Wino truskawkowe nie powala aromatem i kolorem ,które dość znacznie zmieniają się podczas fermentacji.Pomaga dłuższe leżakowanie i wtedy jest na prawdę OK.Monika79 pisze:Moje orzechy też sie jeszcze nie nadają.Wypłynęła taka galaretka.
Dzięki radom Forumowiczów nastawiłam ratafie....Trafiły do niej stopniowo truskawki,poziomki,czerwona porzeczka,agrest,czereśnie.Dodać jakiś ''przypraw''?
A co do winka,to u mnie od 4 tygodni bulgoczą truskawki.Ciekawie czy będzie dobre smakowo.Kolorek był ładny na początku,a teraz taki sobie.
Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.2
Z przypraw najlepiej chyba zrobić najpierw esencjonalny nalew wysoko% i po zlaniu ratafii dodać wedle uznaniaMonika79 pisze:nastawiłam ratafie....Trafiły do niej stopniowo truskawki,poziomki,czerwona porzeczka,agrest,czereśnie.Dodać jakiś ''przypraw''?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Nie wiem czy pisałam, kiedyś robiłam na próbę taka z dodatkiem melisy.....fajna wyszła, czuć było.pelikano11 pisze:Ilości owoców malutkie, słój tylko 10lAnpio7 pisze:Niestety nie mam już dostępu do takiej ilości owoców![]()
grazynarosa22 dodajesz coś do truskawek?
- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przywróciłaś wspomnienia Grażyno!grazynarosa22 pisze: kiedyś robiłam na próbę taka z dodatkiem melisy....
Kiedyś byłem w odwiedzinach u pewnego Bogdana, akurat miał imieniny i wystawił "Bogdanówkę"
Nie wiedziałem co to jest - cudownie zielona, o miłym zapachu oraz smaku wódka zlana z nalewu na liściach melisy. Było tego ... 10 l. bo Bogdan miał dużo kolegów

Ależ mi smakowała. To wtedy poszukałem melisy i posadziłem pod balkonem, ależ kosiarze się dziwili co za dziwna pokrzywa rośnie i tak pachnie cytryną, a wcale nie parzy

Teraz melisa rośnie na hacjendzie i już wiem co to za ziółko

Z melisą mówisz.. a jakby z żubrówką? mam zrobioną esencję % ze świeżej tegorocznej trawy, zapach powala, nie posuję truskawki?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Any...melisówke mam gdzieś, mało wprawdzie, bo powala bardzo
ale ta truskawka z melisa bardzo mi smakowała....co do trawy żubrówki to nie wiem, nie piłam i nie mam takowej, żeby wypróbować.

ale ta truskawka z melisa bardzo mi smakowała....co do trawy żubrówki to nie wiem, nie piłam i nie mam takowej, żeby wypróbować.
-
Żubrówka pasuje do jabłka.Z truskawką nie próbowałem ale nic straconego.Trawka rośnie na działce,truskawki też się znajdą. 

Myślisz że taki mix wyda?
truskawki już leżakują, odleję z pół litra na próbę
A orzechy u mnie już tak wyglądają jak na zdjęciu z linka http://www.lifeinabruzzo.com/magical-no ... t-liqueur/
Do nocino koniecznie osnówki gałki muszkatołowej (teściowa zdradziła
)

A orzechy u mnie już tak wyglądają jak na zdjęciu z linka http://www.lifeinabruzzo.com/magical-no ... t-liqueur/
Do nocino koniecznie osnówki gałki muszkatołowej (teściowa zdradziła

-
Czyli kwiat muszkatołowy. Tu jest w dobrej ilości i cenie http://www.skworcu.com.pl/440,pl_kwiat- ... j-15g.html
15 przepisów na oryginalne włoskie nocino http://www.ordinedelnocinomodenese.it/toc.htm
15 przepisów na oryginalne włoskie nocino http://www.ordinedelnocinomodenese.it/toc.htm
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kaLo pisze:15 przepisów na oryginalne włoskie nocino
Niestety, z wykonaniem według niektórych przepisów trzeba poczekać do przyszłego roku, bo dzień San Giovanniego minął prawie miesiąc temu.
-
Polska to nie Włochy i klimat nie ten,prawda?
Poza tym .nie trzeba robić od razu wszystkich piętnastu.
Poza tym .nie trzeba robić od razu wszystkich piętnastu.

Na datę nie ma co patrzeć, trzeba trafić w punkt.
No i orzechy powinny być zdrowe, ładne, niepryskane. Ja zrywałem dzisiaj, na ok 1 kg wyszło mi 36 orzechów, po nastawieniu trzeba przynajmniej 1xdziennie mieszać słojem.
No i orzechy powinny być zdrowe, ładne, niepryskane. Ja zrywałem dzisiaj, na ok 1 kg wyszło mi 36 orzechów, po nastawieniu trzeba przynajmniej 1xdziennie mieszać słojem.
Jaki miód dać do likieru śliwkowego /zamiast syropu cukrowego ?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja dawałam gryczany, jak śliwki były mało aromatyczne. Zależy jakich Ty użyjesz.
Najlepsza nalewka jaką piłam była pomysłu mojego Dziadziusia była na lekko przefermentowanych śliwkach z miodem, potem zalewanych alkoholem.
Najlepsza nalewka jaką piłam była pomysłu mojego Dziadziusia była na lekko przefermentowanych śliwkach z miodem, potem zalewanych alkoholem.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Śliwki będą na pewno aromatyczne przy takim słońcu
renklody albo węgierki
A likier będzie ze świeżych śliwek z niewielkim dodatkiem nalewu głównie z suszonych śliwek i nalewu waniliowo-migdałowego.

A likier będzie ze świeżych śliwek z niewielkim dodatkiem nalewu głównie z suszonych śliwek i nalewu waniliowo-migdałowego.