Storczyki Storczykowej cz. 2
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Storczyki Storczykowej cz. 2
Ja swoje też staram się kąpać 2 razy w tygodniu, po kilka godzin (zwykle w sobota i niedziela, żeby zamoczyć rano i żeby do wieczora wyschły, ale czasem w tygodniu też, ale krócej). Stoją w wazonach na oknie, są ocieniowane. Ta rózowa z wystawy wisi, bo ma bardzo długie korzenie. Korzenie też rosną grube. Niebieska powinna za tydzień-dwa zakwitnąć, ma 6 pąków. Ta vandzia jest chętna do kwitnienia, mam ją dopiero 1,5 roku, a już będzie 3. raz kwitła, z kupnym kwitnieniem czwarty. Cudna jest i wielkokwiatowa. Ale bardzo bym chciała mieć biała... Jestem ciekawa, jakie będą te siewki, co w zeszłym roku kupiłam z forum, mam nadzieję, że jakieś ładne, ale i tak dużo czasu minie zanim się przekonam (chyba szybciej białą kupię...).
Ale nie wiem, czemu twoje nie kwitną, jak są dobrze uprawiane... może trafiłaś na taką jak ta moja żółta?
Ale nie wiem, czemu twoje nie kwitną, jak są dobrze uprawiane... może trafiłaś na taką jak ta moja żółta?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Chyba muszę przejść nad nią obojętnie,dać jej jeszcze czas do lata a potem zobaczymy....
- Storczykowa
Może się w końcu zabierze...
A pąki mojej rosną i nabierają kolorów, może za tydzień zakwitnie. A na Liodoro zaczyna w końcu pękać pąk, leciutko się rozchyla, za kilka dni może się całkiem rozwinie. Equestris kwitnie, wiele innych Phal. też. Tetraspis wydłuża korzonki i listek. Parę innych botanicznych też puszcza listki.
A pąki mojej rosną i nabierają kolorów, może za tydzień zakwitnie. A na Liodoro zaczyna w końcu pękać pąk, leciutko się rozchyla, za kilka dni może się całkiem rozwinie. Equestris kwitnie, wiele innych Phal. też. Tetraspis wydłuża korzonki i listek. Parę innych botanicznych też puszcza listki.
- Storczykowa
To już mój 10000 post na forum
. Cieszę się, że już tak długo tu jestem i że mam możliwość pokazywania swojej kolekcji i podziwiania waszych pięknych storczyków. Wiele się zmieniło w mojej kolekcji przed te 25 miesięcy, odkąd tu jestem. W październiku minie 6 lat od chwili kupienia pierwszego storczyka i przez te lata wiele miałam i mam storczyków, z jednymi mi szło lepiej, z innymi gorzej, ale każdy storczyk czegoś mnie nauczył, szczególnie te utracone. Storczyki są niezwykłe, nigdy nie żałowałam, że kupiłam tego pierwszego i potem inne. Mam nadzieję, że jeszcze wiele lat ze storczykami mnie czeka.

- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Dusiu Gratuluję Ci 10000-ego postu
Jesteś naprawdę "weteranką".Życzę Ci następnych wspaniałych lat w towarzystwie pięknych storczyków i obyś wreszcie kupiła białą Vandzie 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania

Pozdrawiam Ania
Ale z Ciebie gaduła ;-)
;-) A tak poważnie - to zazdroszczę kolekcji i wiedzy. I życzę powiększania i wiele wiele radości z niej. No i białej Vandzi. 

Magda
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Dusiu,przyłączam się do gratulacji i życzę kolejnych tysięcy postów a w nich samych radosnych wpisów.
Powodzenia i spełnienia wszystkich Twoich storczykowych marzeń.
Powodzenia i spełnienia wszystkich Twoich storczykowych marzeń.
- Storczykowa
Cieszę się
. Jak na razie staram się spełniać moje marzenia. Dzisiaj zaczął się rozchylać pąk Liodoro, rosną pąki Vandy... Ciekawe, czy zacznie rosnąć pędzik rózowej w kratkę, bo się zrobił zielony... Zrobiłam trochę zdjęć, później wstawię, zmniejszanie i linkowanie to nie jest miłe zajęcie, ale trudno.

- Storczykowa
Ten nakrapiany wyjątkowo przykuł moją uwagę 

- Henrykbb
Jak zawsze u Ciebie wszystkie piękne a ten otwierający się pączek

- pani_storczyk
- 500p
- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Dusiu jak zawsze wszystkie śliczne
I zdjęcia profesjonalnie zrobione 

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
Pozdrawiam Ania

Pozdrawiam Ania
- Storczykowa
Cieszę się
)). A dzisiaj Liodoro rozwitł, za parę dni pewnie zacznie przecudnie pachnieć. A jak przekwitnie, to akurat powinien kwitnąć drugi, ten ogromny (ma pędzik, rośnie powoli, co u Liodoro jest normalne). Niedługo zakwitnie niebieska Vanda, w pąkach jest parę Phal. Ale bardzo bym chciała ujrzeć pędziki na botanicznych (mam mało botanicznych, ale parę jest: equestris, 2 equestris ilocos alba, bellina, violacea, tetraspis, 2 luddemaniana i z takich nie do końca botanicznych: penang girl i 2 Liodoro). Chciałabym jeszcze: schilleriana, philipinensis, princess kaiulani, stuartiana, tetraspis C1, cornu-cervi red, Phal. I-Hsin salmon copper star, cornings bell, amboinensis, coral isles, jacqueline, mini mark. Dużo tego, większość niemożliwa do zdobycia, ale może kiedyś... No i oczywiście chcę mieć biała Vanda.

- Henrykbb
Dusiu,Twoja lista zamiast się skracać to coraz bardziej się wydłuża.
- Storczykowa
Tyle jest pięknych storczyków, szkoda, że miejsca tak mało. Z tych wymarzonych i tak większości nie zdobedę, bo nie są u nas dostępne nawet w internecie, a co dopiero na wystawach. Ale chciałabym chociaż kilka z tych mieć. Chciałabym mieć 100 storczyków, teraz mam może 91, trochę ubędzie, gdy sprzedam część Cymbidiów (mam 8 po podziale, zamierzam sprzedać 6, prawdopodobnie w wakacje, chcę, żeby się zakorzeniły dobrze po dzieleniu).