Florą malowane

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Florą malowane

Post »

Gratulacje dla obu Pań - ELI i ALICJI ;:215
Obydwa ogrody są klimatyczne i takie ... normalne,bez udziwnień ;:108
Hindus i Singapurka też wyglądają naturalnie w ogrodzie ALICJI :!:
Pozdrowienia dla Pań,
Sławek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Świetny pomysł na wymianę uczniów ;:215 Szkoła też punktuje i uczniowie bogatsi w wiedzę ,doświadczenie,super pomysł ;:215
Ogród,jego zdjęcia i gwar dzieci -godne nieustającego podziwu ;:138
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu
Zakwitła moja druga piwonia drzewiasta, kwitnie pierwszy raz, kwiaty ma różowo żółte, jest niższa od poprzedniej, ale chyba urośnie. Walczę z moim buszem, po rosahumusie i kompoście, który im podsypałam, rośliny rosną jak szalone, muszę je trochę powstrzymać, żeby się nie poprzerastały. Raj mają ślimaki, dobrały się nawet co mojego miskanta, szczególnie dużo jest tych mniejszych, (chyba bursztynek - nie wiem czy je dobrze nazywam), ale są i te pozostałe.
Pozdrawiam Ela
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Elu u mnie też ślimaki szaleją. Jedną lobelię obgryzają na poziomie gruntu :cry: Podsypałam im niebieskich cukiereczków...
Alu a jak tam Twoje pięciorniki? u mnie szaleją małe zielone gąsieniczki a ptaszki leniwce wybierają tylko z trawnika dżdżownice!
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a_nie pisze: Obrazek
Alicjo :wink: nie umiem rozpoznać , jaki to ogromny krzew kwitnie tak wspaniale
za wierzbą i piwonią krzewiastą?
Twój ogród i ogród Eli są wspaniałe. ;:138 ;:138 ;:138
Dla mnie to wzory do naśladowania. Niestety , nie wychodzi mi to tak, jakbym chciała.
Buziaczki dla Ciebie i Eli . ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Krysiu ten krzew to najzwyklejsza kalina koralowa, rozsiewa teraz w ogrodzie piękne zapachy. Ja z mamą możemy to samo powiedzieć o Twoim ogrodzie- JEST DLA NAS WSPANIAŁĄ INSPIRACJĄ. Wiem co mówię, bo widziałam na żywo, ty musisz mnie w tym roku koniecznie odwiedzić.
Obrazek

Iza Czerwony pięciornik od ciebie kwitnie ;:138 .Drugi jeszcze nie (nie pamiętam jakiego miał być koloru) Mam dla Ciebie roślinki od mamy, musisz do mnie przyjechać może w przyszły czwartek. (już od 10 jestem wolna). U mnie tez roje owadów na różach mszyce, ale najbardziej uciążliwa jest plaga niszczylistek, nie da się przejść po trawniku. Wszędzie człowieka obejdą. Nie wiem czy to jest widoczne ale jest ich tysiące. ;:223

Obrazek

Elam Jak dobrze, że nie miałam czasu by podlać tak porządnie tym humusem i innymi nawozami, nie mam takiego buszu.
Bożykwiat od Ciebie ;:196

Obrazek

Asma Też uważam że takie wymiany to fajny pomysł. Szkoda że nie było tego za naszych czasów. Dla Ciebie - orliki, które coraz bardziej mi się podobają.

Obrazek Obrazek

Anabuko1 Piwonia drzewiasta z każdym rokiem ma więcej kwiatów i dała radę tegorocznym przymrozkom. Mam ją chyba 3 lub 4 sezon. Lubisz żurawki to dla Ciebie:
Obrazek

Sławku W imieniu swoim i mamy dziękuję za miłe słowa. Taki naturalny ogród -zniesie małą ilość czasu jaką mogę mu poświęcić.

