Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz. 4

Post »

Irenko, widzę, że u Ciebie częściej pada. U mnie okropna susza. Nie jestem w stanie wszystkiego podlać. ;:223
Ta żółta kokorycz jest rzeczywiście niesamowita. I rozsiewa się jak chwast. Iglaczek ładny. Czy ma te kremowe przebarwienia
przez cały czas? Dlaczego nie lubisz jesieni? Jest taka kolorowa. Kiedyś tego nie doceniałam tak jak dziś. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Irenko :wit
Piękne zbiory nie ma jak jabłka ekologiczne my innych nie jadamy.
Ciągle zachwycam się przepięknymi różyczkami w Twoim ogrodzie ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Irenko, na pewno były okopcowane, tyklko pytanie kiedy?
Ja kopcowałam dopiero w styczniu. Tydzień przed nadejściem mrozów. jeśli zrobiłaś to w listopadzie to było to za wczesnie. Ciepła pogoda spowodowała, że soki krążyły pod kopczykiem zamiast spac.
Na dokładkę ja jak tylko spadł pierwszy i ostatni snieg biegałam po trawniku z łopatą i zgarniałam na róże. Może to je uratowało?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Irenko u mnie astry jesienne kwitną słabo , nie wiem czemu się nadal ociągają .

Twoja Hokus Pokus pięknie kwitnie , moja miała tylko 2 kwiaty , jest marna i boję się czy w ogóle przezimuje .

Ja róże kopczykuję na początku listopada i też pewnie dlatego prawie wszystkie straciłam .
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jadziu gdybyś mieszkała trochę bliżej to na pewno dostałabyś nie jedną skrzynkę jabłek, rzeczywiście owoce są ekologiczne, nie stosuję oprysków na drzewa i warzywa. Zimowit jest niezwykle urodziwy, żebym wiedziała, że będzie taki piękny to kupiłabym więcej cebul bo były nawet niedrogie. Róże starają się i ładnie kwitną ale ciągle deszcze je niszczą. :(

Adrianko u nas całe lato było mokre, zdarzało się, że kilka dni nie padało i było słonecznie ale obecnie prawie co drugi dzień pada, spróbuję podesłać ci trochę deszczowych chmur ;:47. Wspominasz o iglaku, sądzę, że to jest cyprysik i ma końcówki gałązek biało-zielone, te przebarwienia ma cały czas latem i zimą. Pytasz dlaczego nie lubię jesieni, przede wszystkim kojarzy mi się z szarugami, śniegiem i deszczem, opadającymi liśćmi no i odlatujące ptaki, kiedy to widzę robi się smutno :( , kolorowa jesień trwa zwykle krótko.

Marysiu dziękuję ;:196, w tym roku drzewa niezywkle obficie obrodziły, jabłek mieliśmy bardzo dużo ale już rozdaliśmy znajomym żeby się nie zmarnowały bo były wyjątkowo dorodne. Róże mają jeszcze wiele pąków ale gdy tylko rozwiną się to zwykle deszcz je niszczy, nawet za bardzo nie ma kiedy się nimi pozachwycać.

Gosiu trudno było przewidzieć, że jesień będzie trwała do stycznia, jak zwykle róże okopczykowałam pod koniec października, zazwyczaj zawsze było dobrze, gdyby spadł śnieg tak jak zimą powinno być to nie byłoby tych strat ale u nas nie było w ogóle śniegu a mróz wahał się w pobliżu -28C, myślę, że twoje różyczki w dużym stopniu uratował śnieg.

Geniu astry u mnie kwitną normalnie ale wszystkie inne kwiaty kwitły byle jak a kępki były o połowę niższe. Róża Hokus Pokus ładnie się rozrosła i miała 9 kwiatów, były bardzo ładne tylko ciągle deszcz je niszczył, one mają takie aksamitne płatki więc wiele wody wchłaniały i od tego zwykle gniły. Róże też zwykle kopczykuję późną jesienią i zawsze było dobrze ale tegoroczna bezśnieżna i mroźna zima zrobiła swoje.

Trochę jesieni

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Twoja jesień Irko , jak to jesień też ma swoje uroki...dojrzałe jabłuszka pięknie obrodziły u mnie też urodzaj jabłek ale jeszcze chwilę do zbioru najlepsze są jak się zrywa ok.połowy października w ubiegłym roku przechowały się do końca grudnia. Róże ładnie Ci kwitną szkoda,że deszcz je niszczy ..u mnie z kolei susza a deszcz nawet jak popada to jak na lekarstwo. :?
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Piękna ta Twoja jesień,Irenko ;:138
śliczne są pełne zimowity....ja mam zwykłe.....jakoś nie nawinęły mi się pod rękę takie cudności :?
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko, myslę, że i okrycie śnieżne i okopcowanie tak późne.
W tym roku też będe śledziła prognozy. Z długoterminowej wynika, że listopad ma byc jeszcze ciepły.
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu są ogrody, że rzeczywiście jesień mieni się pięknymi kolorami, u ciebie również jest co podziwiać. Jabłka zrywamy przed nadchodzącymi przymrozkami. Temperatura nocą wynosiła 0 C więc musieliśmy zrywać, mamy dwie odmiany jabłek, jesienną, która dobrze się przechowuje do stycznia i drugą zimową doskonale wyglądającą jeszcze w maju. Ostatnio u nas było kilka słonecznych dni to zaraz ogród inaczej wyglądał, nawet kilka kwiatków zakwitło. :D

Grażynko dziękuję ;:196, skromna jest moja jesień, mało kwiatów kwitnie, brakuje mi chryzantemek i zimowitów, miałam duże kępy, było też więcej róż. Zimowity, które teraz kwitną były sadzone miesiąc temu, gdybym wiedziała, że te pełne są takie piękne kupiłabym więcej.

