Dziękuję za odwiedziny w moim ogrodzie.Dawno tu nie byłam i zauważyłam tyle zmian.
Na dworze zima w pełni .Coraz więcej śniegu.Już nie mogę doczekać się wiosny i pierwszych prac w ogrodzie .Mogę jedynie robić zdjęcia i odśnieżać scieżki.
Choć minęło zaledwie kilka dni od zrobienia poprzednich zdjęć po śniegu nie ma już śladu.Wczoraj zauważyłam kwitnącego pierwszego przebiśniega.Czekam na więcej.Pokazują się już krokusy,żonkile i tulipany.Może wreszcie zawita wiosna.
Wczoraj oczyściłam częściowo rabaty z suchych resztek.Okazuje się,że byliny wypuszczają pierwsze pąki.Dzięki Jolu i Mario za odwiedziny w moim ogrodzie.Ja z powodu braku czasu tylko czasami zaglądam na forum i mam niestety ogromne zaległości w przeglądaniu interesujących mnie tematów.
Pierwsze prace w ogrodzie mam już za sobą.Udało mi się oczyścić trochę rabat i wygrabić częściowo trawnik.Zaczynają pojawiać się pierwsze roślinki.Zakwitły już przebiśniegi i stokrotki.
A tak na dzień dzisiejszy wyglądają niektóre rabaty:
Dzisiaj po raz pierwszy w tym roku kilka godzin popracowałam w ogrodzie.Zrobiłam wertykulację trawnika,wysiałam nasiona sałat wsadziłam cebulę oraz oczyściłam pozostałe rabaty kwiatowe.Piękna słoneczna pogoda sprawiła,że zakwitły kolejne kwiaty.W tym roku dość późno zakwitły ciemierniki.W poprzednich latach kwitły już w styczniu jak był jeszcze śnieg.Wiosna wreszcie chyba na dobre zawitała do nas.Widziałam dzisiaj pięknego żołtego motyla i bociana.To jest chyba jeden z nielicznych bocianów,który wybudował gniazdo w mieście - w środku osiedla mieszkaniowego.
krokusy
Skarpa przebudowana jesienią zaczyna się zmieniać z dnia na dzień.Przekwitają już krokusy, pojawiają się inne kwiaty- szafirki ,hiacynty,tulipany,żonkile,pierwiosnki.Skalniaki,które od nowa były sadzone jesienią też się ładnie przyjęły.Mój mały pomocnik jak widać dzielnie pomaga w pracach w ogródku.Nie może doczekać się siewu kwiatów.Jesienią pomagał wsadzać na skarpie rojniki i tak mu sie to spodobało ,że ostatnio namawiał mnie w Auchan na zakup kolejnych.Oczywiście kupiliśmy i będzie miał co robić.
Z okazji zbliżających się Świąt życzę wszystkim Forumowiczom wszystkiego dobrego.
Dzisiaj uporządkowałam warzywniak,posadziłam poziomki i wysiałam nasiona:cynii,cynii meksykańskiej,lewkonii,aksamitek,bazylii,majeranku kupiłam też kilka nowych roślin: 4 powojniki,piwonię,rozchodnik, byliny i nasiona kwiatów i warzyw.
oto moje zakupy:
Piękna słoneczna pogoda w tym tygodniu sprawiła,że zakwitły kolejne kwiaty-tulipany,szafirki,sasanki,pierwiosnki,bratki,barwinek,gęsiówka,żonkile,hiacynty,miodunka.