Mój ogród - grazyna56

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Jeszcze dołożę zdjęcie RH który zakwitł jako ostatni, mam go od 3 lat i nie wygląda ciekawie ale uważam że ma piękne kwiaty .Ciągle chorował, bo ja po prostu nie umiałam sie nim opiekować.Po wsadzeniu go w odpowiedni torf ma dziś pełno przyrostów i myślę że teraz to już będzie mu tylko lepiej :D :D :D Obrazek Obrazek Obrazek
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Nie jestem dziś sprawna intelektualnie,ale czemu powojnikom podsypałaś nawóz dla kwaśnolubnych? Czy przez pomyłkę?Czy ja czegoś nie doczytałam?
Rózanecznik faktycznie ma piękne kolory kwiatów, bardzo ładny.Widziałam go u koleżanki, na żywo,ma większy krzaczek i wyglada imponująco.Dbaj tak dalej o niego, to zobaczysz jak Ci się odwdzięczy.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jejku ja juz zgłupiałam chyba do reszty ,tzn te niebieskie sadziłam w normalnej ziemi, nie wiem co mi odbiło że na wierzch im podsypałam troche kwaśnego torfu Ale czyżby to miało coś wspólnego ze zmiana koloru z bardzo jasnego niebieskiego na ciemny?Sama nie wiem co o tym myslec. :cry:
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Powojniki ślicznie kwitną. Co do różanecznika, to masz piękną odmianę. Kwiaty mają cudną barwę :P :shock: :P Oby już nigdy nie chorował. Pozdrawiam cieplutko!!!
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Grażynko,nic Ci nie odbiło.Zapewne chciałaś dobrze.Ja kiedyś podobnie ubzdurałam sobie, że magnolia lubi odczyn zasadowy.Żebyś widziała jak wybierałam rozsypane pod nią skarupki z jajek.
A czy to miało wpływ na kolor to najlepiej zapytaj np.Jurka lub kogoś, kto wie więcej na temat powojników.Ja je tylko uwielbiam i podziwiam, z wiedzą głębszą to nie bardzo.
Grzegorz B

Post »

Grażynko masz piękną działkę, iglaki są wprost cudne, aż trudno uwierzyć, że nad tym wszystkim Sama czuwasz. Naprawdę jest co podziwiać. Masz piękne różaneczniki, no i zauważyłem pierisa jestem wielkim pasjonatem tych roślin, dlatego Ci gratuluję posiadania tak pięknej rośliny. Fioletowe powojniki są cudowne.
Pozdrawiam i za jakiś czas pojawię sie ponownie aby nacieszyć oko.
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, faktycznie dwa takie same różaneczniki :( , ale możesz teraz jeszcze wykopać i gdzieś indziej wsadzić. One mają małą bryłę korzeniową i dopiero tworzą nowe przyrosty. Można spokojnie to zrobić.
I będziesz miała miejsce na nowy ;:11 , jeszcze można kupić kwitnące i nie dać się "oszukać".
Ja też tak kupowałam bez kwiatów i później wydawałam znajomym, ale też i wymieniałam. Było to miłe, a później z przyjemnością patrzyłam na "moją" roślinę, jak pięknie rośnie w ich ogrodzie.
To też cieszy!
Teraz pięknie kwitnie, może ktoś po sąsiedzku się wymieni? Może też kupił "kota w worku" i się teraz złości?
Warto popytać. :P

Ta roślinka o nakrapianych listkach, to chyba jakaś języczka, a przynajmniej tak ją nazywa moja przyjaciółka. Wiozła ją z jakiejś szkółki pod Wieliczką i obiecała się podzielić, jak się rozrośnie. jeszcze raz wrócę do tego zagadkowego zdjęcia i poogladam... tak! Stawiam na języczkę!
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Anyu ,moja droga nawet nie wiesz jak sie cieszę ze tego różanecznika mogę przesadzić ,ale powiedz mi , czy po przekwitnieciu i po wypuszczeniu nowych przyrostów???? ,czy moge np. jutro jak jeszcze kwitnie ,bo już na jego miejsce czeka drugi w donicy, którego nie chciałabym tak trzymać przez całe lato :D
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ANETA pisze:
grazyna56 pisze:A teraz zagadka Obrazek
Widzę że nikt nie odgadł zagadki :?: , więc ja podam łacińską nazwę Farfugium japonicum " Aureomaculata " :)

Jest to inaczej mówiąc :Jezyczka -Ligularia tussilaginea 'Aureomaculata'
Pękna!!!
Gdzie ją kupiłaś Grażynko?
Czy jest szansa na wymianę sadzonki. :cry: :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krysiu kupiłam ja u TRACZA w marcu, było tylko pare sztuk .Kiedy zapytałam dlaczego jest tak mało, powiedziano mi że jest to roslina b.cięzka do rozmnażania i do uprawy .Kiedy ją kupowałam miała 3 listki teraz ma z 6 . Przez 2 miesiace uschło mi kilka ,ale wychodzą nowe. Liście są piekne mięsiste i mają bardzo mocny kolor zarówno zielony jak i żółty-lubi półcień. :D
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A to zdjęcie złotokapa -widok z okna moich dzieci [Irlandia] Obrazek
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Troszkę Ci rażniej chyba,jak widzisz,że Twoje dzieci mieszkają również w uroczym zakątku?
Czują się troche tak jak u mamy na działce zapewne i przywołują często w rozmowach dom rodzinny...
Na pewno jest im miło tam mieszkać,milej niż w jakimś typowym blokowisku.
Przesyłam pozdrowienia Grażynko dla Twojego synusia :D :D :D
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Krysiu ,juz ich zobaczę w sierpniu. Mialam jeszcze kilka innych zdjęć które zrobili jak chodzą na spacery ,ale gdzies mi się zapodziały .Jak coś przyślą ciekawego, to wrzucę na forum--czy mogę??? :wink:
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Andzio
200p
200p
Od: 5 maja 2007, o 19:23

Post »

;:15 bardzo magicznie i sympatycznie ;:113 Wszystko jest cudnie dopracowane,mogę poczęstować si e ;:126 z lodówki :lol: A u nas padaaaa-huraaaaa i to od 13 godzinki,a dziś skosiłem trawniczek ;:138 Pozdrawiam!
Kocham moje Kochane Robaczki-tak słodko mówię o mojej kochanej rodzince!
Zapraszam do mnie
Awatar użytkownika
Weigela
100p
100p
Od: 14 maja 2007, o 19:37

Post »

Ależ piękne to drzewo :shock: :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”