Storczykowe fiksacje Marty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2017, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowe fiksacje Marty

Post »

Liszka porównanie do drzewek wiśniowych bardzo udane. Właśnie tak wyobrażam sobie kwitnienie dużego egzemplarza tego Dendrobium. Musi być to zjawiskowy widok ;:167

Asiu Art nigdy nie ufaj fotografowi ;:306 zawsze uchwyci to co chce ;:215 fotografuję tylko te które ładnie kwitną :;230 mam wiele kwitnących teraz hybryd, ale albo nie kwitną fotogenicznie albo mało zjawiskowo ;:333 akurat te dwa co są na foto, to oba stoją na oknie północno-zachodnim, więc gorzej ze światłem to już tylko w piwnicy ;:215
Wracając do Dendrobium to mojego jeszcze nic nie zjadło i mam nadzieję, że tak pozostanie, bo ogromnie mi się podoba. Już nie mogę się doczekać aż zakwitnie jak będzie starsze.

Reniu przecież u Ciebie nawet kije od szczotki kwitną ;:333 chyba jakiś uparty egzemplarz masz ;:130

Monia uwielbiam zdjęcia na dworze, to tło jest bo jest, innego nie potrafię zrobić. U Ciebie to co innego. Zdjęcia we wnętrzach domu są bardzo piękne u Ciebie, dla mnie ten efekt jest nieosiągalny. ;:222
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

zabkamarta pisze: Asiu Art nigdy nie ufaj fotografowi ;:306 zawsze uchwyci to co chce ;:215 fotografuję tylko te które ładnie kwitną :;230 mam wiele kwitnących teraz hybryd, ale albo nie kwitną fotogenicznie albo mało zjawiskowo ;:333 akurat te dwa co są na foto, to oba stoją na oknie północno-zachodnim, więc gorzej ze światłem to już tylko w piwnicy ;:215
Wracając do Dendrobium to mojego jeszcze nic nie zjadło i mam nadzieję, że tak pozostanie, bo ogromnie mi się podoba. Już nie mogę się doczekać aż zakwitnie jak będzie starsze.
Ha, to tak jak u mnie - mam takie hybrydy, których po prostu nie da się ładnie sfotografować. Same w sobie są piękne, ale
co zrobię zdjęcia, to wszystkie kasuję. Myślałam, że tylko ja tak mam...

A co do światła, to sprawdza się to co obserwuję u mojej zaprzyjaźnionej Sąsiadki.
Ona ma hybrydy Phalaenopsis, które wręcz obsypane są kwiatami, po kilkanaście i nawet kilkadziesiąt kwiatów każdy.
Cały parapet tonie w różnokolorowych kwiatach. Pędy pozawijane wokół wygiętych podpórek. A stanowisko tak jak u Ciebie - północno zachodnie, dosyć ciemne :shock: Za to do każdego podlewania dodaje dosyć dużo nawozu.
Pewnie za jakiś czas porządnie zasoli podłoże i korzenie.
Awatar użytkownika
Lilax
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 mar 2019, o 17:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marto :wit
Ale zazdroszczę Ci tych kwitnień, u mnie fatalnie w tym roku :(, ale sama sobie jestem winna bo kiepsko dbałam o moją kolekcję storczyków. W ostatnim tygodniu prawie wszystkie przesadziłam do nowego podłoża i zobaczymy co będzie dalej. Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Ania
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dendrobium w obu wydaniach bardzo ładne, postrzępiona warżka to to co lubię, nawet kolor mi się w tym wydaniu podobna.
Hybrydki och ! te kaskady kwiatów pięknie pokazałeś.
A jak Amesiella powoli już powinno być widać kwiatek , ciekawi mnie co się ukaże ?
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu Art widać sąsiadka ma dobrą rękę, albo zbyt dobry nawóz ;:306 co faktycznie na dłuższą metę nie pociągnie. Ja to o nawozie najczęściej zapominam, najczęściej nie naszykuje na czas, żeby się rozpuścił i zawsze mówię, że następnym razem dam. ;:131

Lilax Anno witaj u mnie. :wit Też jestem na etapie przesadzania. Po wczorajszym mam już dość, jak 2h skubałam zbity mech spomiędzy drobnych korzeni Dendrobium. ;:223

Mirko odnośnie Dendrobium to wspominałam, że mam keiki odlożone dla Ciebie, ale które to nie wiem. Niedługo jedno z paru keiki powinno zakwitnąć, więc chociaż część zagadki będzie rozwiązana.
A o Amesielli napisałam poniżej.

Dziś sobie uświadomiłam, że minęła właśnie pewna rocznica. 8 marca 2018 pierwszy raz pokazała Wam gotowe moje orchidarium. Czyli mamy już roczek.

No to stwierdziłam, że muszę jakoś to podsumować.

