Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz2
Re: Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz2
Tadeuszu jesteś liliowcowym czarodziejem i wcale się nie zdziwię gdy u Ciebie będą kwitły nawet w styczniu
.

Pozdrawiam. Krystyna.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzisz Tadek, tak to jest.
Jedni chcą pracować a nie mają gdzie a innym to wszystko zwisa a mają tyle miejsca na działalność.
Ja mam jeszcze mniej terenu niż Ty , więc i wykorzystane wszystko na maxa.
Ale piętra w ogrodzie zakładać nie będę.
Krysiu - zrób jak mówi Tadek.
Potrzymaj w cieple aż wypuszczą korzonki, posadż do doniczki a kiedy się przyjmą i zakorzenią najlepiej w chłodnym miejscu pozostaw do wiosny i mało podlewaj.
Jak nie masz gdzie trzymać to mogą zostać na dworze zadołowane przed zimą z doniczką, ale nadkryj butelką plastikową.
Powinny też wytrzymać do wiosny pod takim okryciem.
Keiki bardzo szybko się ukorzeniają, więc nie powinnaś mieć z tym problemu.
Jedni chcą pracować a nie mają gdzie a innym to wszystko zwisa a mają tyle miejsca na działalność.
Ja mam jeszcze mniej terenu niż Ty , więc i wykorzystane wszystko na maxa.
Ale piętra w ogrodzie zakładać nie będę.

Krysiu - zrób jak mówi Tadek.
Potrzymaj w cieple aż wypuszczą korzonki, posadż do doniczki a kiedy się przyjmą i zakorzenią najlepiej w chłodnym miejscu pozostaw do wiosny i mało podlewaj.
Jak nie masz gdzie trzymać to mogą zostać na dworze zadołowane przed zimą z doniczką, ale nadkryj butelką plastikową.
Powinny też wytrzymać do wiosny pod takim okryciem.
Keiki bardzo szybko się ukorzeniają, więc nie powinnaś mieć z tym problemu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Ellaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Witaj Tadziu
Wpisuję się by móc śledzić Twój niezwykle ciekawy wątek i skorzystać z Twoich rad odnośnie liliowców....te w grupie na poprzedniej stronie zapierają dech w piersiach....cudowne kwiaty....zresztą wszystkie Twoje liliowce wymiatają

Wpisuję się by móc śledzić Twój niezwykle ciekawy wątek i skorzystać z Twoich rad odnośnie liliowców....te w grupie na poprzedniej stronie zapierają dech w piersiach....cudowne kwiaty....zresztą wszystkie Twoje liliowce wymiatają

Witam
Tadeuszu, kwiaty dotarły szczęśliwie...piękne są
już posadzone, teraz pozostało tylko czekać na wiosnę
takie cudo się rozwinęło i cieszy moje oczka

Dziękuję bardzo
Tadeuszu, kwiaty dotarły szczęśliwie...piękne są

takie cudo się rozwinęło i cieszy moje oczka

Dziękuję bardzo

Pozdrawiam
Beata
Beata
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O... tak bywa.
Jedni Mają, a nie Korzystają. A Ci co Chcieliby mieć, nie mają skąd wziąć...choćby miejsce na rośliny...
O - ta w ręku, Powiadasz, że pachnie? To już trafia na listę przyszłych chciejstw
Trzy tysiące siewek - to już ogrom siewek.
Podziwiam i trzymam nadal kciuki za zapylanie i wysiewy.
Jedni Mają, a nie Korzystają. A Ci co Chcieliby mieć, nie mają skąd wziąć...choćby miejsce na rośliny...
O - ta w ręku, Powiadasz, że pachnie? To już trafia na listę przyszłych chciejstw

