Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
- agnieszka__
- 500p
- Od: 22 paź 2009, o 23:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Z Elfowej krainy storczyków II cz. ;))
Rety ja tez chce 30 na plusie ,cały dzień w pracy i nawet nie wiem ,że słoneczko tak grzeje ,dziękuje Ci Justynko za taka wspaniałą wiadomość 

zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Phragboy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Justynko u mnie co roku stoją na południowym oknie, pod parapetem kaloryfer i nic im nie ma. Jedynie jak dobrze pamiętam cieniowałem z końcem marca, a od połowy kwietnia pod folie wędrują, chowane jak zapowiadają przymrozki.
Witaj Justynko
Chwilę mnie nie było, a tutaj tak pięknie wszystko rośnie
Jestem ciekawa, co to za 'willa' się szykuje dla storczyków
Oby udało Ci się pomysł zrealizować
A jak się miewają te dwie piękne nowości? Zadomowiły się już?

Chwilę mnie nie było, a tutaj tak pięknie wszystko rośnie

Jestem ciekawa, co to za 'willa' się szykuje dla storczyków

A jak się miewają te dwie piękne nowości? Zadomowiły się już?
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
Justynko najbardziej fascynują mnie Cattleye w Twojej kolekcji.. Nie mogę się doczekać kiedy jakaś zakwitnie u Ciebie. Z pewnością będziesz musiała pomyśleć o doświetlaniu, by ujrzeć ich kwiatki. Masz już coś w planach pod tym względem? ;)
- JoasiaM
- 200p
- Od: 13 wrz 2010, o 21:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Justynko bardzo ładne kwitnienia, mój peloric zgubił prawie wszystkie już kwiatuszki, został tylko jeden. Twój natomiast ani myśli przekwitać 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Justysiu moje cattleye stoją na południowym parapecie pod którym jest kaloryfer. Oczywiscie grzeje, tylko na noc lekko zakręcam. Teraz w słoneczne dni wszystko korzysta ze słońca bo już od kwietnia słońce będzie wyzej, a daszek balkonowy je zacieni. I moja cattleya po raz pierwszy zrobiła mi niespodziankę. Odkryłam ją dzisiaj.
Jeszcze nigdy w tym terminie nie zabierała się do kwitnienia.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Agnieszko- nie wiem, gdzie Mieszkasz ;) Ja mieszkam w bloku, naprzeciw też blok. Jak przygrzeje słońce do muru, to latem szyby nie dotknie, bo by się oparzył. Dlatego pytałam, czy już ściągać z parapetu, czy jeszcze poczekać troszku..
Phragboy/Przemku- dziękuję za tę wiadomość. Właśnie o tak konkretną informację mi chodziło ;) Zatem potrzymam do marca, potem powędrują na regał. Myślę, gdzieś w kwietniu je wywieźć do ogrodu ;)
Maziuke- Wiesz, realizacja tego pomysłu troszku potrwa. Nie wiem, czy na ten sezon uda się go zrealizować. Ale , gdy będzie na pewno się pochwalę ;)
Nowości trzymają się świetnie, za wyjątkiem zaschniętego pędu na pragmipedium.
Zabka_Monis- na razie nie myślę o doświetlaniu katlejek. Myślę, że latem będą miały "za dużo" światła. Muszę znaleźć sposób, na zacienienie ich w tym czasie.
Hybryda, której psb, urosła u mnie, puściła pochewkę, w tym czasie stała jeszcze na zachodnim oknie. I miała barzo mało światła... Myślę, że, jeśli latem będą miały maksymalną ilość światła zapewnione, to jesienią pojawią się jakieś pochewki kwiatowe.
JoasiuM- życzę Ci, by przedłużył pędzik
Mój, nadal kwitnie...
Grażynko- Wow...gratuluje pochewki na katlejce
Moje też postoją na południowym oknie na razie ;)
A dziś foteczka ( dla Zainteresowanych) cambrii czerwonej. A raczej, jej pączków, jest maleńka, myślę, że w okolicach weekendu powinna otworzyć pierwszy kwiatek:

