Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))

Post »

Rety ja tez chce 30 na plusie ,cały dzień w pracy i nawet nie wiem ,że słoneczko tak grzeje ,dziękuje Ci Justynko za taka wspaniałą wiadomość ;:196
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Phragboy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2009, o 10:16

Post »

Justynko u mnie co roku stoją na południowym oknie, pod parapetem kaloryfer i nic im nie ma. Jedynie jak dobrze pamiętam cieniowałem z końcem marca, a od połowy kwietnia pod folie wędrują, chowane jak zapowiadają przymrozki.
Pozdrawiam
Przemek
moje storczyki - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=28065
Awatar użytkownika
Maziuke
50p
50p
Od: 7 sty 2011, o 12:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Justynko ;:196
Chwilę mnie nie było, a tutaj tak pięknie wszystko rośnie ;:138 ;:138
Jestem ciekawa, co to za 'willa' się szykuje dla storczyków ;:224 Oby udało Ci się pomysł zrealizować ;:108
A jak się miewają te dwie piękne nowości? Zadomowiły się już?
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Justynko najbardziej fascynują mnie Cattleye w Twojej kolekcji.. Nie mogę się doczekać kiedy jakaś zakwitnie u Ciebie. Z pewnością będziesz musiała pomyśleć o doświetlaniu, by ujrzeć ich kwiatki. Masz już coś w planach pod tym względem? ;)
Awatar użytkownika
JoasiaM
200p
200p
Od: 13 wrz 2010, o 21:46

Post »

Justynko bardzo ładne kwitnienia, mój peloric zgubił prawie wszystkie już kwiatuszki, został tylko jeden. Twój natomiast ani myśli przekwitać ;:138
Pozdrawiam serdecznie. Asia
Moje storczyki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Justysiu moje cattleye stoją na południowym parapecie pod którym jest kaloryfer. Oczywiscie grzeje, tylko na noc lekko zakręcam. Teraz w słoneczne dni wszystko korzysta ze słońca bo już od kwietnia słońce będzie wyzej, a daszek balkonowy je zacieni. I moja cattleya po raz pierwszy zrobiła mi niespodziankę. Odkryłam ją dzisiaj. :D Jeszcze nigdy w tym terminie nie zabierała się do kwitnienia.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agnieszko- nie wiem, gdzie Mieszkasz ;) Ja mieszkam w bloku, naprzeciw też blok. Jak przygrzeje słońce do muru, to latem szyby nie dotknie, bo by się oparzył. Dlatego pytałam, czy już ściągać z parapetu, czy jeszcze poczekać troszku.. ;:224

Phragboy/Przemku- dziękuję za tę wiadomość. Właśnie o tak konkretną informację mi chodziło ;) Zatem potrzymam do marca, potem powędrują na regał. Myślę, gdzieś w kwietniu je wywieźć do ogrodu ;)

Maziuke- Wiesz, realizacja tego pomysłu troszku potrwa. Nie wiem, czy na ten sezon uda się go zrealizować. Ale , gdy będzie na pewno się pochwalę ;)

Nowości trzymają się świetnie, za wyjątkiem zaschniętego pędu na pragmipedium.

Zabka_Monis- na razie nie myślę o doświetlaniu katlejek. Myślę, że latem będą miały "za dużo" światła. Muszę znaleźć sposób, na zacienienie ich w tym czasie.

Hybryda, której psb, urosła u mnie, puściła pochewkę, w tym czasie stała jeszcze na zachodnim oknie. I miała barzo mało światła... Myślę, że, jeśli latem będą miały maksymalną ilość światła zapewnione, to jesienią pojawią się jakieś pochewki kwiatowe.

JoasiuM- życzę Ci, by przedłużył pędzik ;:108 Mój, nadal kwitnie...

Grażynko- Wow...gratuluje pochewki na katlejce :D Moje też postoją na południowym oknie na razie ;)

A dziś foteczka ( dla Zainteresowanych) cambrii czerwonej. A raczej, jej pączków, jest maleńka, myślę, że w okolicach weekendu powinna otworzyć pierwszy kwiatek:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

;:138 dla pączusia
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Justynko już ;:65 aby zobaczyć rozwiniętą cambrię :!: Oby jak najszybciej...
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Podziwiam że cambrie potrafisz doprowadzić do kwitnięcia, ja wszystkie morduję:( tzn jak do tej pory dwie :oops: wolałam oddać niż męczyć u mnie.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Darku- dziękuję w imieniu pączusia ;:108

Marku- jeszcze chyba troszku poczekamy... ;:224

Trzynastko/Celinko- u mnie cambrie super rosną, dlatego częściowo kolekcję na nie - nastawiam. Chcę ich mieć więcej niż falków hybrydowych ;:108
U Ciebie za to oncidium jest piękne :D

Dziś był u mnie dzień poświęcony moim podopiecznym. Najpierw przesadzanie(falki, masdevallie), potem moczenie i nowe miejsca wykorzystane dla podopiecznych :)

Zatem, od początku, obie masdevallie <Veitchiana i barleana> dostały gliniane "domki":

Obrazek

Ususzony lub ugnity pędzik na cymbidium (jednak +25 stopni to stanowoczo za dużo, aby pęd się rozwinął). Na nasstępny rok cymbidium będzie w budynku na działce, do momentu rozwoju kwiatów:

Obrazek

Za to młode psby rosną, czeka go przesadzanie i dzielenie:

Obrazek

Jeden z hybryd "Limonek" dostał 15cm doniczkę. Teraz nie będzie mu ciasno, zwłaszcza, że są to dwie roślinki:

Obrazek

Półeczka zawieszona w oknie wygląda obecnie tak:

Obrazek

I, nadal kwitnacy reanimek:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Pomysłowa półka i dobrze się komponuje. Brawa dla reanimka. ;:138
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko- dziękuję :D

Odkrycie weekendu...znalazłam pączuszka na katlejce :tan Tym razem Bc. Golden Mul postanowiła zakwitnąć u mnie pierwszy raz (żadna, moja katleja nie była doświetlana zimą) :

Obrazek
parapetowce
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Justynko, to Ci się rozszalały cattleye ;:138 Wiosna się szykuje we wszystkich kolorach ;:224
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Gratuluje pędzika!! Moja cattleyka tez nie doświetlana.Cały czas na parapecie południowym, pod którym grzeje kaloryfer ( na noc zakrecany na połowę).Czyli, nasze roślinki poczuły wiosnę tuż, tuż..
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”