Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 9

Post »

Mam nadzieję, że w nocy podlało spokojnie i Twoje działkowe uprawy...U mnie dość łagodnie ale intensywnie padało w nocy.Teraz pochmurno i chłodniej...ulga! :)
miłego dnia Lucynko ;:196
P.S.słyszę w TV. że jednak w Płocku była potężna burza wieczorem..mam nadzieję,że na działce u Ciebie nic się nie podziało!
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie tylko pokropilo. :|
Te cynie w większości wyglądają jak jezowki. Nawet nie myślałam że takie są.
Ale Ty zawsze Lucynko masz jakieś ciekawostki. ;:333
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Lucynko dmucham w chmurki aby poszły nad wszystkie forumkowe ogródki tam gdzie nie ma deszczyku, tez tak prosiłam i wyprosiłam i to dzięki forumkom - czyli gramy "podaj dalej" :heja

Gdzie nazbierałaś takie cudne chabry? ten pierwszy mak czerwono-biały u mnie zakwitł wczoraj miałam cyknąć fotkę i pochwalić się Tobie ale dziś już sobie poszedł będzie następny inne też to są Twoje/moje ;:167
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cynie już Ci kwitną, no tak oczywiście że były podpędzane w foliaku na balkoniku.
Dobrze, że podlało, dobrze że żadnych szkód nie porobiło, bo jak się widzi w tv co wichury zniszczyły, to człowiek jest szczęśliwy, że nasze rejony ominęło.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Dobrze, że wreszcie popadało, bardzo brakowało tej wody w naszych ogrodach... tylko dlaczego tak zimno się zrobiło :roll:
Piękna kolekcja cynii! W ogóle masz dużo, różnych kwiatów i w kolorach i w odmianach! ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Wchodzę do swojego wątku i co widzę? Widzę, że nic nie widzę.
Wczoraj nawypisywałam, wstawiłam zdjęcia, a dzisiaj nawet śladu wczorajszych wypocin nie widać. Zastanawiam się, co takiego zrobiłam, że nie weszło. Czyżbym nie kliknęła "Wyślij"?
Trudno, zaczynam więc od wczorajszego dnia.
A na działkę jednak wczoraj pojechaliśmy, bo nie dawało nam spokoju przeświadczenie, że jakieś straty na pewno są.
Okazało się, że nie ma żadnych. Jeden mak tylko leżał, wszystkie pozostałe roślinki nic a nic nie ucierpiały.
A przecież nad ROD przeszła trąba powietrzna. Prądu do dzisiaj nie ma, wiele drzew straciło owoce, które do dziś jeszcze leżą na alejkach i działkach, nawet orzechy. W mieście wiele drzew złamanych bądź pozbawionych bocznych konarów. Jeszcze nie wszystko uprzątnięte.
Moja działka wyszła bez szwanku, ponieważ jest położona w niewielkiej niecce osłoniętej przez bardzo wysokie drzewa rosnące na pobliskiej skarpie oraz wysokie iglaki sąsiadki. Wichura szła od strony tychże drzew i one zamortyzowały siłę uderzenia, które dało sobie upust na wyżej położonych działkach.
Deszczu jednak było tyle co kot napłakał.
Za to dzisiaj ledwo dojechaliśmy do działek, lunął siarczysty deszcz. A jechałam podlewać. Ten deszcz padał ok. 10 minut, przeczekaliśmy w aucie, po czym poszliśmy na działeczkę. Wkrótce przypłynęła następna chmura i znowu padało. Tym razem całe 5 minut. Gdy zoczyliśmy kolejną chmurę, zabraliśmy menażerię i wróciliśmy do domu. Od tego czasu nie spadła ani jedna kropelka. Oczywiście nie podlewałam i ciągle mam nadzieję na większy deszcz.
Żeby się nie nudzić upiekłam ciacho z owocami, by nie podejmować dzieci kupnym ciastem. A wiem, że miejscowe przyjdą z życzeniami do taty.

Beatko [Bazyla] - skoro rośliny zabezpieczone, to nie powinno im się stać nic złego. Ja również wysokie rośliny podwiązałam, zdążyłam przed nadejściem wichury. ;:303
Lubię robić portreciki kwiatków, bo na takich fotkach dobrze widać ich budowę. ;:333
Twoje życzenie spełnia się dzisiaj, dziękuję i pozdrawiam wzajemnie. ;:196

W prezencie jedna z moich celozji grzebieniastych.