Gosiu całkowicie się z tobą zgadzam. Co do zabezpieczenia róż na zimę, w tym roku zrobię tak jak ty, okopczykuję przed mrozami. Nie mam nic naprzeciw aby listopad był ciepły. :D

Dzisiejsze zdjęcia

Ciemiernik nadal kwitnie

Obrazek

Zakwitła jeżówka

Obrazek

Robi się smutno :cry:

Obrazek

Nowy gość

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gość, czy domownik?
Sliczniutki. U mnie ptaki wyjątkowo spiewają jak na tę porę roku. Nawet puszczyka słyszłam. Może poluje na moje chomiki :;230
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Irenko...dziś koniecznie muszę pochwalić pełne zimowity. Są piękne i przyznaję że takich nie spotkałam. ;:63 . A kwitnącego powojnika zazdroszczę ,oczywiście pozytywnie. ;:oj . Moje podwójne co tej zimy wymarzły ( jeden z nich już kwitł )..nie pozostawiając ani jednej siewki. A tak na nią liczyłam. ;:174 . Być może te podwójne nie są takie plenne. ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Irenko, podoba mi się ten aster:
http://i46.tinypic.com/1441dvo.jpg
Zastanawiam się czy to wysoki nowobelgijski czy niski krzaczasty? Ale chyba takiego różowego nie mam 8-)
Zimowit pełny rzeczywiście robi wrażenie. Przecenili u mnie o połowę, bo już kwitły w pudełku zbiorczym na półce. Następnym razem się zdecyduję, jak będzie taka obniżka.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dawno nie zaglądałam (remont-ciągle prawie koniec ;:223), a pokazujesz wspaniałe rośliny. Kotek również mi się podoba :D Ciekawa jestem, czy zostanie na stałe i co na to powie Wasz domownik.
Piel niezbyt zawzięcie blisko ciemiernika, może zechce się wysiać? Jeżówka mocno najeżona :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Irenko, kolorki będą cały czas na Forum. Będzie czas na inne sprawy, np, więcej lektury niz w sezonie ogródkowym.
No i bedzie na co czekać. A zima byla piekna u Ciebie. Np.droga na działkę.
Kocham takie popielate kotki. Raz miałam przez kilka lat. Do pary z cudownym charakterem.
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ten kotek to nie domownik, mamy na działce kilka kotków, które dokarmiamy a tego malucha przyprowadziła mama, stwierdziła, że bliżej stołówki będzie łatwiej zimą przetrwać. Puszczyk chyba nie da rady upolować chomika, przecież on mieszka w klatce. :;230

Zeniu dziękuję ;:196, zimowity sadziłam miesiąc temu, też nie wiedziałam, że będą takie ładne. Wspominasz o powojniku, wydaje mi się, że myślałaś o ciemierniku, mam półpełny jeden, był pięknie rozrośnięty jednak zima bardzo go przemroziła, z całej kępy została tylko jedna gałązka i trzy malutkie siewki, które wykiełkowały spod kamieni, przesadziłam je do doniczek i zabrałam do domu, inne pojedyńcze ciemierniki przetrwały.

Jacku ten aster jest rzeczywiście ładny, ma ciemnoczerwony kolor, aparat trochę przekłamuje i rozjaśnia. Zrobiłam zdjęcie astra z lwią paszczą, mają identyczne kolory, jeżeli w twoim ogrodzie są lwie paszcze i do tego czerwone to będziesz wiedział jak on wygląda, jeśli chodzi o wzrost jest niski i krzaczasty, ma około 70 cm. Zimowit również zaskoczył mnie swoim pięknem i żaluję, że więcej nie kupiłam.

Obrazek

Ewuniu remontu to ci nie zazdroszczę, mam nadzieję, że niedługo będzie zakończony. Małego kotka na naszą działkę przyprowadziła jego mama, bliżej misek z jedzeniem i pewnie zostanie, ponieważ pomieszczenia do przezimowania są zrobione nie tylko dla niego a w domu mamy już dwa kotki. Ciemiernik półpełny jest bardzo ozczędny w nasionka a w tym roku szczególnie bo nie wiadomo czy w ogóle jakieś będą po przemrożeniach.

Adrianko kolory na pewno będą, pojawią się wspomnienia również jesienne kolorowe ogrody będziemy podziwiać i jakoś czas będzie leciał. Do lektur to już zaglądam żeby się dowiedzieć jakie rośliny nie wymarzną. Zima kiedy jest śnieżna to wszędzie ładnie wygląda, u nas w pobliżu są lasy to tym bardziej ośnieżone drzewa przepięknie wyglądają. Kotek zostanie na działce, ponieważ w domu mamy już dwa, ma tam dobre warunki.

Różowy asterek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”