Prawa autorskie
- anczarn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sie 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Prawa autorskie
Nie chce być upierdliwa, ale jestem redaktorem na forum o ptakach i tam mamy podstawową zasadę, aby nie wstawiać zdjęć ani żadnych tekstów z sieci - jak już to tylko linki do nich lub trzeba mieć zgodę autora zdjęć czy tez tekstów na ich wykorzystywanie, wiem z doświadczenia, że można mieć nieprzyjemności z tego powodu kiedy ktoś nie wyrazi zgody na umieszczenie swego zdjęcia na tym forum a je tu znajdzie. Wtedy redakcja forum będzie mieć spore kłopoty, bo to kwalifikuje się do sądu...
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Prawa autorskie
+anna czarnota pisze:Nie chce być upierdliwa, ale jestem redaktorem na forum o ptakach i tam mamy podstawową zasadę, aby nie wstawiać zdjęć ani żadnych tekstów z sieci - jak już to tylko linki do nich lub trzeba mieć zgodę autora zdjęć czy tez tekstów na ich wykorzystywanie, wiem z doświadczenia, że można mieć nieprzyjemności z tego powodu kiedy ktoś nie wyrazi zgody na umieszczenie swego zdjęcia na tym forum a je tu znajdzie. Wtedy redakcja forum będzie mieć spore kłopoty, bo to kwalifikuje się do sądu...
Pilnujemy tego możliwie dokładnie
W razie pojawienia się podobnej sytuacji proszę o informację do mnie lub Moderatora na PW o tym fakcie
Z góry dziękuję
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Zasada dozwolonego użytku
"Dozwolony użytek (ang. Fair use) - w prawie własności intelektualnej
- ograniczenie monopolu właściciela praw autorskich lub patentowych
polegające na zezwoleniu na korzystanie bez konieczności uzyskiwania jego zgody
już rozpowszechnionego utworu pod ściśle określonymi warunkami
i w ściśle określonych sytuacjach."
" (...)
Dozwolony użytek wykraczający poza zakres osobisty
Dozwolony użytek wykraczający poza zakres osobisty jest w polskim prawie unormowany
w formie dość szczegółowej listy określającej kiedy i jak jest dopuszczalny,
przy czym w niektórych sytuacjach jest on uwarunkowany przynajmniej
próbami otrzymania zgody od właściciela praw autorskich
lub może wiązać się z roszczeniami finansowymi z jego strony,
nie jest to zatem ścisły odpowiednik angielskiego terminu fair use.
W szczególności na zasadach dozwolonego użytku można:
przytaczać fragmenty innych utworów w dziełach stanowiących samoistną całość,
pod warunkiem że jest to uzasadnione "wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości" (jest to tzw. prawo do cytatu) (...)"
Reszta, tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dozwolony_użytek
"Dozwolony użytek (ang. Fair use) - w prawie własności intelektualnej
- ograniczenie monopolu właściciela praw autorskich lub patentowych
polegające na zezwoleniu na korzystanie bez konieczności uzyskiwania jego zgody
już rozpowszechnionego utworu pod ściśle określonymi warunkami
i w ściśle określonych sytuacjach."
" (...)
Dozwolony użytek wykraczający poza zakres osobisty
Dozwolony użytek wykraczający poza zakres osobisty jest w polskim prawie unormowany
w formie dość szczegółowej listy określającej kiedy i jak jest dopuszczalny,
przy czym w niektórych sytuacjach jest on uwarunkowany przynajmniej
próbami otrzymania zgody od właściciela praw autorskich
lub może wiązać się z roszczeniami finansowymi z jego strony,
nie jest to zatem ścisły odpowiednik angielskiego terminu fair use.
W szczególności na zasadach dozwolonego użytku można:
przytaczać fragmenty innych utworów w dziełach stanowiących samoistną całość,
pod warunkiem że jest to uzasadnione "wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości" (jest to tzw. prawo do cytatu) (...)"
