Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

Moniko, wycięłam moją poprzednią odpowiedź, bo dopiero dzisiaj zauważyłam że coś się poplątałam ;:138
Ale debiut :oops:
Przybiegłam z rewizytą, ale że jednocześnie odpowiadałam, odrabiałam z dziećmi lekcje i robiłam kolację,
skutkiem czego były jakieś wypociny, których sama nie rozumiem.
Tak więc pragnę podziękować Ci za wizytę u mnie, bywałam u ciebie wcześniej, choć nie zostawiałam po sobie śladu.
Nie czytałam niestety wszystkiego, nie stało czasu, ale upajałam się widokami ogródeczka.

Pa :wit
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

o kurka azalia we wrześniu? Może jakaś nowa odmiana :D . Moja ma pąki, ale to już chyba na następny rok jak rh?
x-d-a

Post »

Moniko, witam po powrocie z krótkiego wypoczynku ;:7
I zaraz nagromadziło mi się zaległości w domu i w ogrodzie. No, cóż - jesień! Ogromne krzaczory piwonii już mi się udało podzielić i posadzić na nowo, ale kilka wielkich host też czeka jeszcze w kolejce do odmładzania ;:224
Czytam o perypetiach z nauką angielskiego Twojego synka i przypominam sobie własne zmagania z moimi synami 'w temacie' nauka języków obcych. Na szczęście tym razem nie spełniło się się powiedzenie, że szewc bez butów chodzi i udało nam się nauczyć chłopców dwóch języków - angielskiego bardzo dobrze (starszy zdał nawet amerykańską maturę i studiował w Stanach), a niemieckiego i francuskiego - tak sobie.
Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Monisiu, kibicuję ciężkiej pracy przy dzieleniu host. Też czasem porwę się na jakieś prace nad miarę moich sił
ale powoli likwiduję to czego nie udaje mi się już utrzymać w ryzach i na to miejsce sadzę proste, małe nie wymagajace
dużych wysiłków roślinki. Tak na przykład zlikwidowałam cyprysowy żywopłot którego nie dawałam już rady strzyc
dwa razy do roku i który strasznie się rozrastał.
Życzę powodzenia w znalezieniu dla Pawełka rektora z dobrym akcentem. To jednak podstawa ;:108 moje córy chwyciły
dobry akcent oglądając niesamowite ilości filmów w wersji oryginalnej
Buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Moniko współczuję :( dzielenia host
ja próbowałam je wykopać i niestety nie dałam rady :twisted:
muszę M zaangażować :;230 ale on się do tego nie pali :wink:
;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko witaj . :wit
Piękne fotki z Madery wstawiłaś i bardzo ciekawe komentarze. :)
Twoje opowieści o Afryce także przeczytałam w całości.
Współczuję Ci wykopywania i dzielenia tak dużych host, moje mają po 12 lat i zostawię je własnemu losowi, co będzie.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Moniu, Ty walczysz z hostami, a ja się martwię, że miskanty coraz większe.Trzeba chyba będzie dźwig wynająć. :;230
Z przyjemnością obejrzałam fotki z urlopu na Maderze. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Witaj Moniu. Zdjęcia z Madery przepiękne. Próbowałam sobie wyobrazić na żywo że jestem tam, widzę te przepiękne krajobrazy. Nawet mi się to trochę udało.. :;230 . Pomarzyć, dobra rzecz. ;:108 . Co do host, ty z nimi walczysz. Ja podglądam kiedy takie urosną ;:224 . Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
ARABELLA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2009, o 16:05

Post »

Witaj kochana ;:196 Czytam,że zajęłaś się ciężką pracą dzielenia host. Kurcze to trzeba dużej siły więc życzę wytrwałości ;:196
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za liczne odwiedziny i wszystkie miłe wpisy ;:167 Nie wiem, czy uda mi się cokolwiek dzisiaj napisać, bo neostrada szaleje... pewnie gdzieś w pobliżu jest burza. Wczoraj miałam zamiar podzielić się swoimi myślami, ale całodzienna praca przy dzieleniu host tak mnie wykończyła, że nie byłam w stanie usiąść do komputera. Dzisiaj dla odmiany z niewielkimi przerwami cały dzień lało... ogród więc oglądałam przez okna, ale i nie próżnowałam. Kończyłam tłumaczenie, kiedy ok. 14.00 przeżyłam chyba największy szok w życiu :lol: Zadzwonił dzwonek i u furtki zobaczyłam 10 uczennic z gimnazjum, w którym pracowałam zimą. Przyszły zapisać się na prywatne lekcje, bo tylko ze mną chcą się uczyć francuskiego :shock: Nie przeczę, z jednej strony moje ego było połechtane :lol: , z drugiej trochę się przeraziłam. Tak mnie prosiły, motywując zwłaszcza jakimiś projektami unijnymi, w których nauczyciel szkolny nie chce im pomóc, mimo że powinien, więc się zgodziłam :shock: Podzieliłam je na trzy grupy, żeby w ogóle ta praca miała sens i dopiero teraz zastanawiam się nad wolnym czasem dla siebie, chociażby na forum... Cóż, głupi chyba sami się rodzą... z drugiej jednak strony człowiek powinien się cieszyć, że młodzież chce się uczyć :)
Pawełek z dzisiejszej lekcji był bardzo zadowolony i chce, żeby go zapisać na inne języki :shock: Pytam, jakie? Najpierw wybrał rosyjski, mówię, że matka może uczyć Cię w domu. No to może hiszpański, bo ja mówię po portugalsku, a to nie to samo :shock: Po takich rozmowach czuję, że przede mną mnóstwo wyzwań, którym muszę sprostać... Mój M oczywiście w ogóle się nie przejął, bo skoro jego żona i jej rodzina to lingwiści, więc naturalnym jest, że dziecko również. Stwierdził również, że potrzeba Pawełkowi konkretnej wiedzy, więc postanowił zabrać go do instytutu i pokazać, jak działa akcelerator i przeprowadzić kilka "spektakularnych" doświadczeń. P idzie jutro na 12 do szkoły, więc czyta w internecie o czątkach elementarnych i twierdzi, że nie jest już maluchem...litości!!! I pomyśleć, że chciałam mieć drugie dziecko :shock: Kochani, przepraszam za te wynurzenia, ale musiałam się Wam wygadać, bo w domu specjalnie mnie nie rozumieją :?

