Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różano-liliowcowy pod dębami... i jeszcze hortensje. cz.9

Post »

Witaj Wandziu, dyskusja nt hortensji bardzo ciekawa. W zeszłym sezonie posadziłam u siebie 2 anabell i 2 lime light, niedługo zamierzam wszystkie przyciąć nad 3 pąkiem. Chciałabym mieć takie zwarte krzaki, muszę je trzymać w ryzach, gdyż miejsca tam gdzie je posadziłam na ogromne krzaczory nie ma. W tym roku w planach Vanille Fraise i kolejne Lime Light. Pozdrawiam wieczorową porą.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

justi, to całe szczęście, że ta trawka nie ma rozłogów. Nienawidzę takich łażących pod ziemią roślin. Dlatego nie mam na przykład dzwonka skupionego. Bo choć z wierzchu ładny, to pod spodem zgroza :shock:
Robaczku, no tak, większe podpory to już tylko można robić na zamówienie, bo w handlu nie wpadli na to, że mogą być potrzebne.
JagiS, "kalafiorom" wody, powiadasz? Już zaczynam kombinować. Dobry jest sposób podlewania "na butelkę". Znasz?
Kogra, wiośniaki z przyjemnością obejrzę i przyjdę zaraz do ciebie się nazachwycać :D
Keetee, gdyby kwiaty Anabelki były tylko przewieszające, to pół biedy. Ale one potrafię się po prostu położyć, a tego to ja już nie lubię. Muszę ją zawczasu okiełznąć.
Francesca, pokrewną odmianą do Anabelle jest też Bounty i ja ją właśnie zasadziłam, bo ponoć bardziej zwarta, sztywniejsza i obsypana kwieciem.
Rozeta, a próbowałaś tych zielonych balkoników? Ja kupiłam w markecie Jula za grosze, o połowę taniej niż w OBI. Tylko że te balkoniki są za niskie, nawet te z najwyższych. Do róż są świetne, ale do hortensji już nie. Miałam kiedyś takie podpory, o jakich mówisz, ale gdy był silniejszy wiatr, to pędy opierające się o koło, łamały się w tym miejscu. Do kitu.
BOGULENKA, ja też będę musiała ograniczać rozrost moich hortensji i dlatego zamierzam ciąć wyżej, żeby bardziej poszly w górę, zamiast wszerz. Kiedy sadziłam, nie miałam pojęcia, jakie krzaki wyrastają po paru latach. Muszę się trochę dokształcić w kwestii prowadzenia hortensji w formie drzewek.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu Annabelle widok niesamowity ;:138
nie mam u siebie tych pięknych kwiatów ale chyba warto znaleźć dla nich miejsce u siebie w ogrodzie ;:100
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Pogoda jaka jest, to widać. No cóż, trzeba sięgnąć po jakąś rozweselającą różyczkę. Dzisiaj więc maślany Avalon.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hostowisko pod dębem
Obrazek

Żurawkowa Ścieżka
Obrazek

Obrazek

Szczypta radosnego słońca :D
Obrazek

Szczypta jesiennej refleksji
Obrazek

A tutaj mi się ten kłosek od ostnicy spodobał :D
Obrazek

Poranna kawka na tarasie
Obrazek
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Jak zwykle cudne fotki, oglądałam z wielką przyjemnością i ładowałam swoje akumulatory pozytywną energią, też czekam na Avalona, ale do donicy ;:65
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wanda, ta żurawkowa ścieżka naprawdę bardzo zmieniła ogród z tamtej strony, warto było się trochę napracować, bo jest bardzo dobrze teraz ;:oj
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Avalona kupiłam w Auchanie. Z oryginalnych kartoników Harknessa.
Miałam wątpliwości, ale prózność zwyciężyła.
Ale już nie żałuję.
Wyglądają ładnie i wdziecznie. Mam dla nich dobre miejsce ;:215
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Wandziu..piękności pokazujesz..ta ścieżka jet fantastyczna ;:138
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Niczego tak nie pragne jak porannej kawki w ogródku....Wandziu ;:145 kiedy to ;:145
Avalona capnełam , choc pojechałam po Merlina i Excalibur :roll:a zupełnie nie wiem jakim cudem mam i Króla Artura i blue Queen zobaczymy jakie to z nich slicznotki :uszy
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Wandziu, bajka o lecie po prostu :D . Dziękuję ;:196

Na zdjęciu z liliowcami w tle są takie młode różowe kłosy, co to?
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Wandeczko :wit
Zajrzałam do Agi, a tam zbiorowe wycie z powodu tego, co za oknami ;:145 . U Ciebie zdrowe podejście do tematu. Optymistyczne, piękne zdjęcia, przepiękne klimaty. I to jest właściwy sposób na przetrwanie tego tygodnia i to nie całego. Potem przecież już ma być OK!