Reszta, tu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dozwolony_użytek
- hanka55
- Kontakt:
Zdjęcia Izy/ liski z naszego forum,
z tematu " GUZOWATOŚĆ KORZENI"
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=14
zostały opublikowane bez Jej zgody, na stronie komercyjnej :
http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258
Czy możemy wprowadzić zasadę sygnowania zdjęć ?
z tematu " GUZOWATOŚĆ KORZENI"
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7&start=14
zostały opublikowane bez Jej zgody, na stronie komercyjnej :
http://www.oczarjk.pl/index.php?act=258
Czy możemy wprowadzić zasadę sygnowania zdjęć ?
- Administrator
- ---
- Kontakt:
- hanka55
- Kontakt:
Zgodnie z zapisem regulaminu forum IV. § 4. ppkt. g i h,
proszę o interwencję w sprawie kradzieży mojego zdjęcia z forum ogrodniczego
i używania go do przez oczarjk do celów komercyjnych.
( Moje zdjęcie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db4 ... 4c603.html
zostało wgrane jako własność oczarjk na adres:
http://www.oczarjk.pl/zdjecia/porady_ro ... zime08.jpg )
Zdjęcie przedstawiające różę w otulinie piankowej,
zostało opublikowane przeze mnie na fotosiku z licencją "R", czyli z zastrzeżeniem praw autorskich.
Wklejone na na stronie FO, jako część mojej wypowiedzi, pod adresem :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... f4e1fc9e5c
i zgodnie z regulaminem, nie stanowi przedmiotu obrotu komercyjnego.
A strona http://www.oczarjk.pl/index.php?act=264/
jest komercyjną stroną sklepu ogrodniczego.
proszę o interwencję w sprawie kradzieży mojego zdjęcia z forum ogrodniczego
i używania go do przez oczarjk do celów komercyjnych.
( Moje zdjęcie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db4 ... 4c603.html
zostało wgrane jako własność oczarjk na adres:
http://www.oczarjk.pl/zdjecia/porady_ro ... zime08.jpg )
Zdjęcie przedstawiające różę w otulinie piankowej,
zostało opublikowane przeze mnie na fotosiku z licencją "R", czyli z zastrzeżeniem praw autorskich.
Wklejone na na stronie FO, jako część mojej wypowiedzi, pod adresem :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... f4e1fc9e5c
i zgodnie z regulaminem, nie stanowi przedmiotu obrotu komercyjnego.
A strona http://www.oczarjk.pl/index.php?act=264/
jest komercyjną stroną sklepu ogrodniczego.
- Administrator
- ---
- Kontakt:
Ze swojej strony zainterweniują pisząc list do tamtejszego Administratora
Intencja punktu w naszym Regulaminie jest taka by zgłaszać nam użycie niezgodne z prawem zdjęć przez naszych Forumowiczów
Wówczas mam możliwość kasacji takiego zdjęcia i działania.
W przypadku umieszczania zdjęć w sieci są one poza możliwościami moich działań / kasowania.
Mimo to zainterweniuję do tamtejszego Administratora mailem , spróbuję chociaż pomóc. Proszę też działać "równolegle".
Pozdrawiam
PS. Prośba/żądanie o możliwie szybką interwencję (usunięcie zdjęcia) + opis problemu wysłałem mailem o godz 20:52 /2009/05/30 do Administratora wymienionej wyżej strony.
Intencja punktu w naszym Regulaminie jest taka by zgłaszać nam użycie niezgodne z prawem zdjęć przez naszych Forumowiczów
Wówczas mam możliwość kasacji takiego zdjęcia i działania.
W przypadku umieszczania zdjęć w sieci są one poza możliwościami moich działań / kasowania.
Mimo to zainterweniuję do tamtejszego Administratora mailem , spróbuję chociaż pomóc. Proszę też działać "równolegle".
Pozdrawiam
PS. Prośba/żądanie o możliwie szybką interwencję (usunięcie zdjęcia) + opis problemu wysłałem mailem o godz 20:52 /2009/05/30 do Administratora wymienionej wyżej strony.
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Znalazłem dziś na Allegro zdjęcie ukradzione z mojego sklepu.
