Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komuś tu odbija. cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komuś tu odbija. cz.3

Post »

Kinga jak ty to robisz że u ciebie tak pięknie kwitną i rosną o tej porze hibiskusy,moje są łysawe tylko badylki stoją,widzę że masz różne rośliny ,to mam pytanie ,czy mogę dać jakiegoś nawozu mojej malutkiej hoyi by urosła?

Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Janku, nie wiem czy zauwazyles, ze ja latem nie mialam praktycznie kwiatow, a wiekszosc moich hibiskusow straszy golutkimi patykami i ledwie cos sie na nich zaczyna zielenic. Przedziorek mi rzeznie urzadzil taka, ze plakac sie chce. Ten Capitolek tez przechorowal mocno, ale ladnie sie wyzbieral. Chyba poza Papeete i oczywiscie Drzewem on najmniej ucierpial. Papeete malutki, wiec nie oczekuje teraz kwiatow, natomiast El Capitolio jest dosc duzy i chyba po prostu "musi". Najlepsze ze znow ma malusi paczek, wiec jak go nie zrzuci to za jakis czas...
Hoje zasilam. jeśli jest ukorzeniona i rosnaca juz, po 2-3 miesiacach od wsadzenia w ziemie zaczynam zasilac, ale - brakuje mi tu wiedzy "czytanej" wiec na wlasny nos to robie - dodaje do wody mniej nawozu niz jest zalecane przez producenta i mniej wiecej co drugi tydzien nie czesciej. No i w braku czegos specjalistycznego dodaje nawoz uniwersalny. Twoja hoja jest jeszcze malutka, nie wiem czy nie dales jej za duzej doniczki - hoje lubia raczej ciasne buty - jeśli rosnie, na razie dalabym jej spokoj z zasilaniem. W sumie moje pierwsza zime byly "o glodzie". :;230
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ooo, ładna ta niespodzianka ;:oj oby więcej takich ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Nie tylko Ty się od Iwonki zaraziłaś El Capitolio ;:306 ja też pod jej wpływem zakupiłam swojego ;:108
Mam nadzieję że mój też mi niedługo taką niespodziankę sprawi ;:180
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz co... Ja po prostu jak zobaczylam paczki, to nie baczac na pore roku, podawalam dalej nawoz stymulujacy kwitnienie. Skoro sam sie wychyla, to trza mu pomoc! I tak mi sie stara kochany badylek, bo widze drugi malusi paczek, a ze on takie niewielki, a rozkrzewia sie sam, to ciecie mu nie grozi.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tak-przędziorek dla hibków to rzeźnia :evil: A jeszcze mączlik szklarniowy też niezłą masakrę może odprawić wśród hibków.
Kinga-śliczny ten el-capitolio :wit
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ech... Maczlika na szczescie nie mialam, a przedziorka przywloklam z kupionymi hibkami. I tak sie zaklinaja na broda Allaha, ze u nich absolutnie, mowy nie ma, oni opryskuja regularnie, rosliny zdrowe... No, zdrowe - jak maja chlodno i dosc wysoka wilgotnosc powietrza, bo roslin duzo, to przedziorek sie czai. Pokazalam babce pajeczynki - powiedziala ze to "inne pajaki". Boli, bo to jedyne miejsce w okolicy, gdzie maja hbiskusy i to fajne. Ostatnie nabytki wlasnie mi lysieja, ale stoja osobno i mam wrazenie, ze jeśli dobrze pojdzie beda odbijaly po wylysieniu. Tymczasem pryskam, leje i pucuje... Mam nadzieje pozbyc sie robactwa z domu.
Kinga
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Takie niespodzianki są najlepsze...Bardzo mocno wybarwiony kwiat ;:215
Jakiej jest wielkości?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niewielki. Moze 8 cm srednicy. Mysle, ze roslina nie jest jeszcze tak silna, zeby wytworzyc duze kwiaty, a moze to po prostu kwestia braku swiatla i chlodu? Bo jednak maja te 19-22 stopni, a nie 20 kilka jak latem. Rozwija mi sie Boreas, tez po przedziorku i odbijajacy. Bedzie smiesznie maly kwiat.

Obrazek

Obrazek
Kinga
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Ale ciesza takie malenstwa chyba bardziej niz latem,bo teraz jest tak malo kwitnacych ;:333
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, ciesza. A niektore maja paczki i tak sie telepie, zeby wytrzymaly, zeby donosily...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kinga
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

U mnie okres spoczynku, u Ciebie wzrost roślin i kwitnienie. Doskonale, aż miło popatrzeć. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie do konca... Hoje drzemia, hibiskusy w wiekszosci sie ratuja po prostu, odbijaja ze stanu golych badyli. Na pierwszym zdjeciu Boreas - widac, ze ponizej pioropusza lisci na szycie, jest goly badyl. Podobnie wyglada El Capitolio, z tym ze on chyba pojdzie od dolu ze spiacych paczkow. będę patrzec i jeśli Boreas nie odbije uczciwie od dolu, obetne i ukorzenie od nowa, zeby uniknac takiego "ogona pudla po strzyzeniu".
Kinga
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uda sie nie uda... Rozwija sie listek na wierzcholku, ktorego tam nie bylo, w "buty na wszelki wypadek nie zagladam, zeby nie urazic "godnosci osobistej" bo to jednak HM. :wink:
Tahitian Pearl Queen
Obrazek
Kinga
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajnie że coś jeszcze u Ciebie kwitnie ;:108 śliczne hibki ;:167 trzymam kciuki żeby reszta też donosiła ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”