W wiejskim ogrodzie
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: W wiejskim ogrodzie
Małgosiu a przesadzić się nie da bo za duży?
Dorotko powinna się wysiać późną jesienią, może zbierz trochę nasionek i wysiejesz na wiosnę będzie wcześniej kwitła. Gdzieś czytałam, że można wykopać i przechować bez podlewania w pomieszczeniu pow.0 st, ale nie próbowałam. To winnica mojego M.
Dorotko powinna się wysiać późną jesienią, może zbierz trochę nasionek i wysiejesz na wiosnę będzie wcześniej kwitła. Gdzieś czytałam, że można wykopać i przechować bez podlewania w pomieszczeniu pow.0 st, ale nie próbowałam. To winnica mojego M.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Winogrona piękne! A nie masz kłopotów ze szpakami? U nas omłóciły wszystko do cna. Wydaje się, że zrobiły przegląd wszystkich okolicznych ogrodów.

Nieustający podziw dla Twoich talentów ogrodniczych.

Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Marysiu, tę patagońską można przechować? No to lecę z łopatką do ogrodu, bo też mi się strasznie podobają...
Tak przechowałam teoretycznie jednoroczne lwie paszcze, to może warto spróbować...
A o orzechu właśnie zaczęłam myśleć na serio, chyba wiosną posadzę, bo o tej porze roku zazdroszczę wszystkim, ze mają swoje

A o orzechu właśnie zaczęłam myśleć na serio, chyba wiosną posadzę, bo o tej porze roku zazdroszczę wszystkim, ze mają swoje

- Maska
- Kontakt:
Helenko w tym roku jakoś mało szpaków u nas, a rok temu była plaga!
Na niektórych jednak widać ich działalność! na tych najsłodszych
Pat ale to trzeba wykopać przed przymrozkami więc chyba w połowie października. Jak mi przywrócą prąd to znajdę tą info. więc poczekaj z łopatką
-- 30 wrz 2013, o 07:36 --
a orzecha to lepiej w jesieni wsadzić!
Na niektórych jednak widać ich działalność! na tych najsłodszych

Pat ale to trzeba wykopać przed przymrozkami więc chyba w połowie października. Jak mi przywrócą prąd to znajdę tą info. więc poczekaj z łopatką

-- 30 wrz 2013, o 07:36 --
a orzecha to lepiej w jesieni wsadzić!
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Ja mam tylko jedną sadzonkę Werbeny więc zostawiam w gruncie, bo marzy mi się poletko
Ponoć samoistnie lepiej się wysiewa.
Miłego

Miłego

- Maska
- Kontakt:
w moim ogrodzie mam inne doświadczenie pisałam w postach wyżej o tym!robaczek_Poznan pisze:Ja mam tylko jedną sadzonkę Werbeny więc zostawiam w gruncie, bo marzy mi się poletko![]()
Miłego
A najlepiej zebrać nasiona (a część zostawić) i zdobywać własne doświadczenia

póki jeszcze pod prądem
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Czytałam, moze to kwestia cięzszej gleby? U Gosi-Margo na piasku wysiewa się bez problemu.
Jeżeli uda mi się zebrać jakies nasionka to spróbuję wysiać zimą..z brazylijską mi się udało ;-)
Jeżeli uda mi się zebrać jakies nasionka to spróbuję wysiać zimą..z brazylijską mi się udało ;-)
- Maska
- Kontakt:
Niewykluczone dlatego Kasiu pisałam że Ja i że lepiej... Mam nadzieję że moja wytworzy nasiona bo na razie kwitnie nieprzerwanie od połowy lipca 

- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
No właśnie, moja też kwitnie...a Kasi nasionka obiecałam i nie ma jak zebraćMaska pisze:Niewykluczone dlatego Kasiu pisałam że Ja i że lepiej... Mam nadzieję że moja wytworzy nasiona bo na razie kwitnie nieprzerwanie od połowy lipca

