Gosiu moja First L wygląda jak taDeirde pisze:No właśnie - wczoraj pisałam z Jarkiem i powiedział mi że mam poszukać osób które mają więcej posadzonej tej róży. Potem wpadłam na pomysł że najlepiej napisać do hodowcy - on ma ich najwięcej, a tak naprawdę nie ma zbyt dużo opisu tej róży na necie.
Inne kwiaty First Lady - to już inny krzaczek:
Różnica jest też w ułożeniu kwiatów - ta perłowa miała kwiaty sztywno ułożone na łodydze w górę - ta druga ma kwiaty opadające w dół.
Moja różanka - rok 2011 - Gosia.
- aga13
- 500p
- Od: 11 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.
Pozdrowionka
))

- majka411
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Gosiu, moja też jak ta którą wkleiła Aga.
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gosiu,
moja First Lady miała gładkie brzegi, lekko strzępiaste ma u Ani, a tu ktoś pokazuje z postrzępionymi na niemieckim forum
http://www.schmid-gartenpflanzen.de/for ... /t/3512/0/ ( pod koniec tej strony)
Pan Marian pokazuje na swojej stronie też kilka zdjęć, widać gładkie i bardziej koronkowe płatki oraz kilka odcieni różu.
http://www.roses.webhost.pl/2008/11/first-lady/
wygląda na to, żę płatki mają zmienne brzegi i odcień.
moja First Lady miała gładkie brzegi, lekko strzępiaste ma u Ani, a tu ktoś pokazuje z postrzępionymi na niemieckim forum
http://www.schmid-gartenpflanzen.de/for ... /t/3512/0/ ( pod koniec tej strony)
Pan Marian pokazuje na swojej stronie też kilka zdjęć, widać gładkie i bardziej koronkowe płatki oraz kilka odcieni różu.
http://www.roses.webhost.pl/2008/11/first-lady/
wygląda na to, żę płatki mają zmienne brzegi i odcień.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki kobiety - rozmawiałam dziś o zmianach w różach ze znajomym szkółkarzem który twierdzi że jest to spowodowane zbyt dużą temperaturą - radził mi poczekać na przyszły rok. Jeśli w przyszłym roku róża powtórzy te same zmiany to będzie to sport. Co do kolorów Ewo - na żadnym zdjęciu nie było tego perłowego koloru - po prostu napiszę do Rosen - jak powiedział mi szkółkarz - niech się tłumaczą z tego wypadku przy pracy.
Gosiu ta postrzępiona First Lady bardziej mi się podoba gdybym mogła wybrać na pewno bym wybrała właśnie tą.W piątek wyjeżdżam gdy wrócę zaraz się odezwę.
- Deirde
Dziękuje Danusiu, będę pamiętać o wyjeździe.
Co do First Lady dostałam odpowiedź ze szkółki - takie zmiany są też zauważane u nich i raczej sądzą że to jest tylko problem chwilowy.
Czyli jednak czynnik pogodowy byłby odpowiedzialny za te zmiany - w sumie szkoda bo mi też podoba się ta róża. Mogła by pobić nawet Pashmine Kordesa - gdyby ją zaszczepić na niskim pniu to wyglądała by naprawdę zjawiskowo i nawet lepiej od zwykłej First Lady nadawała by się na róże florystyczną. Wygląda bardzo podobnie do Mimi Eden.
Co do First Lady dostałam odpowiedź ze szkółki - takie zmiany są też zauważane u nich i raczej sądzą że to jest tylko problem chwilowy.
Czyli jednak czynnik pogodowy byłby odpowiedzialny za te zmiany - w sumie szkoda bo mi też podoba się ta róża. Mogła by pobić nawet Pashmine Kordesa - gdyby ją zaszczepić na niskim pniu to wyglądała by naprawdę zjawiskowo i nawet lepiej od zwykłej First Lady nadawała by się na róże florystyczną. Wygląda bardzo podobnie do Mimi Eden.
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Szczerze mnie też bardziej podoba sie ta "inna" First Lady 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Nadrabiam zaległości.
Jak pokazywałaś zdjęcie z podpisem History lub FL, raczej stawiałam na tę drugą, bo u mnie History miał zupełnie inny kwiat.
A tak w ogóle to jesten nią zachwycona. Utrzymuje bardzo długo kwiat i jest zdrowa. Nie jest imponującym krzaczkiem, ale u mnie pierwszy rok i w dodatku żadna róża nie rozwija się tak jak u Was. Moje piaski robią swoje. Muszę porządnie je nawieźć.
Nigdy tego nie robiłam jesienią.
Muszę spróbować.
Jak pokazywałaś zdjęcie z podpisem History lub FL, raczej stawiałam na tę drugą, bo u mnie History miał zupełnie inny kwiat.
A tak w ogóle to jesten nią zachwycona. Utrzymuje bardzo długo kwiat i jest zdrowa. Nie jest imponującym krzaczkiem, ale u mnie pierwszy rok i w dodatku żadna róża nie rozwija się tak jak u Was. Moje piaski robią swoje. Muszę porządnie je nawieźć.
Nigdy tego nie robiłam jesienią.
Muszę spróbować.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Wczoraj w pracy wpadł mi w ręce nawóz jesienny bez azotu, zaraz sprawdzę co to za jeden, jakiej firmy i jak się nazywa, bo coś mi się plącze, że dziewczyny szukały nawozu bez azotu, tak?
Pozdrawiam - BabajAGA
- Deirde
Aga - tak - nawóz jesienny bez azotu - swego czasu też taki znalazłam firmy Agrecol. Mój nazywa się - nawóz jesienny bez azotu uniwersalny - nie wymyślili nic ciekawego w nazwie. Składniki - P - 13% K - 27% - jak się Twój nazywa?
Margo - niestety nie mam History, na pewno jest podobna do First Lady - tylko pewnie nie ma falbanek.
Dorotko - mi też się podoba.
Napisałam do Tantau - to ich róża niech się tłumaczą - może coś ciekawego wymyślą.

