Powolna metamorfoza - 2009. cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O KURrrczaki Pieczone!!!! Krzysiu! Jestem fanem Twego Ciurkadełka!!!
Piękne wyszło! Ulubiony zkątek w Twoim ogrodzie...już widzę wieczór, latarenkę...Ach!
Pewnie wszyscy będą Ci zazdrościć!

Piękne jest, no muszę dopisać, skoro jeszcze mogę coś dopisać w poście, bo wróciłam popatrzeć sobie raz jeszcze!

I jedyne na świecie takie!
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

oooooo o ślimakach dyskusja... u mnie odpukac ślimaków brak... bo susza :)

widzę, że podobną wizję mamy dotyczącą skalniaków... mi też marzą się przewieszające poduchy w róznych kolorach... nakuopwałam roślin ale na razie mam okręgi o średnicy 5 cm... tak więc daleka droga przede mną :)

wow róża rozkwitła!!! ależ piękny widok...a złotokap jest na mojej liście chciejstw... nawet jest w sklepie z pąkami ale nei mam na razie gdzie posadzić :(

ojeju... co to ta rogownica??? musze poczytać w necie... coś mi się wydaje, ze ją mam hihihi

o jaaaa....... szczęka mi opadła... czekaj zaraz napiszę... ale jeszcze raz poczytam i pooglądam
no szok! "Szacun" jak mówią... ech nie wiem kto :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krzysiu, moje gratulacje.
Prosze, koniecznie daj ten instruktaż do działu " zrób to sam", żeby kobietki mogły sobie zrobić podobne ciurkadełko, bez pomocy połówki. :P
Ho, ho, ho, dzieje się u Ciebie, że hej!
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja chce takie ciurkadełko :!: :!: Tylko jak chcę kupic to nigdy nie wiem czego mam szukac :cry:
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Wow! Nawet nie wiecie, jak mi jest miło, kiedy czytam Wasze posty :lol:

Z tego wszystkiego najwięcej czasu zajęło to, co najmniej widać, czyli wykuwanie w akacji. To naprawdę twarde drzewo :oops:

Nie wiedziałem, jak zabezpieczyć tą donicę na górze, żeby woda nie przeciekała i nie butwiało. Myślałem najpierw o wstawieniu jakiegoś wiadereczka, ale to wymagałoby bardzo regularnego otworu. Później pojawił się pomysł wyłożenia folią - jednak przy takiej płytkiej, nieprzepuszczalnej donicy nie byłby to chyba pomysł zdrowy dla roślin. podobnie wymalowanie jakimś tworzywem... Więc pomyślałem, że przecież opalone drewno o wiele wolniej butwieje. Więc opaliłem wnętrze :idea:
Samo ułożenie ciurkadełka to 3 godziny - wieczorem wyglądało jeszcze inaczej, widać to na którymś zdjęciu. Ale rano zburzyłem i zacząłem od nowa, bo poprzednie było jakies takie... niezręczne. W środku jest pompka 350 l/h, która jest przykryta odwróconą donicą 2 l. Z boków leżą dwie cegły na kawałkach agrowłókniny, a na nich jest kamień z żaren. W jednym płaskim piaskowcu przewierciłem otwór 10 mm i w nim jest rurka igelitowa łącząca z pompką. Pompka ma uciętą wtyczkę (no i po gwarancji :twisted: ) i jest wpięta bezpośrednio do skrzynki. Jeszcze nie wiem, co z nią zrobię na zimę, bo demontować nie będę. Może wypompuję wodę i jedynie przykryję?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

marzenie ściętej głowy :(
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Krzysiu niestety, cała operacja jest dla mnie trochę za bardzo skomplikowana, ale kącikiem jestem zafascynowana i intensywnie myślę, myślę, gdzie coś takiego sobie zrobić, fragment wklejam do ulubionych, bo na pewno wcześniej, czy później coś takiego u mnie powstanie.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
HannaCS
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 11:45

Post »

bishop pisze:Wow! Nawet nie wiecie, jak mi jest miło, kiedy czytam Wasze posty :lol:

Z tego wszystkiego najwięcej czasu zajęło to, co najmniej widać, czyli wykuwanie w akacji. To naprawdę twarde drzewo :oops:

