Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
- kotek
- 10p - Początkujący
- Od: 1 lip 2011, o 14:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Chodziło mi o takie stadium jak u Adama S. A nawet wcześniejsze.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Asia

to nie jest szara pleśń , przynajmniej jeszcze nie

a to jest szkodnik
moim subiektywnym zdaniem , ale mogę się mylić

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Musisz kupić dwa różne środki. Najłatwiej w małych opakowaniach kupisz Euparen i Topsin. Zanim zrobisz oprysk przejrzyj grona i usuń każdy pomidor choćby z najmniejszymi objawami gnicia przy szypułce. Pryśnij najpierw jednym z tych preparatów dokładnie całe krzaki i grona a za tydzien powtórz oprysk drugim preparatem.Adam S. pisze: powiedz jeszcze ile razy i co jaki czas trzeba je spryskać

Szkodnik może być , bo dolne liście podziurawione , znalazłem nawet jedną zieloniutką gąsienicę to pewnie sprawczyni ....
A co miałeś na myśli , że jeszcze nie szara pleśń ? a na liściach te plamy to co ? nie szara pleśń ?
A co miałeś na myśli , że jeszcze nie szara pleśń ? a na liściach te plamy to co ? nie szara pleśń ?

- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Euparen jest wycofany 

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Mój pomidor też tak wygląda, właśnie gąsienica na nim baraszkowałaAdam S. pisze:Szkodnik może być , bo dolne liście podziurawione , znalazłem nawet jedną zieloniutką gąsienicę to pewnie sprawczyni ....

I pewno radzisz poczekać, jak xthomas82x rozpalając ognisko , by było gdzie palićweteran pisze:to nie jest szara pleśń , przynajmniej jeszcze nie![]()
krzaki.
Pozdrawiam
No dobra zostawmy owoce , a co z liśćmi ? czy na nich są objawy szarej pleśni ? czy innego dziadostwa .
czekać ??? - eeee to chyba jakiś inny watek czytałeś :Pforumowicz pisze:I pewno radzisz poczekać, jak xthomas82x rozpalając ognisko
znowu jest dobryRybka pisze:Euparen jest wycofany

Kasencja widzę nowy image

Paweł _____________________________________________________________________________
Rybka
Masz rację. Nie ma Euparenu w rejestrze POW.
Oto aktualny wykaz preparatów zwalczających szarą pleśń
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=265
Adam wybierz sobie z rejestru dwa preparaty, ktore będziesz w stanie kupić.
Pozdrawiam
Masz rację. Nie ma Euparenu w rejestrze POW.
Oto aktualny wykaz preparatów zwalczających szarą pleśń
http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... fag&id=265
Adam wybierz sobie z rejestru dwa preparaty, ktore będziesz w stanie kupić.
Pozdrawiam
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Mam nadzieję ,że ktos zdiagnozuje te zmiany na liściach bo takie objawy jak na Twoim pierwszym zdjęciu liściaAdam S. pisze:No dobra zostawmy owoce , a co z liśćmi ?

Ja szarą pleśń miałam tylko na truskawkach i kojarzyłam ,że to coś mokrego z wyraźnymi strzępkami grzybni a te plamy są suche.
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Mi te plamki nie wyglądają na szarą pleśń, przy szarej pleśni liść żółknie od plamy. Pod spodem powinien być widoczny szary nalot - zarodniki
A owoce - trudno ocenić na zdjeciu. Jeśli wokół szypułki jest zagnity to szara pleśń
A owoce - trudno ocenić na zdjeciu. Jeśli wokół szypułki jest zagnity to szara pleśń

Pozdrawiam, Maciek.
- Jo20
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 3 gru 2010, o 19:24
[quote="weteran"]xthomas82x tu zaczyna się problem , bo to mogą być preparaty tylko w dużych opakowaniach
moja sugestia to oprysk Switch 62,5 WG (stężenie na opakowaniu karencja też !!!)
oj coś mi się zdaje że nie każdy zaopatruje si w małe opakowania środków ochronny roślin
są na rynku dostępne małe opakowania :Bravo 500 SC, Rovral FLO 225 SC, Mythos 300 SC, Switch 62.5 WG
tylko trzeba poszukać
ale nie w marketach tylko w sklepach ogrodniczych a nie które mają tylko takie małe opakowania za co im wielkie dzięki

moja sugestia to oprysk Switch 62,5 WG (stężenie na opakowaniu karencja też !!!)

są na rynku dostępne małe opakowania :Bravo 500 SC, Rovral FLO 225 SC, Mythos 300 SC, Switch 62.5 WG

Pozdrawiam Aśka
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.poomoc.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Duża plama u Adama S. wygląda na chwilowo nieaktywną zarazę. Co do szarej pleśni, to najpierw trzeba pousuwać wszyskie porażone fragmenty roślin, potem pryskać. To co martwe, nawet namoczone w oprysku i tak za chwile będzie pleśnieć.
Aska, może najpierw wmyj dokładnie dolomit, a przy następnym podlewaniu podlej wieloskładnikowym. Pewnie trochę składników się wytrąci, ale tak to jest jak się wszystko robi z opóźnieniem.
Pozdrawiam, kozula
Aska, może najpierw wmyj dokładnie dolomit, a przy następnym podlewaniu podlej wieloskładnikowym. Pewnie trochę składników się wytrąci, ale tak to jest jak się wszystko robi z opóźnieniem.
Pozdrawiam, kozula