Dostałam odpowiedź z Rosen
twierdzą że jest to w 100% First Lady i te kwiaty są spowodowane warunkami pogodowymi i dużym naświetleniem.
U mnie rośnie na pełnym słońcu ale z innymi różami.
Margo - niestety nie mam History, na pewno jest podobna do First Lady - tylko pewnie nie ma falbanek.
Dorotko - mi też się podoba.
Napisałam do Tantau - to ich róża niech się tłumaczą - może coś ciekawego wymyślą.

Dostałam odpowiedź z Rosen
twierdzą że jest to w 100% First Lady i te kwiaty są spowodowane warunkami pogodowymi i dużym naświetleniem.
U mnie rośnie na pełnym słońcu ale z innymi różami.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Mój nawóz jest z firmy Ogród start,zawiera potas, fosfor i wapń, z tej serii jest jeszcze pod iglaki i na trawnik, też bez azotu.
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Witaj Gosiu
po przerwie. Mam nadzieję, że nadrobię wszystkie zaległości u Ciebie. Mam pytanie - do jakiej wysokości dorasta u Ciebie Baronesse. Bo znalazłam zupełnie różne inf. na necie. No chyba, że jest więcej rodzajów tej róży...

- Deirde
Mam teraz drobne problemy sąsiedzkie z firmą ogrodniczą i sadzeniem na siatce bez konsultacji - zwariowany dzień.
Asiu - Baronesse mam dwa lata - do tej pory dorósł do 80 cm mniej więcej - może dorośnie do 100 cm.
Asiu - Baronesse mam dwa lata - do tej pory dorósł do 80 cm mniej więcej - może dorośnie do 100 cm.
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
To ja jeszcze o nawozie jesiennym
. Kupiłam granulowany f-my EKOR pod nazwą BIO EKOR Nawóz uniwersalny jesienny.
Skład ma taki: P K (Ca Mg S) mieszanka 5-25-(7-6-42). Azotu brak
! Dość tani, bo za 1kg zapłaciłam niecałe 5zł. Na opakowaniu napisane jest, że "Wyróżniony certyfikatem 'Najlepsze w Polsce' oraz 'Złotym Hipolitem'. Czy faktycznie dobry, to przekonamy się wiosną
.

Skład ma taki: P K (Ca Mg S) mieszanka 5-25-(7-6-42). Azotu brak

- Deirde
Dziś jestem wściekła - wczoraj miałam policje w domu - dziś się dowiaduje że grupa poznańska nagle odwołała spotkanie - bo no właśnie - niby nikt go nie zorganizował. Ciekawe co miało być zorganizowane - miał to być spacer po botaniku - a potem każdy miał iść do domu - nawet tego nie można przeprowadzić. Z góry przepraszam wszystkich z Wlkp którym zawracałam w głowie by przyjechali na ten zjazd.
Kilka róż i uciekam w ogród by odreagować tą porażkę.

Kilka róż i uciekam w ogród by odreagować tą porażkę.