Wanda w podłożu i nie tylko
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wanda w podłożu i nie tylko
Czy ktoś ma doświadczenie w uprawie wandy w podłożu.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa
- Jolusia
- 1000p
- Od: 25 gru 2008, o 19:34
Nie mylisz sie. Jezeli masz taka mozliwosc kupna przekwitnietych Vand za 20 zlotych
to sie nie zastanawiaj tylko bierz.
Uprawa w substracie ma wiele plusöw jeśli chodzi o utrzymanie wilgotnosci. Trzeba zaznyczac ze ciagle kontrolowanie jest bardzo wazne aby korzonki nie podgnily.
Storczykowa tys uparta jak nie wiem. Spröbowalas takiej uprawy ? Podejrzewam ze nie, wiec nie mozesz twierdzic ze takiej mozliwosci nie ma.

Uprawa w substracie ma wiele plusöw jeśli chodzi o utrzymanie wilgotnosci. Trzeba zaznyczac ze ciagle kontrolowanie jest bardzo wazne aby korzonki nie podgnily.
Storczykowa tys uparta jak nie wiem. Spröbowalas takiej uprawy ? Podejrzewam ze nie, wiec nie mozesz twierdzic ze takiej mozliwosci nie ma.
- Storczykowa
mowa była o dorosłych Vandach.. mnie też taka uprawa się wydaje ryzykowna bo sphagnum b. długo trzyma wilgoć.. ale tej pani ponoć dobrze rosnąJolusia pisze:Edyseja, male Vandy takie z butelki to się zgodze ze mozna w sphagnum ale wieksze bym nie ryzykowala. Sphagnum utrzymuje duza wilgotnosc jak dla Vand za duza. Korzenie nie obeschna tak szybko. Sensowniej by bylo zmieszac podloze ze sphagnum.
Edyta
- Storczykowa
- gosia2501
- 200p
- Od: 28 lut 2008, o 15:35
Co to znaczy normalnie??? Normalnie to musiałabyś swojej Vandzie stworzyć warunki tropikalne, bo w takich rośnie w naturze. "Normalnie" w Polsce Vandy nie rosną na drzewach, chyba że gdzieś widziałaś... Więc to już są nienormalne warunki dla Vandy. Piszesz, że wierzysz w to co widzisz, po pierwsze bzdura, ale to nie miejsce na te rozważania, bo szybko bym Ci udowodniła, że wierzysz również w to co nie widzisz, a wracając do tematu to mało widziałaś.... Kilka tygodni temu w sobotnim, porannym programie telewizyjnym Rok w ogrodzie, autorytet w uprawie storczyków pokazywał uprawę vand w podłożu składającym się z łupin po orzechach laskowych (zaznaczał że z włoskiego nie mogą być bo zawierają szkodliwy dla vand garbnik), fistaszkach, pokruszonego węgla drzewnego i styropianu. Podkreślał, że sadząc w podłoże nie ubijamy podłoża, bo możemy uszkodzić delikatne korzenie, tylko opukujemy doniczkę i wtedy podłoże rozkłada się równomiernie. Twierdził, że właśnie tak powinniśmy uprawiać Vandy w Polsce, by stworzyć im jak najlepsze warunki do rozwoju. Aha po przesadzeniu w podłoże nie należy podlewać vandy przez dwa tygodnie, by pozwolić jej przywyknąć do nowych warunków, natomiast przed posadzeniem w podłoże, spryskać dobrze korzonki wodą. To tyle specjalista...... Czyżby opowiadał bzduryStorczykowa pisze:ale większość uprawia normalnie. ja wierzę tylko w to, co widzę, a nie widziałam nigdy Vandy w podłożu. może i lepiej się uprawia Vandy w koszyku, ale nie każdy ma możliwość uprawy wiszącej. ja nie mam, więc czy chcę czy nie muszę trzymać w wazonach.

Pozdrawiam Gosia