Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
prawdopodobnie za wysoka temp.-pilnowałas termometrem?
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
To możliwe, niestety termometr dopiero zamówiłam, wyczytałam, że spod szynkowaru powinny się wydobywać bąble. No cóż, spróbuję znowu jak dojdzie termometr. Dziękuję za odpowiedź, Asma.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
gotowałam bez i z termometrem-bez termometru podobnie jak Ty kierowałam sie wskazówką,że maja tylko "pyrkać"małe ,ale jednak bąbelki-mięso wyszło twarde
potem robiłam z termometrem i pilnowałam temp.-wyszło super:)
wcale nie było bąbelków,a temp.co jakis czas sie podnosiła i nie raz musiałam gaz zmniejszać,zwiększać-troche uciążliwe to stanie nad garem i pilnowanie temp przez 3godz-mam duży szynkowar więc wchodzi dużo mięsa,a to wydłuża czas parzenia
potem robiłam z termometrem i pilnowałam temp.-wyszło super:)
wcale nie było bąbelków,a temp.co jakis czas sie podnosiła i nie raz musiałam gaz zmniejszać,zwiększać-troche uciążliwe to stanie nad garem i pilnowanie temp przez 3godz-mam duży szynkowar więc wchodzi dużo mięsa,a to wydłuża czas parzenia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4182
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kaszuby
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Robiłam 'pasztet słoiczkowy' ale w foremce
Wersja prawie identyczna z oryginalną
Wszystkim bardzo smakowało.


Wszystkim bardzo smakowało.
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Asma,powiedz jaką temperaturę utrzymujesz podczas parzenia,ja teraz kupiłam termometr,ale jeszcze z nim nie robiłam,moja pierwsza szynka bez termometru wyszła niesmaczna bardzo sucha,dwie kolejne już były ok.ale wlaśnie pilnowałam tych bąbelków.Nie chce popełni jakiegoś błędu,wiem ,że temperatura parzenia ma kluczowe znaczenie.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
ok 85st.
spadała mi czasem do 75,jak podkręciłam skakała do 90st.,ale mieściłam się w tym przedziale:)
w zależności od wielkości szynkowara i ilości mięsa zmienia się czas parzenia
spadała mi czasem do 75,jak podkręciłam skakała do 90st.,ale mieściłam się w tym przedziale:)
w zależności od wielkości szynkowara i ilości mięsa zmienia się czas parzenia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
No tak, mój szybkowar jest na 1 kg mięska, pilnowałam tych bąbelków przez 2 godz. i stąd ta suchość, ale i tak warto było, nie poddaję się.
- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
mój jest na 2,60 kg mięsa
poza tym mięso drobiowe jest delikatniejsze i parzenie powinno być krótsze-moim skromnym zdaniem;)
poza tym mięso drobiowe jest delikatniejsze i parzenie powinno być krótsze-moim skromnym zdaniem;)
- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4642
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
asma pisze:slimaczki są super,ale eksperci(rodzinka)zgodnie orzekła,że nadzienia mogłoby być więcej
dobrze, że nie jestem ....wyrywny (hmmmm- a jednak mówią, żem nerwusasma pisze:większa ilość nadzienia może "rozkleić"ślimaczki


teraz czas na ślimaki ..... ile dać i jak dać, by ... nie spaprać - aha! dobrze dać!
by smakowało a się nie rozleciało

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
możesz dać wg oryginalnego przepisu-też są dobre:)
możesz też zrobić więcej nadzienia i część dać do ciasta-zawinąć ,a część dołozyc szprycką na już zwinięte i ułożone ślimaczki
cieszę się ,że pasztet Ci wyszedł i smakuje-modyfikuję go czasami dodając różne składniki
możesz też zrobić więcej nadzienia i część dać do ciasta-zawinąć ,a część dołozyc szprycką na już zwinięte i ułożone ślimaczki
cieszę się ,że pasztet Ci wyszedł i smakuje-modyfikuję go czasami dodając różne składniki

- any57
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4642
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: ŚLĄSK
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
właśnie tak! ziół ci u mnie dostatek - kiedyś liczyłem i wyszło mi ponad 30 różnychasma pisze:cieszę się ,że pasztet Ci wyszedł i smakuje-modyfikuję go czasami dodając różne składniki

często zmieniam smaki tych samych potraw,
do pasztetu dałem zgodnie z przepisem majeranek i cząber - tego nie pożałowałem

Ślimaki zrobię dopiero po niedzieli - teraz mam inne zajęcia.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1349
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Szaraczek tak przypadł do gustu że dzisiaj piekę ale z 1 1/2 porcji i robię gołąbki z sosem pieczarkowym bo będę mieć gości 

- asma
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7821
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Gdynia
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)


szarak to ulubione ciasto synka Janka i Przemcia,ale nikt mu sie nie oprze:)
robiłam je m.in.na kiermasze świąteczne do szkół:)
to przepis Teściowej -jeden z pierwszych,o które poprosiłam:)
w wolnej chwili napisz proszę przepis na swoje gołąbki:)
-
- 500p
- Posty: 519
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Kańczugi, Podkarpackie
Re: Mniam,mniam:) Sercem gotowane małe co nieco :)
Witam dziewczyny dajcie przepis na tego SZARAKA 
