Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

Alembik pisze:Czy uprawiał ktoś z was odmianę izyd F1? W trakcie przygotowywania rozsady połowę siewek dopadł mi zgorzel siewek :C Wiem, ze to moje zaniedbanie. A moze raczej słaba jakość ziemi do siewu (w tym roku nie znalazłem zadnej bez chorób :C) Siewki które przetrwały i nie miały nawet minimalnych objawów zgorzeli zaprawiłem topsinem, bo tylko topsin mam i mam nadzieję ze przeżyją. Ale zastanawiam się czy to nie wina odmiany, bo jeśli tak to poleciał bym do pobliskiego sklepu ogrodniczego i wziął sprawdzony śremski.

za rok wcześniej wsieję ogórki ;:14

Ja siałem Izyda jako rozsadę do folii i zasiałem jakieś 10 dni temu do gruntu. Fakt że wschodzą wolnieji z mniejszym wigorem niż Śremski ale póki co nie ma z nimi problemów.
Poniżej na fotce prezentuje moje ogórki z folii dwa z lewej to Śremskie , środkowy to Izyd a dwa z prewej to sałatkowy Skierniewicki. Zdjecia robione jakieś 10 dni temu dziś krzaczki są jeszcze bardziej dorodne maja pozawiązywane po kilkanaście ogórków :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja jakoś wzbraniam się przed sadzeniem ogórków do tunelu, razem z pomidorami. Ale hm... Moze to błąd. W końcu u Ciebie jeszcze tydzień, dwa i będą pierwsze małosolne a ja poczekam jeszcze ponad miesiąc pewnie.
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Alembik pisze:Ja jakoś wzbraniam się przed sadzeniem ogórków do tunelu, razem z pomidorami. Ale hm... Moze to błąd. W końcu u Ciebie jeszcze tydzień, dwa i będą pierwsze małosolne a ja poczekam jeszcze ponad miesiąc pewnie.
Z punktu widzenia uprawy, robisz słusznie. Te rośliny mają całkowicie odmienne zapotrzebowania wodne.

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
moderator
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
DoktorPio
100p
100p
Od: 6 lut 2013, o 21:51

Post »

GrzegorzR pisze: Z punktu widzenia uprawy, robisz słusznie. Te rośliny mają całkowicie odmienne zapotrzebowania wodne.
Zgoda ale to chyba nie problem żeby pomidory podlewać umiarkowanie a ogórki bardziej skoro rośliny rosną na osobnych zagonach albo w wiaderkach ?
Większym problemem wydaje sie mikroklimat uprawianych roślin pomidor lubi atmosferę ciepłą i suchą oraz przewiewną (celem zapylania) a ogórek ciepłą i bardziej wilgotna osłonietą od wiatrów i przeciągów i to chyba jest główny problem tak mi się wydaje :wink:
Ja moi rodzice i znajomi uprawiali przez kilkanaście lat pomidory w sąsiedztwie ogórków i większych problemów nie było :D

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
moderator
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

Ja wiem, ze wiele osób hoduje pod folią razem z pomidorami. Na drugi rok posadzę kilka ogórków na wejściu i na tyłach tunelu, nie będę obsadzał nimi przeciez pół tunelu :D Tam w rogach zawsze jest najwilgotniej i łatwo będzie podlewać. A pózniej, gdy zaczną się ogórki gruntowe, wywalę te z folii. Powinno być spoko i pomidorom się więcej miejsca zrobi. Ale to juz za rok :)
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

a skoro jest ta folia to jak roślinka sobie "oddycha" z korzeni ? Przecież pod spodem to ubita ziemia pewnie.
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No właśnie- jak ?

Samego mnie to intryguje i w obawie przed uduszeniem roślin, wolę plewić :D
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Alembik, dlaczego dopiero za rok, ja dziś siałam dopiero ogórki w gruncie i mam nadzieję na plony... :wink:
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p

Post »

ewikk77 pisze:Alembik, dlaczego dopiero za rok, ja dziś siałam dopiero ogórki w gruncie i mam nadzieję na plony... :wink:
W gruncie mam ogórki :) Tylko piszę ze moze za rok spróbuję kilka krzaków pod folią, wcześniej wysadzić, ale ogórków gruntowych, tak jak zrobił doktor Pio i tym sposobem uzyskam wcześniej małosolne a jak zaczną się gruntowe to wywalę te z tunelu, to taki plan tylko :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Pod matą jest zawsze bardzo pulchna ziemia, już "rylce" o to dbają.
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Po pierwsze to mam otwarte okienko i drzwi w mojej folii to mają czym oddychać a po drugie to co jakiś czas zruszam im ziemię . Więc chyba roślinka pod tą waszą folią nie ma za dużo tlenu...
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Nie wiesz o czym piszesz. Okryj kawałek ziemi zwykła tektura to sie przekonasz jaka będzie pulchna gleba. A rośliny nie oddychaja korzeniami to z biologii chyba wiesz.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tylko nieliczne rośliny mogą poradzić sobie jeśli mają korzenie zalane wodą, choćby ryż.
Zdecydowana większość roślin potrzebuje, aby korzenie miały dostęp do tlenu.
Głównym zadaniem liści jest fotosynteza i...oddychanie.
Głównym zadaniem korzeni jest pobieranie składników z podłoża i ..oddychanie.
Rozdzielam wątek, dyskusja na ten temat wyląduje tutaj :arrow: Fizjologia roślin
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
darwizz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 mar 2013, o 20:44

Ogórki Altaj F1

Post »

Witam wszystkich serdecznie!
Moze ktoś z Was miał tą odmianę u siebie?
Bardzo mnie niepokoi fakt że obecnie w skupiskach kwiatów są tylko męskie kwiaty? kiedy będą pojawiac się żeńskie?
obecnie są to po trzy skupiska kwiatów w kącikach lisci na każdej roślinie, mam dwie rośliny, reszta wysiana do gruntu 3 dni temu, nie wiem czy wywalic te ogórki czy zostawic?
bardzo prosze o Waszą rade
proszę też o odpowiedz łobuzka bo z tego co wyczytałem uprawiała tą odmianę w zeszłym roku
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Re: Ogórki Altaj F1

Post »

Hej, ja miałam Altaja w zeszłym roku, nie było problemów z kwiatami, szczerze mówiąc nie zwracam na to uwagi hodując ogórki, ale chyba rzeczywiście najpierw były tylko męskie kwiaty - ale zdaje się , że tak ma być. Nie wiem, jestem laikiem :roll:
Odmiana dość plenna, szybko wszedł mączniak, ale ogórki były bodajże do września
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”