Phragboy/Przemku- dziękuję za tę wiadomość. Właśnie o tak konkretną informację mi chodziło ;) Zatem potrzymam do marca, potem powędrują na regał. Myślę, gdzieś w kwietniu je wywieźć do ogrodu ;)
Maziuke- Wiesz, realizacja tego pomysłu troszku potrwa. Nie wiem, czy na ten sezon uda się go zrealizować. Ale , gdy będzie na pewno się pochwalę ;)
Nowości trzymają się świetnie, za wyjątkiem zaschniętego pędu na pragmipedium.
Zabka_Monis- na razie nie myślę o doświetlaniu katlejek. Myślę, że latem będą miały "za dużo" światła. Muszę znaleźć sposób, na zacienienie ich w tym czasie.
Hybryda, której psb, urosła u mnie, puściła pochewkę, w tym czasie stała jeszcze na zachodnim oknie. I miała barzo mało światła... Myślę, że, jeśli latem będą miały maksymalną ilość światła zapewnione, to jesienią pojawią się jakieś pochewki kwiatowe.
JoasiuM- życzę Ci, by przedłużył pędzik

Grażynko- Wow...gratuluje pochewki na katlejce

A dziś foteczka ( dla Zainteresowanych) cambrii czerwonej. A raczej, jej pączków, jest maleńka, myślę, że w okolicach weekendu powinna otworzyć pierwszy kwiatek:

- darek p
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 23:53

moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Justynko już
aby zobaczyć rozwiniętą cambrię
Oby jak najszybciej...

- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Podziwiam że cambrie potrafisz doprowadzić do kwitnięcia, ja wszystkie morduję:( tzn jak do tej pory dwie
wolałam oddać niż męczyć u mnie.

- justus27
Darku- dziękuję w imieniu pączusia
Marku- jeszcze chyba troszku poczekamy...
Trzynastko/Celinko- u mnie cambrie super rosną, dlatego częściowo kolekcję na nie - nastawiam. Chcę ich mieć więcej niż falków hybrydowych
U Ciebie za to oncidium jest piękne
Dziś był u mnie dzień poświęcony moim podopiecznym. Najpierw przesadzanie(falki, masdevallie), potem moczenie i nowe miejsca wykorzystane dla podopiecznych
Zatem, od początku, obie masdevallie <Veitchiana i barleana> dostały gliniane "domki":

Ususzony lub ugnity pędzik na cymbidium (jednak +25 stopni to stanowoczo za dużo, aby pęd się rozwinął). Na nasstępny rok cymbidium będzie w budynku na działce, do momentu rozwoju kwiatów:
Za to młode psby rosną, czeka go przesadzanie i dzielenie:

Jeden z hybryd "Limonek" dostał 15cm doniczkę. Teraz nie będzie mu ciasno, zwłaszcza, że są to dwie roślinki:

Półeczka zawieszona w oknie wygląda obecnie tak:

I, nadal kwitnacy reanimek:

Marku- jeszcze chyba troszku poczekamy...

Trzynastko/Celinko- u mnie cambrie super rosną, dlatego częściowo kolekcję na nie - nastawiam. Chcę ich mieć więcej niż falków hybrydowych

U Ciebie za to oncidium jest piękne

Dziś był u mnie dzień poświęcony moim podopiecznym. Najpierw przesadzanie(falki, masdevallie), potem moczenie i nowe miejsca wykorzystane dla podopiecznych

Zatem, od początku, obie masdevallie <Veitchiana i barleana> dostały gliniane "domki":

Ususzony lub ugnity pędzik na cymbidium (jednak +25 stopni to stanowoczo za dużo, aby pęd się rozwinął). Na nasstępny rok cymbidium będzie w budynku na działce, do momentu rozwoju kwiatów:

Za to młode psby rosną, czeka go przesadzanie i dzielenie:

Jeden z hybryd "Limonek" dostał 15cm doniczkę. Teraz nie będzie mu ciasno, zwłaszcza, że są to dwie roślinki:

Półeczka zawieszona w oknie wygląda obecnie tak:

I, nadal kwitnacy reanimek:

-
Pomysłowa półka i dobrze się komponuje. Brawa dla reanimka. 

- justus27
Justynko, to Ci się rozszalały cattleye
Wiosna się szykuje we wszystkich kolorach 

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Gratuluje pędzika!! Moja cattleyka tez nie doświetlana.Cały czas na parapecie południowym, pod którym grzeje kaloryfer ( na noc zakrecany na połowę).Czyli, nasze roślinki poczuły wiosnę tuż, tuż..