Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Post »

Kochani!...dzisiaj powitał mnie pochmurny, "zapłakany" poranek...a moje serce tez "płacze"...po raz trzeci koszona w tym sezonie trawa...i za każdym razem po skoszeniu"leje' przez kilka dni. Roślinki "szczęśliwe"???...nie wszystkie ....lilie zaczynają gnić.
Do ogrodu nie wejdę....z góry "leje się", grunt ... tak nasiąknięty,że wpada się po kostki a chwasty szaleją.

Jadziu!dziękuję za miłe słowa. Ja tez czuję się niekomfortowo...ale to z tego nic nie robienia przez święta. Taki stan rzeczy męczy mnie bardzo. Ale wczoraj powoli wpadłam w normalny rytm....wykaszałam trawę przy krzewach, plewiłam w tunelu foliowym ;:196
Aniu!...będziemy próbowały z glicynią aż do uzyskania zamierzonych efektów! Moja "przestraszyła"się...no i wydała pąki kwiatowe ;:108 ;:168
Marysiu! Ja złotlina traktuję niczym"perz"...rozrasta się bardzo łatwo. Muszę swojego radykalnie poskramiać.Po przekwitnięciu stosuje cięcie"na kulkę"...i zaszczyca swoim kwieciem aż do jesieni. Korzystając z odpowiedniej pogody wlaśnie zamierzam boczne gałązki , te bez kwiatów posadzić w kilku miejscach ;:168
Agniesiu! nie ma sprawy. W wolnych chwilach zamierzam kontynuować to "dzieło"...spokojnie, do kolejnych świąt wielkanocnych , bogatsza w doświadczenia ...wywiercę oryginalniejsze ;:168
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko!...pada i pada...już mam dosyć deszczu!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No u mnie z deszczem tragedii nie ma dzisiaj była burza i lało chwilami ale ziemia nie jest nasiąknięta tylko ładnie wszystko rośnie ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie nie padało dzis ani trochę
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu! Aniu!...u mnie z przerwami padało dzisiaj cały dzień.

...a oto fotki zrobione w przerwie między opadami

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bwoj54 pisze:Ja złotlina traktuję niczym"perz"...rozrasta się bardzo łatwo. Muszę swojego radykalnie poskramiać.Po przekwitnięciu stosuje cięcie"na kulkę"...i zaszczyca swoim kwieciem aż do jesieni.
witaj Bogusiu - zapamiętam sposób cięcia, bo właśnie zobaczyłem ten "perz" (tylko nie tak głęboko ma korzonki) i parę odrostów wsadziłem u siebie :wink:
współczuję namokniętego gruntu :(
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Bogusiu ;:196 Popchnij te chmury do mnie ;:180 Ja się cieszę że popadało ( raptem dwadzieścia minut padało od miesiąca ) ale dobre i to :tan
Pięknie u Ciebie - mimo deszczu dajesz radę ogarnąć swój raj ;:333
Glicynia ma pąka ??? ale fajnie . Dużo koloru w ogrodzie - cudnie ;:180 ;:180
Pozdrawiam :wit :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu,niesamowita ilość roślin u Ciebie kwitnie,pięknie to razem wygląda,i jeszcze na dodatek kamienie i twoje różne wazony ,wszystko się tak super uzupełnia,pozdrawiam :wit ;:196 i buziaczki dla Ciebie
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Bogusiu, u Ciebie wiosna w pełnym rozkwicie! Rozczuliły mnie te białe fiołki, które ułożyły się w równy rządek :) N oi te bordowe sasanki - już chyba wiem, czego będę szukała na targach ogrodniczych ;:224
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie moich wspaniałych gości. Od rana w ogrodzie cudowny ptasi koncert. Z nad stawu dobiega kumkanie żab, od czasu do czasu słychać pianie koguta sąsiada i przenikliwe gdakanie kur. Dołożywszy do tego kolorowy obraz ogrodowego kwiecia...można powiedzieć"sielsko- anielsko". To jest to co uwielbiam...
Niestety prognozy nadal z opadami deszczu.... wszystko byłoby OK...ale niestety tak już podłoże nasiąknięte,ze trudno chodzić po ogrodzie Plewienie najmniejszego chwasta...z wielką ilością błota .Od 1 kwietnia 12 dni deszczowych i to... solidnego deszczu. Bywało tak ,ze z minimalnymi przerwami padało ...cały dzień i noc.

