Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 gru 2011, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pieczarki - uprawa amatorska

Post »

mam prośbę, by wstawił ktoś szczegółowy opis uprawy pieczarek jaki jest dołączany do kostek z Allegro (jakiś skan lub foto) by wszyscy chcący uprawiac samodzielnie pieczarki wiedzieli co i w jakiej kolejności robić, chętnie też bym porównał swój sposób uprawy z tym preferowanym przez producentów. Pozdrawiam.

Chciałem sie też pochwalić że jak dotąd z 1 kostki (60x40cm) podłoża zebrałem w 3 rzutach ponad 8kg pieczarek i ciągle jeszcze coś z niej wychodzi, druga zaczyna "owocować" i kolejne 2 kostki mam od tygodnia przykryte gazetą :)
Pozdrawiam :)
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
marianek18
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2011, o 19:10

Post »

sledzik1102
Ile ta twoja kostka warzy co już z niej ponad 8kg grzybków wyszło ?? A jak ci ta grzybnia przerasta to wygląda to podobnie jak w linku którym zamieściłem wyżej tam są zdjęcia bo już prawie cały miesiąc mi to przerasta i jeszcze całe nie przerosło :D
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marianek18 grzybnia przerastająca tak właśnie wygląda jak Twoja. Może ma za niską temperaturę dlatego przerasta Ci trochę wolniej.
Alicja
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Witam, moja kostka z podłożem waży coś około 10kg (tak na oko bo dokładnie nie ważyłem), waga kostki przed okryciem jej torfem oczywiście, wymiary kostki to 60x40x20cm, od tygodnia mam kostki przykrytą wilgotną gazetą i trzymam je w temperaturze ok 21-22 stopnie, przerastająca grzybnia wyglada u mnie tak jak na zdjęciech poniżej

Obrazek
Obrazek
Krzysiek
skrócona instrukcja amatorskiej uprawy pieczarek: http://wklej.to/HUX4d" onclick="window.open(this.href);return false;
Simer17
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2012, o 12:05

Post »

Witam wszystkich jestem tu nowy ! Od dłuższego czasu miałem ochotę na hodowlę pieczarek na skalę powiedzmy to rodzinną czyli tyle aby starczało dla najbliższej rodziny i w końcu chce to zrealizować ;) Mam piwnicę mam również jedno pomieszczenie w domu wolne, ogrzewane więc możliwość regulacji temperatury jest. Zawsze lubię robić wszytko od podstaw więc jedyną rzeczą którą chciał bym zakupić jest grzybnia i gips, podłoże chciał bym zrobić sam. Mieszkam na wsi jakiś tam mały kurniczek mam z 20toma kurami :D i mały kompostownik. I tu moje pytanie. Czy to co znajduje się w kompostowniku, czyli kurzak z słomą przegnity czyli tak zwany "obornik", "gnój" po zmieszaniu z gipsem będzie dobrym podłożem do zaszczepienia grzybni ? Interesuję mnie jakieś 4 m2 uprawy. Czekam na odpowiedź.
bidosiek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 sty 2012, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Czy mógłby mi ktoś podać namiary na jakiś sklep internetowy gdzie można zaopatrzyć sie w gotowe kostki z grzybnią?
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10

Post »

sledzik1102 pisze:Witam, moja kostka z podłożem waży coś około 10kg (tak na oko bo dokładnie nie ważyłem), waga kostki przed okryciem jej torfem oczywiście, wymiary kostki to 60x40x20cm, od tygodnia mam kostki przykrytą wilgotną gazetą i trzymam je w temperaturze ok 21-22 stopnie, przerastająca grzybnia wyglada u mnie tak jak na zdjęciech poniżej

