Borówka amerykańska - 2cz
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 2cz
Czyli muszę szukać innego miejsca... brak mi pomysłu gdzie mogłabym im wydzielić duży pas w pełnym słońcu.
Chcę przesadzić borówki i nawet wyznaczyłam im miejsce i już szykuje zagonek na nie ,ale teraz zgłupiałam ,czy tuje źle wpłyną na borówkę . mam 16 krzaczków i wymyśliłam ze posadzę je w jednym rzędzie przed tujami ( ok 1,30-1,50 m) to ze względu na zabezpieczenie przed ptakami ( patent chudziaka- rury wodociągowe i siatka już jest
) Od godziny 10 do późnego popołudnia będą miały słońce .Proszę o wypowiedzi
agawa chyba czas je przesadzić w miejsce słoneczne z dobrym podłożem dla borówki i zadbać o nie ,a na pewno się odwdzięczą

agawa chyba czas je przesadzić w miejsce słoneczne z dobrym podłożem dla borówki i zadbać o nie ,a na pewno się odwdzięczą

Pozdrawiam. Ewa
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
mewa, jeśli borówki rozrosną Ci się tak jak moje to lepiej, o ile masz miejsce, zrobić odstęp co najmniej ze 2 metry od tuj.
Ale samo sąsiedztwo tujek nie będzie im przeszkadzało
dalej mogę przesadzić - mam miejsce 

Pozdrawiam. Ewa
-
Sąsiedztwo raczej nie bedzie przeszkadzało bardziej chodzi o miejsce dla korzeni roślin i komfort dla Ciebie do zbierania i pielęgnacji więc jeśli masz miejsce to zrób tę przerwę co najmniej 2m 

chudziak Czy masz może zdjęcie swoich borówek z tego roku? .Ile mają lat?
Pozdrawiam. Ewa
-
W tej chwili gałęzie są bardzo obciążone owocami i "pokładają" się. Obecnie wysokość rusztowania na siatkę w najwyższym punkcie to ok 1,4 m. Krzewy mają ok 8 lat.mewa pisze: chudziak Czy masz może zdjęcie swoich borówek z tego roku? .Ile mają lat?

Pozdrawiam. Ewa
- wosiek67
- 500p
- Od: 26 lut 2012, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obfitość owoców powyżej powaliła mnie 

Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek

A tak przy okazji - czy borówki mogą tak obficie owocować co roku czy np co drugi rok (jak niektóre drzewka owocowe, bodajże brzoskwinie tak mają)??
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Owocują co roku, obfitość owoców zmienia się w zależności od czynników, typu zima, cięcie itp.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Witam.
Chciałbym zapytać się Was na temat moich krzaczków. Obecnie mam 5 sztuk (Toro, Sierra, Patriot, 2x Bluecrop) niestety nie wiem który krzaczek jaka odmiana:(.
Dwie są 3-letnie pozostałe trzy są 2-letnie. Dotąd nie były przycinane przeze mnie, lecz poprzedniej zimy dopadły je zające i niestety wszystkie końcówki obgryzły.. Za to teraz mam ładnie zagęszczone krzaczorki;).
Niestety jak dotąd owocuje mi tylko jeden krzak(2. na zdjęciu) ...i do tego bardzo marnie.. odmiana podejrzewam Patriot.
Co prawda przez poprzednie lata nie były podlewane w lecie i nie nawożone... może to dlatego.. Co o tym sądzicie?
Druga sprawa to cięcie.. Wiem, że temat był wiele razy poruszany ale jako początkującemu zawsze lepiej jest pokazać na konkretnym przykładzie;)
W tym roku 4 krzaki wypuściły po kilka długich (do 1m), nie rozgałęzionych pędów. I moje pytanie czy mam te pędy przyciąć? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy na tych prostych pędach za rok będą kwiaty?
Czy muszę je na wiosne obciąć żeby wypuściły boczne gałązki i kwiaty będą dopiero na nich - czyli za dwa lata?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi:)
No i jeszcze zdjęcia;) Po kolei Krzaczki 1, 2, 3, 4, 5

Chciałbym zapytać się Was na temat moich krzaczków. Obecnie mam 5 sztuk (Toro, Sierra, Patriot, 2x Bluecrop) niestety nie wiem który krzaczek jaka odmiana:(.
Dwie są 3-letnie pozostałe trzy są 2-letnie. Dotąd nie były przycinane przeze mnie, lecz poprzedniej zimy dopadły je zające i niestety wszystkie końcówki obgryzły.. Za to teraz mam ładnie zagęszczone krzaczorki;).
Niestety jak dotąd owocuje mi tylko jeden krzak(2. na zdjęciu) ...i do tego bardzo marnie.. odmiana podejrzewam Patriot.
Co prawda przez poprzednie lata nie były podlewane w lecie i nie nawożone... może to dlatego.. Co o tym sądzicie?
Druga sprawa to cięcie.. Wiem, że temat był wiele razy poruszany ale jako początkującemu zawsze lepiej jest pokazać na konkretnym przykładzie;)
W tym roku 4 krzaki wypuściły po kilka długich (do 1m), nie rozgałęzionych pędów. I moje pytanie czy mam te pędy przyciąć? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy na tych prostych pędach za rok będą kwiaty?
Czy muszę je na wiosne obciąć żeby wypuściły boczne gałązki i kwiaty będą dopiero na nich - czyli za dwa lata?
Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedzi:)
No i jeszcze zdjęcia;) Po kolei Krzaczki 1, 2, 3, 4, 5

Bardzo ładne roślinki, niczego im nie przycinaj!. Jedynie gdyby trafiły się jakieś chore pędy.
W przyszłym roku powinny ładniej zaowocować.

W przyszłym roku powinny ładniej zaowocować.

Piszę na ile stan wiedzy pozwala. Masz prawo mieć inne zdanie.
Robert i Szymon (junior lat 9
)
Robert i Szymon (junior lat 9

paras, czy Twoje borówki maja odpowiednie podłoże? Pamiętaj, że one lubią kwaśno. Na wiosnę daj im trochę nawozu do borówek i powinny zaowocowac.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
saymon, dziękuję za odpowiedź:)Mam nadzieję, że za rok w końcu nimi sie nacieszę:)
dorkosa, pH nigdy nie badałem. Lecz krzaki mają ziemię do iglaków - więc pH powinno być kwaśne.. Do tego dodane były zleżałe trociny z iglastych drzew.
Teraz mam zamiar zebrać kilka cm ziemi z góry i podsypać kwaśnym torfem i korą.
Ta brązowa ziemia przy dwóch krzakach to pozostałości po moim niedawnym sąsiedzie;) - krecie...
dorkosa, pH nigdy nie badałem. Lecz krzaki mają ziemię do iglaków - więc pH powinno być kwaśne.. Do tego dodane były zleżałe trociny z iglastych drzew.
Teraz mam zamiar zebrać kilka cm ziemi z góry i podsypać kwaśnym torfem i korą.
Ta brązowa ziemia przy dwóch krzakach to pozostałości po moim niedawnym sąsiedzie;) - krecie...