Obrazek

Marysiu [Maska] - dmuchaj i chuchaj, niech się mnoży. Jeżówka oczywiście. ;:108
Wiem skądinąd, że nie tylko chabra postradałaś, ale np. białą jarzmiankę, a ja mogę się podzielić, tylko przypomnij się w odpowiednim czasie.
Moje maki dopiero co zaczęły kwitnąć i co ciekawe sporo ich stało się pojedynczymi, w kolorach jakich ani nie miałam, ani nie siałam, a najważniejsze: ogromnie mi się podobają, nawet bardziej niż te pełne. ;:215
Cieszę się, że masz podlany ogród i nie musisz męczyć się dostarczaniem wody roślinkom. ;:63
Dzięki za te domowe pielesze, ;:196 w których część ostatnich dwóch dni w samej rzeczy spędzam.

Dla Ciebie limonkowy grzebień celozji.

Obrazek

Maryniu - w nocy nic nie podlało, ale dzisiaj coś nie coś pomoczyło i zanosi się na jeszcze trochę, bo widzę nadciągające ciemne chmury. :roll: Żeby tylko Wisła je przepuściła.
Burza pewnie była, bo ze dwa razy gdzieś zagrzmiało, ale nie w centrum. ;:185 U nas tylko trąba powietrzna sobie pohulała i pogalopowała dalej.

Żeby było sprawiedliwie, dla Ciebie również kolorowy grzebień. ;:196

Obrazek

Aniu [anabuko] - mam nadzieję, że dzisiaj i do Ciebie trafiły chmury z deszczem, a jeśli nie, to niech trafią i podleją Twoje śliczne roślinki. ;:303
Cynie też potrafią zauroczyć, a skabiozowe tym bardziej. Dziękuję. ;:196

Rozdaję grzebienie celozjowe jak świeże bułeczki. Mam i dla Ciebie.

Obrazek

Aniu [tara] - dobrze dmuchałaś, chmurki przypłynęły i po trochu wodę wylewają na ziemię, dziękuję za dobre dmuchanko. ;:196 Teraz ja będę dmuchać w kierunku oczekujących jeszcze na wodę z nieba.
Chabry zbieram z działki, ale najpierw musiałam je posiać. ;:306
Cieszę się, że maki Ci zakwitły. Niech zdobią ogród i cieszą oczy. ;:63

Za dobre dmuchanko celozjowy grzebień.

Obrazek

Dorotko [korzo_m] - trochę dziwnie w tym roku z czasem kwitnienia roślin. Cynie już, a aksamitki - też podpędzane w tunelu balkonowym - jeszcze nawet pąków nie mają. ;:223
Masz rację: cieszmy się, że niczego nam nie zniszczyły ani grady, ani wichury, ani zbyt ulewne deszcze. ;:215

Dla Ciebie nietypowy grzebień celozji.

Obrazek

Basiu [apus] - dlaczego zimno? Ależ to proste jak drut! No bo właśnie zaczyna się lato! ;:306
Dziękuję pięknie w imieniu cynii, ;:196 ale im nic nie powiem, by im woda sodowa do łebków nie uderzyła. Innym kwiatom takoż.

Za to dla Ciebie mam cytrynowy grzebień celozji.

Obrazek

Patrzę w okno i widzę słońce, Wisła nie wpuściła deszczowej chmury do miasta.
Gdzieś daleko słyszę pomruki burzy. Może dopłynie do mnie?
Ponieważ nie mogę siedzieć i marznąć na działce, to z przyjemnością sobie przypomnę, co tam jeszcze kwitnie.

Pięciornik nepalski od Marysi [Maski]
Obrazek

Obrazek

ObrazekAnemony.

ObrazekCzosnek główkowaty.

ObrazekHeliotrop....

... i inne, ale o tym potem.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Szczęście, że żadnych szkód wichura Wam nie zrobiła. Szkoda tylko pozrzucanych owoców, bo teraz trzeba wszystko uprzątnąć.
Aksamitki podpędzane nie kwitną :shock: moje co same się nasiały kwitną. U nas dziś padało dość fajnie dwa razy, nawet małym gradem sypnęło.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
klarag
500p
500p
Od: 13 lut 2014, o 23:36

Post »

Lucynko piękne masz celozje, ale mnie urzekł heliotrop. Jest cudny!
Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Przyszedł czas na rozesłanie wici..
;:88
Ostatnie tygodnie naszego forum.?  

