Artur89 pisze:Echinocereus pectinatus var. rigidissimus SB 1777
Artur89 pisze:Echinocereus pectinatus var. rigidissimus SB 1777
Zgadzam się z Tobą i tak z moich obserwacji dodam że osoby które mają kwadratowe doniczki ich kolekcje wyglądają też bardziej ,,profesjonalnie"Artur89 pisze:lubię mieć porządek w roślinach. Wtedy ta cała zgraja wygląda bardziej 'profesjonalnie'
Wymusza to brak miejsca, nie względy dekoracyjne czy wizualne. Kwadratowych doniczek zmieści się dużo więcej na tej samej powierzchni. I tym samym więcej roślin...ja niestety w okrąglakach siedzę ale się powoli kwadratyzuje![]()
Henryku ! Wg mnie tyle samo !hen_s pisze:Wymusza to brak miejsca, nie względy dekoracyjne czy wizualne. Kwadratowych doniczek zmieści się dużo więcej na tej samej powierzchni. I tym samym więcej roślin...ja niestety w okrąglakach siedzę ale się powoli kwadratyzuje![]()
Tomek,czy tu jest mowa o powierzchni ( czy objętości ) użytkowej doniczki ???hen_s pisze: Kwadratowych doniczek zmieści się dużo więcej na tej samej powierzchni.
Zależy jakim kryterium się kierujemy. Jeśli założymy, że na danej powierzchni chcemy mieć tę samą ilość doniczek to w doniczkach kwadratowych będziemy mieli ~20% większą objętość podłoża do dyspozycji. Jeśli założymy, że chcemy mieć doniczki o tej samej objętości podłoża to wyjdzie nam, że na tej samej powierzchni szklarni czy parapetu będziemy mogli upchać dodatkowo ~20% więcej doniczek kwadratowych w stosunku do okrągłych.maryjan13 pisze:Tomek,czy tu jest mowa o powierzchni ( czy objętości ) użytkowej doniczki ???