Lato w wiejskim ogrodzie
Re: Lato w wiejskim ogrodzie
Marysiu, powiedz mi. Czy swoje peonie, które mam od kilku tygodni wsadzone na balkonie powinnam im przyciąć liście teraz? Te liście jakby zasychały powoli. Nie wiem czy to ma tak być?
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
i kto tu ma parę?Sosenki4 pisze: Przesadziłam 10m ligustru z jednego końca w drugi, czyli jakieś 60m przenosin, do tego 2 taczki gliny 180m przewiozłam, a potem jeszcze 4 tuje posadziłam.
T
Jak będziesz na moim miejscu to będziesz robić co Ci się podoba a nie to co rozsądne, ja już wystarczająco długo byłam rozsądna!
Marysiu ja mam 5 mięt ale tylko dwie; meksykańska od Jurka i truskawkowa kupiona z nazwą, reszta: dwie były na miejscu jedną nn dostałam od mojej sknerowatej sąsiadki, ale jest fajna tylko posadziłam ją w doniczce muszę puścić wolno niech się rozrasta. Szałwię lekarską mam prawie krzew, pozostałych nie mam mam jeszcze tą co to nie wiadomo jednoroczna czy bylina, Zbieram nasiona to Ci poślę bo jest śliczna kwitnie na czerwono. Miałam dzisiaj w koszyku hebe w OBI na metce było 9.90 i druga większa za dwa razy drożej wzięłam mała, idę do kasy , a pani 16,50. Wkurzyłam się i nie wzięłam. Już raz nakupowałam w OBi roślin i po przyjściu do domu okazało się, że tylko dwie ceny się zgadzają. Dlatego powiedziałam nie dam się robić w konia! I hebe zostało w sklepie, kupiłam truskawkę Polka
Edytko, bo ja nie wiem po co targałaś te piwonie z liśćmi. W sierpniu piwonie się obcina i można wykopać. Przesadzić albo zostawić w ziemi. Powinnaś według mnie ściąć liście i na działkę zawieść tylko karpy wsadzić do ziemi na dno dołka dać papu (obornik lub kompost) i czekać do wiosny!
U mnie też barowa pogoda... Po tych upałach dwa dni deszczu są jak wybawienie.
a w ramach wysyłania zielska mam nadmiar lubczyku i arcydzięgla, oregano też się znajdzie, no i macierzanka zwykła lub cytynowa. Co Ty na to Marysiu?
a w ramach wysyłania zielska mam nadmiar lubczyku i arcydzięgla, oregano też się znajdzie, no i macierzanka zwykła lub cytynowa. Co Ty na to Marysiu?
Tak zrobię, Marysieńko. Dziękuję
A z liśćmi to kupiłam, w doniczce.

A z liśćmi to kupiłam, w doniczce.
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marysiu dopiero dzisiaj listonosz przyszedł
? Widziałaś w watku Heleny jaki wysoki sadziec? tylko ona ma go ciemniejszy. Przypuszczam jednak, że gdy ten będzie miał słońce to też nabierze koloru, wczesniej rósł w całkowitym cieniu. Pobawiłaś się w końcu w Janosika na krakowskich górkach? Masz cos zdobyczne? 

- Maska
- Kontakt:
Halinko u mnie dzisiaj wyśmienita pogoda. Bez deszczu o nie gorąco, ale na jutro zapowiadają opady.
Oleńko mam dzięki! Kiedyś błagałam lubczyk żeby został no i dał się namówić, a arcydzięgiel co kwitnie to wysiewam, macierzankę dostałam od forumek. Oglądałam kiedyś u Ciebie ale nie doszłam do końca. Nikt nas nie goni - o wiem mój kochany piesek przekopał mi grządkę z marcinkami - może masz?
Edytko jaki kolor piwonii kupiłaś? Ciekawa jestem jakie jest kłącze, bo parę osób pisało że zgniło. A ja nie mogę wyjść z podziwu.
Ewuniu tak dzisiaj i to podczas mojej nieobecności, ale zadzwoniłam na pocztę , bo na awizie pisze że jutro można odebrać, i pan kazał zaraz przyjechać roślinki siedzą w ziemi. Malinkę posadziłam koło malin. Sadziec w dwóch miejscach ale takich pół na pół, bo całkiem nasłonecznione to mam w polu. Patyczki do doniczki i nakryłam słoikiem, a jaki liliowiec dostałam?