Cały czas patrzę na orchidarium i wydaje mi się puste. Dopiero jak porównałam zdjęcia obecne i te sprzed roku, to mi szczęka opadła.
Trochę jednak się zmieniło. Patrząc na rośliny to też sporo urosły.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Orchidarium jest bezproblemowe. Codzienne rano zraszam (o ile nie zapomnę ;:215 ) a wieczorem otwieram, żeby ochłodzić. Idea nie zmieniła się od roku dalej na dnie jest keramzyt i stoi w nim woda. W zasadzie jedyne co muszę robić jeśli chodzi o sprzątanie, to raz na dwa miesiące muszę umyć przednią szybę i przyciąć zieleń. Oświetlenie wiatraki i kabel grzewczy bez zmian. Ku mojemu zaskoczeniu wiatraczki komputerowe nadal żyją, bo bałam się, że przy takiej wilgotności nie pociągną zbyt długo.

Postanowiłam zrobić, zestawienie zdjęć pierwszych roślin w orchidarium jak wyglądają obecnie a jak wyglądały rok temu.

Ta hybryda była pierwsza w orchidarium. Urosła, korzenie jak baty.

Obrazek

Phalaenopsis parishii. Urosło, ale jeszcze nie kwitło. Muszę trochę mech z niego wyplewić ;:134

Obrazek

Trzech muszkieterów czyli Phalaenopsis deliciosa. W poście sprzed roku pisałam, że ciekawe ile z nich przeżyje, bo były takie malutkie. Rok minął i żyją wszystkie. ;:215

Obrazek

Phalaenopsis (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1. Między czasie puszczał mi dwa razy pęd i dwa razy mi go wstrzymał. Już miałam go wyrwać z orchidarium a tu nagle jeden pęd ruszył i będę mogła cieszyć się kwiatuchem.

Obrazek

Obrazek

Dendrobium Jenkins. Uparłam się na niego w ciepłym orchidarium. Wiosna, lato pięknie przyrosło. Jesienią wyciągłam go poza orchidarium do spoczynku. Zimę spędził w chodzie. W styczniu zaczęłam biegać z nim w dzień orchidarium, noc spiżarka i udało się. Mamy cztery pąki.

Obrazek

Masdevallia strobelii ona to się męczy. Niby rośnie, ale w lecie dostała po tyłku z powodu upałów. Straciła sporo liści przez jakąś infekcje.

Obrazek

Phalaenopsis Anna-Larati Soekardi x equestris. A ten sobie rośnie i kwiatów brak. Ostatnio dostał jakiejś mokrej zmiany na liściu. Wyciełam kawałek liścia i po miesiącu nadal cisza.

Obrazek

Ascocentrum miniatum mistrz kamuflażu chęci życia. Już od roku siedzi na ten gałęzi i korzenie ani drgną. Za to daje znaki życia liśćmi, bo wyszły od roku już dwa, zaś trzy straciła stare od dołu.

Obrazek

Vanda flabellata. Jak ją kupiłam, to w zasadzie miała jeden korzeń powietrzny, bo zresztą co była w doniczce była zgnita. Myślałam, że nie przeżyje. Teraz korzenie jak baty i kwitła blisko rok temu.

Obrazek

Mam też nową roślinę (tzn jeszcze nie przybyła do mnie). Jest nią Gastrochilus bellinus. Mam już Gastrochilus obliquus i bardzo dobrze sobie radzi i pięknie kwitł, więc mam nadzieję , że nowy nabytek też będzie cieszyć oko.

Z obecnych wydarzeń w orchidarium.

Nadal czekam na kwitnienie pseudo Amesiella monticola.Mirko na tym etapie jeszcze pewnie ciężko wróżyć, ale moje nastawienie jest na babola. Jeszcze trochę cierpliwości trzeba ;:108

Obrazek

Do kwitnienia wzięło się też Chytroglossa aurata, ale to jeszcze daleka droga.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Marto toż Ty grzeszysz :evil: . Jakie pustki w orchidarium ;:185 , toż tam prawdziwy busz już masz :uszy . Wszystko pięknie się rozwija i przyrasta, tylko pozytywnie pozazdrościć. Twoje orchidarium musi mieć większe gabaryty od mojego, ponieważ u mnie wiatraczek komputerowy się nie sprawdził, wszystko przesychało na wiór i go odłączyłam. U mnie na dnie zamiast keramzytu jest taka tacka do przesadzania małych sadzonek, coś na kształt miniaturowego pojemnika na jajka (dół dokładnie).
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marto, oglądam i czytam tę relację jakbym czytała dobrą książkę ;:215

Różnice są kolosalne po roku na korzyść obecnego wyglądu. Wielkie BRAWA ;:138 ;:138 ;:138

