Moje parapety.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje parapety.
Monisiu wypustki wypuszczone na chłodzie.Ja go tak długo nie głodziłam,był podlewany regularnie w odstepach 7-10 dni w zależności od pogody na zewnątrz.Tylko cymbidium miało 6 tyg.głodu i potem było podlane.O dendrobium nobile napisała u mnie Jakuch,ze wcale nie wynosiła z domu a tez ma takie wypustki.To by swiadczyło,ze nie potrzebuje aż tak drastycznych zmian temperatury.To moje pierwsze dendrobium nobile,do tej pory wiedziałam tylko,ze należy do chłodnolubnych z okresami suszy.Ale u mnie tej suszy nie przeszło.
-
- 1000p
- Od: 17 maja 2010, o 09:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażynko to może ja powinnam swoje już wnieść a nie tak gnębić?
Bo mam 1 Dend nobile hybrydę oraz Dendrobium Stardust 'Chyiomi' . O tym drugim czytałam na stronie 'Roślin menażeria', że trzeba je mocno przechłodzić i przegłodzić i jak nastąpią przymrozki to wnieść do domu i zacząć pomału podlewanie (http://www.roslin-menazeria.net/index.p ... &info=2568 ) . Myślałam, że hybryda może mieć takie same warunki więc i je tak samo traktuję....

- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Tylko, że wypustki mogą okazać się keikami !
Ważne jest zapewnienie sporej różnicy temperatur między dniem i nocą, ale też i jako taki chłód. U mnie nobile stało w miejscu gdzie temperatury bywają 15-19 st. (po przyniesieniu z chłodu - z balkonu, a potem z ganku) i to się sprawdzało przy doprowadzaniu do kwitnienia.
Ważne jest zapewnienie sporej różnicy temperatur między dniem i nocą, ale też i jako taki chłód. U mnie nobile stało w miejscu gdzie temperatury bywają 15-19 st. (po przyniesieniu z chłodu - z balkonu, a potem z ganku) i to się sprawdzało przy doprowadzaniu do kwitnienia.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
Justynko otworzyłaś mi oczy
Mam nadzieje na kwiaty
Już nie mam sił zajmować się keikami 

- Mala_MI
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Grażynko, roślince zmarzła d..., tzn tyłeczek ;:91 i to będą kwiaty ;)
Piszę tylko, że jeżeli ktoś nie przechłodził rośliny, nie zapewnił amplitud temperatur to też może się cieszyć z "wypustek", tylko, że mogą z nich pokazać się keiki po prostu. Na początku one wyglądają praktycznie tak samo ;) Przerobiłam i to i to ;)
Piszę tylko, że jeżeli ktoś nie przechłodził rośliny, nie zapewnił amplitud temperatur to też może się cieszyć z "wypustek", tylko, że mogą z nich pokazać się keiki po prostu. Na początku one wyglądają praktycznie tak samo ;) Przerobiłam i to i to ;)
Pozdrawiam, Justyna
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Och Grażynko chciałabym na swoim cymbidium zobaczyć taki sam nosek . Niestety widzę tylko wypustki mlodych liści . U mnie ma wahanie temperatur między dniem i nocą . Może jeszcze doczekam się takiego widoku . Co do Nobile to na razie cieszę się tym ,ze coś tam wypuszcza a co
to się dopiero okaże . To moje 1 cymbidium i Nobile i nie mam z nimi żadnego doświadczenia . Pozostaje tylko obserwacją i nauka 

-
Justynko u mnie d..ę to ono ma pewnie już zlodowaciałą
Cieszę się,ze mi podpowiadasz,masz już doswiadczenie z którego ja pozwolę sobie korzystać
JAKUCH - cymbidium już u mnie kwitło.Kupiłam przekwitnięte i w pierwszym roku mi zakwitło pięknie.Ale myślę,że to jednak była zasługa szklarni,musiało być solidnie nawożone i u mnie zakwitło bez wielkich ceregieli.Przez kolejne 2 lata nie kwitło chociaż przeszło naprawdę ekstremalne warunki.W tym roku postawiłam mu ultimatum,moja opieka sprowadzała się tylko do podlewania i nawożenia.Wisi u sufitu balkonu od marca!!!Nieprzerwalnie!!!Po prostu przestało mi na nim zależeć i postanowiłam się go pozbyć podczas porządków na balkonie.A ono mnie zaskoczyło
Więc teraz z pietyzmem zostało już podlane z nawozem do kwitnących i zagladam do niego niemal codziennie 

JAKUCH - cymbidium już u mnie kwitło.Kupiłam przekwitnięte i w pierwszym roku mi zakwitło pięknie.Ale myślę,że to jednak była zasługa szklarni,musiało być solidnie nawożone i u mnie zakwitło bez wielkich ceregieli.Przez kolejne 2 lata nie kwitło chociaż przeszło naprawdę ekstremalne warunki.W tym roku postawiłam mu ultimatum,moja opieka sprowadzała się tylko do podlewania i nawożenia.Wisi u sufitu balkonu od marca!!!Nieprzerwalnie!!!Po prostu przestało mi na nim zależeć i postanowiłam się go pozbyć podczas porządków na balkonie.A ono mnie zaskoczyło

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Grażynko, pięknie obrodziło pąkami Dendrobium. Będzie cudny widok jak zakwitnie.
Wielkie gratulacje dla pędzika na cymbidium. To na 100% pędzik. U mnie dokładnie tak wyglądał.

Wielkie gratulacje dla pędzika na cymbidium. To na 100% pędzik. U mnie dokładnie tak wyglądał.

-
Joane
pięknie dziękuje za potwierdzenie,że to pędzik.Taki znawca to potwierdził,ze moje przypuszczenia mogą się okazać trafne.Tylko teraz się martwię,czy nie uszkodziłam korzeni lub pędzika podczas wysypywania do foliówki 

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Pędzika nie uszkodziłaś. Tylko teraz musisz uważać aby nie za dużo podlewać, by nie stracić pędzika. Uważaj też z temperaturą, Nie trzymaj go poniżej 5 st. Najl. między 10-15 st. Powodzenia w doprowadzeniu do rozkwitu. 

-
Joane dziękuje za podpowiedź
To już dzisiejszą noc spędzi w domu.W najvchłodniejszym miejscu.Myślę,ze przy drzwiach balkonowych będzie dobrze.Zawsze jest trochę nieszczelności.

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Grażynko- Rób często fotke cymbidium, skoro i tak często Zaglądasz do niego...Bedę podziwiać jego pędzik i cichutko zazdrościć 

- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Będą śliczne kwiatuszki

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.

Pozdrawiam Ania
Grażynko gratuluję pędzika na cymbidium
Mój też coś wypuszcza i liczę że to będzie pędzik

Zapraszam...
i pozdrawiam..
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=31919" onclick="window.open(this.href);return false;