nocy ;:196
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś ta liczna kolekcja piwonii powala na kolana,piwonie znam od dawna , jeszcze z ogrodu mojej mamy,uwielbiam ich zapach,mam u siebie kilka ale tylko te pospolite,
chciało by się mieć te nowoczesne ale za mało miejsca bo one jednak potrzebują trochę przestrzeni :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Piwoniowa uczta cudowna, wyjątkowo ekskluzywna. ;:196 Kiedy mój ogród będzie miał 10 lat i takie dojrzałe kompozycje. ;:145
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Przepiękne piwonie posiadasz. Aż trudno oczy oderwać.
Pozdrawiam - Justyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”