Ogród Linety 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Linety 2

Post »

U mnie trochę mniejsze te oznaki wiosny, co mnie na razie nie martwi :wink:
Podoba mi się Twoje pomieszczenie do przechowywania roślin, mają chyba idealne warunki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Dzień dobry! :wit
Już dwie godziny i dwie minuty dnia więcej!
Jest przymrozek, bo widzę biały nalot na trawnikach i dachach domów dookoła. Ale w dzień ma być cieplej, 16 lutego nawet 10 stopni.

W moich "eksperymentalnych" doniczkach zaczyna się coś dziać. Zrobię zdjęcia, gdy będzie jaśniej, bo dzień dopiero wstaje dość leniwie i jest pochmurno. Wygląda na to, że moczenie nasion to dobra rzecz, ale niekoniecznie w herbacie. :D

Wczoraj wieczorem musiałam pilnie pojechać do sklepu, więc przy okazji nabyłam sobie trzy torebki nasionek. Dopiero w domu zdałam sobie sprawę, że wybrałam same niebieskie. :) Są to: porcelanka, lobelia i - lawenda, o której dużo ostatnio słyszę na różnych wątkach. Jakoś nie zdawałam sobie sprawy, że jej nasionka są po prostu w sklepach. Spróbuję hodowli z siewu, co mi tam. :) Szkoda tylko, że na torebce nie ma nazwy odmiany.

Dziękuję wszystkim za wizyty!

Jadziu e-babciu, no i widzisz, jak wzięłam sobie do serca Twoją uwagę - od razu ruszyłam do sklepu po nasionka! :D Z "Ani z Zielonego Wzgórza" pamiętam chyba każdy szczegół, bo był czas, że czytałam w kółko całą serię. Kończyłam ostatni tom i zaraz zaczynałam pierwszy. Tak mi się nie chciało opuszczać tego świata. :)

Dorciu, więc mnie rozumiesz pewnie i nie będziesz pukać się w głowę, że ktoś czytał tę samą książkę w kółko. :)

Paulii, dziękuję, tak, już widać ją w ogródku, gdziekolwiek się spojrzy. :) Jeszcze troszkę i zakwitną przebiśniegi! :heja

Misiu Loro, widziałam zdjęcia Twoich parapetów, oj, śliczna wiosna u Ciebie! Ale rzeczywiście, w ogródku jeszcze zupełnie inaczej niż u nas. Najważniejsze jednak, że już prawie połowa lutego, więc i tak mamy blisko do wiosny. ;:333

Ivona, dobrze, że zrobiłam wtedy zdjęcie, bo już nie ma po nich śladu, oczywiście. Rodzina błyskawicznie uporała się z dwudziestoma kilkoma bułeczkami. :D A hiacynty kwitną sobie pięknie, pachną rozkosznie, a od wczoraj te trzy różowe mają jeszcze błękitnego kolegę. :D Takiego jeszcze nie miałam w ogródku, musiałam go kupić!

Ewciu ewamaj, pewnie, to nie powód do zmartwienia. Przecież nie wiadomo, co jeszcze nas czeka w marcu, a nawet w kwietniu. A piwnica na rośliny ma swoje plusy, ale idealnych warunków to tam nie ma, bo jest dość wilgotno i zdarzają się jakieś choroby grzybowe, poza tym w silniejsze mrozy tam też jednak temperatura może spaść poniżej zera. Dlatego prawdopodobnie straciłam koleusy, bo raz jeden tej zimy było u nas -18 (tak przynajmniej twierdzą mąż i syn).

Życzę wszystkim miłego i dobrego dnia.

Dzisiaj może parę wspominek o hortensjach?

Vanille Fraise

Obrazek

Vanille Fraise

Obrazek

Vanille Fraise

Obrazek

Limelight

Obrazek

Limelight

Obrazek

Limelight

Obrazek

Polar Bear

Obrazek
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu ależ one piękne!
A dodatkowo słoneczko się przebija więc tak miło jest popatrzeć na miniony sezon :)
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Gosiu gonię ogon i napawam oczy pięknem Hortensji ;:167 uwielbiam je
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Śliczne, dorodne hortensje - mam na razie tylko dwie, ale muszę wiosną pomyśleć o kolejnych :)
U mnie też lilie wylazły (przysypałam je trochę suchą trawa), ale tulipany i hortensje są mniejsze niż Twoje - lepiej, żeby już mocnych mrozów nie było...
Super piwnica - oj, przydałaby mi się taka :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Gosińko, Ty wiosnę serwujesz a u mnie od rana śnieżyca że świata nie widać a termometr wskazuje +3*. ;:oj
Czyżby zima sobie z nami pogrywała, ;:224 właściwie to dopiero luty, zobaczymy czym nas jeszcze zaskoczy marzec i kwiecień.
Hortensję śliczniutkie ;:138 i te dyniowe bułeczki, czemu ja tego nigdy nie próbowałam. ;:92
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Oj,tej trzeciej nie mam ;:oj Pragnę ci donieść,że z pierwszej partii siewu ostrózki mi wzeszły.Druga partię posieję w marcu. :tan Lwia paszcza jeszcze się ociąga.
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Dzień dobry wszystkim!