Duże wrażenie zrobiły na mnie trzy maleństwa czyli Trzech Muszkieterów i te rośliny, które dzięki Twoim zabiegom,
cierpliwości i włożonemu ;:167 udało się doprowadzić do kwitnienia.
Podoba mi się też Twoja szczerość, że nie wszystko jest bezproblemowe i podobnie jak w naszej uprawie parapetowej
trzeba umieć sobie radzić i czasem walczyć o pojedyncze rosliny.
Wielki szacun dla Ciebie ;:224
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marto pięknie wszystko wygląda po roku. Roślinkom warunki tropików jak najbardziej odpowiadają. Trzeba tylko umiejętnie dobierać gatunki i wtedy to już wszystko hula bez problemu.
Najbardziej jednak urzekł mnie pączek phalaenopsis (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1. Po pierwsze zakwitnie inaczej niż ten który sprzedałaś, po drugie patrząc na wybarwienie pączka już widzę że będzie śliczny. ;:167
Proszę wstaw zdjęcie jak już się otworzy.
Awatar użytkownika
Gandalfwhite
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2018, o 08:43

Post »

Marta
Jakie masz wymiary swojego orchidarium?
Grzegorz
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marto, piękne orchidarium. Po tym roku widać kolosalną różnicę ;:138
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Liszka
100p
100p
Od: 13 wrz 2016, o 12:12

Post »

Martuś, to wygląda imponująco! Widać różnice w przyrostach,zazieleniło się bardzo wyraźnie.

Mam 400 litrowe akwarium, i nawet kiedyś myślałam o urządzeniu go w taki sposób, ale przerażały mnie potencjalne problemy (obieg powietrza, żeby rośliny nie chorowały choćby), a Ty sobie z tym wszystkim poradziłaś. Jesteś niesamowita, gratuluję ;:oj
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Roślinki w ordinarium piękne ! ale ja w tych zdjęciach widzę przede wszystkim wielka miłość do Twoich podopiecznych , odwdzięczając się pędzikami listkami i kwitnieniami. Ja po kilka razy przeglądam te zdjęcia - zachwycam się nimi .
Podobnie jak dla Asi dla mnie to ilustrowana księga z pięknie opowiedziana ;:180 .
Ilekroć przewijają się Twoje zdjęcia z hybrydami to nieustannie jestem w pełnym zachwycie dla Twojego drzewka , jest boskie.
Dla mnie jesteś Wielka

Jeżeli chodzi o Amesielle to już z górki wysunie dolna ,,szczękę" i w ciągu kilku dni zacznie się otwierać kwiat. Dla mnie to był spektakl i nie miało znaczenia czy to monticola czy philippine (wtedy jeszcze nie wiedziałam że jest czymś innym), u Ciebie pewnie będzie to same odczucie.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
zabkamarta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko cały czas myślę, że tam jeszcze dużo by roślin weszło ;:306 ale chyba tak wcale nie jest ;:306 u mnie wiatraczki są trochę zbyt słabe nawet, ale to jest 1.5 m długości i wiatraki są po przeciwległych stronach to jednak mają przestrzeń duża do ogarnięcia.

Asiu Art odnośnie pisania książek to ostatnio jestem w tej kwestii zaprawiona w bojach, bo napisałam książkę (duże słowo) o genealogii rodzinnej (moja druga pasja) książka w nakładzie 27szt ;:306 rozeszła się jak ciepłe bułeczki w rodzinie ;:306

No nie wszystko idzie "jak po maśle", niektórych nie mogę zmusić do kwitnienia, więc też nie wiem czy coś źle nie robię, ale na tą chwilę tylko cierpliwość nas ratuje ;:215

Kasiu no właśnie pączek na Phalaenopsis (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1 też mnie zastanawia. Kupiłam obie rośliny razem w jednej doniczce i byłam przekonana, że to dwie takie same rośliny, bo liście takie same. Po tym pączku zaczynam wątpić, ale na ten moment tłumacze to, dużą ilością światła, które ma ten egzemplarz. Zobaczymy co to będzie, ale na tą chwilę, zapowiada się lepiej niż tą co sprzedałam.

Grzegorz wymiary to 150cm długie, 50-60cm głębokie (bo to szkło paronamiczne) i 60 wysokie.

Justyno dzięki ;:215

Liszka no to już wiesz, że się da ;:215 moje ma 400l i po roku bez większych problemów ;:215 nie taki diabeł straszny ;:306

Mirka no jestem wielka - prawie - 180 cm wzrostu ;:306 ale poważnie to cieszę się, że jest taki pozytywny odzew ;:172 każdy z nas jest mocno zakręcony na punkcie tych roślin i pewnie nie jeden psychiatra doszukał by się u nas szeregu zaburzeń ;:306

A Amesiella to w takim razie będziemy obie jednoczęśnie wysuwać szczękę, ale ja pewnie z zachwytu nad tym spektaklem ;:215
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Marto mam chyba 2 przypadki roślin podwójnych w doniczkach i akurat te egzemplarze pomimo, że to to samo, nie kwitną tak samo. W przypadku młodych roślinek widać zasadniczą różnicę i we wzroście, i w kształcie liści. Wychodzi na to, że tylko się cieszyć, bo masz powiększony zasób niby o to samo, ale nie do końca :D.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Hej Marto
Czy Phalaenopsis (amabilis x tetraspis C#1) x tetraspis C#1 pokazał już buźkę?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”