Andrzeju!witam serdecznie !...zgadza się, złotlin ma bardzo płytki system korzeniowy. Wczoraj kilka pędów przeniosłam w zakątki ogrodowe. Po posadzeniu przycinam wszystkie pędy naokoło 30 cm, szybciej wzmacnia się system korzeniowy. Zresztą ze wszystkimi krzewami tak postępuję.
Tereniu!.... z chęcią podaruję Ci deszczowych chmur...właśnie znowu "zaciągnęła " się szaro- bura szmata na moim niebie Dopisuję....właśnie zaczęło padać...i to intensywnie!
Ogarniam , bo wychodzę z założenia ,ze nie jestem z cukru" nie roztopię się" :;230 ....ogród za oknem ..więc gdy tylko pada mniej zmykam do ogrodu..w razie czego mam spory tunel foliowy, a tam tez pracy "po uszy". Ciągle podlewa się, cieplutko ...więc zielsko idzie na wyścigi z nowalijkami.Glicynia ma sporo pąków...czekam na pełny rozkwit. Złotokap tez obsypany olbrzymią ilością pąków ;:168
Szkoda tylko,ze po tych deszczach kwiaty tracą na urodzie/ brązowieją z powodu kwaśnych deszczów/ ;:168
Martuniu! ;:168 ...dziękuję....na razie w moim ogrodzie "kolorowy zawrót głowy". Sukcesywnie będę reorganizowała rabatki, choć nie zrezygnuję z wielobarwności. Monotematyczny ogród mnie nie "kręci"...za duży areał...choć wiem ,ze powinnam poszczególne rabatki zgrać kolorystycznie.Tak jak w ubiorze i wystroju mieszkania mam swoje ulubione kolory....tak w ogrodzie preferuję wszystkie. ;:168
Aniu!/wsiania/... :wit ;:168 wczoraj , gdy ujrzałam te fiolki o tak dużych kwiatkach/ to drugie kwitnienie/...to aż z podziwu westchnęłam . Są urocze! Sasanki są młodziutkie...posadzone jesienią. Jeśli tylko rozrosną się ...mogę się podzielić ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Bogusiu i u nas pochmurno, wczoraj cały dzień z przerwami padało, dziś zapowiadają deszcze znowu, nie pokosiłam, bo za mokro, a trawa już się prosi o kosiarkę, chyba dmuchniemy te chmury na wschód :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Kochane dmuchnijcie te chmury do mnie proszę ;:180 ;:180 Ja czekam na deszczyk cały czas ;:108
Pozdrawiam serdecznie Bogusiu ;:196
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Te z deszczem ma się rozumieć, bo miejscami spadł grad...
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Widoczki przepiękne,jaka różnorodność kwitnących,wspaniale spaceruje się po tak ukwieconym ogrodzie ;:215
Bogusiu czy już wysadziłas do namiotu pomidorki i papyczki :?:
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Drogie Koleżanki!..może już dzisiaj deszczowe chmury powędrują tam gdzie naprawdę potrzebny deszcz.Poranek przepiękny , słoneczny...na termometrze już 17C. Dzisiaj "dopieszczę' swój warzywnik. Wczoraj w przerwach między opadami posadziłam drugą partię kann i dalii. Jutro wybieram się do Teatru...a co... też coś dla duszy... a w przyszłą sobotę na jednodniowy wypad z rodzinką do Parku Muzakowskiego po stronie Niemiec /przejście w Łęknicy/....i dalej do Stolpen / zamek, w którym była więziona Hrabina Cosel. Jeśli czas pozwoli to chcemy zwiedzić jeszcze twierdzę Koningstein.
Iwonko!...mój syn dokończył wczoraj o 18 koszenie ciągniczkiem , rozpoczęte we wtorek ;:306
Kilka cebul lilii zupełnie mi padło ...część nadziemna zżółkła i wygrzebałam nadgniłe cebule.
Tereniu!....dmucham...i dmucham..a one wracają :;230 ;:196
Aniu!...doświadczyłam już opadów gradu, trzykrotnie w ciągu dnia ...za więcej...dziękuję ;:196
Grażynko!....widoczki kwitnących roślinek rzeczywiście urocze...do tego spektaklu dołącza powoli lilak , irysy, glicynia.
Miło mi ,ze odbyłaś przyjemny spacer. Pomidorki w tunelu foliowym sadzimy co roku 1 maja...papryki nie sadzę z tego względu,ze ona lubi ciepełko, natomiast pomidory dobrego wietrzenia i intensywnego podlewania, aby uniknąć zarazy. My swój tunel zamykamy tylko na noc pierwsze dni, raniutko skoro świt otwieramy z obu stron. Natomiast po około dwóch tygodniach od posadzenia , zamykamy na noc tylko wtedy gdy zapowiadają przymrozki.Od 30 lat tak postępujemy , żadnych oprysków chemicznych nie stosujemy i jeszcze nigdy zaraza nie opanowała pomidorów. ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”