Oto cytat z korespondencji od złodzieja "Witam, szanowny Panie. Wypraszam sobie nazywanie mnie złodziejem.
Zdjęcie zostało ściągnięte z wyszukiwarki zdjęć (nie było podpisane czyją jest własnością)". Osoba ta wymieniana jest na naszym forum jako "Sprzedawca na Allegro godny polecenia" (dodałem stosowny komentarz), w jego sklepie jest baner forum...
Sprawa jest oczywista, posiadam oryginał zdjęcia, sprzedawca nie zaprzeczył, że to nie jego własność. Czy jakiekolwiek informacje o takiej osobie powinny być na forum?
Oto cytat z korespondencji od złodzieja "Witam, szanowny Panie. Wypraszam sobie nazywanie mnie złodziejem.
Zdjęcie zostało ściągnięte z wyszukiwarki zdjęć (nie było podpisane czyją jest własnością)". Osoba ta wymieniana jest na naszym forum jako "Sprzedawca na Allegro godny polecenia" (dodałem stosowny komentarz), w jego sklepie jest baner forum...
Sprawa jest oczywista, posiadam oryginał zdjęcia, sprzedawca nie zaprzeczył, że to nie jego własność. Czy jakiekolwiek informacje o takiej osobie powinny być na forum?
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- pingu
- 1000p
- Od: 23 maja 2009, o 22:50
Mam pytanko odnośnie praw do treści zamieszczanych na forum.
Robię zdjęcie, umieszczam je na jakimś serwerze, obojętnie czy opłaconym przeze mnie czy ogólnie dostępnym typu fotosik, picasa. Z serwera zamieszczam zdjęcie w poście.
Jest punkt w regulaminie: IV. § 4.Dobra niematerialne, treści postów i prawa autorskie.
I teraz tak.
e) Wszelkie wiadomości użytkowników są chronione prawem autorskim. Wykorzystanie porad oraz informacji zawartych na forum forumogrodnicze.info , zwłaszcza do działalności zarobkowej wymaga zgody autora wiadomości lub Administratora Forum.
Ok, moje prawa autorskie, moja zgoda. No, lub admina. Czyli rozumiem, że ktoś może użyć moją np. fotkę bez mojej wiedzy, za zgodą administracji.
f) Wysyłając wiadomości lub zdjęcia na forumogrodnicze.info zgadzasz się na ich powielanie i wykorzystanie przez forumogrodnicze.info oraz właściciela domeny - firmę Marolex Sp. z o.o. w dowolnej formie na forum lub na stronie firmowej http://www.marolex.pl .
Ok, i to jest jasne. Zgoda właściciela z góry.
h) Majątkowe prawa autorskie do wszystkich publikacji, zamieszczonych zdjęć, oraz artykułów znajdujących się na forum przysługują właścicielowi serwisu, firmie Marolex Sp. z o.o. oraz nie mogą być wykorzystywane w celach komercyjnych (między innymi. do umieszczania na innych stronach www).
O zgodę na publikację (licencję) należy zwracać się e-mailem na adres forum (małpa) forumogrodnicze.info. Zezwala się jednocześnie bez dodatkowej zgody Administratora forum na umieszczanie w dowolnych, również komercyjnych publikacjach, na stronach www, linków do tematów Forum oraz linków z opisem do dowolnych stron forum forumogrodnicze.info.
Jedynym koniecznym warunkiem jest występowanie w linku adresu internetowego frazy: "forumogrodnicze.info"
Ten punkt - dotyczy to treści zamieszczonych przez administrację/Marolex Sp. z o.o. czy wszystkich użytkowników?
Podsumowując, ja rozumiem całość tak: prawa autorskie są w sumie moje, ale jak ktoś sobie zażyczy wykorzystać moje materiały np. komercyjnie, to może to zrobić również tylko za zgodą administracji, a ewentualna opłata z tytułu użycia w celach komercyjnych należy do Marolex Sp. z o.o.. Ja się mogę co najwyżej pocieszyć podpisem, że zdjęcie było zrobione przeze mnie.