Pozdrawiam słonecznie - Jagoda. Idę coś zasiać.
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

JagiS pisze:Hej, Wandeczko, ja jeszcze zaekspetymentowałam z innymi odmianami hortensji bukietowych. Posadziłam Papillon, Pink Pearl, Tardivę i Goliath. Jak się spiszą - dowiem się tego lata, ale liczę na spektakularny pokaz urody. W szkółce widziałam też kilkuletni okaz Kyusiu, robił niesamowite wrażenie. A w ogóle, to tyle jest w tej chwili dostępnych odmian, że można dostać oczopląsu. Jedno nie ulega wątpliwości, że to wspaniałe krzaki ;:215.

;:196 Jagoda

Jagi ja mam i Tardivie i Kyusiu. I jedna rośnie super, a druga jakoś nie. (ale to pewno wina miejsca - musze ją przesadzić) Postaram się wieczorem w domu jakichś fotek poszukać i wkleję u siebie.

Wandziu ;:196 przepraszam za panoszenie sie u Ciebie...
Avalon super, ale mnie się niesamowicie podobają Twoje ścieżki - ideał do którego dążę. ;:180 Te zdjęcia mogłabym oglądać bez końca.....
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

daffodil pisze: Avalon super, ale mnie się niesamowicie podobają Twoje ścieżki - ideał do którego dążę. ;:180 Te zdjęcia mogłabym oglądać bez końca.....
Wandzia sama je zrobiła... ;:180 Napisałam jakby Jej przyszło do głowy nie przypomnieć nam o tym... ;:196
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mario, masz rację, do donicy super Avalon się nadaje. Ja mam już inne przeznaczone do donic. Nie tylko róże zresztą. Będę musiała opracować jakiś system podlewania ;:108
Justi, to prawda, teraz wygląda przynajmniej, że jest zadbane. Dobrze, że M się nie burzył. On lubi trawkę, nawet jak wydeptana.
takasobie, ja w tym roku też poluję na róże marketowe. Niedługo pojadę do Auchaun zobaczyć, co mają. W zeszłym roku kupiłam w LM Concerto Mailanda. Też mam zawsze wątpliwości. Ale, co tam. Musimy sobie sprawiać takie przyjemności.
Reni, dzięki. Ja mam słabiutką trawę, to ratuję się ścieżkami :D
Keetee, to już w tym roku tak się obkupiłaś Dorotko? U nas na razie pustki w marketach :( Chyba że ja przegapiłam.

Francesca, te kłoski Agatko to przetacznik First Love. Dodam, że to z jednej sadzonki tyle miał pędzików.
Obrazek

Jagi, a co ja tam się będę zapłakiwać nad śniegiem. Ważne, że człowiek zdrowy i ochotę ma do robótek ogrodowych. A że pada? A niech sobie pada. Masz rację, siać trzeba w domu i tyle. Kwiaty przesadzać można do większych doniczek. Jakoś zleci :D
Daffodil, takie ścieżki to akurat każdy może mieć. I kaski nie trzeba i żadnych przedsięwzięć. A robota prosta jak układanie klocków. Ty tam u siebie to masz dużo kamieni i zwozić nie musisz z kraju. Tylko brać i układać :D
Francesca, nooo, ja sama. Każdy centrymetr. ;:108
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu fakt mam dużo mniej czasu bo od grudnia więcej obowiązków podobno to czasowa sytuacja, więc może będzie lepiej, a i zima z opadami też na mojej głowie, :cry:
już kiedyś to pisałam, ale lubię się powtarzać ścieżka super szkoda,że ja nie mam na taką miejsca, przetaczniki lux też zamówiłam w tym roku tylko, że biały
PS.
kiedy planujecie spotkanie u Szmitha
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”