Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

Też się złamałam i wczoraj popryskałam Mospilanem, bo jeszcze chwila i bym straciła wszystkie pąki na różach, jak się to rozniesie. U mnie wytrzymało bez deszczu 12 godzin od oprysku. Oby zadziałało i żebym nie musiała już niczym pryskać...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Całe szczęście jak na razie opryski nie są konieczne. Ciekawe jak długo.
Dziewczyny mają rację, że nie widać tak bardzo zniszczeń.
Wszystko niedługo się odbuduje. Czy mogłabyś poopisywać bylinki, szczególnie te mniej popularne?
A już miałam się nimi nie interesować :roll:
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:3

Witam wszystkich miłych forumkowych przyjaciół w pięknym, kolorowym i rozśpiewanym ptaszęcymi trelami czerwcu :D

Pogoda sprzyja piaskom i poturbowanym gradem roślinkom, więc tylko się cieszyć, bo nareszcie nastał długo i niecierpliwie wyczekiwany czas szałwii, kocimiętki, kosaćców i orlików :heja

Agusiu pytasz o bruzdownicę, tak niestety, grasuje bez opamiętania i pochłania w skandalicznym tempie i apetycie wiele pędów róż. Po przyjeździe na działkę byłam załamana widząc jakie uczyniła spustoszenia ;:223 Mam też plagę skoczków, ale głównie na Nevadach. Sama więc nie wiem jak długo wytrwam w wielce chwalebnym postanowieniu nie używania chemii... ;:170
Czytam, że u Ciebie nadal mokro, bo nie przestaje padać. Bardzo mi przykro, bo jeśli taka pogoda utrzyma się dłużej będą jeszcze większe straty, szczególnie w różach. Wiele z nich zaczyna chorować. U mnie wszystkie 6 krzaków Schneewitchen ma plamistość i sypie listkami ;:174 Pryskałam Bioczosem i Bioseptem, ale to jednak tylko półśrodki. Myślę, że jak tak dalej będzie to i ja wyciągnę większe działa...

Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę udanych planów aranżacji, nowych rabat przy ścieżce do oczka wodnego ;:173

Aniu trzymam mocno kciuki za Twoje różyczki, oby udało im się pięknie zakwitnąć ;:138 Czekam z niecierpliwością na ich zdjęcia w Twoim wątku :D

Gosiu no niestety już są konieczne, ale ja jeszcze się nie poddaję i walczę ekologicznie, chociaż chyba jednak przegrywam tę nierówną walkę ;:222

Zniszczeń nie widać, bo staram się ich nie pokazywać. Na drzewach wiszą czarne podeschnięte gałązki, a nie jestem w stanie ich wszystkich poobcinać, bo jest tego masa. Byliny w większości przeszły kosmetyczny zabieg powycinania uszkodzonych liści i np. funkie ładnie puściły nowe, tak że niedługo nie będzie już nic widać. Najbardziej ucierpiały clematisy. Niektóre zostały zniszczone dokumentnie, inne tak połamane, że sama poobcinałam, bo szpeciły, strasząc poniszczonymi kikutami bez liści. O dziwo prawie nie ucierpiał Jan Paweł II przy kapliczce, choć był już dość wysoki.

Oczywiście postaram się zaraz poopisywać zdjęcia. Przepraszam, ciągle o tym zapominam :oops:

A teraz kochani uroczyście zapraszam, nastał czas szałwii :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu / Mufko! :wit
Cóż może być piękniejszego od Twoich łanów szałwii?
Chyba tylko Twoje nastawienie do przyrody i wszystkiego, co żywe.
Podziwiam i pozdrawiam
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Szałwie w takiej masie robią wielkie wrażenie :D
Powojniki nawet umęczone potrafią się zregenerować i wypuścić nowe pędy. Mam takiego chorowitka-łapie uwiąd, pada i po dwóch latach znów się pojawia.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Witaj Lisiczko ;:196
tak ładnie napisałaś, że należy Ci się nagroda - specjalnie dla Ciebie błękitne jak niebo kosaćce syberyjskie :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Muffinko :!:
Te syberyjskie dedykowałaś co prawda Lisicy, ale ja się do nich zdecydowanie przylepiam ;:215. To moje kwiaty i moje kolory...