Dla tych którzy jeszcze nie mieli czasu ani okazji .. aby dostrzec ciemne chmury zbierajace się na "internetowym niebie" polecam wątki z naszego i nie tylko forum
Nowy przepis UE, koniec for internetowych.
Przyszłość naszego Forum w świetle nowego prawa unijnego
viewtopic.php?f=14&t=106447
oraz
więcej / za stroną - https://centrumcyfrowe.pl/blog/2018/02/ ... internetu/
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie w niedzielne popołudnie! Za oknami raz słońce raz deszcz i tak na zmianę, a przy tym zaledwie 18* ciepła, ale wcale mnie to nie martwi, przeciwnie: cieszą się roślinki, cieszę się i ja sama. Nienawidzę upałów!
Działkę dzisiaj odwiedził M, ja poświęciłam czas na zajęcia duchowe i gastronomiczne. Od czasu do czasu trzeba jakiś porządny obiadek przyrządzić, a aktualna pogoda sprzyja kuchennym wariacjom.
Zwierzęta śpią jak susły, zwłaszcza kota odsypia zaległości z całego tygodnia, bo piesio staruszek już tylko śpi i nawet na spacery jest niemal siłą wyciągany.

Dorotko [korzo_m] - no właśnie aksamitki się pewnie obraziły, bo nie chcą pokazać kwiatów. ;:224
Wszelkie samosiejki i u mnie wcześniej zakwitają, zastanawiam się, ż czego to wynika.... ;:218
Coraz to deszczyk pomoczy ziemię, co sprawia mi niemałą radochę, :tan a jeszcze trzy takie doby mnie czekają. ;:333
Może wreszcie dalie siane jeszcze w domu pokażą, co potrafią. Na razie po jednym kwiatku otworzyły dwie, a to jedna z nich:

Obrazek

Kasiu [klarag] - bez celozji, gazanii i heliotropów moja działka nie istnieje, ;:185 są one bowiem wizytówką moich rabatek od pierwszych dni uprawiania tej działki. ;:108 Wiadomo: na początku siało się głównie jednoroczne, by stopniowo zapełniać rabaty bylinami. :lol: No i właśnie heliotropami, gazaniami oraz celozjami zachwycały się sąsiadki, które też zaczęły uprawiać te rośliny. ;:333
Znacznie później zaistniały u mnie lilie, które darzę szczególnymi względami, a to jedna z nich:

Obrazek
Kolor kwiatu w realu jest o wiele ciemniejszy, ciemniejszy nawet niż burak ćwikłowy.

Iguś - ja na razie nie zaprzątam sobie głowy wymysłami unijnych nietęgich głów. ;:185 Przecież rozmaitych forów są w Europie dziesiątki, jeśli nie setki tysięcy, więc zanim się machina unijna rozkręci, zmieni się skład tych nietęgich głów i wszystko się może zmienić. ;:108
Nie mniej dziękuję za czujność i dzielenie się obawami w większym gronie. ;:180
Za tę czujność dedykuję Ci taką oto jeżóweczkę:

ObrazekNiestety, NN.

Wszystkim odwiedzającym życzę miłego niedzielnego wieczoru, dużych i pozytywnych emocji sportowych. ;:138 ;:138 ;:138

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Lucyśko cieszę się, że masz nareszcie podlane. ;:138
Od razu człowiekowi chce się żyć jak czuje wsparcie. :wink:
A u Ciebie widzę cudeńka...ta nolana i cynie, które uwielbiam ale nie nadążam żeby je mieć.
Lilie już zaczynają i pokazują cudne środeczki i kolorki.
A celozji jakoś nie lubię...bo nie :wink:
No i te gazanie...istne słoneczka...kiedyś wysiewałam i były ładne a potem próbowałam i licho wschodziły no i się zraziłam. Może kiedyś.