Ostatnie zdjęcia z ogrodu są na poprzedniej stronie- dzisiaj nie byłam w stanie zrobic nawet jednego z powodu ulewnego dzeszczu. Wybaczcie więc, że za chwilę pokażę impresje z jednej ze swoich podróży- tym razem na Sao Vicente- jedną z Wysp Zielonego Przylądka.
Wszystkim życzę miłego wieczoru i wspaniałego weekendu :wit ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Moniko gratuluję powodzenia w ogrodzie i pracy zawodowej. Jak oddajesz się swojej pasji i pracy z całego serca, to nie dziw się- ale bezrobotna nie będziesz dłuuuuugo! Życzę mądrych decyzji.
Jeśli 68 jest rokiem w którym się urodziłaś- to jesteśmy równolatkami.
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cabo Verde, czyli Wyspy Zielonego Przylądka to była kolonia portugalska położona 620 km od wybrzeży Afryki na wysokości Mauretanii i Senegalu, a jej nazwa pochodzi od najbardziej na zachód wysuniętego punktu kontynentu afrykańskiego. Archipelag składa się z 10 wysp, poza Santa Luzia, wszystkie są zamieszkane, ale dopiero od XV w., czyli przybycia Portugalczyków. W większości są to potomkowie sprowadzanych z kontynentu niewolników i Portugalczyków, czyli tak naprawdę "czarnych Murzynów" trudno tam spotkać. Do niedawna parali się głównie rolnictwem i rybołóstwem, teraz gros dochodów przynosi turystyka. Na rozległych plażach buduje się apartamentowce, gdzie cena mieszkań jest zdecydowanie niższa niż np. w Chorwacji. Jednak odległość od Polski i ceny biletów lotniczych czynią ten zakątek raczej mało osiągalnym dla bogatych naszych rodaków. Na Cabo Verde byłam trzykrotnie i nigdy nie było tanich biletów. Z reguły korzystałam z przelatanych mil, żeby wykupić bilet. Jeśli ktoś jednak zakochał się w Portugalii, to Cabo Verde jest obowiązkowym przystankiem na globtroterskiej mapie. Podobnie do byłych afrykańskich kolonii czy Azorów, które postaram się przedstawić w najbliższych dniach. Większość z nas wybiera na miejsce wakacyjnego odpoczynku Wyspy Kanaryjskie, a jednak warto zahaczyć o nwralgiczny punkt wszystkich morskich podróży.
Przepraszam za przydługi wstęp- teraz kilka zdjęć z Sao Vicente- to właśnie tam tworzy i stamtąd śpiewa swoje niepowtarzalne utwory Cesaria Evoria :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Ulciu, dziękuję za miłe słowa ;:167 Rzeczywiście, jestem dzieckiem wydarzeń marcowych 1968 :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Moniko, dziękuję za pokazanie następnego przepięknego zakątka naszego globu.
Cudowne miejsce ;:138
Twój Pawelek jest wspaniałym dzieckiem. Zdolności językowe to dar. A do tego widać, że ma głód wiedzy. Wyrośnie z niego wspaniały, mądry człowiek.
Ja przeżywam teraz pierwsze szkolne kryzysy, ale mam nadzieje, że to wkrótce minie :)
Pozdrawiam cie serdecznie, miłego dnia ;:196
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Jak zwykle Moniu, chłonę Twoje bardzo ciekawe fotorelacje. Ja także mam zaszczepionego bakcyla "pędziwiatra". Co jakiś czas mnie gna w dalekie strony aby poznawać nowe miejsca i mieszkających tam ludzi. To wszpaniałe doświadczenia, których nam nikt nie odbierze. No może kiedyś "Pani Skleroza" :wink: Choć jest na to sposób : dokumentacja zdjęciowa :D

Taki mądry młody człowiek, to prawdziwy skarb. Tyle dojrzałości w małym człowieku ;:224 Możesz być z niego dumna. Nie to co mój łapserdak. Choć ma zdolności językowe, musimy go pilnować aby uczył się angielskiego i francuskiego. Powinien chcieć sam, bo od małego kajtka włóczymy go po świecie.

A hosty już podzielone ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”