Obrazek
Obrazek
Pięknie Ci przerosła.
Teraz delikatnie przeczesac i dawać okrywe.
Tylko mając na uwadze moje doświadczenia sugeruje solidnie zpasteryzować.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Simer17 pisze: Czy to co znajduje się w kompostowniku, czyli kurzak z słomą przegnity czyli tak zwany "obornik", "gnój" po zmieszaniu z gipsem będzie dobrym podłożem do zaszczepienia grzybni ? Interesuję mnie jakieś 4 m2 uprawy. Czekam na odpowiedź.
Przygotowanie podłoża do uprawy pieczarek: najlepszy obornik koński plus kurzy nie starszy jak ze dwa tygodnie ,może być słomiasty, ale nie przekompostowany, bo inaczej nie zagrzeje się.Najlepiej i więcej doczytać w literaturze, jak " Uprawa pieczarek".
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

ekopom Koński obornik + mocznik, dokładnie przemieszać i odstawić do "wygrzania"
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 sty 2012, o 23:54

Post »

Jak już mam tą biała pleśń na okryciu,czy dalej mam podlewać??
:):);)
Awatar użytkownika
bodi
100p
100p
Od: 22 lis 2011, o 08:15

Post »

Tak cały czas.
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!"
J. Brzechwa
Kasencja

Post »

krystynac50 ja za 10 kilo podłoża i torfu zapłaciłam 13 zł. Ale przesyłka to ponad drugie tyle. Dlatego kupuję tyle sztuk, ile się w tej cenie minimalnej przesyłki mieści. Także 1 szt. podłoża końcowo mnie kosztowała ok. 20 zł. razem z przesyłką.
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57

Post »

Witam!

Mam też taką uprawę pieczarek w kartonie . Bardzo ładny miałam pierwszy rzut. Dalszego nie mogę się doczekać. Wyrasta bardzo dużo malutkich pieczarek i brązowieją łebki i dalej nie rosną. Zraszam codziennie , kilka razy .Co robię źle i nie tak?

Bardzo proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam , Elżbieta
Awatar użytkownika
martadela200
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 2 sty 2012, o 23:54

Post »

Oto moje pieczarki,które i tak nie wyrosną: Obrazek Obrazek
:):);)
Awatar użytkownika
sledzik1102
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

marcin2322 jak chcesz spróbować reanimować uprawę to wyrzuć z góry okrywę a kostkę odwróć "do góry nogami" (znajomy praktykował takie coś ale po skończeniu eksploatacji zdrowej uprawy i uzyskał dodatkowo 2 rzuty pieczarek ale juz słabsze niż normalnie) Ja bym sie juz w takie coś nie bawił tylko próbował kolejny raz na nowym podłożu. Nie chciałbym jeść pieczarek z podłoża zainfekowanego chorobami.Wybór należy do Ciebie.

marcin2322 skąd jesteś?? może w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania jest producent podłoża i od niego można kupić świeżutkie podłoże a nie z alledrogo.pl.

Ja swoje podłoże pieczarek trzymam w domu w "chłodym" miejscu w temp 19-21 stopni a po ok 2-3 tygodniach (tydzień przerasta podłoże + 1-1,5 tygodnia przerasta okrywa) wynoszę do piwnicy w temp ok 11-12 stopni i jak na razie wszystko u mnie było ok.
A napisz co stosujesz jako okrywę?? Ja mam torf odkwaszony o dużej chłonności wody i pH ok 7 i jak dotąd jeszcze nie piekłem go ani razu w piekarniku i :) tylko dzień przed nalożeniem okrywy wlewałem ok 2-2,5 litra wody do niego i tak sobie stało to 24 h i wtedy dopiero na podłoże.

Muszek to mam ok 2-3 sztuki (nie więcej) za każdym razem jak podlewam to je wyłapuje ale następnym razem i tak są inne :) najwęcej muszek miałem na początku mojej zabawy w uprawę pieczarek gdy jako okrywe stosowałem ziemie kwiatową.

martadela200 wydaje mi sie (sądząc po zdjeciach dość niewyraźnych) że masz okrywę zasklepioną od podlewania (foto nr 1) a na drugiej fotce wygląda to tak jak u marcina2322-czyli nieciekawie, daj wyraźniejsze zdjęcia to lepiej sie przyjrzymy
Pozdrawiam
Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”