Serdeczności i miłego odpoczynku w ogrodzie przy długich dniach. ;:167
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Dla mnie lilie,heliotrop może być,jeżóweczka jak najbardziej ale celozja i gazania ;:185 Jakoś nie gustuję.. :roll:
Niewiele mam takich roślin ale tych wyjątkowo nie toleruję...Nie wiem sama dlaczego ;:oj ... ale ogólnie mnie denerwują..Przykład na gusta i guściki... ;:306 .
Czekamy na cieplejsze dni..ja jutro w samo południe ;:222 rozpoczynam zabiegi rehabilitacyjne..Przez 2 ;:108 tygodnie pół dnia działkowego w plecy.. ;:145

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Lucynko to dobrze, że u Ciebie podlało z nieba i że obyło się na działce bez większych strat ;:215
Ta czarna lilia cudna ;:63 jak i pozostałe roślinki pięknie kwitną.
U mnie się znacznie ochłodziło, ale deszczu to jak do tej pory zbyt dużo nie napadało. Zapowiedzi na niebie chwilami ogromne, ale efekt z tego mierny.

Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego tygodnia ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko tak czasem bywa, złośliwość rzeczy martwych...gdzieś tak pisałaś :;230 Albo się źle kliknie, a czasem w oprogramowaniu ktoś chyba grzebie ;:223
Śliczna ta limonkowa celozja ja mam dwie i obydwie takie bordoczerwone, kłosowa i grzebieniasta, a wysiane po pół torebki :wink: Dużo maluchów co wsadziłam stało się łupem a raczej daniem ślimarów ...słyszałam jak mlaskają ;:124
Zaiste podlewa mi ale dziwnie, bo po gęstszymi kępami sucho ;:oj
Miłego tygodnia i kolorowych snów ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
W pogodzie "ni pies, ni wydra, coś na kształt świdra." Niby nie pada, ale chmury wiszą i od przypadku do przypadku jakaś mżaweczka poleci. A zimno przy tym jak w listopadzie. Nie powiem, że nie cieszy mnie ochłodzenie, bo bym skłamała, ale nie spodziewałam się takich zimnych nocy: 7-8* - makabra!
Siedzę w domu i zastanawiam się: jechać na działkę/nie jechać..... Póki co pralka pracuje, a ja leniuchuję.

Elżuniu - niby podlane, ale M raportuje, że niekoniecznie dokładnie, pod drzewami sucho jak było, a w głębi ziemi podobnie. ;:222
Nolana mnie nie zachwyca, natomiast cynie kocham, tylko też nie zawsze mi się udają. Natomiast lilie stawiam wyżej nawet niż róże, ponieważ te drugie u mnie często wymarzają. Wprawdzie lilie też z jakichś powodów giną, ale te są tanie i zawsze można wiosną wsadzić nowe cebulki. ;:303
Celozje i gazanie obok heliotropów zawsze już pozostaną moimi ulubieńcami wśród jednorocznych. Przez sentyment. ;:167
Dziękuję za dobre słowa i życzenia. Serdeczności odwzajemniam. ;:196

Obrazek

Maryniu - takie śliczności jak celozje i gazanie Ciebie denerwują?! ;:111
Fakt jest taki, że każdy ma własne upodobania i anse, ja również. ;:108 Nie przepadam za wszelkiego rodzaju trawami i paprociami, ;:185 nie toleruję rojników, ;:124 a więc jak widzisz, też mam swoje fanaberie. ;:306
Działkowanie nie zając, nie ucieknie, a o zdrowie trzeba dbać, stracone już sobie ne wrati. Myśl pozytywnie i korzystaj z dobrodziejstwa rehabilitacji, by potem bezboleśnie oddać się przyjemności działkowania. ;:167

Obrazek

Beatko [Bazyla] - dziękuję w imieniu kwiatuszków ;:180 Może im przekażę, jeszcze się zastanowię, bo nie chciałabym, by im woda sodowa zaszkodziła. ;:306
Moje niebo podobnie jak Twoje "skąpi suchej ziemi kropli deszczu" i nadal ziemia nie została należycie nawilżona. ;:223 Tylko chmury i ziąb, a od przypadku do przypadku jakaś cherlawa mżaweczka poleci. ;:222
Dziękuję i wzajemnie pozdrawiam, śląc buziaki na kolejne dni. ;:196

Obrazek

Marysiu [Maska] - z nasion celozji wysianych przeze mnie mam tylko pięć roślin, a wysiałam duuużo. ;:222 Natomiast samosiewki zaczynają tworzyć grzebienie i już widzę, że będą ładniejsze. ;:333
Podlewa nam jednakowo, u mnie też sucho tam, gdzie mżawka ma utrudniony dostęp. ;:145
Dziękuję i wzajemnie udanego tygodnia życzę. ;:196

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”