Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. III
gienia2000 klik w odnośniku który wrzuciłem jest kosztela ERNRUD na M9 bardzo ładne drzewo wyszło.
Najsłabiej z tych pancerników rośnie pepina litewska i chyba suislepper, ale czy zastosowane jako wstawka skarlająca pomogą? Tego nie wiem. Rossynant kiedyś pisał, że któraś z odmian "rajskich" była stosowana jako częściowo skarlająca wstawka stosowana.
W miejscu każdego szczepienia będzie zgrubienie mam taką jabłoń w sadzie i 20 cm nad ziemią jest jeden wałek, później 160 kolejny z którego odchodzą dwa konary dwóch rożnych odmian. Jonathan i Wealthy. Nawiasem M26 nie dała by rady? B118 rosyjski pancernik, ale rośnie dość silnie na poziomie MM111, jest jeszcze B490 odpowiednik MM106. Obydwie mają czerwone kwiaty i czerwonawe liście.
Najsłabiej z tych pancerników rośnie pepina litewska i chyba suislepper, ale czy zastosowane jako wstawka skarlająca pomogą? Tego nie wiem. Rossynant kiedyś pisał, że któraś z odmian "rajskich" była stosowana jako częściowo skarlająca wstawka stosowana.
W miejscu każdego szczepienia będzie zgrubienie mam taką jabłoń w sadzie i 20 cm nad ziemią jest jeden wałek, później 160 kolejny z którego odchodzą dwa konary dwóch rożnych odmian. Jonathan i Wealthy. Nawiasem M26 nie dała by rady? B118 rosyjski pancernik, ale rośnie dość silnie na poziomie MM111, jest jeszcze B490 odpowiednik MM106. Obydwie mają czerwone kwiaty i czerwonawe liście.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Wstawka skarlająca doskonale działa przy czereśniach
M26 się nie sprawdzi. Sadek (ponad 30 drzewek) mam w szczerym polu i nie chcę bawić się w podpory itp, a wiatry wieją z każdej strony
Dodatkowo nie mam możliwości podlewania. Mam suisleppera i wealthy, może trzeba z nimi spróbować? U sąsiadów są kilkudziesięcioletnie kosztele. Mają po kilkanaście metrów, a ja chciałbym maks 6m
aby nie zacieniały pozostałych drzewek

-
- 100p
- Od: 20 kwie 2018, o 22:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgodzę się z kolegą i przyłączam się do jego prośbymassur pisze:Tak, ale działa to trochę jak "podziemie", marzy mi się oficjalna akcja...Lex pisze:massur pisze:Próbowaliśmy już robić akcje wymiany zrazów ale z jakiegoś powodu moderatorzy tego nie chcą. Przydałaby się i taka z rejonizacją - często forumka z potrzebną nam odmianą mamy naprawdę blisko.
No przecież ja już od lat wymieniam się zrazami z forumowiczami.
Pozdrawiam serdecznie

Na wstępie zaznaczam że jestem noga i nigdy mi się szczepienie nie udało.
Ale do rzeczy. Mam starą gruszkę zaszczepioną dość wysoko więc nie wszystkie konary są "rasowe". Do tego rośnie dość nieforemnie. Z jednej strony chciałbym spróbować doszczepić rasowy pęd i wyrównać całe drzewo. Są tam już młode dzikie pędy (klik=pełny rozmiar):

Da się coś z tego wyciągnąć?
Ale do rzeczy. Mam starą gruszkę zaszczepioną dość wysoko więc nie wszystkie konary są "rasowe". Do tego rośnie dość nieforemnie. Z jednej strony chciałbym spróbować doszczepić rasowy pęd i wyrównać całe drzewo. Są tam już młode dzikie pędy (klik=pełny rozmiar):

Da się coś z tego wyciągnąć?
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zawsze można próbować nic się nie traci. U mnie gruszki szczepione w 2 roku owocowały, a przyrosty miały najlepsze właśnie od dolnych pędów w porównaniu do tych wyższych. Trzeba cięcia redukcyjne wykonać na bieżąco.
-
- 200p
Cześć. Szczepiłem jabłonie przez stosowanie. Poszło całkiem nieźle. Tylko co teraz? Z zaszczepionych zrazów wybijają liście/gałązki. Jak są trzy pąki, to z trzech. Kiedy mam zostawić jeden, a pozostałe usunąć? Szczepiłem na okulantach papierówka) około 70 cm nad ziemią. Koronę chcę formować dopiero na wys około 1,2m. Będę wdzięczny za info jak postępować dalej
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
W zasadzie im szybciej usuniesz niepotrzebne pędy tym lepiej dla tego, który docelowo ma zostać i być przewodnikiem. I ten przewodnik zostaw, gdyby dorósł do porządanej wysokości na pierwsze piętro korony to go na tej wysokości zimą utnij.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- 200p
Dziękuję za info
A coś bliżej? W którym miejscu, jaką techniką, kiedy? Jestem kompletnie zielony.lgrom pisze:Zawsze można próbować nic się nie traci. U mnie gruszki szczepione w 2 roku owocowały, a przyrosty miały najlepsze właśnie od dolnych pędów w porównaniu do tych wyższych. Trzeba cięcia redukcyjne wykonać na bieżąco.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
Najszybciej urośnie przez szczepienie. Szczepienie wykonuje się na początku wiosny. Okulizację można wykonać lipiec , sierpień. Pęd do szczepień jak i okulizacji powinien mieć minimum grubość ołówka. Wybierz pęd który będzie rósł w przeciwną stronę do przewodnika. Na zdjęciu nadaję się jedynie pęd po lewej stronie. Do następnego roku tę pędy cienkie powinny się nadawać do szczepień , a więc masz czas pooglądać na YouTube o szczepieniu i okulizacji.
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Witam czy ma ktoś może podkładkę frutana tzn nie w drzewku jako wstawka ale wolno rosnącą podkładkę? Chenie wiosna zaszczepił bym na ptasiej żeby mieć własne źródło do eksperymentów ze wstawkami.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
Frutana to selekt wisienki stepowej, raczej nikt go nie będzie miał inaczej niż w formie wstawki chyba że prowadzi własne gospodarstwo szkółkarskie. Myślę, że z powodzeniem można nabyć ozdobną wisienkę stepową i się bawić. Plon może niższy, ale i tak większy niż bez wstawki.
-
- 200p
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Czemu nie
Obciąć po trochu od góry i od dołu zraz i raczej szczepić jego dolnym odcinkiem bo wygląda na mniej pobudzoną. Można tez okulizować teraz a najważniejsze chronić szczep przed utratą wilgoci i słońcem. O ile dobrze widzę to chyba jabłoń a one dobrze się przyjmują.

Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
-
- 200p
Tak. Papierowka. Zastanawiam sie jak przyciac to co rosnie po szczepieniu przez stosowanie w lutym. Grafsztynek i papierowka. Co wyciac co zostawic? Szczepione na pniu.
Jak juz wczesniej pytalem musze zrobic to teraz. Zgadza sie?

Na pierwszym zdjeciu odcialbym oczko/galazke z kawalkiem zraza z czubka. Na drugim zostawil szczytowa a odcial to z dolu. Pytanie czy jest to poprawnie? Szczepilem puerwszy raz
Jak juz wczesniej pytalem musze zrobic to teraz. Zgadza sie?

Na pierwszym zdjeciu odcialbym oczko/galazke z kawalkiem zraza z czubka. Na drugim zostawil szczytowa a odcial to z dolu. Pytanie czy jest to poprawnie? Szczepilem puerwszy raz