Teraz pytanko - dobrze zrozumiałam? A jeżeli źle to proszę o poprawienie mojego rozumowania
Czy link do zdjęcia też jest uznawany za zdjęcie zamieszczone na forum co skutkuje przejęciem praw majątkowych przez Marolex Sp. z o.o., czy też zdjęcie zamieszczone to zdjęcie pokazujące się w poście, np. umieszczone za pomocą znaczników: ?
Nie mam oczywiście żadnych żali, tylko chcę się upewnić co i jak
Robię zdjęcie, umieszczam je na jakimś serwerze, obojętnie czy opłaconym przeze mnie czy ogólnie dostępnym typu fotosik, picasa. Z serwera zamieszczam zdjęcie w poście.
Jest punkt w regulaminie: IV. § 4.Dobra niematerialne, treści postów i prawa autorskie.
I teraz tak.
e) Wszelkie wiadomości użytkowników są chronione prawem autorskim. Wykorzystanie porad oraz informacji zawartych na forum forumogrodnicze.info , zwłaszcza do działalności zarobkowej wymaga zgody autora wiadomości lub Administratora Forum.
Ok, moje prawa autorskie, moja zgoda. No, lub admina. Czyli rozumiem, że ktoś może użyć moją np. fotkę bez mojej wiedzy, za zgodą administracji.
f) Wysyłając wiadomości lub zdjęcia na forumogrodnicze.info zgadzasz się na ich powielanie i wykorzystanie przez forumogrodnicze.info oraz właściciela domeny - firmę Marolex Sp. z o.o. w dowolnej formie na forum lub na stronie firmowej http://www.marolex.pl .
Ok, i to jest jasne. Zgoda właściciela z góry.

h) Majątkowe prawa autorskie do wszystkich publikacji, zamieszczonych zdjęć, oraz artykułów znajdujących się na forum przysługują właścicielowi serwisu, firmie Marolex Sp. z o.o. oraz nie mogą być wykorzystywane w celach komercyjnych (między innymi. do umieszczania na innych stronach www).
O zgodę na publikację (licencję) należy zwracać się e-mailem na adres forum (małpa) forumogrodnicze.info. Zezwala się jednocześnie bez dodatkowej zgody Administratora forum na umieszczanie w dowolnych, również komercyjnych publikacjach, na stronach www, linków do tematów Forum oraz linków z opisem do dowolnych stron forum forumogrodnicze.info.
Jedynym koniecznym warunkiem jest występowanie w linku adresu internetowego frazy: "forumogrodnicze.info"
Ten punkt - dotyczy to treści zamieszczonych przez administrację/Marolex Sp. z o.o. czy wszystkich użytkowników?
Podsumowując, ja rozumiem całość tak: prawa autorskie są w sumie moje, ale jak ktoś sobie zażyczy wykorzystać moje materiały np. komercyjnie, to może to zrobić również tylko za zgodą administracji, a ewentualna opłata z tytułu użycia w celach komercyjnych należy do Marolex Sp. z o.o.. Ja się mogę co najwyżej pocieszyć podpisem, że zdjęcie było zrobione przeze mnie.
Teraz pytanko - dobrze zrozumiałam? A jeżeli źle to proszę o poprawienie mojego rozumowania

Czy link do zdjęcia też jest uznawany za zdjęcie zamieszczone na forum co skutkuje przejęciem praw majątkowych przez Marolex Sp. z o.o., czy też zdjęcie zamieszczone to zdjęcie pokazujące się w poście, np. umieszczone za pomocą znaczników:
Kod: Zaznacz cały
[img][/img]
Nie mam oczywiście żadnych żali, tylko chcę się upewnić co i jak

Patrycja Moje doniczkowce
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
"I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams."
"Rzuciłem rozpostarte sny pod twoje stopy; Stąpaj ostrożnie - depczesz moje sny." W.B.Yeats
- Administrator
- ---
- Kontakt:
Re: Prośba o wyjaśnienie - prawa autorskie itp.
