Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
Krysiu,jak masz rękę to próbuj,jestem ciekawa efektów.Koleusy już sobie odpuściłam,tyle prób nieudanych miałam,że zrezygnowałam z nich.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
KRYSIU no to będa zasiewy i grzebanie w ziemi 

Tak Jadziu i zły nastrój minął. Musiało się zacząć coś dziać.
Gosiu, ja w te stare nasiona koleusów też nie wierzę, ale dopiero w domu zauważyłam datę.
Canny i begonie z piwnicy wysadzę w kwietniu do ziemi. One tam w piwnicy same zaczną kiełkować i wypuszczać liście. Najwyżej wcześniej zaniosę do altanki, w niej jest też długo bardzo zimno a parapetów tam nie ma tylko takie na 5 centymetrów. Tak budowali, przy wymianie okna dam sobie szersze.
Gosiu, ja w te stare nasiona koleusów też nie wierzę, ale dopiero w domu zauważyłam datę.
Canny i begonie z piwnicy wysadzę w kwietniu do ziemi. One tam w piwnicy same zaczną kiełkować i wypuszczać liście. Najwyżej wcześniej zaniosę do altanki, w niej jest też długo bardzo zimno a parapetów tam nie ma tylko takie na 5 centymetrów. Tak budowali, przy wymianie okna dam sobie szersze.
Pozdrawiam Krystyna
- malgocha1960
Krysiu,radziłabym ci begonie wysadzić już do doniczek,bo tak kiedy one ci zakwitną?
dziękuję Małgosiu, moje zwisające, muszę im dokupic odpowiednich doniczek, bo raczej ich się nie przesadza pewnie.
Pozdrawiam Krystyna
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu
ja też muszę niedługo zająć się kanami jak do nich ostatnio zaglądałam to już kiełkują.Ten brak parapetów przydały by się takie rozciągliwe 

Gosiu ja nie byłam w piwnicy, ale 2 lata temu jakoś w marcu przyniosłam te wiadra do kuchni pod stół i zasypałam trochę ziemią, a po miesiącu zawiozłam do altanki pod stół też w kuchni. Tylko, że w tedy miałam wszystko w 3 wiadrach. W ciepłe dni będąc na działce wystawiałam na taras. Zakwitły odpowiednio wcześniej i ładnie rosły. One według mnie lubiły być podlewane azofoską i to kilka razy.
Dzisiaj w altance było - 8 stopni. Woda w butelkach zamarznięta.
Nie problem wysiać, pikować i podlewać tylko gdzie postawić.
Dzisiaj w altance było - 8 stopni. Woda w butelkach zamarznięta.
Nie problem wysiać, pikować i podlewać tylko gdzie postawić.
Pozdrawiam Krystyna
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Krysiu, nie musisz teraz kupować specjalnych doniczek do zwisających begonii. Wsadź cebulki do zwykłych doniczek. Chodzi o to, żeby już się przygotowywały do kiełkowania. Zanim to nastąpi i zanim wyjdą na dobre z ziemi upłynie trochę czasu. Akurat pewnie już będzie kwiecień. I wtedy dopiero (najlepiej po "zimnych ogrodnikach" wysadzisz je z tych doniczek gdzie indziej. Na pewno nie będą jeszcze zwisały 

- malgocha1960
Krysiu,Wandzia ma rację.U mnie już 12 sztuk wystawiło łebki.
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Dobrze, że przypominacie o begoniach. Muszę też zajrzeć do moich.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Krysiu, nawet jak stare te nasiona koleusów to i tak powinny powschodzic, najwyżej nie w 100%, ale zawsze coś wzejdzie. Ja dwa lata temu siałam nasiona pomidorów koralików - chyba z 8 letnie - i całkiem ładnie mi powschodziły.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
One nie są aż tak wrażliwe na przesadzanie - delikatnie przechylić doniczkę aby wysunęło się wszystko i do większej na sezon - nic im nie będzie .krysad71 pisze:dziękuję Małgosiu, moje zwisające, muszę im dokupic odpowiednich doniczek, bo raczej ich się nie przesadza pewnie.
Wandziu, Małgosiu, Krysiu, Lilu - to sadzimy.
Dziękuje Wam za cenne informacje, ja dopiero drugi rok uprawiam begonie. Podobały się nawet mojemu M, ponieważ nie za nisko zwisają i tym samym nie przeszkadzają na nie za dużym tarasie.
Siedzą wiec w przejściowych donicach zajmując tym samym mniej miejsca.
Kasiu, też myślę, że pewna część powinna powschodzić to i tak wystarczy. Jeżeli padną to trudno. Nie one pierwsze. Będę szukała gotowych.
Mam też sporo szczepek grubosza, nazywanego u nas drzewkiem szczęścia, też planuję całą rozsadę do ogrodu. Problem będzie jesienią, piwnica bez okien.
Dziękuje Wam za cenne informacje, ja dopiero drugi rok uprawiam begonie. Podobały się nawet mojemu M, ponieważ nie za nisko zwisają i tym samym nie przeszkadzają na nie za dużym tarasie.
Siedzą wiec w przejściowych donicach zajmując tym samym mniej miejsca.
Kasiu, też myślę, że pewna część powinna powschodzić to i tak wystarczy. Jeżeli padną to trudno. Nie one pierwsze. Będę szukała gotowych.
Mam też sporo szczepek grubosza, nazywanego u nas drzewkiem szczęścia, też planuję całą rozsadę do ogrodu. Problem będzie jesienią, piwnica bez okien.
Pozdrawiam Krystyna
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Krysiu miałam taką co zwisała bardzo nisko .Bulwa nawet ładnie przezimowała a w tamtym roku zjadła ją zaraza.Może to przyczyna że w tej samej donicy wsadziłam nie wiem 

Ja w ubiegłym roku wsadzałam 5 i tylko 2 były zdowe. Reszta zgniła i nie pokiełkowała, Wstawiłam do altanki, było jeszcze zimno i pewnie miały za dużo wilgoci. W tym roku potrzymam w mieszkaniu. Słyszałam, że są trudne, ale mam ich więcej niż miejsca do powieszenia. Bedzie gęsto pod tarasem. Dobrze, że wspominasz Gosiu o doniczce, będę miała na uwadze przy przesadzaniu. Teraz umyłam w płynie do naczyń.
Pozdrawiam Krystyna