Nie wiedziałem, jak zabezpieczyć tą donicę na górze, żeby woda nie przeciekała i nie butwiało. Myślałem najpierw o wstawieniu jakiegoś wiadereczka, ale to wymagałoby bardzo regularnego otworu. Później pojawił się pomysł wyłożenia folią - jednak przy takiej płytkiej, nieprzepuszczalnej donicy nie byłby to chyba pomysł zdrowy dla roślin. podobnie wymalowanie jakimś tworzywem... Więc pomyślałem, że przecież opalone drewno o wiele wolniej butwieje. Więc opaliłem wnętrze :idea:
Samo ułożenie ciurkadełka to 3 godziny - wieczorem wyglądało jeszcze inaczej, widać to na którymś zdjęciu. Ale rano zburzyłem i zacząłem od nowa, bo poprzednie było jakies takie... niezręczne. W środku jest pompka 350 l/h, która jest przykryta odwróconą donicą 2 l. Z boków leżą dwie cegły na kawałkach agrowłókniny, a na nich jest kamień z żaren. W jednym płaskim piaskowcu przewierciłem otwór 10 mm i w nim jest rurka igelitowa łącząca z pompką. Pompka ma uciętą wtyczkę (no i po gwarancji :twisted: ) i jest wpięta bezpośrednio do skrzynki. Jeszcze nie wiem, co z nią zrobię na zimę, bo demontować nie będę. Może wypompuję wodę i jedynie przykryję?
OLABOPGA
mów do mnie jeszcze... kurde nic a nic sie ną prądzie nie wyznaję a jak do tego elektronika no to już kanał :)
ale zabawka fajna ...
Owoce dojrzewają w słońcu, Ludzie w świetle miłości!!

zielony ogród w lesie
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Zastrzeliłeś mnie ciurkadełkiem :shock: , chylę głowę do samej ziemi i zamiatam kapeluszem :D Gratuluje. Kącik cudo.
Ten nasz Bishopek to taka... cicha woda brzegi rwie... :lol: :lol: :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Operacja nie była skomplikowana, może tylko tak to nieciekawie opisałem. Skoro takie dwie lewwe ręce jak ja sobie poradziły, to każdy potrafi. :lol:

A tu się przypadkowo skomponował ładnie czosnek ze złotokapem :wink:

Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Też muszę pochwalić, bo ciurkadełko jest suuper :D . Chyba zacznę wiercić dziurę w brzuchu mojego M, bo w kamieniu to ponad moje możliwości :lol:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Tak całkiem przypadkiem zauważyłam że czosnki można sadzić pomiędzy tulipanami.
Gdy tulipany już przekwitną to nad ich zasychającymi liśćmi ozdobę mogą stanowić właśnie czosnki :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Jestem pod wrażeniem tego romantycznego kącika!
Od razu widać męskie podejście do zagadnienia - mało gadania, tylko praca i na koniec pokaz. To mi się podoba!
Choć ozdoby typu lampa czy ciurkadełko są obiektami moich westchnień to niestety są poza moim zasięgiem. Przyczyna dość prozaiczna - brak prądu na działce.
Chciałam się zapytać jak mają się Twoje frezje, bo u mnie niespodziewanie odkryłam pęd kwiatowy - po niedzieli planuję przesadzić swoje frezje do ogrodu.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Krzysiu już jakiś czas u Ciebie nie byłam a Ty tu coś takiego zmajstrowałeś jestem pod wrażeniem .Powiem szczerze mnie to bardziej podoba się niż to moje oczko wodne ,przynajmniej nie ma ciągle brudnej wody .
Genia
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

A! to o tym źrodełku pisała KaRo. A ja się zastanawiałam jaką Ty masz wodę
w ogrodzie. :wink: Świetnie Ci to wyszło! ;:333

Wpadłam na chwilkę, by uzmysłowić Ci, jaki masz majątek w sadzonkach pomidorowych. :lol:
W Lidlu ich ceny są nieziemskie! Mniejsze (12-20 cm) można kupić już za 5,49 zł
a większe (20 cm) za 12,49! :shock:
Pozdrawiam serdecznie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”