Trzy tysiące siewek - to już ogrom siewek.
Podziwiam i trzymam nadal kciuki za zapylanie i wysiewy.
- tadeo
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
Witam.Nie tylko liliowce u mnie rosną,Mam sporo lilii ale jedna odmiana wyróżnia się.Jest nią lilia Szacherezada,nieprawdopodobny klon tej odmiany.Mam ją od kilkunastu lat,miała po 49 kwiatów na pędzie.Na fotkach pokazałem ile z jednej cebuli jest młodych cebul.parę lat wcześniej cebula z 49 kwiatami rozsypała się ale pozostałe ciągle się rozrastały.I tak dziś wyglądają te cebule.Największa ma 15 cm średnicy i 45 cm,obwodu
Nieprawdopodobny gigant,pozostałe zresztą nie są takie małe co widać na fotkach.Ciekawostką jest też to że lilie często łapią wirusa,a ta w najlepsze się tym nie martwi.Żeby je wykopać to musiałem wybrać ziemię pół metra głęboko i wyciągnąć wszystkie razem a następnie wypłukać całą ziemię.miałem dziś całe popołudnie zajęcie żeby je porozdzielać.Pozdrawiam Tadeusz

Nieprawdopodobny gigant,pozostałe zresztą nie są takie małe co widać na fotkach.Ciekawostką jest też to że lilie często łapią wirusa,a ta w najlepsze się tym nie martwi.Żeby je wykopać to musiałem wybrać ziemię pół metra głęboko i wyciągnąć wszystkie razem a następnie wypłukać całą ziemię.miałem dziś całe popołudnie zajęcie żeby je porozdzielać.Pozdrawiam Tadeusz

Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Witaj Tadeusz
Też mam tę lilię ale moja przyrasta inaczej. W cebuli matecznej powstają nowe cebule. Dzieli się wewnątrz. Cebula tez jest bardzo duża, lilia zdrowa, ok. 1,6m, pachnąca obłednie na cały ogród. Ja swoją rozcinam ostrym nożem i tak dzielę. Moja nie tworzy żadnych cebulek przybyszowych. Jak to możliwe??? A może mamy różne lilie sprzedane pod tą samą nazwą?
jeśli możesz to wklej zdjecie swojej ilii, będzie można porównać

Też mam tę lilię ale moja przyrasta inaczej. W cebuli matecznej powstają nowe cebule. Dzieli się wewnątrz. Cebula tez jest bardzo duża, lilia zdrowa, ok. 1,6m, pachnąca obłednie na cały ogród. Ja swoją rozcinam ostrym nożem i tak dzielę. Moja nie tworzy żadnych cebulek przybyszowych. Jak to możliwe??? A może mamy różne lilie sprzedane pod tą samą nazwą?
jeśli możesz to wklej zdjecie swojej ilii, będzie można porównać

- tadeo
Witam serdecznie.Ewo muszę poszukać fotki z moją lilią 220 cm.Na razie pokażę liliowca kwitnącego dziś pierwszy raz w tym roku,straszny śpioch,ale za to niezwykle uroczy.Szkoda ze nie kwitł w sezonie amiałby co zapylać
BEAUTIFUL REGINA-SMITH-HARRY2012,T/SEV,EM,RE,

BEAUTIFUL REGINA-SMITH-HARRY2012,T/SEV,EM,RE,

- jolifleur
- Od: 30 lip 2012, o 14:41
Faktycznie przepiękny ten twój śpioch. Piękne kolory, takie słoneczne barwy lubię najbardziej i kształt
Śliczny !

- Ellaa
- Od: 6 lip 2008, o 23:59
- Kontakt:
Tadziu zarówno cebule lilii jak i cudny liliowiec robią wrażenie...bardzo ładny ten śpioch
U mnie jeszcze Sp. Starburst ma ochotę zakwitnąć po raz drugi, może zdąży?...zapowiadają jeszcze ciepło.
U mnie pojawili się intruzi, jak to zwykle jesienią, nornice i kret...jedne częstuję, a drugiego usiłuję złapać, póki co bez skutku....kpoców przybywa

U mnie jeszcze Sp. Starburst ma ochotę zakwitnąć po raz drugi, może zdąży?...zapowiadają jeszcze ciepło.
U mnie pojawili się intruzi, jak to zwykle jesienią, nornice i kret...jedne częstuję, a drugiego usiłuję złapać, póki co bez skutku....kpoców przybywa

