Róże Georginii (Alicji)
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże Georginii (Alicji)
ALICJO po jakim czasie pnąca hortensja tak obrosła budynek gdyż potrzebuję czegoś na sciane . Czy ona preferuje słoneczne czy półcieniste stanowisko . U mnie więcej cienia niż słonka . Z zaciekwieniem czytam Twoje rady
- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Jadziu hortensja pnąca to półcień i nawet całkowity cień.Pierwsze zdjęcie to północna ściana,reszta to na ścianie zachodniej.Tak jak pisałam wcześniej - kwaśne podłoże.Kwitnie po 4-5 latach.Białe pachnące kwiaty .Jesienią przebarwia się na żółto.Moja ma ok 8 lat.Przypina się do muru drobnymi korzonkami.Ale dobrze dać jej na ścianę kratkę,bo zdarza się że pod własnym ciężarem może odpaść od ściany i już się nie przyklei.Kratka przed tym ją zabezpiecza a pędy kwiatowe które są dosyć długie opierają się na niej i ją zasłonią.Idealna na cieniste miejsca.
hortensja pnąca

Kilka lat wcześnie ,jeszcze widać kratki.
hortensja pnąca

hortensja pnąca

Kilka lat wcześnie ,jeszcze widać kratki.
hortensja pnąca

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja mam wielki (miałam wielki) wiciokrzew. Mszyce go kochają. Jesienią opitoliłam go znacznie (docelowo miał był wywalony, bo oplata płot, a on będzie wymieniany, ale jednak nie w tym roku), odbił ładnie. Myślę, że bez stresu można go ciachać ;)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
ALICJO
za odpowiedż . Po napisaniu u Ciebie weszłam coś wiecej o niej przeczytac . Pisze tam ,że nie moze sie wspinać po wapiennych ścianach czy to znaczy ,że również po tynku . Chciałam ,żeby zasłoniła takie brzydkie mury domu przy którym mam ogródek . Niestety . Miała by tam miejsce osłonięte właśnie od północnej strony . Jej kwiaty byłyby dodatkowym pachnidłem w ogrodzie no i ten jesienny kolor 

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zamontuj kratkę w odległości ok 10 cm od ściany, na niej się oprze. Ściany nie dotknie, a zasłoni.
Pozdrawiam - BabajAGA
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hortensja przepiękna (wiedziałam, czego chcę
). Obok rośnie powojnik tangucki, więc za kilka lat go przesadzę. Dzięki za informację o Mospilanie. Wyczytałam (w czasopiśmie
), że przed bruzdownicą nie ma ochrony i wiele pąków przepadało. Kupię i opryskam, bo szkodnik pojawia się regularnie.

- Georginia
Justynko mam ich kilka ,więc co ładniejszemu i pachnącemu może na razie się upiecze ,ale i tak przegrywają z pnącymi różami.
- Georginia
Jadziu po zwykłym tynku może iść.Na moim budynku taki właśnie jest.Nic złego nie będzie się działo.
Wyczytałam dzisiaj przypadkiem w książce '1001 sposobów na piękny ogród', że warto wokół drzew regularnie atakowanych przez mszyce posadzić rutę. Ruta produkuje gorzką substancję, która dostaje się do gleby i drzewo pobiera ją wraz z wodą i w konsekwencji jego soki zmieniają smak na nieatrakcyjny dla mszyc.
Poza tym piołun ściąga biedronki i inne owady zjadające mszyce.
I na koniec coś co mi świta w główce: ludwik z wodą niszczy mszyce albo czosnek z wodą, ale czosnku nie polecam, bo jego zapach przyciąga jakieś inne szkodniki, nie pamiętam jakie.
Może się przyda
pozdrawiam!
Poza tym piołun ściąga biedronki i inne owady zjadające mszyce.
I na koniec coś co mi świta w główce: ludwik z wodą niszczy mszyce albo czosnek z wodą, ale czosnku nie polecam, bo jego zapach przyciąga jakieś inne szkodniki, nie pamiętam jakie.
Może się przyda

- Georginia
tralaluszy nie do końca tak jest.Mój dostał kratkę 10-15 cm od ściany a idzie po ścianie.Kratka służy tylko po to aby go zabezpieczyć przed odpadnięciem.Hortensja po kratce nie będzie szła jak ma ścianę.Tak jak winobluszcz trójklapkowy na pewno nie będzie wił się po kratce bo ma przylgi i potrzebna mu chropowata powierzchnia np.ściana.Na kratki i siatki sadzimy winobluszcz pięciolistkowy ,zaroślowy który ma wąsy i oplata nimi podporę.Może uda mi się zrobić zdjęcie,to pokażę.
- Georginia
Ewa wiadomo że zawsze może pojawić się jakiś szkodnik na naszych różach ale walczyć z nim trzeba ,są skuteczne sposoby.Jest różnica gdy stracimy jeden czy dwa pędy albo całe pierwsze kwitnienie.Poza tym nie zwalczana zadamawia się w ziemi pod naszymi różami i jest jej coraz więcej.Więc 

- Georginia
Ida hortensja pnąca nie tylko może pokrywać ściany.Może rosnąć swobodnie w ogrodzie ścieląc się po starych przewróconych drzewach,lub po prostu po ziemi.
- Georginia
Dzięki Santia ,też czytałam w specjalny wątku o naturalnych sposobach zwalczania szkodników.Jest wiele sposobów na te gadziny.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bruzdownicę czy innego zwiota różanego niszczyłam mechanicznie
Teraz wezmę ich chemią