- Maska
- Kontakt:
Pat moja ubiegłoroczna werbena dała mi nasiona pod koniec października. Więc na razie spokojnie czekam. Przymrozek nie od razu wszystko niszczy dopiero stały mróz.
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Marysiu u mnie dzisiaj sino
i przez tydzień mają być przymrozki do - 1 ale potem też nie lepiej bo tylko nocą zero
Kochana chmurki z odbitymi promieniami słońca cudowne, jakie możesz sobie piękne fotki robić, u mnie wszystko zasłaniją drzewa rosnące wokół, no jeszcze mi dach zostaje
Winogrona pyszniaste a winko z nich będzie jeszcze lepsze, werbena z owadami cudna

Kochana chmurki z odbitymi promieniami słońca cudowne, jakie możesz sobie piękne fotki robić, u mnie wszystko zasłaniją drzewa rosnące wokół, no jeszcze mi dach zostaje

Winogrona pyszniaste a winko z nich będzie jeszcze lepsze, werbena z owadami cudna

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Miałam Werbenę w donicach w połączeniu z Pelargonią.Tylko przegapiłam nasionka 

- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj MARYSIU
Dzisiaj przymrozek był - 2 u Mnie.
Ale piękna winnica,w tym roku winogronka będzie jak szpaki nie zjedza bo w tamtym roku jakiś nalot był
co lepsze zjadły niestety!
Werbena śliczna muszę na wiosnę nasionka sobie kupić i posiać gdzieś w ogródku !

Ale piękna winnica,w tym roku winogronka będzie jak szpaki nie zjedza bo w tamtym roku jakiś nalot był

Werbena śliczna muszę na wiosnę nasionka sobie kupić i posiać gdzieś w ogródku !

- Maska
- Kontakt:
Nie miałam prądu kilka godzin, bo nam trakcje reperują, ale dzień bardzo wietrzny jednak słoneczny !
Marysiu werbena mnie urzekła ! przymrozek na razie nie wyrządził szkód jedynie w polu go widać. Czekam jeszcze na złotą polską jesień
Joasiu może nasionka u mnie zdążą się zawiązać
Reniu jak będą u mnie to rozsiejemy gdzie się da. Tylko żeby zdążyły się zawiązać
Przykryliśmy dzisiaj winogronka firankami i mam nadzieję że nie uda im się zjeść. Tak zrobiłam w tym roku z aronią i miałam jej dużo więcej niż rok temu. czy u Ciebie też tak wieje?
Marysiu werbena mnie urzekła ! przymrozek na razie nie wyrządził szkód jedynie w polu go widać. Czekam jeszcze na złotą polską jesień

Joasiu może nasionka u mnie zdążą się zawiązać

Reniu jak będą u mnie to rozsiejemy gdzie się da. Tylko żeby zdążyły się zawiązać

Przykryliśmy dzisiaj winogronka firankami i mam nadzieję że nie uda im się zjeść. Tak zrobiłam w tym roku z aronią i miałam jej dużo więcej niż rok temu. czy u Ciebie też tak wieje?

- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu tak samo wiatr jest i to taki zimny bo na chwilę wyszłam i no zerknąć co i jak,a tak to siedze w domku i się kuruję
. Dobry sposób z tymi firankami
ale u Mnie to nie wypali za duży mam ten winogron u Siebie. Cały garaż jest porośnięty winogronem,wiata na samochód (i no wjazd widać a tak to dach zielony ściany również )
i teraz poplutł się po siatce wygląda jak żywopłot
Pobrałam ze 4 sadzonki winogrona (w razie czego) posadzony w takim miejscu żeby nie przeszkadzał tylko podpory trzeba mu zrobić...

Pobrałam ze 4 sadzonki winogrona (w razie czego) posadzony w takim miejscu żeby nie przeszkadzał tylko podpory trzeba mu zrobić...