A w Janosika to we wrześniu będziemy się bawić1
Oleńko mam dzięki! Kiedyś błagałam lubczyk żeby został no i dał się namówić, a arcydzięgiel co kwitnie to wysiewam, macierzankę dostałam od forumek. Oglądałam kiedyś u Ciebie ale nie doszłam do końca. Nikt nas nie goni - o wiem mój kochany piesek przekopał mi grządkę z marcinkami - może masz?
Edytko jaki kolor piwonii kupiłaś? Ciekawa jestem jakie jest kłącze, bo parę osób pisało że zgniło. A ja nie mogę wyjść z podziwu.
Ewuniu tak dzisiaj i to podczas mojej nieobecności, ale zadzwoniłam na pocztę , bo na awizie pisze że jutro można odebrać, i pan kazał zaraz przyjechać roślinki siedzą w ziemi. Malinkę posadziłam koło malin. Sadziec w dwóch miejscach ale takich pół na pół, bo całkiem nasłonecznione to mam w polu. Patyczki do doniczki i nakryłam słoikiem, a jaki liliowiec dostałam?

A w Janosika to we wrześniu będziemy się bawić1
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Kochana liliowiec niespodzianka
...sama nie wiem bo to siewka od Tadeusza z Rybnika. Dostałam kilka i trochę dzielę
Jeżeli nie byłaś u niego w ogrodzie to posyłam link : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49943 dużo pracy włożył w ten ogród i ma piękne kwiaty. Jeżeli sadziec padnie to wyślę następny i patyczki też

Jeżeli nie byłaś u niego w ogrodzie to posyłam link : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49943 dużo pracy włożył w ten ogród i ma piękne kwiaty. Jeżeli sadziec padnie to wyślę następny i patyczki też

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marysiu, stój! Co Ty tam pisałaś, że piwonie w sierpniu trzeba ściąć? Mam ściąć przy ziemi moje piwonie? Proszę o instrukcję 

- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Marysiu poszłam spać wczoraj przed 24 spać bo dziś miałam wnuczka ,ale pewnie to nie tak wcześnie 

Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Maska
- Kontakt:
Ewuniu byłam tam jestem zszokowana!
Małgosiu zawsze w sierpniu wycinam liście piwonii
Elu zawsze dłużej posiadywałaś dlatego żartowałyśmy.
Małgosiu zawsze w sierpniu wycinam liście piwonii
Elu zawsze dłużej posiadywałaś dlatego żartowałyśmy.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Sorry dziewczyny, ale będę złośliwa
Wreszcie pada nie u mnie
Nie powiem, żeby zaraz było słonecznie, ale prześwity były. Jednak jak usłyszałam, że w Rzeszowie 16 stopni, a w Warszawie pada, to poczułam dziką ...hmmm... sama nie wiem co, ale polepszyło mi się
Do tej pory to tam ciągle było 30 a u nas wiecznie najwyżej 20 i deszcz i wiatr i deszcz i wiatr, zazdrość mnie zżerała 

Wreszcie pada nie u mnie

- Maska
- Kontakt:
Agnieszko u mnie też dzisiaj nie padało, a jutro zapowiadają , ale to nie znaczy że będzie. Wolno Ci być złośliwą - życzę

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
I całkiem na amen ścinasz te piwonie przy ziemi?
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Ja nie wiem, czy tam Wam nie powinno się życzyć tego deszczu, ponoć jakiś czas było bardzo sucho... Jutro liczę na słonko
znaczy tak marzę sobie po cichu ...
Chciałoby się jeszcze tego lata choć ciut...