Przyznam szczerze, że dokładnie nie mogę odpowiedzieć a tym bardziej natychmiast. Regulamin sporządzali / dopracowywali oddzielnym zleceniem prawnicy. Obecnie by dokładnie interpretować części regulaminu, analizując je, należałoby zatrudnić nowym zleceniem prawników do dokładnej interpretacji, co zapewne nie będzie szybkie a bez oficjalnie sformułowanego pisma do firmy Marolex raczej proces nie ruszy (musi nabrać oficjalnego toku i powinny być dokładnie sprecyzowane pytania ). I w tym trybie byłoby to możliwe oczywiście.
Od strony praktycznej , punkty te nie są wykorzystywane , jak widzimy przez Marolex. Jedyne Państwa zdjęcia pojawiają się tylko na stronie głównej forum w celach "ozdobnych"
Do dziś nie było ani jednego przypadku prośby o prawa do Państwa zdjęć lub ich sprzedaży.
Osobiście część regulaminu o której mówimy, postrzegam jako standardową formułkę chroniącą Państwa zdjęcia przed "firmami/użytkownikami trzecimi"
Jednak w przypadku potrzeby zanalizowania treści regulaminu (w przypadku niejasności ) proszę sformułować oficjalne pismo z zapytaniem na adres firmy MAROLEX Sp. z o.o. , najlepiej wysłać listem poleconym. Wówczas sprawa nabierze oficjalnego toku i na pewno otrzyma Pani odpowiedź.
Jedno jest pewne : autor zdjęć nigdy w żaden sposób nie traci praw autorskich do swoich fotek zamieszczanych na naszym forum (poprzez powyższe zapisy w regulaminie).
Może je także zamieszczać dowolnie w sieci - to są cały czas zdjęcia Autora , które może dowolnie wykorzystywać. Ja interpretuję to tak (jest to moje prywatne stanowisko nieoficjalne), że Marolex uzyskuje dzięki Regulaminowi prawo i swobodę zamieszczania tychże zdjęć np. na swoim forum i http://www.marolex.pl a na pewno nie jest celem handel zdjęciami (Marolexu to nie interesuje po prostu) i absolutnie nie obawiałbym się tego.
Pozdrawiam serdecznie
PS. W przypadku pytań pozostaję do dyspozycji po adresem:: admin (małpka) marolex.pl
Od strony praktycznej , punkty te nie są wykorzystywane , jak widzimy przez Marolex. Jedyne Państwa zdjęcia pojawiają się tylko na stronie głównej forum w celach "ozdobnych"
Do dziś nie było ani jednego przypadku prośby o prawa do Państwa zdjęć lub ich sprzedaży.
Osobiście część regulaminu o której mówimy, postrzegam jako standardową formułkę chroniącą Państwa zdjęcia przed "firmami/użytkownikami trzecimi"
Jednak w przypadku potrzeby zanalizowania treści regulaminu (w przypadku niejasności ) proszę sformułować oficjalne pismo z zapytaniem na adres firmy MAROLEX Sp. z o.o. , najlepiej wysłać listem poleconym. Wówczas sprawa nabierze oficjalnego toku i na pewno otrzyma Pani odpowiedź.
Jedno jest pewne : autor zdjęć nigdy w żaden sposób nie traci praw autorskich do swoich fotek zamieszczanych na naszym forum (poprzez powyższe zapisy w regulaminie).
Może je także zamieszczać dowolnie w sieci - to są cały czas zdjęcia Autora , które może dowolnie wykorzystywać. Ja interpretuję to tak (jest to moje prywatne stanowisko nieoficjalne), że Marolex uzyskuje dzięki Regulaminowi prawo i swobodę zamieszczania tychże zdjęć np. na swoim forum i http://www.marolex.pl a na pewno nie jest celem handel zdjęciami (Marolexu to nie interesuje po prostu) i absolutnie nie obawiałbym się tego.
Pozdrawiam serdecznie
PS. W przypadku pytań pozostaję do dyspozycji po adresem:: admin (małpka) marolex.pl