Witam ! Zaczynają kwitnąć wrzośce na moim wrzosowisku...
Jeden z młodych pierisów też się szykuje...
FELA ? witaj Felu ! Lubię tak sobie patrzeć na świat z innej perpektywy... Czasem wystarczy się położyć na trawie. Wszystko wygląda inaczej...To przypomina, że nie ma jednej właściwej wizji świata, jednej prawdy... Wiesz, ja też czasem myślę, że tulipany tarda są ładniejsze niż te klasyczne. Felu, przecież możesz tak zrobić , jak pisze Wiesia ! Można też takie tulipany posadzić w donicach. A tulipany botaniczne nie wymagają wykopywania, ani specjalnych zabiegów.
ABEILLE ? Wiesiu, rzeczywiście różnica wielkości jest znaczna...Te większe kwitną później. Ale które są bardziej rasowe - nie mam pojęcia.
DALA ? Dalu, krokusy tak cieszą...! Ale rzeczywiście są z nami króciutko. Moje mniejsze też już częściowo przekwitły. Natomiast narcyzy dopiero wylazły z ziemi, jak widziałaś na zdjęciu.
Zazdroszczę Ci ,że skończyłaś porządki w ogrodzie. Ja też się tym bardzo przejmuję. A zostało jeszcze tyle pracy...Ja także lubię coś robić w ogrodzie na okrągło, ale te prace porządkowe już bym chciała mieć za sobą.
PAULINKA ? masz rację, te kwiaty wnoszą kolor i radość do ogrodu ? na krótko, ale we właściwym momencie.
GRABEK ? tak , jak pisałam ? cały czas pracuję w ogrodzie, na tarasie przysiadam tylko na chwilę, kiedy już ciężko mi się wyprostować. Na delektowanie się herbatą i widokiem ogrodu już niedługo przyjdzie czas... Sadzić to ja dopiero zacznę ! Mam sporo zamówionych roślin ? czekają na tarasie na posadzenie, a potem chcę jeszcze sporo kupić z listy , przygotowanej zimą.
Czy okrywasz swojego dziurawca ? Ja robię mu kopczyk.
MARGO ? no, niestety...różne potwory grasują w naszych ogrodach ! Może posadź nowe w koszyczkach...
MALGOCHA ? saletrą amonową podsypuję cebulowe, potem po 2-3 tygodniach daję im nawóz wieloskładnikowy. Podlewam trochę, żeby nawóz się rozpuścił i wniknął w ziemię.
Inne rośliny traktuję kompostem, obornikiem, kwaśnolubnym daję torf kwaśny. Podlewam gnojówką z pokrzyw.
AGULINA ? miło mi powitać gościa z dalekiego świata ! Dziękuję za ciepłe słowa ! Zaplanowane ? owszem, mam .Z wykonaniem na razie trochę gorzej, ale staram się !
Zapraszam ponownie !
PIOFIGIEL ? Tomek , jaki Ty jesteś miły...Mogłabym Cię słuchać godzinami... Ale ja na poważnie - uważam , że wiosna jest najsłabsza w moim ogrodzie ! Mam mało roślin typowo wiosennych, dopiero w zeszłym roku dosadziłam tulipany i narcyzy. W porównaniu z innymi ogrodami widzę, jak tego jest mało. Zawsze planując skupiałam się na innych porach roku ? żeby jesienią były kolorowe liście, latem - kwitnące kwiaty i krzewy , zimą ? żeby iglaki tworzyły ładną strukturę ogrodu. A wiosna ? jakoś tak była traktowana po macoszemu, jako przejściowa pora roku. Nigdy nie kombinowałam, jak sprawić ,żeby ogród był o tej porze roku ładny.
KAJPEJ ? Elu, miło mi z powodu Twoich odwiedzin ! Chyba nornice zjadają cebule krokusów... U mnie nornice i inne gryzonie są ? widzę ich ślady. Ale cebulek jakoś nie zjadły...Krokusy rosną 2 lata. Jak zaobserwowałam, te stworzenia mają swoje trasy ? przychodzą znad strumienia i idą przez trawnik do rabatek. Jakoś na razie strat ( w cebulach ) nie zanotowałam. Ale jedne z lilii ,posadzonych w tym roku , zakopałam w donicy ? bo są dokładnie na trasie przejścia gryzoni.
KATARYNKA ? dziękuję !
MONIA ? witaj Moniu! Sporo zrobiłam, ale jeszcze sporo zostało...Niestety, nie uda mi się do świąt skończyć ? muszę posadzić nowe roślinki.
ELSI ? witaj Elu! Ja dotychczas za mało myślałam jesienią o wiośnie właśnie, jak pisałam wyżej. Ale się poprawię !
Szkoda Twoich cebul, Elu...Ja , widocznie mam , jak na razie , więcej szczęścia.
Taki mieszkaniec mojego ogrodu wygrzewał się na słońcu...
Tawlina ma największe młode listki w ogrodzie ! A ile miała odrostów ! Rzeczywiście ? trzeba na nią bardzo uważać !
Forsycja dopiero zbiera pąki, a tawuła szara Grefsheim okryła się cała zielonymi kuleczkami...Lada chwila będą z nich kwiaty