Aniu, dziękuję
Przemku, dokładnie - to jest ostatni kwitnący w tym roku irys.
Czosnki - tylko połowa z mojego zbioru. Mam nadzieję, że w przyszłym roku uda mi się pokazać pozostałe.
Zmiana hasła bez konieczności zakładania nowego wątki jest chyba możliwa

Moderatorzy na pewno pomogą, bo szkoda tracić wątek.
Agnieszko, tylko nie lilia św. Antoniego - proszę

Zaraz ktoś przyjdzie i powie, że to lilia św. Józefa. Używajmy poprawnych nazw - lilia biała albo lilium candidum
No to ja jestem wielki męczyciel kwiatów, bo nie tylko cebulowe ale i wiele bylin sadzę w doniczki

Za dużo nornic tak jak u Ciebie.
Czosnek Krzysztofa w tym roku najładniejszy ze wszystkich, bo po olbrzymich nie ma śladu (nornice?), główkowate nie zakwitły, karatawskie też mniejsze i już wiem, że wymagają dokarmiana. No i ostatni - czosnek błękitny teraz cały się rozwinął i wygląda super!
Loki, palczychy już dostały papu ale i bez tego urosły liście większe niż zwykle więc i cebule powinny ładnie podrosnąć
Osiągnąłeś w ostatnim czasie sporo w swoim życiu, więc jesteś usprawiedliwiony co do chwastów

A ja nie mam usprawiedliwienia
Dorotko, polecam czosnki karatawskie, bo mają najładniejsze liście wśród czosnków. Kupowanie cebulek zostawiam na koniec sezonu czyli X-XI. Teraz nie warto sobie tym zawracać głowę.
Geniu, u mnie też trzy nie zakwitną ale liczy się, że JEDEN zakwitł
Pokażę kilka roślin, które nie tworzą serii gatunkowych u mnie, a są bardzo interesujące i szkoda by je było pominąć:
po czterech latach zakwitł
ale nawet jak nie kwitnie ma piękne liście
dzikusek ale zawsze zostawiam kilka sztuk
wielkolud wśród bylin często mylony z omanem (sam wiele lat sądziłem, że to oman)
coś dla miłośników roślin botanicznych
w tym roku kwitnie tylko jedna, bo drugą podzieliłem niedawno
z nimi mam problemy, bo za mokro u mnie (różowego już straciłem)
ta roślinka wyróżnia się tym, że jest uwielbiana przez pszczoły i stąd jej polska nazwa - pszczelnik
i jeszcze jedna roślinka, która trafiła na rabatę trawiastą, bo ma liście trawopodobne. Tylko jak kwitnie wiadomo, że trawą nie jest