- tadeo
Witaj Elu.Wydawało mi się że jestem jednym z nielicznych szczęśliwców którego nie lubią krety i nornice.Ale jednak się myliłem.Na moim poletku z siewkami w ogrodzie na drugim końcu miasta,krety szaleją założyłem specjalne sygnalizatory ale to nic nie daje.Sypałem karbid i inne środki a krety się ze mnie śmieją,
Ale zauważyłem jedną rzecz,mam na ogrodzie sporo aksamitek.Zdobią one obramowania grządek i od kilkunastu lat mam spokój na ogrodzie przy domu.Zastanawiam się czy moje aksamitki odstraszają wszystkie gryzonie.Elu a tak ogólnie to mam jeszcze około 60 pędów kwiatowych,muszę je jutro pościnać do wazonu,to jeszcze zakwitną.Ale ma jeszcze 68 pędów z nasiennikami które jeszcze nie doszły i obawiam się że też będę musiał je pościnać i doczekać w wazonie na nasionka.Pościnałem liliowce na 20 cm i miałem zamiar wszystko jeszcze opryskać na grzyba tylko pogoda za niska,może jeszcze zdążę w przyszłym tygodniu.
No i moi drodzy za nie długo czas siać nasze nasionka.Myślałem że będzie ich mniej tak to zapylanie wyglądało nie ciekawie,a tu proszę będzie znowu ponad trzy tysiące.
Pozdrawiam Tadeusz

Ale zauważyłem jedną rzecz,mam na ogrodzie sporo aksamitek.Zdobią one obramowania grządek i od kilkunastu lat mam spokój na ogrodzie przy domu.Zastanawiam się czy moje aksamitki odstraszają wszystkie gryzonie.Elu a tak ogólnie to mam jeszcze około 60 pędów kwiatowych,muszę je jutro pościnać do wazonu,to jeszcze zakwitną.Ale ma jeszcze 68 pędów z nasiennikami które jeszcze nie doszły i obawiam się że też będę musiał je pościnać i doczekać w wazonie na nasionka.Pościnałem liliowce na 20 cm i miałem zamiar wszystko jeszcze opryskać na grzyba tylko pogoda za niska,może jeszcze zdążę w przyszłym tygodniu.
No i moi drodzy za nie długo czas siać nasze nasionka.Myślałem że będzie ich mniej tak to zapylanie wyglądało nie ciekawie,a tu proszę będzie znowu ponad trzy tysiące.

Pozdrawiam Tadeusz
Witaj Tadeuszu
nigdy jeszcze się nie wpisywałam, choć gościem jestem u Ciebie częstym. Zawsze kiedy mam ochotę pooglądać piękne liliowce przychodzę do Twojego wątku. Nie da się opisać słowami jak podoba mi się Twoja kolekcja
podziwiam Cię i gratuluję
bo z pewnością wkładasz w to ogrom pracy i serca
pozdrawiam
Asia

pozdrawiam
Asia
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Oj tak, pracy masz na pewno sporo.
Trzy tysiące nasion
toż to armia liliowców.
Z namnażaniem chyba już wyprzedziłeś Emila a nawet chyba Ismenkę.
Aksamitki to z kolei wabik na ślimaki, więc może nie aż tak są skuteczne.
Jedynie na 100% uciekają od nich mączliki.
Trzy tysiące nasion

Z namnażaniem chyba już wyprzedziłeś Emila a nawet chyba Ismenkę.

Aksamitki to z kolei wabik na ślimaki, więc może nie aż tak są skuteczne.
Jedynie na 100% uciekają od nich mączliki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
U mnie między liliami rosną aksamitki , a pomimo tego nornice kopią korytarze.
- tadeo
Witaj Krzysiek. A już myślałem że to aksamitki mnie tak chronią przed nornicami.No ale mogę powiedzieieć moi drodzy że u mnie dziś zakończył się sezon liliowcowy.Z obawy przed przymrozkiem powycinałem wszystkie pędy kwiatowe,mimo zimna dziś jeszcze otwarły się dwa kwiaty.reszta zakwitnie jeszcze w wazonie.Powycinałem też wszystkie pędy z nasiennikami które jeszcze nie dojrzały.zapowiadają temperaturę minusową,to ganiałem jeszcze dziś po ogrodzie.Pozdrawiam Tadeusz