Lilie - uprawa - cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.3

Post »

Mam pytanie.

Musiałam wsadzić cebulki do doniczek bo już wypuściły duże pędy.
Przy wysadzaniu ich do gruntu mogę wsadzić je głębiej niż rosły w doniczkach?
Doniczki nie sa zbyt duże i nie mam tych opytmalnych 20 cm. A u nas zimy ciężkie, chociaż na szczęście dosyć śnieżne.
Marta
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Oczywiście, że możesz a nawet musisz wsadzić je głębiej ;:108 . W zeszłym roku nakupiłam lilii, ponieważ była dość wczesna pora i nie można było wsadzać w ziemię, wsadziłam do doniczek takich 9x9 tak, że wystawał czubek lilii i postawiłam na balkonie. Puściły pędy i wsadzałam do gleby jak te kły miały z 10 cm. Urosły i pięknie zakwitły :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

szarotka66 pisze:Jeśli oderwiesz po 2 - 3 łuski to nie będzie miało to żadnego znaczenia dla cebuli. Jeśli jest silna i zdrowa to pięknie zakwitnie. Można w ten sposób rozmnażać wszystkie lilie.
W takim razie z każdej cebulki oderwę po 2 łuseczki :heja
Pozdrawiam. Ewa
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no ja ze swoich tez kilka oderwałam i wsadziłam razem z cebulami jestem ciekawa co z tego wyrośnie już się nie moge doczekać....... zakupiłam prawie 50 cebul i wszystkie juz musiałam wsadzić
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Proszę o podpowiedzieć w sprawie cebul, dostałam poprzez allegro lilie orientalne i doszły po sześciu dniach przy takim mrozie niczym nie zabezpieczone w kopercie nawet nie bąbelkowej. Obawiam się, ze są też porażone jakimś grzybem i nie chce sobie zarazić innych. Oczywiście złożyłam reklamacje i posłałam zdjęcie bo chcieli spojrzeć fachowym okiem ja fachowe oko mam w Was więc proszę o radę i upewnienie czy rzeczywiście mam racje. Dodam, ze dostałam też od innego sprzedawcy w woreczku z ziemią i wyglądają przyzwoicie a te tak:Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

One mi wyglądają na zdrowe, tylko miejscami trochę podsuszone. Sprawdź, czy nie ma gdzieś śladów zielonej pleśni, czy łuski nie są szkliste i miękkie. Jeżeli nie, to wszystko w porządku ;:333 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p

Post »

Zielonego nigdzie nie widzę a szkliste?hm...one są takie po zewnętrznej stronie trochę szkliste ale chyba ważny środek z którego wyrasta pąk.
Violka
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Violunia, powstaje pytanie, dlaczego zamówiłaś cebulki teraz, a nie po świętach kiedy mróz odpuści nawet w nocy? :)
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p

Post »

patasko pisze:Violunia, powstaje pytanie, dlaczego zamówiłaś cebulki teraz, a nie po świętach kiedy mróz odpuści nawet w nocy? :)
A to swoją drogą :oops: chociaż myslałam, że każdy szanujący sie sprzedawca wie kiedy takie rzeczy i jak się wysyła, dużo "zielonego" kupowałam już przez allegro i zawsze dobrze zapakowane, opisane, żadnych problemów ale będę mieć nauczkę na przyszłość ;:14
Violka
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

No, ja swoje zamawiałam już w styczniu, przyszły teraz w marcu przed tymi mrozami. Zamawia się wcześniej, bo jest większy wybór. Tylko sprzedawcy muszą wysyłać z głową.
Marta
Sonkas
100p
100p
Od: 16 gru 2012, o 06:23

Post »

witam, zarejestrowałam się już jakiś czas temu, ostatnio przeglądam ten wątek, bo jestem miłośniczką lilii i tak czytam , i ... kurcze posadziłam kupione lilie drzewiaste oraz OT w połowie marca,jak były te ciepłe dni, posadziłam troche głębiej, dołożyłam kompostu a na górę zabezpieczyłam dość grubo korą sosnową. Czy coś złego może się zdarzyć? Już wiele razy sadziłam lilie w marcu, zawsze kwitły i nie zmarzły.Co Wy na to? pozdrawiam Krysia
Ogród w budowie nieustającej ,pozdrawiam Krysia
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Gdzie zajrzę , lilie drzewiaste , epidemia czy co :?: :?: Nie ma czegoś takiego , to lilie OT, tylko trochę większych rozmiarów. Czego handlowcy nie zrobią , by wypchnąć towar po wyższej cenie. Bo te same lilie w innych firmach z oznaczeniem OT są o wiele tańsze , bywa , że mniej niż pół ceny ''drzewiastych''.
Krysiu , kora OK . I to jak najwięcej. W lecie też można wyściókować , dobrze robi liliom. Św. Antoniego i botaniczne nie lubią kwaśnej gleby , można więcej wapna , kora zakwasza glebę.
Viola , trudno określić na 100% , ale mogą to być ślady po chrząszczach chrabąszcza. Przy wykopywaniu często spotykam tego szkodnika na cebulach lilii. Teraz wyschnięte , tak do końca nie jestem pewien. Tak czy inaczej , cebule są mizerne, nie kupuj byle gdzie , szukaj sprawdzonych firm. ;:215
bolekso
200p
200p
Od: 11 mar 2012, o 08:19

Post »

Takie zabezpieczenie wystarczy, sprawdź patykiem jak głęboko zamarzła ziemia. Ocieplenie już blisko , będzie dobrze chociaż marzec wyjątkowo okropny.
Pozdrawiam ! Bolek
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Ta idiotyczna nazwa ,,drzewiaste,, jest dla osób nie znających lilii.Są to lilie OT,
czyli orienpety,krzyżówki lilii orientalnych i trąbkowych.
Chodzi o to,aby klient kupił drzewiaste i OT,a będzie miał to samo,za rok sprzedawcy nie pozna.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj! Ja już ,,kocham" kilku! I trzy razy sprawdzam. ;:14

W zeszłym roku kupiła OT, które planowo mają być wysokości ok. 200 cm, np.:
lilia OT-hybride Lavon
lilia OT-hybride On Stage
lilia OT-hybride Honeymoon
lilia OT-hybride Mr Job

Czy o takie chodziło? Bo płaciłam w ogrodniczym po 5,44 zł. Drogo :?:
Choć w różnych miejscach podają, różną wysokość.... ;:223
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”