Dzień dłuższy już o dwie godziny i pięć minut. I zdaje się, że tym razem będzie pogodny. Jest lekki przymrozek, ale niebo jest czyste, a na wschodzie różowieje. Niebawem zobaczymy słońce. :D

Wczoraj był zupełnie zwariowany dzień, więc nie zdążyłam już ani odpowiedzieć Gościom, ani pobiegać po Waszych wątkach. Jednak na koniec tego pełnego lataniny dnia zdarzyło się coś bardzo miłego. W naszym domu pojawił się nowy piesek. Wymarzony, prześliczny czarny misiaczek - szczeniaczek nowofundlanda. Mieliśmy już nowofundlanda przed laty, był to najkochańszy, najmilszy, najlepszy pies pod słońcem. Kiedy umarł, myślałam, że już nigdy nie zechcę drugiego. Ale upłynęły trzy lata i zapragnęliśmy znowu psa tej rasy. Żałoba minęła, nie mam już poczucia zdrady wobec tamtego psa. No i od wczoraj mamy cudnego szczeniaczka. ;:oj

Obrazek

Mój nasionkowo-herbaciany eksperyment się rozwija. Wczoraj zrobiłam porównawcze zdjęcia doniczek z lwią paszczą, bo tam pojawiły się wschody.

Więc kto znalazł się na pudle?

Trzecie miejsce - suche nasionka
Obrazek

Drugie miejsce - nasionka moczone w herbacie
Obrazek

I bezapelacyjnie pierwsze miejsce - nasionka moczone w wodzie! Brawa dla zwycięzcy! ;:138
Obrazek

Przepraszam za jakość zdjęć, makro nie jest najmocniejszą stroną, zarówno moją, jak i mojego aparatu. Sądzę jednak, że coś tam widać. Oczywiście, to nie koniec. Zamierzam dokumentować dalszy ciąg rozwoju siewek lwich paszczy i nadal obserwować doniczki z ostróżkami.
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Gosiu,cudowny nowy członek rodziny,będzie miał u was lepiej jak nie jedno dziecko. ;:215 Powiem ci,ze zaczynam zastanawiać się gdzie ja wszystko poukładam jak trzeba będzie pikować.
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Gosiu piękny szczeniaczek ;:138 super że macie nowego włochatego członka rodziny ;:108 na pewno będzie mu u was jak pączku w maśle ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
MamciaTerenia
1000p
1000p
Od: 1 lis 2012, o 14:44

Post »

Gosiu, podziwiam Twoje hortensje i chyba wezmę od Moni patyczki (ona ma więcej odmian)... ja mam tylko dwie, posadzone w zeszłym roku, min. Polar Bear. Ciachnę chyba więcej trawnika :lol:
Gratuluję nowego członka rodziny, śliczny szczeniaczek ;:167
Trzymam kciuki za wysiewy, no i moczenie w wodzie pomaga ;:333
Pozdrawiam, Tereska
Aleja Różana 33 cz. 3
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Uroczy szczeniaczek :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Moje gratulacje z powiększenia sie rodzinki, przystojniacha z niego. ;:63 ;:333
Co do eksperymentu, to jednak zwykła woda najlepsza, zobaczymy jak będzie dalej, może herbata przyspieszy. ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ależ cudny misiaczek ;:oj ależ będziecie mieć teraz wesolutko w domu z taką psotną kruszynką..... chociaż kruszynką to on długo nie pozostanie ;:224 :lol: Jest naprawdę cudny :D
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p

Post »

Drodzy Goście, piesek jest cudny i kochany, ale mocno ogranicza moje możliwości obcowania z FO, bo albo trzeba po nim sprzątać, albo wynosić go na dwór, albo bawić się z nim, bo się nudzi, albo pilnować, żeby nie zrobił sobie krzywdy...
Poza normalną pracą przy komputerze i ugotowaniem obiadu zdążyłam dzisiaj jeszcze tylko wysiać heliotropy i żeniszki. I tak samo jak wszyscy zastanawiam się, co zrobię, kiedy trzeba będzie roślinki przepikować. :D
Życzę wszystkim pięknego wieczoru i do jutra! ;:196
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”