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

I co teraz?!
Jagi, nie będziemy chyba wszczynać awantur ;:188 "na wyjeździe", u gościnnej Mufki.
Ach ten błękit...! Niejednego potrafi wciągnąć.
P.S. Marysiu, dziękuję. Iryski piękne!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Oj, teraz przez te łany szałwii i kępy irysów nie zasnę :shock: Szkoda, że mam tak mało miejsca, bo marzą mi się takie nasadzenia... Czy przycinasz szałwię po głównym kwitnieniu?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Witaj Mufeczko ;:168
bardzo lubię ten szałwiowy czas u Ciebie.
Cudowne wrażenie robią jej kwiaty w takich ilościach. ;:173
Czas iryskowy też bardzo urokliwy. ;:138 ;:138
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Marysiu, witam w kolejny poranek tego tygodnia :wit
Od rana pochmurno i zanosi się na cały deszczowy dzień - powiem Ci zupełnie szczerze, że mam dosyć tej aury i z niekłamaną przyjemnością spakuję manatki za dwa tygodnie i opuszczę nasz zimny i deszczowy kraj.
U Ciebie za to pełnia kwitnienia... szałwie i kosaćce przecudne i mimo, że niebieskości to nie moje kolory, to odcienie tych konkretnych roślin bardzo mi się podobają... Tyle, że u mnie dwie kępy kosaćców i dwie szałwii, a u Ciebie jak zwykle masa, która robi niesamowite wrażenie.
Życzę dobrego dnia i choć trochę słońca! ;:196
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Witaj Marysiu ,ja tam lubię wszystkie pory u Ciebie .Gdybym miała więcej miejsca ,to na pewno miała bym wiele nasadzeń ,takich jak Ty .Chociaż szałwia i kocimiętka ,goszczą u mnie od niepamiętnych czasów.Piękne są Twoje roślinne łany i ta przestrzeń ;:168
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Marysiu ;:196 ja też się podpinam pod te błękitne zdjęcia. Jagi i Lisica sie podzielą, myślę że mają w tym wprawę.
Twoja szałwia pięknie u mnie rośnie, chociaż musze przyznac, że jej nie rozdzieliłam :oops: , bo po prostu sadziłam przy latarce w totalnym niedoczasie . I myślę, że nawet zakwitnie.
Wiesz, lubię takie momenty kiedy chodzę po ogrodzie i widzę Twoje roślinki. Od razu uśmiech gości na mojej twarzy i Marysia Mufka pojawia się w myślach, a są to bardzo dobre myśli ;:196
Pozdrowienia z deszczowego południa

Ps. Ja Marysiu się poddałam i jednak prysnęłam chemią. Zobaczyłam już oznaki plamistości i mączniaka na niektórych różach i skapitulowałam.
Nie prysnęłam jednak wszystkich róż, tylko te już mocno podejrzane i te, które chorowały w zeszłym roku.
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Kosaćce moja miłość i to w takiej kumulacji jak u Ciebie, tym bardziej cieszą ;:167
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witaj Marysiu, od kilku dni poczytuję Twój wątek dawkując sobie przyjemność. Podziwiam kompozycje i zdrowe podejście w kwestii doboru roślin. Panują tu moje ulubione kolory i wspaniałe trawy. Duże plamy kolorystczne pobudzają wyobraźnię. Gospodyni chętnie udziela fachowych rad ;:333
Jestem zachwycona. Będzie to jeden z moich ulubionych ogrodów, który zamierzam ciuchutko podglądać ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”