Obrazek

Ewamaj66 W przyszłym roku gdy się spotkamy, za sprawą piwoni, będzie to spotkanie na szczycie -cesarzowych. A czy Rododendrony też nobilitują?
Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przychodzę z rewizytą. Masz piękny ogród w otoczeniu lasu - jak dla mnie takie zestawienie to ideał. Kilka stron wstecz doczytałam się, że w trakcie przymrozków złotokap miał już pączki - napisz, czy zakwitł. Ja mam trzy drzewka - dwa zrzuciły wszystkie pąki, trzecie obdarowało mnie (aż) trzema kwiatkami. A tyle było pąków...Cóż zrobić...
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Madziu u mnie po sąsiedzku złotokapy też nie dały rady...
Alu mam nadzieję, że się uda ;:173
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziagos Witam CIę serdecznie. Tak jak mówi Iza pąki złotokapu nie dały rady, tak samo i lilaki w mojej okolicy nie rozwinęły pąków. Tym bardziej niezwykła jest dla mnie wytrzymałość piwonii drzewiastych w czasie przymrozków już w pąkach,
Iza No to do zobaczenia ;:168
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ojej, u mnie lilaki kwitły, jak szalone, czyli u mnie było cieplej (W najzimniejszym momencie prawie -2 na dwóch metrach nad ziemią, co ciekawe sąsiad mieszkający 3 km dalej odnotował -3 między budynkami). W takim razie ile mrozu było u Ciebie?

Co do piwonii drzewiastych - faktycznie są wyjątkowo twarde, moim też mróz nie zaszkodził. Co ciekawe, nic nie stało się piwonii drzewiastej, a rosnąca obok bylinowa nie zakwitła (na szczęście tylko jedna, reszta ma się dobrze).
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przez cztery majowe poranki (-6). Mieszkam w dolinie.
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aha... te 4 razy -6 jest przerażające....To znaczy, że ja chyba mieszkam w Afryce. U mnie poniżej zera było tylko dwa razy. Żarty na bok, mam ogród w miejscu, z którego zimne powietrze spływa do dolinek w dole i sporo dużych drzew, które dają cień termiczny. To chyba jedyne wytłumaczenie, bo Marysia - Amba 19 - mówiła mi o -5 na kilku termometrach w pobliżu swojej działki, a to tylko 3 kilometry w linii prostej ode mnie...
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszy od wielu dni dzień który oprócz czynności, od których nie da się uciec, mogłam poświęcić ogrodowi.
Zaległości takie, że nie wiedziałam czy wyrywać chwasty, wsadzać czekające rośliny, pryskać na mszyce ścinać przekwitłe kwiaty.
Wyznaczyłam sobie mały skrawek i popieliłam, co dziennie po trochu, żeby to była przyjemność, a nie harówka.
Z targów w Lubaniu przywiozłam sobie róże. Szukałam Munstead Wood, dla której trzymałam miejsce przy Abraham Darby, a skończyło się że kupiłam William Shakespeare. Zobaczymy różnie o niej piszą, na razie odwdzięczyła mi się i rozwinęła paczki, pokazując piękny kwiat.
Obrazek
Z planowanych zakupów dokupiłam czarny bez Black Beauty, na którego czekało miejsce po wyciętym świerku (stał się bożonarodzeniowym drzewkiem). Ma on "zalepić" dziurę w moim roślinnym parawanie po lewej stronie kaliny koralowej.
Obrazek
Po prawej rosną już Eva i Aurea.
Obrazek
Zaczynają kwitnąć różowe kwiaty, będą na alternatywną nalewkę w kolorze różu. Kwiaty dzikiego czarnego bzu już M. zebrał, nastawił, charakterystyczny zapaszek czuć w całym domu . ;:304
Obrazek

Dzisiejszy niedzielny obiad na tarasie udekorowały rozwinięte maki wschodnie -Garden Glory i Orange Picotie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Nie, no cesarzowa może być tylko jedna ;:306
William ma śliczny kwiat, żałuje, że jeszcze go nie mam, choć w planach istnieje. Na razie posadziłam Munstead Wood i Tradescant, ale jeszcze nie kwitną. U mnie wszystko później.
Te cztery noce z przymrozkami opłakałam rzewnie, raz było -7 :(
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze: U mnie wszystko później.
To mamy to samo.
A ja chciałam Munstead Wood, a będę obserwować jak spisuje się u Ciebie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”